Suudi Arabistan ve Irak emin adımlarla koordinasyon ve iş birliğini derinleştirecek

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (SPA)
Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Irak emin adımlarla koordinasyon ve iş birliğini derinleştirecek

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (SPA)
Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan ve Irak ilişkilerinin, iki ülke ve kardeş halklar arasındaki yakın ilişkilerin derinliğini teyit eden büyük bir pozitif ivmeye tanık olduğunu söyledi.
Prens Faysal, dün Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile Bağdat’ta düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bu ilişki, her iki ülkenin liderliğinin direktifleri sayesinde son dönemde büyük bir pozitif ivmeye tanık oluyor. İki ülke yetkilileri, ilişkilerdeki büyük ivmeyi devam ettirmek, bundan özellikle ekonomik ve kalkınma cephesinde derinleşen koordinasyon ve işbirliğinde yararlanmak için yakın işbirliği içinde çalışıyor” dedi.
Suudi Bakan, “Bu bağlamda, Irak hükümetinin refah ve istikrarı artırma yönündeki tüm çabalarını destekliyoruz ve Irak’ın büyüme ve refahının sürdürülebilir olması için çalışıyoruz. Birçok proje ve fırsatın devreye girmesi için çalışan Ortak Koordinasyon Konseyi’ni devreye sokarak, bu alanda destek ve işbirliği için birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Prens Faysal, Irak’ın tanık olduğu ekonomik gelişmeye övgüde bulunarak, “Ayrıca Suudi Arabistan’daki hızlı ekonomik gelişme, iki ülkede büyük fırsatların yaratılmasına etkili bir şekilde yansıdı. Bu da iki kardeş halkın sürdürülebilir refahına fayda sağlayacak ve tüm bölgeye olumlu yansıyacak” dedi.
Kalkınma hedeflerine ulaşmak için bölgede güvenlik ve istikrarı artırmanın önemine vurgu yapan Suudi Bakan, “Güvenlik ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında yakın ve sürekli bir koordinasyon mevcut” diye ekledi.
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ise, ülkesinin Suudi enerji sistemi ve Körfez ülkeleriyle bağlantı kurarak elektrik elde etmeyi dört gözle beklediğini vurguladı.
Suudi yatırım şirketlerini Irak’ta çalışmaya çağıran Hüseyin, Suudi Arabistan ile güvenlik ve uyuşturucuya karşı mücadelede devam eden işbirliğine dikkat çekti.
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed El-Sahhaf’ın açıklamasına göre, Prens Faysal Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile görüşmesinde, yakında yapılması beklenen Irak-Suudi Arabistan Ortak Koordinasyon Konseyi toplantısının yanı sıra ekonomi, yatırım ve bölgesel güvenlik alanlarındaki ikili ilişkileri görüştü.
Sözcü, Prens Faysal’ın ziyaretinin Tahran ile Riyad arasındaki diyaloğun yeniden başlatılmasına ilişkin görüşmeleri içerip içermeyeceğine ilişkin olarak ise şunları söyledi;
“Tahran ile Riyad arasındaki diyalog ikili bir meseledir. Tarafların ortak çıkarları için gerekli düzenlemeleri yansıttığı için bölgedeki diyalog yollarını destekliyoruz.”
Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Prens Faysal bin Ferhan’ı Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti.
Suudi bakan görüşmede, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in selamlarını ve Irak’ın daha fazla ilerleme ve kalkınmasına yönelik dileklerini iletti.
İki ülke ve halkları birleştiren kardeşlik ilişkilerini her alanda güçlendirme yollarının ele alındığı görüşmede, birçok bölgesel ve uluslararası konuya yönelik ortak koordinasyonu yoğunlaştırma konusu da tartışıldı.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de Prens Faysal ile görüştü.
Prens Faysal, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın selamlarını ve Irak’ın daha fazla ilerleme ve kalkınmasına yönelik dileklerini iletti.
Görüşmede ortak ilgi alanına giren birçok bölgesel ve uluslararası konuyu tartışmanın yanı sıra Suudi Arabistan-Irak ilişkilerini iki ülke ve kardeş halkların çıkarlarına hizmet edecek şekilde geliştirme yolları gözden geçirildi.
Prens Faysal bin Ferhan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi ile de bir araya geldi.
Görüşmede Suudi Arabistan-Irak ilişkileri birçok ortak işbirliği alanında gözden geçirildi.
Şarku’l Avsat’a özel açıklama yapan, Irak Siyasi Düşünce Merkezi Başkanı Dr. İhsan eş-Şammari, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın Irak ziyareti, özellikle de Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani hükümeti döneminde üst düzey bir Suudi yetkilinin ilk ziyareti olduğu için çok önemli. Bu Riyad ve Bağdat arasında ilişkinin çok istikrarlı ve sağlam olmasını desteklemeye yönelik karşılıklı arzu izlenimi veriyor” dedi.
Şammari, Irak’a yapılan bu ziyaretin, ülkede özellikle ekonomik sektördeki krizlerin tırmandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Irak, Suudi Arabistan’ı doğrudan ve dolaylı yatırımlarla Irak ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunabilecek en önemli ülkelerden biri olarak görüyor” ifadelerini kullandı.



Suudi Arabistan, Fortune Global Forum'da niteliksel atılımlarını sergiliyor... Krallık: ‘Fırsatlar Ülkesi’

Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Fortune Global Forum'un açılışında konuşma yaptı. (Fotoğraf: Turki el-Akili)
Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Fortune Global Forum'un açılışında konuşma yaptı. (Fotoğraf: Turki el-Akili)
TT

Suudi Arabistan, Fortune Global Forum'da niteliksel atılımlarını sergiliyor... Krallık: ‘Fırsatlar Ülkesi’

Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Fortune Global Forum'un açılışında konuşma yaptı. (Fotoğraf: Turki el-Akili)
Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Fortune Global Forum'un açılışında konuşma yaptı. (Fotoğraf: Turki el-Akili)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Danışmanı ve Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Krallığın bugün bir fırsatlar ülkesi haline geldiğini belirterek, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 çerçevesinde çeşitli alanlarda kaydettiği niteliksel atılımları vurguladı.

26-27 Ekim tarihlerinde ilk kez Riyad'da düzenlenen Fortune Global Forum'un açılış konuşmasında er-Reşid, kadınların işgücü piyasasına katılımının yüzde 37'ye ulaşarak 2030 için belirlenen hedefi aştığını açıkladı. Öte yandan, turizm sektörü geçen yıl 100 milyon ziyaretçi hedefi açıklanmışken, 120 milyon ziyaretçiyi ağırladı.

Er-Reşid, yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük 50 şehir ekonomisi arasında yer alan Riyad şehrinin, Suudilerin hırsını ve zorlu bir ortamda inşa etme yeteneğini somutlaştırdığını belirtti. Er-Reşid, “Başarılar, Suudi halkını karakterize eden hırs, sabır ve sınırsız iyimserlik sayesinde elde edildi” ifadesini kullandı.

Er-Reşid, Vizyon 2030'un uygulanmasının tüm sektörleri kapsayan kesin performans göstergelerine dayandığını belirtti. Suudi Arabistan’ın, çeşitli bölgelerdeki erkek ve kadınların ortak çabalarıyla, küresel yetenekleri çekerek ve uluslararası ortaklıkları güçlendirerek binden fazla girişim başlattığını ve bunların yüzde 85'inin plana göre ilerlediğini kaydetti.

Suudi Arabistan’ın iş birliği ve yatırımı artırmak için dünyaya kollarını açtığını vurgulayan er-Reşid, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Buradayız, hazırız. Yeteneklerimizi artıracak ve bilgimizi derinleştirecek yeni ortaklıklar kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Fortune Global Forum, yapay zekâ alanındaki tarihi gelişmeler, jeopolitik gerilimler ve değişen ticaret politikalarının küresel pazarlar ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisi dahil olmak üzere, küresel ekonomideki büyük değişikliklerin arkasındaki itici güçleri tartışıyor. Ayrıca, ekonomilerin stratejilerini enerji bağımlılığından finansal liderliği güçlendirmeye doğru yeniden yönlendirdiği, kamu-özel sektör ortaklıkları için yeni fırsatlar yarattığı ve iş ve yatırım alanlarında küresel iş birliğinin haritasını yeniden çizdiği Körfez bölgesindeki dönüşümleri de vurguluyor.


İsrail ordusu Gazze şehrini ‘tehlikeli savaş bölgesi’ ilan etti

İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken Gazze şehrindeki yıkımı gösteren bir fotoğraf (AFP)
İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken Gazze şehrindeki yıkımı gösteren bir fotoğraf (AFP)
TT

İsrail ordusu Gazze şehrini ‘tehlikeli savaş bölgesi’ ilan etti

İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken Gazze şehrindeki yıkımı gösteren bir fotoğraf (AFP)
İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken Gazze şehrindeki yıkımı gösteren bir fotoğraf (AFP)

İsrail ordusu bugün Gazze şehrini ‘tehlikeli savaş bölgesi’ ilan etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından yaklaşık iki yıl sonra İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin en büyük şehrini kontrol altına almaya hazırlanıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee'nin X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugün saat 10:00'dan itibaren geçerli olacak askeri faaliyetler için yerel ve geçici ateşkes, tehlikeli savaş bölgesi olarak kabul edilen Gazze şehri bölgesini kapsamamaktadır” denildi.

Söz konusu ateşkes, yardım dağıtımını kolaylaştırmak için belirli bölgelerde günlük olarak uygulanan ateşkesi ifade ediyor.

İsrail ordusu geçtiğimiz temmuz sonunda, ‘Birleşmiş Milletler (BM) konvoylarının ve sivil toplum kuruluşlarının güvenli geçişini sağlamak’ amacıyla Gazze şehri ve kuşatma altında bulunan ve tahrip edilmiş Filistin topraklarının diğer bölgelerinde askeri faaliyetlerin ‘günlük olarak askıya alınacağını’ duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre İsrail ordusu bugün, ‘Gazze Şeridi'ndeki terör örgütlerine karşı kara manevraları ve saldırı faaliyetlerini sürdürürken, Gazze Şeridi'ndeki insani yardım çabalarını da desteklemeye devam edeceğini’ belirtti.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü ise bugün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'nde 33 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

İsrail'e savaşı sona erdirmesi için uluslararası ve ulusal baskıların artmasına rağmen, ordu dün, güçlerinin Gazze Şeridi genelinde ‘operasyonlarına devam ettiğini’ duyurdu.

İsrail hükümetinin ağustos ayı başında Gazze şehrini kontrol altına alma planını onaylamasının ardından, Gazze şehri sakinlerinin tahliyesinin ‘kaçınılmaz’ olduğu ifade edildi.


Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırısını kınadı ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne desteğini yineledi

Suudi Arabistan, Suriye hükümetinin güvenliği ve istikrarı sağlamak ve devletin ve kurumlarının egemenliğini güçlendirmek için aldığı önlemlere tam destek verdiğini yineledi. (AP)
Suudi Arabistan, Suriye hükümetinin güvenliği ve istikrarı sağlamak ve devletin ve kurumlarının egemenliğini güçlendirmek için aldığı önlemlere tam destek verdiğini yineledi. (AP)
TT

Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırısını kınadı ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne desteğini yineledi

Suudi Arabistan, Suriye hükümetinin güvenliği ve istikrarı sağlamak ve devletin ve kurumlarının egemenliğini güçlendirmek için aldığı önlemlere tam destek verdiğini yineledi. (AP)
Suudi Arabistan, Suriye hükümetinin güvenliği ve istikrarı sağlamak ve devletin ve kurumlarının egemenliğini güçlendirmek için aldığı önlemlere tam destek verdiğini yineledi. (AP)

Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye topraklarındaki devam eden ihlallerini güçlü bir şekilde kınadığını ifade ederek, bunları Suriye'nin içişlerine ‘açık bir müdahale’ ve Suriye'nin egemenliğinin ve 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması da dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan'ın resmi tutumu, Süveyda vilayetinde son dönemde yaşanan gelişmeler ve buna bağlı olarak İsrail'in Suriye topraklarındaki gerginliği artırması üzerine Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yayınlanan bir açıklamada ortaya kondu.

Suudi Arabistan, Suriye hükümetinin güvenlik ve istikrarı sağlamak, sivil barışı korumak ve devletin ve kurumlarının tüm Suriye toprakları üzerindeki egemenliğini güçlendirmek için aldığı önlemlere tam destek verdiğini yineledi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Suudi Arabistan'ın Suriye'yi bölmeye yönelik her türlü ayrılıkçı çağrı veya girişimi kategorik olarak reddettiği vurgulanarak, Suriye halkının tüm bileşenlerine diyalog ve mantığa öncelik vermeleri ve birleşik ve güvenli bir Suriye inşa etmek için birlikte çalışmaları çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan ayrıca, uluslararası topluma İsrail'in tekrarlanan ihlallerine karşı ciddi ve kararlı bir tutum sergilemesi ve Suriye'nin egemenliğini yeniden tesis etme ve topraklarının tamamında güvenliği sağlama çabalarına destek olması çağrısını yineledi.