İlk nesil İphone 50 bin dolardan açık artırmaya çıkıyor

Apple Şirketi kurucusu, 2007’de üretilen bir Iphone tutarken (Reuters)
Apple Şirketi kurucusu, 2007’de üretilen bir Iphone tutarken (Reuters)
TT

İlk nesil İphone 50 bin dolardan açık artırmaya çıkıyor

Apple Şirketi kurucusu, 2007’de üretilen bir Iphone tutarken (Reuters)
Apple Şirketi kurucusu, 2007’de üretilen bir Iphone tutarken (Reuters)

2007 yılında tasarlanan ilk nesil Iphone, 50 bin dolarla açık artırmaya çıkıyor.
Şarku’l Avsat’ın Business Insider'dan aktardığı  habere göre, 2 Mp kamera ve 8 GB depolama alanına sahip olan telefon,  kozmetik dövme sanatçısI Karen Green'a hediye edilmişti. Ancak Green'in yeni bir telefona sahip olduğu için iPhone, telefonu kullanmak yerine rafa kaldırdı.
Green'in telefonu gibi bir başka açılmamış birinci nesil iPhone, LCG Müzayedeleri tarafından Ekim ayında kapanan bir listede 39 bin  doların üzerinde bir değerle açık artırmaya çıktı.
LCG Auctions'ın kurucusu Mark Montero, “Bugüne kadar çok sayıda eski telefon aldık ama Karen'ın ilk nesil iPhone'unun arkasında harika bir benzersiz parça vardı. Şok ediciydi” ifadelerini kullandı.
LCG telefonu 50 bin dolardan açık artırmaya koydu. Önümüzdeki Perşembe günü açılacak olan müzayede 19 Şubat’a kadar sürecek.
Birinci nesil iPhone, 4 GB bellekle 499 ABD Doları veya 8 GB 599 ABD Doları karşılığında mevcut.
Green, New Jersey'deki yeni dövme stüdyosunu desteklemek için telefonu şimdi satmaya karar verdiğini söyledi.



Yapay zeka daha önce duyulmamış bir ses üretti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Yapay zeka daha önce duyulmamış bir ses üretti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Araştırmacılar, daha önce hiç duyulmamış sesler yaratabildiğini iddia ettikleri bir yapay zeka ses üreticisi geliştirdi.

Fugatto adlı yeni üretken yapay zeka modeli, bilgisayar çipi devi Nvidia'dan bir ekip tarafından "ses için İsviçre çakısı" yaratma amacıyla tasarlandı.

Bu araç, kullanıcıların bir şarkıdan belirli bir enstrümanı kaldırmak veya bir kişinin aksanını değiştirmek gibi basit metin komutlarıyla ses düzenlemesine veya üretmesine olanak tanıyor.

Fugatto'yla ilgili detayları paylaşan blog yazısında Nvidia'dan Richard Kerris, bu modelin diğer yapay zeka modellerine kıyasla daha fazla beceri sunduğunu ve tamamen yeni sesler üreterek müzikte devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Kerris, "Fugatto, bir trompeti havlatabilir veya bir saksafonu miyavlatabilir" diye yazdı.

Bu model, kullanıcıların tarif edebildiği her şeyi oluşturabilir.

Aracı tanıtan bir videoda, Fugatto'nun şu metin komutundan benzersiz bir ses örneği oluşturduğu gösteriliyor:

Derin, gümbürtülü bas vuruşları ve kesintili, yüksek perdeli dijital cıvıltılar, devasa, bilinçli bir makinenin uyanırken çıkardığı sesler gibi.

Bir başka örnekteyse Fugatto, bir tren sesini yaylı çalgılar orkestrasına dönüştürüyor.

Nvidia'nın yeni girişimleri destekleme programı Inception bünyesindeki prodüktör ve söz yazarı Ido Zmishlany, "Bu araç gerçekten çılgınca" dedi.

Ses benim ilham kaynağım. Müzik yaratmamı sağlayan şey bu. Stüdyoda anında tamamen yeni sesler yaratabileceğim fikri inanılmaz.

Fugatto'nun geliştirilmesi bir yıldan fazla sürdü ve milyonlarca ses örneğiyle eğitilmesi gerekti.

Üretken yapay zekanın ses teknolojisine getirdiği hızlı ilerlemeler, yaratıcı endüstrilerde çalışanlarda yaratacağı etkiye dair endişelere yol açıyor.

Bu yıl Avustralya Seslendirme Sanatçıları Derneği, bir parlamento komitesine yaklaşık 5 bin yerel seslendirme sanatçısının şirketlerin yapay zeka destekli alternatifleri benimsemesi durumunda işlerini kaybedebileceği uyarısında bulunmuştu.

Müzik endüstrisi de üretken yapay zeka programlarının telif hakkıyla korunan materyalleri ihlal edebileceği endişelerini dile getiriyor. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) kısa süre önce sanatçılarının müziklerini kopyaladığı iddiasıyla yapay zeka araçlarına dava açmıştı.

Sert tepkilere rağmen, bazı sanatçılar yapay zekanın müziğin başka bir evrimi olduğuna ve beraberinde yeni yaratıcı olanaklar getireceğine inanıyor.

Zmishlany, "Müziğin tarihi aynı zamanda teknolojinin tarihidir. Elektronik gitar dünyaya Rock 'n Roll'u getirdi" dedi.

Sampler ortaya çıktığında, hip-hop doğdu. Yapay zekayla müziğin bir sonraki bölümünü yazıyoruz. Yeni bir enstrümanımız, yeni bir müzik yapma aracımız var ve bu gerçekten heyecan verici.

Independent Türkçe