Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor

Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor
TT

Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor

Reformistler Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasına karşı çıkıyor

İran'daki reformist akıma bağlı onlarca siyasi ve medya aktivisti, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) terör örgütleri listesine alınması çağrısında bulunan kararı eleştirdi.
Reformist internet sitelerinde yaklaşık 70 reformist aktivist tarafından imzalanan bildirinin bir nüshasına yer verildi. Nüshada şu ifadeler yer alıyor:
“Avrupa Parlamentosu'nun (AP) AB dışındaki ülkelerin askeri sistemine müdahale etme yetkisi olmamasına rağmen, bu eylem bir tehdidi, açık ve kabul edilemez bir müdahaleyi temsil ediyor.”
Aktivistler İran rejimine, ‘dış müdahalenin İran’daki ulusal gücün unsurlarından birini zayıflatmasını önlemek için toplumun çeşitli kesimleri arasında güvenin azalmasına neden olan ekonomik, sosyal ve siyasi politikaları yeniden gözden geçirmeleri’ çağrısında bulunuyor.
Reformist akım, İran'da rejimin devrilmesi çağrısında bulunan protestoları destekleyen tarafların çoğunluğu tarafından iktidarın karşılaştığı eleştiriye maruz kalıyor.
ISNA haber ajansının aktardığına göre reformistler, halk protestolarına üstü kapalı bir gönderme yaparak şunları söylediler:
“Ulusal gücün yeniden tesis edilmesi, ülke işlerinin yönetiminde halkın taleplerine, hukukun üstünlüğüne ve akılcılığa saygı gösterilmesini gerektirir. İran halkı, onların mücadelelerine ve ulusal güçlerinin çabalarına güvenerek yabancı hükümetlere ve güçlere karşı duruyor.”
AB, DMO’yu terör örgütleri listesine alma süreci üzerine çalışıyor. AB, İran içindeki protestoları bastırmadaki ve Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) sağlamadaki rolü nedeniyle, üyelerinin çoğunluğu DMO’yu terör örgütleri listesine dahil etmekte ısrar eden AP'nin baskısıyla karşı karşıya.
AB, DMO birimleri de dahil olmak üzere 30'dan fazla İranlı yetkiliye ve örgüte yaptırım uyguladı ve onları protestolara ve diğer insan hakları ihlallerine yönelik ‘acımasız’ baskılardan sorumlu tuttu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell geçen ay, bir AB mahkemesi tarafından bu yönde bir karar verilmedikçe DMO’nun terör örgütleri listesine eklenemeyeceğini söyledi.
Geçtiğimiz Pazar günü, Financial Times gazetesi, AB hukuk departmanının Fransız ve Alman desteğiyle, 27 AB başkentinde DMO’yu terör örgütü listesine dahil etmek için bir görüş hazırlamaya başladığını bildirdi.
Gazete, ismi belirtilmeyen bir Fransız yetkiliden alıntı yaparak, ‘Fransa'nın DMO’nun tamamını değil, yalnızca bazı bölgesel tümenlerini ve birimlerini terörist unsurlar olarak sınıflandırma olasılığıyla ilgilendiği’ sözlerini aktardı.
Gazeteye göre, Batılı diplomatlar İran'ın onlarca yıl önce Avrupa topraklarında muhalifleri öldürmesinin veya son yıllarda onları komşu ülkelere çekip buradan gizli yollarla İran'a göndermesinin, DMO’ya karşı yasal argüman olarak kullanılabileceğine inanıyor. Diplomatlar, AB ve İngiltere'nin, İran'ın herhangi bir misillemesini (büyükelçilerin Tahran'dan sınır dışı edilmesi gibi) İran rejimi için daha maliyetli hale getirmek için büyük olasılıkla toplu eylemde bulunacağını söyledi.
 



Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırısı: 100’dan fazla ölü

Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
TT

Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırısı: 100’dan fazla ölü

Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)

Bir sivil toplum kuruluşu (STK) çalışanı ve yerel halktan görgü tanıkları, Burkina Faso'nun kuzeyinde meydana gelen terör saldırısında 100'den fazla kişinin öldüğünü söyledi.

Ülkenin terörden etkilenen bölgelerinde diyalog çabalarına katılan STK görevlisi, saldırının pazar sabahı erken saatlerde bir askeri üs ve uzun süredir kuşatma altında olan stratejik öneme sahip Djibo şehri de dahil olmak üzere çeşitli yerlere düzenlendiğini belirtti. Bölgeden bir öğrenci, ölenler arasında babasının da olduğunu aktardı.

Her iki kaynak da dün Associated Press'e (AP) kendilerine misilleme yapılmasından korktukları için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu. Pazar günü gerçekleşen saldırının sorumluluğunu Sahel bölgesinde aktif bir terör örgütü olan El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret ül-İslam vel-Müslimin (JNIM) üstlendi.

Denize kıyısı olmayan 23 milyon nüfuslu Burkina Faso, askeri bir cunta tarafından yönetiliyor. Silahlı radikalizmin küresel merkez üssü olarak bilinen Afrika'nın Sahel bölgesinde derinleşen güvenlik krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Burkina Faso topraklarının yaklaşık yarısı, 2022 yılında iki darbenin önünü açan şiddet olayları nedeniyle hükümetin kontrolü dışında kaldı. Bunun yanında hükümete bağlı güvenlik güçleri yargısız infazlar yapmakla suçlanıyor.

STK görevlisinin yanı sıra Sahel bölgesi üzerinde uzman bağımsız bir açık kaynak analisti olan Charlie Werb'e göre pazar günü gerçekleşen saldırılar yerel saatle sabah 06.00 sularında farklı noktalarda eş zamanlı olarak başladı. STK görevlisi, JNIM üyelerinin Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin dikkatini dağıtmak için sekiz bölgeye eş zamanlı saldırılar düzenlediğini, saldırının merkez üssünün Djibo şehri olduğunu ve JNIM üyelerinin önce şehrin girişlerindeki tüm kontrol noktalarının kontrolünü ele geçirip ardından da başta Özel Terörle Mücadele Birimi’ne ait askeri kışla olmak üzere tüm askeri üslere saldırdığını aktardı.

İnternette yayınlanan videoları inceleyen Werb, güvenlik güçlerinin aşırılık yanlılarını başarıyla püskürttüğü Djibo'daki önceki saldırıların aksine, saldırganların Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin müdahalesinden önce saldırıların düzenlendiği bölgelerde birkaç saat geçirdiğini söyledi.

Sahel bölgesi uzmanı ve Soufan Merkezi'nde (The Soufan Center)  kıdemli araştırmacı olan Wassim Nasr, son saldırının JNIM’in Burkina Faso'da artan gücünü ve nüfuzunu gösterdiğini vurgulayarak “Djibo'nun hedef alınması örgütün ülke içindeki hareket özgürlüğünün bir kanıtı” ifadelerini kullandı.