Husiler, Yemen dışında çalışmak isteyenlere seyahat kısıtlamaları getiriyor

Kısıtlamalar arasında belirli ödeme yapılmaması, akrabaların bilgilerinin kaydedilmesi ve belirli saç kesimlerinin zorunlu kılınması. var

Yurt dışına çıkmak isteyen Yemenliler, Husi milislerin onayını bekliyor. (Şarku’l Avsat)
Yurt dışına çıkmak isteyen Yemenliler, Husi milislerin onayını bekliyor. (Şarku’l Avsat)
TT

Husiler, Yemen dışında çalışmak isteyenlere seyahat kısıtlamaları getiriyor

Yurt dışına çıkmak isteyen Yemenliler, Husi milislerin onayını bekliyor. (Şarku’l Avsat)
Yurt dışına çıkmak isteyen Yemenliler, Husi milislerin onayını bekliyor. (Şarku’l Avsat)

Husi milisler, çalışmak için yurt dışına seyahat etmek isteyen Yemenlilere yönelik kısıtlamaları sıkılaştırırken, belirli miktarda para ödemek, akrabalarının bilgilerini paylaşmak ve ayrıca seyahat etmelerine izin vermek için belirli bir saç kesimi de yaptırma zorunluluğu getirdi.
Sana’daki Şarku’l Avsat’a aktardığı bilgilere göre darbeci grup, ailelerine destek olmalarını sağlayacak iş fırsatları arayışıyla ülke dışına seyahat etmek isteyen Yemenlileri hedef aldı. Husiler, söz konusu Yemenlileri mezhepsel konferanslara katılmaya zorlarken, yeni haraç tedbirleri ve kısıtlamalar dayatmak için harekete geçti.
Yapılan açıklamalar darbeci grubun, savaş cephelerine katılmak yerine geçimlerini sağlamak için Yemen dışına çıkmaya karar veren, çoğu genç erkeklerden oluşan binlerce Yemenliden intikam aldığı yönünde. Bu çerçevede kaynaklar, Husi milislerin ülke dışında çalışmak üzere çıkış vizesi olan yolcuları, kişi başına 5 bin 500 riyal (yaklaşık 10 dolar) olarak tahmin edilen meblağları ödemeye mecbur ettiğini aktardı.
Milisler, yolcuları Yemen dışındaki aileleri ve akrabaları hakkında ayrıntılı bilgileri içeren bir ‘veri formu’ doldurmanın yanı sıra söz konusu miktarları da ödemeye zorluyor.
Yolcuları seyahat prosedürlerini tamamlamaları için günlerce beklemelerken milisler, Husilere belirli bir saç kesimi olmayanların Sana’daki Suç Delilleri Genel Müdürlüğü binasına girmesine izin vermiyor.
Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Yemenlilerin mağduriyeti, prosedürlerin tamamlanması için milisler tarafından onaylanan yasa dışı ücretlerle ikiye katlanıyor. Yemenliler, Husileri ‘bu yasa dışı önlemler yoluyla kendilerini göçten caydırıp savaşmak için saflarına katılmaya zorlamakla’ suçluyor.
Yemenliler, milislerin geriye kalan seyahat prosedürlerini tamamlamalarını engellemek için herkesi her gün yaklaşık iki saat boyunca sırada beklettiklerini belirtirken bu yöntemle Husi lider Abdulmelik el-Husi tarafından kaydedilen seferberlik konferanslarına katılmalarının amaçlandığını kaydetti.
Abdulmelik el-Husi, genel olarak konuşmalarında ‘inanç kimliğini takip’ konusuna değiniyor. Ayrıca gelenek ve göreneklerle ilgili radikal mezhepsel inançlara ve grup liderlerinin dış görünüşüne bağlı kalmanın gerekliliğine de dikkat çekiyor.
İb vilayetinden Sameh, saç kesiminin milisler tarafından onaylanan şartnamelere uymadığı gerekçesiyle seyahat prosedürlerinin geri kalanını tamamlamak için Suç Delilleri Departmanı’na girmesinin engellendiğini söyledi. “Saatlerce içeride kaldıktan sonra departmandan çıkmamı istediler. Saçımı kestirip ertesi gün gelmem istenerek o gün içeri alınmadım” dedi.
Sameh ayrıca insanlara baskıyı artırmayı, acılarını katlamayı ve para kazanmayı amaçlayan Husilerin faaliyetlerinin, milislerin yolcu taşıyan otobüsleri çeşitli kontrol noktalarında durdurup hareketlerini engellemeye kadar uzandığını vurguladı.
Husilerin binlerce Yemenli yolcuya yönelik fırsatçı ve keyfi önlemleri, milislerin geçen yılın şubat ayı başlarında sahada uygulamaya başladığı eski önlemlerin devamı niteliğinde.
Darbeci gurup söz konusu dönemde, ülke dışında çalışmak için çıkış vizesi olan yolculara ‘ağır’ önlemler uyguladı. Ayrıca kontrolü altındaki alanları terk etmelerine izin verecek izin belgeleri almadıkları gerekçesiyle binlerce Yemenliyi kontrol noktalarından geri çevirdi.
Bazı yolcular, milislerin kendilerini taşıyan otobüsleri durdurup, yasa dışı bahanelerle seyahat etmelerini engellediğini aktardı. Yolcular ayrıca Gurbetçiler Bakanlığı’ndan ön izin almak için Sana’ya dönmeye zorlandıklarını da vurguladı.
Husilere bağlı kontrol noktalarında seyahat etmeleri engellenen binlerce vatandaşa, belgelerini teslim etmeden Sana veya başka bir vilayetten ayrılmalarına izin verilmeyeceği bildirildi. 
Seyahat acentelerinin Husi kararları hakkında kendilerini bilgilendirmediğini belirten Yemenliler, darbecilerin eylemlerinin keyfi olduğunu ve o dönemde özellikle de seyahat izni alabilmek için Sana’ya dönmeye zorlanmaları sonrasında kendilerine büyük miktarda para ödemek zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Yolcular, söz konu keyfi kararlar çerçevesinde Husi grubun, tüm prosedürlerini tamamlayan yolcuların da aynı bakanlıktaki sözde ‘dış işgücü piyasası araştırması’ için Yemen işçi topluluğu ofislerine hitaben ‘yolcunun işlemlerinin tamamlanmasında bir sakınca yoktur’ yazılı resmi bir belge almasını gerektiren bir karar açıkladığını kaydetti.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.