Sudan varılan anlaşmasının başarısızlığına yönelik uyarı yapıldı

Hartum'da Çerçeve Anlaşması’na karşı protesto gösterisi düzenlendi. (AFP)
Hartum'da Çerçeve Anlaşması’na karşı protesto gösterisi düzenlendi. (AFP)
TT

Sudan varılan anlaşmasının başarısızlığına yönelik uyarı yapıldı

Hartum'da Çerçeve Anlaşması’na karşı protesto gösterisi düzenlendi. (AFP)
Hartum'da Çerçeve Anlaşması’na karşı protesto gösterisi düzenlendi. (AFP)

Sudan'da dün ordu ve sivil oluşumlar arasında varılan ‘Çerçeve Anlaşması’nın başarısız olduğuna dair uyarılar yapıldı. Bu, askeri liderlerin ‘kendileriyle siviller arasında imzalanan anlaşmadan geri çekilme’ olarak yorumlanan açıklamalarının ardından geldi.
En belirgin uyarılar, muhalefet koalisyonu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG) önde gelen liderlerinden biri olan Sudan Egemenlik Konseyi'nin eski üyesi Muhammed el-Faki Süleyman'ın pazartesi günü sendikalarla yaptığı diyalog toplantısındaki açıklamalarında geldi. Süleyman açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Biz (ÖDBG) çerçeve anlaşmanın var olduğunu, alternatifi bulunmadığını ve boşa düşerse ülkeyi çatışmaya sürükleyeceğini söylüyoruz. Bu bizim istemediğimiz bir şey. Çünkü ülkemiz buna hazır değil ve ekonomik şartlar da buna dayanamaz.”
‘Güvenlik ve askeri teşkilatların gözü önünde gerçekleşen militarizasyon ve seferberlik operasyonları’ olarak nitelendirdiği duruma karşı uyarıda bulunan Muhammed el-Faki Süleyman, bu kurumları insanlar arasında meydana gelebilecek olası çatışmalardan sorumlu tuttu. “Belki de bu teşkilatlar söz konusu tehlikeli eylemi kutsuyor. Seferberlik söylemi ve militarizasyon çağrısı etnik ve ırkçı bir temele dayanıyor” dedi.
El-Faki Süleyman sözleri şöyle sürdürdü:
“Cuba Barış Anlaşması uyarınca hükümete katılan silahlı mücadele hareketleri yanlış seçimler yaptı. Ancak seçimlerindeki hata, onlara karşı yürütülen ırksal ve etnik seferberliği haklı çıkarmıyor. Barış güçlerine karşı halkın seferber edilmesi çok tehlikeli bir meseledir. Tehlike devletin liderliğinin bilgisi ile çağrılıyor ve ülkedeki koşulların patlaması konusunda uyarı veriyor. Ülke çok kırılgan bir durumda yaşıyor ve etnik kökene dayalı herhangi bir çatışma, bölgedeki tüm savaşları aşan, uzun bir iç savaşa yol açabilir. Biz yeniden savaşa dönmeye hazır değiliz.”
El-Faki Süleyman, eski rejim unsurlarının ve İslamcıların gerilimi artırmak, nefreti körüklemek, nefret söylemini ve başkaldırıyı yaymak için çaba sarf ettiklerine ve daha fazla ekonomik bozulma peşinde olduklarına işaret etti.
Ülkenin güvenlik ve ekonomik sorunlarına temel çözüm olarak Çerçeve Anlaşması’nda ilerleme çağrısında bulunan el-Faki Süleyman, “Çerçeve anlaşmayla ilerliyoruz. Çünkü tek çözüm bu ve ülkenin sorunlarının başka bir çözümü yok. Büyük bir cesaretle söylüyoruz: Devlet kurumlarında reform yapmanın tek yolu budur” ifadesini kullandı.
Egemenlik Konseyi Üyesi Korgeneral Şemseddin Kebbaşi'nin, ‘Çerçeve anlaşmayı imzalayan güçlerin yetersiz olduğunu, on kişinin imzaladığı bir anlaşmayla devam etmeyeceklerini’ söylediğine atıfta bulunan Süleyman şu ifadeleri kullandı:
“Çerçeve Anlaşması’na katılanların sayısı, onu başarıya ulaştırmak ve demokratik geçişi güvence altına almak için yeterli. Yetmezse çerçeve anlaşmanın yetkilerini kim genişletecek? Şu an anlaşmayı imzalayan güçler arasında, anlaşmaya katılmak için bir dizi talebi değerlendirmek üzere bir diyalog yürütüyoruz. Buna kim katılırsa, başka bir tarafın koşullarına göre değil, devrimin koşullarına ve devrim güçlerine katılacaktır. Bu herkes için açık olmalı. Çerçeve Anlaşması’nı kimin imzalayacağını veya bir sonraki hükümete kimin katılacağını belirleyen taraf, devrim güçleridir.”
El-Faki Süleyman, eski rejim güçlerinin önderlik ettiği Çerçeve Anlaşması’na karşı ‘büyük bir saf” olarak adlandırdığı duruma karşı da uyarıda bulundu. “Durumun bu şekilde devam etmesini istiyorlar ve otuz yıllık iktidarlarında kurdukları paralel devlet üzerinden devletin düşmesi de dahil her türlü seçeneği gözetmeye hazırlar” dedi.



Suriye Savunma Bakanı: SDG’nin dağıtılması gerekiyor ordu içinde bir blok olarak kalmaları doğru değil

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanı: SDG’nin dağıtılması gerekiyor ordu içinde bir blok olarak kalmaları doğru değil

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)

Suriye’deki yeni yönetimin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra bugün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunda üslenen ABD destekli Kürtlerin ağırlıkta olduğu YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye ordusu içinde özel bir blok oluşturmasının doğru olmayacağını söyledi.

SDG olarak bilinen ve 14 yıllık iç savaş sırasında yarı özerk bir bölge kuran silahlı grup, 8 Aralık'ta eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Şam'daki yeni yönetimle görüşmelerde bulundu.

SDG lideri Mazlum Abdi geçen hafta yaptığı açıklamada, ana taleplerinden birinin ‘ademi merkeziyetçi bir yönetim’ olduğunu söyledi. ‘SDG'nin Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlanması’ fikrine açık olduğunu belirten Abdi, “Orduya bireysel olarak katılmak yerine, Suriye Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen kanun ve kontrollere göre var olan ve faaliyet gösteren bir askeri blok şeklinde dahil olmak istiyoruz” dedi. Ebu Kasra ise bu öneriyi reddetti.

Savunma Bakanlığı’na 21 Aralık'ta atanan Ebu Kasra, Reuters’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Savunma Bakanlığı'na bakanlık hiyerarşisi içinde girebileceklerini, böylece askeri bir şekilde dağıtılacaklarını söylüyoruz. Bu konuda bir sorunumuz yok. Savunma Bakanlığı içinde askeri bir blok olarak kalma arzularına gelince, büyük bir kurum içinde böyle bir blok olması doğru değil.”

Ebu Kasra göreve geldiğinden beri önceliklerinden birinin Suriye'de eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'e muhalif grupları birleşik bir komuta yapısına entegre etmek olduğunu vurguladı. Ancak bu entegreye SDG’nin dahil edilmesi zor gözüküyor. ABD bu grubu DEAŞ militanlarına karşı kilit bir müttefik olarak görürken, Türkiye ise ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor.

Ebu Kasra, SDG olarak bilinen silahlı grubunun liderinin de bu konuda ayak sürüdüğünü söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye televizyonundan aktardığı habere Askeri Operasyonlar Dairesi'ne bağlı güçler bugün Suriye'nin kuzeydoğusunda SDG kontrolündeki bölgelere doğru harekete geçti. Haberde daha fazla ayrıntı verilmedi.