Suudi Arabistan ve Umman’dan koordinasyonu sürdürme vurgusu

İki ülke bölgesel meselelerde koordinasyonu sürdürmeye ve bölgenin zorluklarını görüşmeye devam edecek.

Suudi Arabistan ve Umman dışişleri bakanları dün Maskat'ta bir araya geldiler. (Umman haber ajansı)
Suudi Arabistan ve Umman dışişleri bakanları dün Maskat'ta bir araya geldiler. (Umman haber ajansı)
TT

Suudi Arabistan ve Umman’dan koordinasyonu sürdürme vurgusu

Suudi Arabistan ve Umman dışişleri bakanları dün Maskat'ta bir araya geldiler. (Umman haber ajansı)
Suudi Arabistan ve Umman dışişleri bakanları dün Maskat'ta bir araya geldiler. (Umman haber ajansı)

Suudi Arabistan ve Umman, Umman-Suudi Koordinasyon Konseyi’nin ilk toplantısını bu yıl içinde yapmayı planladıklarını bildirdiler. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi dün Maskat’ta bir araya geldiler. Bakanşar görüşme sırasında bölgesel konularda koordinasyon pozisyonları ve bölgenin karşı karşıya olduğu zorlukların barışçıl yollarla ele alınmasında yapıcı iş birliğini ele aldılar.
Umman haber ajansına göre Prens Faysal bin Ferhan, Suudi-Umman Koordinasyon Konseyi'nin etkinleştirilmesinin iki kardeş ülke arasındaki iş birliğinin yanı sıra iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret alışverişi alanlarını güçlendirmek için önemli bir mekanizmayı temsil ettiğini söyledi.
Suudi Bakan, Maskat’ta düzenlenen istişare toplantısını ‘verimli’ olarak nitelendirdi.
Prens Faysal bin Ferhan, Umman-Suudi ilişkilerinin güçlü ve sağlam olduğunu belirttiği açıklamasında ilişkilerdeki gelişmeye dikkat çekti, iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonu artıracak büyük projelerin altını çizdi.
Suudi basınında yer alan haberlerde de görüşmede iki kardeş ülke arasındaki seçkin ikili ilişkilere ve bu ilişkileri geliştirmenin yollarına ek olarak çeşitli alanlarda iş birliği fırsatları gözden geçirildi. Ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası meselelerdeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Umman Haber Ajansı, Suudi ve Umman taraflarının kardeşçe ve samimi görüşmelerde bulunduğunu ve iki kardeş ülke arasında hükümet ve özel sektör düzeyinde iş birliği ve ortaklık için bir dizi fırsatın gözden geçirildiğini bildirdi. Ayrıca her iki bakanın da Umman-Suudi Koordinasyon Konseyi'nin ilk toplantısının önümüzdeki dönemde yapılması adına hazırlık görüşmeleri düzenleyecek tüm komitelerin ve ekiplerin oluşturulmasının tamamlanmasın önemine dikkat çektiğini vurguladı.
Bakanlar ayrıca iki ülke arasında hükümet ve özel sektör düzeylerinde iş birliği ve ortaklık için bir dizi fırsatı tartıştı.
Siyasi meseleler, bölgesel ve uluslararası gelişmeler düzeyinde bir dizi konu ve gelişmeyi görüşen bakanlar bu konulardaki pozisyonları koordine etmeye devam etme gerekliliğinin, bölgenin karşı karşıya olduğu zorlukları diyalog ve barışçıl yollarla ele almanın, herkes için güvenlik, istikrar ve barışı artıran uzlaşmaya dayalı çözümlere ulaşmak için yapıcı iş birliğinin önemini vurguladılar.
Bakanlar, görüşmenin sonunda Umman Sultanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı’nı birleştiren güçlü kardeşlik ilişkilerinin derinliğini ve liderlerinin her alanda iş birliği ve ortaklık sürecini ilerletme ve mümkün kılma konusundaki kararlılığını teyit ederken, tüm bölgeye ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerine daha fazla fayda sağlanması ve kalkınma adımları atılması gerektiğini bildirdi.
Diğer yandan Suudi bakan ve Umman Sultanlığı Kraliyet Ofisi Bakanı Korgeneral Sultan bin Muhammed en Numani ile de bir araya gelerek Krallık ile Umman Sultanlığı arasındaki iş birliği alanlarını gözden geçirdi.
Prens Faysal bin Ferhan, Umman Sultanlığı'na yaptığı resmi ziyaret kapsamında Umman Ulusal Müzesi'ni de ziyaret etti.
Suudi Bakan müze ziyareti sırasında el sanatları, mimari miras, belgeler, el yazmaları, deniz bilimleri, deniz seyrüseferi ve geleneksel tarım aletleri ve yöntemlerini inceledi.
Prens Faysal bin Ferhan, Umman’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ummanlı mevkidaşı tarafından Maskat Uluslararası Havalimanı’ndan uğurlandı.



Suudi Arabistan, IKBY’ye yönelik saldırıları şiddetle kınadı

Suudi Arabistan, Irak’ın egemenliğine ve kurumlarının güvenliğine yönelik her türlü ihlali reddettiğini yineledi. (SPA)
Suudi Arabistan, Irak’ın egemenliğine ve kurumlarının güvenliğine yönelik her türlü ihlali reddettiğini yineledi. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, IKBY’ye yönelik saldırıları şiddetle kınadı

Suudi Arabistan, Irak’ın egemenliğine ve kurumlarının güvenliğine yönelik her türlü ihlali reddettiğini yineledi. (SPA)
Suudi Arabistan, Irak’ın egemenliğine ve kurumlarının güvenliğine yönelik her türlü ihlali reddettiğini yineledi. (SPA)

Suudi Arabistan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarını hedef alan ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’nin ofisine kadar ulaşan saldırıları en sert ifadelerle kınadı. Riyad, saldırıların Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Krallığın siyasi ve kamuya mal olmuş isimleri hedef alan düşmanca operasyonları ve Irak devlet kurumlarının güvenliğini tehdit eden ya da ülkenin güvenlik ve istikrarını sarsan her türlü girişimi tamamen reddettiği ifade edildi.

Bakanlık, Riyad’ın devletlerin iç işlerine her türlü müdahaleyi, egemenliklerinin ihlal edilmesini, iyi komşuluk ilkelerine ve uluslararası hukuka aykırı eylemleri reddeden tutumunu yineledi.

Mesrur Barzani ise dün yaptığı açıklamada, İran’a ait iki bomba yüklü insansız hava aracının (İHA) Erbil’deki özel ofisini ve bölgesel istihbarat teşkilatı Parastin’in Direktörü’nün ikametgahını hedef aldığını duyurmuştu. Bölgedeki yetkililer tarafından ‘tehlikeli bir tırmanış ve Irak’ın egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirilen saldırıya ilişkin açıklamasında Barzani, IKBY Terörle Mücadele Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın, dün sabah erken saatlerde özel ofisi ile Erbil’de faaliyet gösteren Parastin’in Direktörü’nün ikametgahının İran’a ait iki İHA tarafından hedef alındığını ortaya koyduğunu bildirmişti.


Suudi Arabistan ve Sudan bir “Koordinasyon Konseyi” kurulması için belge imzaladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Sudan bir “Koordinasyon Konseyi” kurulması için belge imzaladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, belgenin imzalanması sırasında (SPA)

Suudi Arabistan ve Sudan, iki tarafın ilgili makamlarını bir araya getiren kurumsal bir çerçevede iş birliği artırma kararlılığından yola çıkarak dün, bir ‘Koordinasyon Konseyi’ kurulmasını öngören belgeyi imzaladı. Bu adım net girişimler, projeler ve hedefler aracılığıyla somut sonuçlar elde etmeyi, iş birliği ile entegrasyonu güçlendirmeyi ve iki ülke liderleri ile halklarının beklentilerini karşılamayı amaçlıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim, başkent Riyad'da ikili ilişkileri geliştirmek ve pekiştirmek için etkin bir kurumsal platform olması amacıyla ‘Suudi Arabistan - Sudan Koordinasyon Konseyi’ kuruluş belgesine imza attı.

İş birliğinin güçlendirilmesi

Prens Faysal bin Ferhan'ın Bakan Muhyiddin Salim'i kabulünün ardından iki taraf, iki ülke arasındaki Siyasi İstişare ve Takip Komitesi toplantısına başkanlık etti. Toplantıda ikili ilişkiler ve bu ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilip ilerletilmesinin yolları gözden geçirilirken, bölgesel olaylardaki son gelişmeler ele alındı ve bu konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Suudi Arabistan ve Sudan dışişleri bakanları toplantı sırasında, ikili ilişkileri ve çeşitli alanlardaki ortak iş birliğini güçlendirmek için çalışmaya devam etme konusundaki kararlılıklarını vurguladılar.

Bunun yanı sıra Bakan Muhyiddin, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan - Sudan ilişkilerinin merkeziliğine vurgu yaparak bu ilişkileri ‘stratejik’ olarak nitelendirdi. Söz konusu Koordinasyon Konseyi’nin kurulması için imzalanan belgenin meyvelerinden biri olarak önümüzdeki dönemin tanık olacağı sonuçlara güvendiğini ifade eden Salim, Kızıldeniz'in güvenliğinin her iki ülke için de en yüksek öncelik teşkil ettiğinin altını çizdi.

fevfrb
Prens Faysal bin Ferhan, Riyad’daki Dışişleri Bakanlığı binasında Sudanlı Bakan Muhyiddin Salem’i kabul etti (SPA)

Riyad, İslamabad ve Ankara arasında imzalanan ‘Mekke Ortak Savunma Anlaşması’ndan övgüyle söz eden Muhyiddin, ‘büyük bir güçten ve uluslararası bir sembolden çok daha fazlası’ olarak tanımladığı Suudi Arabistan ile ortak bir blokta yer alma konusunda iyimser olduğunu belirtti. Suudi Arabistan'ın Sudan'daki tabloyu ‘komşuluk, destekçilik ve ortak kader duygusuyla’ okuduğunu ifade eden Sudanlı bakan, ülkesinin bu üçlü bloğa dahil olmaya bölgesel güvenlik ve istikrarı pekiştirecek olumlu bir adım olarak baktığına işaret etti.

Suudi Arabistan'ın duruşuna övgü

Sudanlı bakan ayrıca, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve paralı askerlerin öncülük ettiği savaşın patlak vermesinden bu yana Sudan'ın içinden geçtiği karmaşık ve zor koşulların gölgesinde Suudi Arabistan'ın destekleyici tutumuna dikkati çekti. Riyad'ın savaşın başlamasıyla birlikte ilk platform olarak ‘Cidde Platformu’na ev sahipliği yaparak Sudan sahnesinde güçlü bir şekilde varlık gösterdiğini belirten Salim, Suudi Arabistan'ın Sudan'a ve halkına gösterdiği ilginin Krallığın duruşunun bir kanıtı olmaya devam edeceğine işaret etti.

Salim, Suudi Arabistan - Sudan Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasına yönelik atılan imzanın ‘siyasi, güvenlik, ekonomik ve sosyal’ açıdan kapsamlı bir stratejik çalışmanın meyvelerini vermesini beklediğini ifade etti. Savaşın gölgesinde Kral Selman Yardım Merkezi'nin ülkedeki faaliyetlerinden övgüyle söz eden Sudanlı bakan, ülkesinin savaştan sonra devletlerin gerçek konumlarını görme fırsatı bulduğuna dikkat çekerken, Sudan dış ilişkilerinin her şeyi tam olarak doğru yerine oturtmak adına eskisinden farklı bir tutum ve çizgi benimseyeceğini vurguladı.

Sudan’ın siyasi diyaloğa yönelik beklentisi

Bakan Muhyiddin Salim, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Sudan içinde başlatılan siyasi diyalog hakkında şunları söyledi:

“Siyasi diyaloğun, Sudan krizinin genel vizyonları konusunda sivil güçler arasında bir fikir birliğine yol açmasını umuyoruz. Bu iyi bir gelişme olacaktır. Zira Sudan, bu güçlerin siyasi olarak bölünmesinden ve kutuplaşmasından çok zarar gördü ve bu durum ülkedeki siyasi sahnenin karmaşıklaşmasına neden oldu.”

scdfvgbh
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Riyad’da Sudan Dışişleri Bakanı Muhyiddin Salim’i kabul ederken (SPA)

Aykırı hareket eden diğer güçlerin önünü kesmek için Sudan meselelerinde sivil ve siyasi güçlerin ortak noktada buluşturulması gerektiğini vurgulayan Salim, partileri ve sivil güçleri, ‘siyasi diyalog’ girişimini, birleştirici ulusal yoldan uzaklaştıran her türlü kısıtlama ve gündemden tamamen kurtulmuş, saf bir milli bilinçle sahiplenmeye çağırdı.

Sudan halkının farklı siyasi görüş ve eğilimlerini temsil eden iç diyalogların başlatılması çağrısında bulunan Salim, içerideki güçlerin büyük bir kısmının safları birleştirme konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Salim, ayrıca milli bilinci güçlendiren ve ülkenin toprak bütünlüğü ile egemenliğini koruyan tavsiyeler, öneriler ve girişimler sunarak hükümet ile ulusal güçler arasında dayanışma için bir fırsat yaratıldığını ifade etti.

Sudanlı bakan, herkesin ülkede demografik bir değişimi hedefleyen milislerin öncülük ettiği savaşın ortaya çıkardığı zorluklarla yüzleşebilmesi için Sudanlı vatanseverlerin bir araya gelerek kapsamlı bir ulusal siyasi tutum oluşturmalarının önemine dikkati çekti.

Öte yandan Sudan Dışişleri Bakanı Salim ve Sudan'ın Riyad Büyükelçisi Defallah el-Hac, dün akşam Riyad'da düzenledikleri basın toplantısında, Riyad ile Hartum arasında Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasının, iki ülkenin aralarındaki iş birliği ve koordinasyon düzeyini yükseltme konusundaki kararlılığından kaynaklandığını ve konseyin ikili ilişkileri geliştirmek ile pekiştirmek için etkin bir kurumsal platform olacağını vurguladı.

Bakan Salim ve Büyükelçi Hac, basın toplantısı  sırasında; önümüzdeki dönemin, iş birliği ile entegrasyonu güçlendirecek ve iki ülke liderleri ile halklarının beklentilerini karşılayacak net girişimler, projeler ve hedefler içeren bir dizi istişare, koordinasyon ve eyleme sahne olmasını beklediklerini ifade ettiler.


Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun kârı 17 milyar doları aşarken, varlıkları 2025 yılında 907 milyar dolara yaklaştı

Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)
Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)
TT

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun kârı 17 milyar doları aşarken, varlıkları 2025 yılında 907 milyar dolara yaklaştı

Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)
Suudi Arabistan’ın başkenti (Reuters)

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), 2025 yılında güçlü bir finansal performans sergiledi. Fonun gelirleri yüzde 9 artarak 450 milyar riyale (120 milyar dolar) yükselirken, net kârı iki katına çıkarak 65 milyar riyalin (17,3 milyar dolar) üzerine çıktı. Fonun yönettiği varlıkların toplam değeri ise yaklaşık 3,4 trilyon riyale (906,7 milyar dolar) ulaştı.

PIF, yurt içindeki yatırımlarını genişletmeyi de sürdürdü. Bu yatırımların 2021-2025 dönemindeki kümülatif büyüklüğü yaklaşık 750 milyar riyale (200 milyar dolar) yaklaşırken, uluslararası yatırımlar yüzde 12 oranında arttı. PIF ayrıca yapay zekâ, teknoloji, enerji ve ileri imalat gibi stratejik sektörlerdeki varlığını güçlendirdi.