Suudi Arabistan'da sanayi üretimi geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 7,3 arttı

İmalat faaliyeti Aralık 2022'de yüzde 18,5arttı (Şarku’l Avsat)
İmalat faaliyeti Aralık 2022'de yüzde 18,5arttı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan'da sanayi üretimi geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 7,3 arttı

İmalat faaliyeti Aralık 2022'de yüzde 18,5arttı (Şarku’l Avsat)
İmalat faaliyeti Aralık 2022'de yüzde 18,5arttı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan İstatistik Genel Kurumu (GASTAT) tarafından bugün açıklanan verilere göre, 2022 Aralık ayına ilişkin sanayi üretim endeksinin 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 7,3 arttığı ifade edildi. GASTAT, bunun madencilik ve taş ocağı çalışmaları ile imalat faaliyetlerindeki artışın bir sonucu olduğunu belirtti.
Verilere göre, Aralık 2022 madencilik ve taş ocağı faaliyet endeksi bir önceki yılın (Aralık 2021) aynı ayına göre yüzde 4,1 artış kaydetti. İmalat faaliyeti Aralık 2022'de bir önceki yılın (Aralık 2021) aynı ayına göre yüzde 18,5 artarken, elektrik ve gaz tedarik faaliyeti ise Aralık 2021'e göre yüzde 6,5 azaldı.
Sanayi üretim anketi sonuçları, sanayi üretim endeksinin 2022 yılında madencilik ve taşocağı faaliyetleri ile imalat faaliyetlerindeki artışın desteğiyle pozitif büyüme oranları kaydettiğini gösterdi.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı telefon görüşmelerinde bölgesel gelişmeleri ele aldı

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı telefon görüşmelerinde bölgesel gelişmeleri ele aldı

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, Bahreyn Dışişleri Bakanı Dr. Abdüllatif ez-Zeyani ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dün gerçekleştirilen görüşmelerde, İran'ın bölge ülkelerine yönelik tekrarlayan saldırıları kınandı. Bakanlar, ülkelerin egemenlik haklarını ihlal eden ve bölgenin güvenliği ile istikrarını tehdit eden her türlü girişimi reddettiklerini bir kez daha vurguladılar. Görüşmelerde ayrıca bölgedeki güvenlik ortamının yeniden tesisi ve tansiyonun düşürülmesi amacıyla atılabilecek adımlar ele alındı. Taraflar, küresel enerji ve ticaret hattı için hayati öneme sahip olan Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisinin korunmasının öncelikli bir konu olduğu konusunda görüş birliğine vardı.

Bu diplomatik girişim, bölgedeki güvenlik endişelerinin arttığı bir dönemde, Arap ülkelerinin ortak güvenlik ve istikrar vizyonu çerçevesinde koordinasyon içinde hareket etme kararlılığını yansıtıyor.


Enerji, sanayi ve madencilikte entegrasyon... Suudi Arabistan'dan ulusal zenginliği artırmaya yönelik yeni adım

Prens Abdülaziz bin Selman, başkent Riyad'daki ulusal fabrikalardan birini ziyareti sırasında. (SPA)
Prens Abdülaziz bin Selman, başkent Riyad'daki ulusal fabrikalardan birini ziyareti sırasında. (SPA)
TT

Enerji, sanayi ve madencilikte entegrasyon... Suudi Arabistan'dan ulusal zenginliği artırmaya yönelik yeni adım

Prens Abdülaziz bin Selman, başkent Riyad'daki ulusal fabrikalardan birini ziyareti sırasında. (SPA)
Prens Abdülaziz bin Selman, başkent Riyad'daki ulusal fabrikalardan birini ziyareti sırasında. (SPA)

Prens Abdülaziz bin Selman'ın enerji bakanlığı görevini sürdürürken aynı zamanda Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı olarak atanması, Suudi Arabistan'ın en önemli üç ekonomik sektörünü daha güçlü şekilde entegre etme yönündeki yeni yaklaşımın göstergesi olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre enerji, sanayi ve madenciliğin tek bakanlık çatısı altında toplanması, politika uyumunu hızlandıracak, yerel değer zincirlerinin güçlendirilmesini sağlayacak ve ekonomiyi çeşitlendirmeyi hedefleyen Vizyon 2030 hedeflerine katkı sunacak.

Bu adım, enerji, sanayi ve madencilik sektörleri arasındaki güçlü bağdan kaynaklanıyor. Birbirini tamamlayan bu sektörler; enerji üretimiyle başlayıp maden kaynaklarının değerlendirilmesi, ardından doğal kaynakların katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve sanayinin yerlileştirilmesine kadar uzanan bütünleşik bir yapıyı oluşturuyor. Bu entegrasyonun Suudi ekonomisinin rekabet gücünü artırması, kaynak kullanımında verimliliği yükseltmesi ve daha çeşitli ile sürdürülebilir bir sanayi altyapısı oluşturması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a konuşan uzmanlar, söz konusu düzenlemenin ulusal stratejilerin sahada uygulanmasında yeni bir dönemi temsil ettiğini belirtti. Uzmanlar, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı'nın bağımsız bir kurum olarak kurulması ve Ulusal Sanayi Stratejisi'nin hayata geçirilmesinden bu yana sektörün önemli dönüşümler yaşadığına dikkat çekti.

Uzmanlara göre yeni atama, temel ekonomik dosyaların tek elde toplanmasını sağlayarak politika uyumunu güçlendirecek ve değer zincirlerini Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda daha etkin hale getirecek.

Ekonomik çeşitlenme

Suudi Arabistan Şura Konseyi Üyesi Fadl bin Saad el-Buaynin, Vizyon 2030 kapsamında yürütülen ekonomik dönüşümün, ekonominin çeşitlendirilmesini ve bazı sektörlerin gayrisafi yurt içi hasıladaki payının artırılmasını hedefleyen aşamalı stratejilere dayandığını söyledi.

El-Buaynin'e göre ilk aşamalarda yasal altyapının tamamlanması, stratejik hedeflere ulaşacak yol haritasının oluşturulması ve uygulama sürecinin başlatılması ön plana çıktı. Bu süreçte birçok hedef planlanandan önce gerçekleştirildi.

El-Buaynin, "Bence eski Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Hureyf önceki dönemde önemli rol üstlendi. Yasama, düzenleme ve uygulama alanlarında ciddi başarılar elde etti ve bakanlığı hedeflerine ulaşmış, en verimli döneminde devretti." dedi.

sdevrtbgr
Suudi Arabistan'ın Ras el-Hayr Sanayi Şehri'ndeki fabrikalardan biri. (SPA)

Şarku'l Avsat'a yaptığı değerlendirmede El-Buaynin, mevcut aşamada ekonomik etkinin artırılması, Ulusal Sanayi Stratejisi'nin daha hızlı uygulanması ve enerji, madencilik ile sanayi sektörleri arasında daha güçlü uyum sağlanmasına odaklanıldığını belirtti.

El-Buaynin, bu üç sektörün ortak yönetim altında toplanmasının uygulama süreçlerini hızlandıracağını, karşılaşılan sorunların çözümünü kolaylaştıracağını ve daha geniş ekonomik fırsatların önünü açacağını ifade etti.

Şura Konseyi üyesi, "Sanayi ve madenciliğin enerji sektörüyle bütünleştirilmesinden doğacak kazanımların ötesinde, en büyük avantajlardan biri Prens Abdülaziz bin Selman'ın Suudi ekonomisinin kalbi niteliğindeki bu üç sektörden sorumlu olmasıdır. Prens, yalnızca yürütme alanında değil, düzenleyici ve yasal konularda da geniş deneyime sahip. Zorlukları fırsata çevirebilen, fikirleri uygulamaya dönüştürebilen ve birlikte çalıştığı ekipleri motive eden bir liderdir." diye konuştu.

Değer zincirinin bütünleşmesi

El-Buaynin, üç sektörün tek çatı altında toplanmasının özellikle madencilik alanında Ulusal Sanayi ve Madencilik Stratejisi'nin uygulanmasını hızlandıracağını söyledi.

Madencilik sektörünün ekonomiye katkısını önemli ölçüde artırabilecek büyük potansiyele sahip olduğunu belirten El-Buaynin, aynı zamanda Vizyon 2030 hedeflerine ulaşılması ve ekonomik çeşitlenmenin hızlandırılması için cesur kararların gerekli olduğunu vurguladı.

Yeni yapılanmanın ekonomik değer zincirinde karar alma süreçlerini tek elde toplayacağını ifade eden El-Buaynin, bunun yabancı yatırımlar açısından da önemli avantaj sağlayacağını belirtti.

El-Buaynin'e göre madencilik ile enerji sektörlerinin entegre edilmesi, Enerji Bakanı'nın yabancı yatırımcılarla yürütülen müzakerelerde elini güçlendirecek; yoğun ilgi gören yatırımlarla daha az ilgi gören projelerin birlikte değerlendirilmesine imkân tanıyarak Suudi Arabistan için daha kazançlı yatırım modellerinin oluşturulmasına katkı sağlayacak.

İleri teknoloji sanayileri

Ekonomi uzmanı Ahmed eş-Şehri ise Prens Abdülaziz bin Selman'ın Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı görevini üstlenmesinin önemli ekonomik sonuçlar doğuracağını söyledi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Eş-Şehri, bu sonuçların başında ekonomik değer zincirinin bütünleşmesinin geldiğini belirterek, "Enerji sanayinin temel girdisini oluşturuyor, madencilik ham madde sağlıyor, sanayi ise bu kaynakları katma değerli ürünlere dönüştürüyor. Bu sektörlerin tek çatı altında yönetilmesi, her birinin ayrı ayrı yönetilmesine kıyasla çok daha bütüncül bir planlama yapılmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Bu adımın yerli katma değeri de artıracağını belirten Eş-Şehri, ham maddelerin ihraç edilmesi yerine madenlerin ve doğal kaynakların ileri teknolojiye dayalı ulusal sanayi ürünlerine dönüştürülmesine yönelik politikaların geliştirilebileceğini, bunun da ekonomik getiriyi artırırken yüksek nitelikli istihdam oluşturacağını söyledi.

Eş-Şehri ayrıca, politikaların ve karar alma mekanizmalarının tek elde toplanmasının yatırım süreçlerini daha verimli hale getireceğini, bürokratik karmaşıklığı azaltacağını ve yatırım ortamını daha öngörülebilir kılacağını ifade etti.

Ekonomi uzmanına göre enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinin entegrasyonu, Suudi Arabistan'ın doğal kaynak ihracatına dayalı ekonomik modelden üretim ve sanayi odaklı bir ekonomiye geçiş sürecini de hızlandıracak.


Kanada Başbakanı Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulundu

Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal, çarşamba akşamı Cidde'ye varışında Kanada Başbakanı Mark Carney'i karşılıyor. (Mekke Bölge Emirliği)
Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal, çarşamba akşamı Cidde'ye varışında Kanada Başbakanı Mark Carney'i karşılıyor. (Mekke Bölge Emirliği)
TT

Kanada Başbakanı Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulundu

Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal, çarşamba akşamı Cidde'ye varışında Kanada Başbakanı Mark Carney'i karşılıyor. (Mekke Bölge Emirliği)
Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal, çarşamba akşamı Cidde'ye varışında Kanada Başbakanı Mark Carney'i karşılıyor. (Mekke Bölge Emirliği)

Kanada Başbakanı Mark Carney, Mart 2025 ortasında göreve gelmesinden bu yana ilk resmi ziyareti kapsamında çarşamba akşamı Suudi Arabistan'a geldi.

Carney'i, Suudi Arabistan'ın batısındaki Cidde'de bulunan Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'nda Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdülaziz ile beraberindeki bakan sıfatıyla Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan karşıladı.

Karşılama töreninde ayrıca Suudi Arabistan'ın Ottawa Büyükelçisi Amal el-Muallimi, Kanada'nın Riyad Büyükelçisi Jean-Philippe Linteau, Mekke Bölgesi Emniyet Müdürü Tümgeneral Salih el-Cabri ve bölgede Kraliyet Protokol Ofisi Genel Müdürü Ahmed bin Zafer de hazır bulundu.

fgthyj
Kanada Başbakanı Mark Carney, Cidde'deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'nda kendisini karşılayan yetkililerle tokalaşıyor. (Mekke Bölge Emirliği)

Başbakan Carney'nin Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Carney'nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman ile ikili ilişkilerin geliştirilmesini ele alacağı bildirildi.

Görüşmelerde enerji, kritik mineraller, yatırım, altyapı, ileri teknolojiler ve savunma alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesine odaklanılacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca tarafların Ortadoğu'daki gelişmeler, deniz ticaret yollarının güvenliği ve ortak ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuları değerlendireceği, iki ülke arasındaki siyasi koordinasyonun artırılması imkanlarını da ele alacağı ifade edildi.