Güneş'ten dev bir parça koptu

Kopan parça Güneş’te büyük bir girdap oluşturdu.
Kopan parça Güneş’te büyük bir girdap oluşturdu.
TT

Güneş'ten dev bir parça koptu

Kopan parça Güneş’te büyük bir girdap oluşturdu.
Kopan parça Güneş’te büyük bir girdap oluşturdu.

NASA’nın 2010 yılından bu yana faal olarak Güneş’i gözlediği program kapsamında, Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından yapılan incelemede Güneş’ten büyük bir parça koptuğu ve bunun girdap oluşturduğu ortaya koyuldu.
Sosyal medyada yayınlanan çarpıcı görüntülerde, Güneş’in yüzeyinden püsküren plazma parçasının kırılarak bir girdap oluşturduğu görüldü.
Uzay Bilimciler, ayrıntıların anlaşılması için daha fazla analize ihtiyaçları olduğunu belirtirken Londra'daki Metro gazetesinin haberine göre daha önce böyle bir olay görülmedi.
Fizikçi Dr. Tamitha Skov, Twitter hesabında girdabı gösteren görüntüleri yayınladığı paylaşımında “Güneş'in atmosferik dinamiklerini anlamak için yapılan hiçbir çıkarım abartılı olmaz. Güneş’in önemine rağmen olay hakkında pek bir şey bilmiyoruz” dedi.
Bununla beraber Güneş’te yaklaşık her 11 yılda bir döngü gerçekleştiği ve şu an ivmenin arttığı biliniyor. Bu durum, olabildiğince büyük olan X-sınıfı da dahil olmak üzere giderek daha fazla güneş parlamasının yayılacağı anlamına geliyor.
Yapılan açıklamalara göre Güneş’ten bir parçanın koparak girdaba neden olması oldukça sıra dışı.
Gözlemler, söz konusu parçanın Güneş’in kuzey kutbunu dolaşmasının yaklaşık 8 saat sürdüğünü ve olayda tahmin edilen en üst seviyeden yatay rüzgâr hızının ise saniyede yaklaşık 100 kilometre olduğunu ortaya koydu.
Görüntüler, SDO (Güneş Dinamikleri Rasathanesi) uzay aracı tarafından kaydedildi.
Uzay aracı, Güneş’in korona adı verilen dış atmosferini ve parlamaların sıcak plazmasına ilişkin verileri analiz ediyor. Ayrıca, Güneş'in radyasyonundaki değişimlere ilişkin de görüntüleri kaydediyor.
NASA’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada "Aktif sıcak noktalar ve Güneş’teki patlamalar artık daha net görülecek” denildi.



WeTransfer'in yeni kuralları kullanıcıları kızdırdı

(Hans Lucas/AFP)
(Hans Lucas/AFP)
TT

WeTransfer'in yeni kuralları kullanıcıları kızdırdı

(Hans Lucas/AFP)
(Hans Lucas/AFP)

WeTransfer'in hüküm ve koşullarında yapılan değişiklik küresel çapta büyük öfkeye yol açtı.

Tartışmalı güncellemeleri geri çeken şirket, büyük tepkilerin "kafa karışıklığından" kaynaklandığını öne sürdü.

WeTransfer kullanıcıların yüklediği dosyaları internetten başkalarına göndermesine ve o kişilerin daha sonra dosyaları tekrar indirebilmesine olanak tanıyor.

Şartlarında yakın zamanda yapılan ve 8 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi planlanan değişiklik, yüklenen dosyaların "makine öğrenimi modellerinin performansını artırmakta" kullanılabilmesini sağlayacak. Bu, WeTransfer'e dosyaları farklı şekillerde kullanma hakkı tanıyan ve şirketin hizmeti güçlendirmek için gerekli gördüğü kapsamlı kuralların bir parçasıydı.

Ancak bu değişiklikler, özellikle de özel dosyaların yapay zeka araçlarını eğitmek için kullanılabileceğine işaret edenler, sert tepkilere ve kullanıcıların alternatif platformlara yönelmesi çağrılarına neden oldu.

Şimdiyse WeTransfer, BBC'ye "WeTransfer üzerinden paylaşılan içeriği işlemek için makine öğrenimi ya da herhangi bir yapay zeka biçimi kullanmadığını ve herhangi bir üçüncü tarafa içerik ya da veri satmadığını" açıkladı.

Sözkonusu maddenin, "içerik denetimini iyileştirmek" ve zararlı içeriğin yayılmasını sınırlamak için olası yapay zeka kullanımına izin vermek adına eklendiği belirtildi.

Ancak site, "dilin anlaşılmasını kolaylaştırmak" için şartları değiştireceğini söyledi. BBC'ye "Bu bölüm müşterilerimizin kafasını karıştırmış olabilir" dendi.

WeTransfer artık kuralları değiştirdi, böylece site hâlâ yüklenen içeriği kullanma lisansına sahip olacak ancak yapay zekaya yapılan atıfı kaldıracak. Güncellenen değişiklikte artık "İçeriğinizi, Gizlilik ve Çerez Politikamıza uygun olarak Hizmeti işletmek, geliştirmek ve iyileştirmek amacıyla kullanmamız için bize telifsiz bir lisans veriyorsunuz" ifadesi yer alıyor.

Şirket, The Independent'ın yorum talebine dönüş yapmadı.

Sözkonusu değişiklikler 8 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

Independent Türkçe