Irak parlamentosu, tartışmalı seçim yasasını görüşecek

Sadrcıların ve protesto güçlerinin beklentisinin ortasında

Irak parlamentosunun dünkü oturumuna dair 13 Şubat’ta Telegram üzerinden yayınlanan bir fotoğraf
Irak parlamentosunun dünkü oturumuna dair 13 Şubat’ta Telegram üzerinden yayınlanan bir fotoğraf
TT

Irak parlamentosu, tartışmalı seçim yasasını görüşecek

Irak parlamentosunun dünkü oturumuna dair 13 Şubat’ta Telegram üzerinden yayınlanan bir fotoğraf
Irak parlamentosunun dünkü oturumuna dair 13 Şubat’ta Telegram üzerinden yayınlanan bir fotoğraf

Irak Meclisi, yıllardır ertelenen ve son zamanlarda tartışmalı değişikliklere uğrayan il seçimleri yasasını onaylamaya hazırlanıyor.
Şarku’l Avsat’ın Irak resmi haber ajansı INA’dan aktardığı habere göre 13 Şubat’ta Meclis Hukuk Komisyonu, yasaya son dokunuşları gerçekleştirmek için kapalı bir toplantı düzenledi. Aynı şekilde milletvekilleri, yerel seçimlerin (il ve ilçe meclisleri) yanı sıra milletvekilliği seçimlerinin de tek günde yapılması amacıyla imza toplamak için harekete geçti.
INA’ya konuşan bir Meclis kaynağı, “Hukuk Komisyonu, kapalı bir toplantıda, 2018 tarihli 12 sayılı İl ve İlçe Meclisleri Kanununda değişiklik yapılmasına yönelik bir teklifi tartıştı” diyerek, “Teklif, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan Temsilciler Meclisi oturum gündeminde ilk okuma için yer aldı” ifadelerini kullandı.
Irak parlamentosundaki hukuk komisyonu üyelerinden Cevad el-Yasari, INA’ya yaptığı açıklamada, “Hukuk Komisyonu, Temsilciler Meclisi ve vilayet meclisleri seçimlerini birleştirmek üzere parlamento imzalarını toplamaya başladı” dedi.
“Kanunda 16 madde değişikliği eğilimi var” diyen Yasari, “Temsilciler Meclisi Seçim Yasası ile İl ve İlçe Meclisleri Seçim Yasası’nın birleştirilmesi için milletvekillerinin imzaları toplandı” açıklamasında bulundu. Yasari, “İki kanunun birleştirilmesi konusunda bazı milletvekilleri arasında çekinceler ve itirazlar var. Çünkü bu anayasal bir ihlaldir” dedi.
Öte yandan Parlamento Hukuk Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Murteza es-Saadi, “Bu yılın Ekim ayında yapılacak olan İl Genel Meclisi Seçim Kanunun’da yapılmış en önemli değişiklik, vilayetin çok ilçeli sistemden tek ilçeli hale getirilmesidir” açıklamasında bulundu.
Saadi, gazetecilere yaptığı açıklamada “Temsilciler Meclisi ve il seçimlerine ilişkin yasa tasarısı, hükümeti kurmakla ilgilenen Devletin İdaresi Koalisyonu tarafından temsil edilen ve herkesin bu yasayı sürdürmeyi kabul ettiği siyasi liderlikten geldi. İl Genel Meclisi Seçim Kanunu’nda, ilin birden fazla seçim yerine tek seçim bölgesi haline getirilmesine yönelik değişiklikler yer alırken, aday listesi ise bir önceki seçimde belirlenen aday sayısının iki katını içerecek” dedi. Murteza es-Saadi, “Çoğu siyasi görüş, seçimlerin 1.7’ye göre değil, Sainte-Lague Sistemi 1.9’a göre yapılacağını vurgularken, “Çünkü Temsilciler Meclisi’nde yasa tasarısında bir değişiklik olmadıkça bu durum devam edecek” şeklinde konuştu.
Muhammed Şiya es-Sudani’nin parlamentodan güven oyu aldıktan sonra yöneldiği hükümet programı, askıya alınan il genel meclisi seçimlerine ek olarak, hükümetin kurulmasından sonraki 18 ay içinde milletvekili seçimlerinin yapılmasına ilişkin bir maddeyi içeriyor.
Kanunun nasıl değiştirileceği konusunda nihai bir formüle ulaşılmazken, 13 Şubat’ta değişikliğinin en önemli paragrafları ve parlamento veya yerel seçimlerin yapılması için gereken süre yayınlandı. Ayrıca Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve beraberinde yasa değişikliklerinin siyasi blokların mizacına uygun olması halinde sık sık sokaklara çıkmakla tehdit eden sivil protesto güçleri tarafından herhangi bir tavır yayınlanmazken, korkular ise hala devam ediyor.
Hukuk uzmanı Ali et-Temimi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “2008 İl Genel Meclisi Seçim Kanunu açısından yapılabilecek en önemli şey, üye sayısının en az 10’a indirilmesi ve meclislerin görev süreleri bittiği halde devam etmelerine izin veren 46. maddenin değiştirilmesidir” dedi. Temimi, “Öneriler arasında yüzde 25’in kadınlara verilmesi, ayrıca çift vatandaşlığa sahip olan adayların aday olmamasının yanı sıra kadınların adaylık yaşının 25 olması da yer alıyor” dedi.
Hükümet programına göre yapılacak milletvekili seçimlerine ilişkin olarak ise Temimi, “Yasa değişiklikleri bu aşamada en önemli siyasi ve toplumsal talepler arasında yer alıyor. Çünkü seçim sistemi, siyasi hedeflere yönelik demokrasiyi destekler niteliktedir” şeklinde konuştu. Hukuk uzmanı ayrıca, Federal Yüksek Mahkeme, 2022 tarihli 159 sayılı kararında elektronik sayıma ek olarak manuel sayımın benimsenmesini de tavsiye etti. Bu bir öneri” diyerek, “Farklı bileşenlerin veya azınlıkların payları, vilayetlere yayılmış olmaları nedeniyle tüm Irak’ta kendileri için tek bir dairenin varlığına ihtiyaç duyuyor. Bu, seçimde adaleti sağlar, onları birden fazla seçim bölgesi haline getirmez” şeklinde konuştu.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.