Ünlü sörf fotoğrafçısı, kalp krizinden ölmeden önce sudaki son anlarını kaydetti

Larry Haynes, sörf fotoğrafçısı ve sinemacı olarak yaptığı çalışmalarla tanınıyordu

KHON2
KHON2
TT

Ünlü sörf fotoğrafçısı, kalp krizinden ölmeden önce sudaki son anlarını kaydetti

KHON2
KHON2

Ünlü sörfçü ve sörf filmlerinde çalışan sinemacı Larry Haynes, geçen hafta ABD'nin Hawaii eyaletinde ölümcül bir kalp krizi geçirmeden önce sudaki son anlarını kaydetti.
Sörf üzerine yayın yapan Stab'in, Hawaii'nin Oahu adasının Kuzey Kıyısı'nda bulunan camiasının temel direği diye andığı Haynes 61 yaşındaydı.
Geçen perşembe günü Laniakea Plajı'nda ayakta kürek sörfünün tadını çıkaran fotoğrafçı, daha sonra arabasını bıraktığı otoparka döndüğünde kalp krizi geçirdi. Kısa süre sonra arkadaşları, Haynes'in son sörf deneyimini kaydettiği görüntüleri buldu.
The Independent'ın haberine göre, Brian Bielmann, KHON2'ye yaptığı açıklamada, kendisinin ve Haynes'e yakın bir grup kişinin videoyu ertesi gün birlikte izlediğini söyledi.
Bielmann, "Bu sabah gidip videoyu aldım ve hemen eve götürüp bilgisayarın başına geçtim" dedi.

"İçinde 40 dosya falan vardı ve hepsine baktık. Karşısına, bir sürü tam yükselmeyen türden dalgalar çıkıp duruyor ve sonunda bu güzel dalgayı yakalayıp uzun süre sörf yapıyor. Ve biz de videonun sonunda tezahürat yapıyor, bağırıyor ve ağlıyorduk."

"Suyla çalışan en büyük görüntü yönetmenlerinden ve suyun içindeki ve dışındaki efsanelerden biri sonsuza dek aramızdan ayrıldı. Huzur içinde yat Larry Haynes."

 

Geçen haftanın sonunda sörf camiasının dört bir yanından Haynes'i öven mesajlar yağarken, meslektaşları ve arkadaşları merhum fotoğrafçıyı yeteneği, cesareti ve neşesiyle andı.
Haynes, fotoğrafçı ve sinemacı olarak yaptığı çalışmalarla hatırı sayılır bir şöhrete ulaşmıştı. En çok 1994'te başlayan sörf filmi serisi Fluid Combustion'ı çekmesiyle tanınan Haynes, 2019'da HBO'nun Real Sports with Bryant Gumbel programında diğer iki macera fotoğrafçısı ve görüntü yönetmeniyle birlikte yer aldı.
Bu program kısmen macera fotoğrafçıları ve görüntü yönetmenlerinin, işlerinde kabul etmek zorunda olduğu önemli risklere odaklanıyordu. Kendisi de kariyeri boyunca çok kez yaralanan Haynes, 2005'te Malik Joyeux ve 2015'te Kirk Passmore olmak üzere iki sörfçünün ölümünü de filme almıştı.
Ünlü fotoğrafçının, nispeten olaysız geçen bir sörf gezisinin ardından bir otoparkta ani bir kalp krizi sonucu ölmesi şok etkisi yarattı.
Haynes'in arkadaşlarından David Elecciri Jr., Instagram'da "Bugün Laniakea Plajı'nda sörf yaptıktan sonra arabasında kalp krizi geçirdiğini öğrendim" diye yazdı.
Sadece birkaç saat önce beni öğle yemeği yemek ve Lani'de sörf yapmak için aramıştı.

"Haynes'in arkasında kızı Lily kaldı."



Suda kalan parmakların hep aynı şekilde buruştuğu bulundu

Parmakların suda kalınca buruşmasının nedeni damarların sıkışması (Binghamton Üniversitesi)
Parmakların suda kalınca buruşmasının nedeni damarların sıkışması (Binghamton Üniversitesi)
TT

Suda kalan parmakların hep aynı şekilde buruştuğu bulundu

Parmakların suda kalınca buruşmasının nedeni damarların sıkışması (Binghamton Üniversitesi)
Parmakların suda kalınca buruşmasının nedeni damarların sıkışması (Binghamton Üniversitesi)

Suda uzun süre kalınca parmaklarda oluşan buruşmanın hep aynı desene sahip olduğu tespit edildi. 

Banyo yapınca veya bir süre yüzünce el ve ayak parmakları buruşmaya başlıyor. Bunun nedeni ilk başta parmakların suyla dolması gibi gelebilir ancak durum öyle değil.

Koldan ele doğru uzanan medyan sinirinde hasar olan kişilerin parmaklarının buruşmadığını 1935'te fark eden bilim insanları, sürecin sinir sistemiyle alakalı olduğu sonucuna varmıştı. 

Uzmanlar derinin altındaki damarların büzüşmesi sonucu parmaklardaki kırışıklıkların oluştuğunu söylüyor.

Binghamton Üniversitesi'nden Guy German, 2023'te The Conversation'da kaleme aldığı yazıda "El ve ayaklar birkaç dakikadan daha uzun süre suyla temas ettiğinde, ciltteki ter kanalları açılarak suyun cilt dokusuna akmasına izin verir. Eklenen bu su, cildin içindeki tuz oranını azaltır. Sinir lifleri beyne daha düşük tuz seviyeleri hakkında bir mesaj gönderir ve otonom sinir sistemi kan damarlarını daraltarak yanıt verir" diye süreci açıklamıştı.

Yazısının ardından çeşitli yorum ve sorularla karşılaşan German'a bir öğrenci "Peki kırışıklıklar hep aynı şekilde mi oluşuyor" diye sormuş. German ve ekip arkadaşları bunu yanıtlamak adına bir deney yürüttü. 

Bulguları hakemli dergi Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials'ta yayımlanan çalışmada bir grup katılımcının elleri 30 dakika boyunca suda tutuldu ve ardından fotoğrafları çekildi.

24 saat sonra aynı işlemi tekrarlayan araştırmacılar görüntüleri karşılaştırınca parmaklarda aynı desenlerin oluştuğunu gördü. 

German "Kan damarları pozisyonlarını çok fazla değiştirmez. Biraz hareket ederler ancak diğer kan damarlarına göre son derece sabittirler" diyerek ekliyor: 

Bu da kırışıklıkların aynı şekilde oluşması gerektiği anlamına geliyor ve biz de öyle olduğunu kanıtladık.

Araştırmacılar yeni çalışmanın adli tıpa katkı sağlayabileceğini ve uzun süre suda kalan cesetlerin kimliğini tespit etmede kullanılabileceğini düşünüyor.

German ayrıca derinin suda kalmasıyla ilgili daha fazla soruya cevap aramayı umduğunu da belirtiyor.

Independent Türkçe, IFLScience, Popular Science, Conversation, Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials