Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna, Transdinyester'i karıştırmayı planlıyor

Uluslararası kamuoyu, Rusya - Ukrayna savaşının Transdinyester'e de sıçramasından endişeleniyor (Reuters)
Uluslararası kamuoyu, Rusya - Ukrayna savaşının Transdinyester'e de sıçramasından endişeleniyor (Reuters)
TT

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna, Transdinyester'i karıştırmayı planlıyor

Uluslararası kamuoyu, Rusya - Ukrayna savaşının Transdinyester'e de sıçramasından endişeleniyor (Reuters)
Uluslararası kamuoyu, Rusya - Ukrayna savaşının Transdinyester'e de sıçramasından endişeleniyor (Reuters)

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın yakın zamanda Transdinyester'de silahlı provokasyon düzenleyeceğini öne sürdü.
Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Ukrayna birliklerinin ve neo-Nazi Azov Taburu'nun, Transdinyester'deki Moskova yanlısı hükümete karşı harekete geçeceği iddia edildi.
Bakanlık, Ukraynalı sabotajcıların Rus ordusu üniformaları giyerek, Kremlin'e bağlı güçlerin ülkeyi istila ediyormuş gibi göstereceğini ileri sürüldü. Kiev'in bu hamleyle provokasyon yaratarak Transdinyester'e birliklerini sokmayı planladığı savunuldu.
Açıklamada, Ukrayna ve Transdinyester sınırındaki gelişmelerin yakından takip edildiği, tehdit oluşması halinde askerlerin harekete geçmeye hazır olduğu bildirdi.
Moldova hükümetiyse Rusya'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Başbakan Dorin Recean'ın ofisinden yapılan açıklamada, Rus dezenformasyonuna karşı resmi kaynaklardan paylaşılan bilgilerin takip edilmesi istendi.
Kiev yönetimiyse iddialara ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Transdinyester sorunu
Rusya - Ukrayna savaşı, son dönemde Transdinyester'deki tansiyonu da artırdı.
Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Dinyester Nehri'nin sol yakasında bulunan Transdinyester, Rusya'nın desteğiyle tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.
Bunu kabul etmeyen Moldova yönetimiyle Rusya destekli ayrılıkçılar arasında başlayan savaş, Temmuz 1992'de Rusya ve Moldova arasında imzalanan ateşkesle sona erdi.
Savaş dursa da sorun tam olarak çözülemedi. Moldova, bu bölgeyi kendi toprakları olarak görse de Transdinyester, ayrı bir devlet olarak tanınma mücadelesini her zaman sürdürdü.
Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülkenin tanımadığı Transdinyester, sadece Rusya'nın desteğiyle Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya cumhuriyetçileri tarafından tanındı.

Net sayılar bilinmese de Transdinyester'de Rusya'nın yaklaşık 1500 askeri olduğu düşünülüyor.
Öte yandan 16 Şubat'ta Moldova'da kurulan yeni hükümetle başbakanlık görevini üstlenen Recean, geçen haftaki açıklamasında Transdinyester'in askerden arındırılması gerektiğini söylemişti. 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise buna tepki göstererek, “Moldova'yla ilişkilerimiz zaten son derece gergin. Rusya karşıtı bir histeriye girdiler” demişti.

Darbe iddiaları
Son dönemde Rusya ve Moldova arasındaki gerginlik, darbe iddiaları nedeniyle de artımştı.
Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, geçen haftaki açıklamasında Kremlin'in Karadağ, Belarus ve Sırbistan'daki grupları ülkeye sokup hükümet karşıtı protestolarla, Batı yanlısı Kişinev yönetimini devirmeye çalıştığını öne sürmüştü. 
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de 9 Şubat'ta Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında Ukrayna istihbaratının, Rusya'nın Moldova'daki mevcut hükümeti devirip, yerine Kremlin yanlısı biri yönetim kurmaya yönelik planlarını tespit ettiğini savunmuştu.
Independent Türkçe, TASS, CNN, Guardian, AA



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.