Türk Kızılay'dan "Kızılay Yatırım Grubu" açıklaması: Kızılay Derneği, kamu maliyesinden herhangi bir bütçe desteği almamaktadır, vergilerle oluşturulan kamu bütçesi Kızılay'a aktarılmamaktadır

Kızılay Yatırım Grubu'nun, Türk Kızılay'ın insani yardım operasyonlarının finansmanın sağlanmasında uzmanlaştığı, son günlerde yaşanan gelişmeler ve ortaya atılan iddiaların, bunun bilinmemesinden kaynaklandığı bildirildi.

AA
AA
TT

Türk Kızılay'dan "Kızılay Yatırım Grubu" açıklaması: Kızılay Derneği, kamu maliyesinden herhangi bir bütçe desteği almamaktadır, vergilerle oluşturulan kamu bütçesi Kızılay'a aktarılmamaktadır

AA
AA

Türk Kızılay'dan yapılan açıklamada, kuruluşundan bugüne hayırsever milletin desteğiyle varlığını sürdüren Kızılay'ın, tahmin edilebilir ve sürdürülebilir finansman ihtiyacının karşılanması için sermayesi yüzde 100 Kızılay'a ait "yatırım grubu"nun bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Kızılay Derneği, insani yardım operasyonlarına odaklanırken, Kızılay Yatırım Grubu da bu operasyonların finansmanını sağlamak üzere uzmanlaşmıştır. Son günlerde yaşanan gelişmeler ve ortaya atılan iddialar, bu dönüşümü bilmemekten kaynaklanmaktadır." denildi. 
Türk Kızılay'ın, kendisine bağışlanan her bir kuruşu ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığı ifade edilen açıklamada, "Bu bağışlarla insani yardım malzemesi tedariki ise bu alanda uzmanlaşmış Kızılay Yatırım Grubu üzerinden yapılmaktadır. Böylelikle daha fazla insana ulaşma ve sistemin sürdürülebilirliği imkanına kavuşulmaktadır." bilgisi verildi.
Kızılay Çadır-Tekstil Grubu'nun, çadır stoklarını hep aynı miktarda tutmakla sorumlu olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"Bu sorumluğunun ardından ise ülkemizde ve dünyada kendisinden talep eden kurum ve kuruluşlar için ücreti mukabili çadır üretimi yapmaktadır. Bunların arasında BM kuruluşları, AFAD, bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları sayılabilir. Çadır-Tekstil Grubu, bu süreçten ürettiği tüm değeri, Kızılay Derneğine aktarmakta ve bu girdi, insani yardım çalışmalarında kullanılmaktadır."

"Kızılay var gücüyle sahada"
Açıklamada, Kızılay Lojistik Grubu ve Kızılay Sistem Yapı Grubu'nun da öncelikli olarak Türk Kızılay'ın ihtiyacı doğrultusunda çalıştığı, aynı zamanda talep eden kurum ve kuruluşlara da hizmet verdiği aktarıldı.
Kızılay'ın, Türkiye Afet Müdahale Planı'nın kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmek için var gücüyle sahada olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"5 bin Kızılaycı ile 10 il, 65 ilçe, 834 noktada paydaşları ile birlikte yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımıza üç öğün ücretsiz beslenme hizmeti sunmakta, Kızılay Lojistik de tüm bu dev operasyona destek vermektedir. Kızılay, bunun yanı sıra afet bölgesindeki kan ihtiyacının karşılanması, mobil sağlık ekipleriyle birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilmesi, psikososyal hizmetlerin desteklenmesi, açtığı ücretsiz mağazalarla afetzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması gibi hizmetleri tamamen kendisine yapılan bağışlarla karşılamaktadır. Kızılay Derneği, kamu maliyesinden herhangi bir bütçe desteği almamaktadır, vergilerle oluşturulan kamu bütçesi Kızılay'a aktarılmamaktadır."



Bir Federal mahkeme gümrük vergilerinin uygulanmasını durdurdu... Trump kararı kınadı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)
TT

Bir Federal mahkeme gümrük vergilerinin uygulanmasını durdurdu... Trump kararı kınadı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)

Beyaz Saray sözcüsü dün yaptığı açıklamada, Donald Trump'ın ABD'ye giren tüm ürünlere uyguladığı gümrük vergilerini durdurma kararı üzerine, “ulusal bir acil durumu nasıl yönetileceğine karar verme yetkisinden yoksun, seçilmemiş yargıçlar” diye kararı kınadı.

Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai açıklamasında, "Başkan Trump Amerika'yı ilk sıraya koyma sözü verdi. Yönetim bu krize yanıt vermek ve Amerika'nın büyüklüğünü geri kazandırmak için yürütme gücünün tüm araçlarını kullanmaya kararlıdır" dedi. Dün bir ABD federal mahkemesi, Başkan Donald Trump'ın "Kurtuluş Günü" tarifelerinin yürürlüğe girmesini engelledi.

Manhattan'daki Uluslararası Ticaret Mahkemesi, başkanın ABD'ye satışları alımlarından fazla olan ülkelerden gelen ithalata genel vergi uygulayarak, yetkisini aştığına karar verdi. Manhattan merkezli mahkeme, ABD Anayasası'nın Kongre'ye, ABD ekonomisini korumak için başkanın acil durum yetkilerine tabi olmayan diğer ülkelerle ticareti düzenleme konusunda münhasır yetki verdiğini belirtti.

Siyasi parti bağlantısı olmayan Liberty Justice Center'ın, gümrük vergilerinin uygulandığı ülkelerden mal ithal eden beş küçük Amerikan şirketi adına açtığı dava, Trump'ın gümrük vergilerine karşı açılan ilk büyük yasal itiraz oldu. Bu şirketler, gümrük vergilerinin ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu dava, Trump'ın gümrük vergisi politikasına karşı açılan yedi davadan biridir. Ayrıca 13 eyalet ve diğer küçük şirket grupları da dava açmış durumda.