Mısır’dan su kaynaklarının ‘sınırlı’ olduğu vurgusu

Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kolu üzerine inşa ettiği Nahda Barajı tartışmalara neden oluyor. (DPA)
Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kolu üzerine inşa ettiği Nahda Barajı tartışmalara neden oluyor. (DPA)
TT

Mısır’dan su kaynaklarının ‘sınırlı’ olduğu vurgusu

Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kolu üzerine inşa ettiği Nahda Barajı tartışmalara neden oluyor. (DPA)
Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kolu üzerine inşa ettiği Nahda Barajı tartışmalara neden oluyor. (DPA)

Nil Nehri üzerinde inşa edilen Nahda Barajı’nın Kahire’nin su güvenliği üzerindeki etkileri konusunda Etiyopya-Mısır arasında karşılıklı sert açıklamalar sürüyor. Mısır su kaynaklarının ‘sınırlı’ olduğunu bir kez daha vurguladı. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hani Suveylem, ülkesinin ‘su kaynaklarının sınırlı olması ve nüfus artışından kaynaklanan zorluklarla yüzleştiğini, bunun kişi başına düşen su payının yılda yaklaşık 550 metreküpe düşmesine neden olduğunu’ söyledi. Bakan, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, artan sıcaklıklar ve bunun sonucunda artan su ihtiyacına da dikkat çekti.
Mısır, Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kolu üzerinde 2011’den beri inşa ettiği baraj nedeniyle, Nil’deki su payının düşmesinden endişe ediyor. Kahire, Hartum ile birlikte barajın doldurulmasını ve işletilmesini düzenleyen bağlayıcı bir yasal anlaşma imzalama çağrısında bulunuyor. Etiyopya ise hidroelektrik barajının inşasında ısrar ederken su kaynaklarını kullanarak kalkınma hakkını talep ediyor.
Son iki günde, Mısırlı ve Etiyopyalı yetkililer arasındaki açıklamaların yoğunluğu yeniden hız kazandı. Kahire, Etiyopya’nın aşağı havza ülkelerinin (Mısır ve Sudan) su güvenliğine yönelik devam eden tehdidi gölgesinde, su çıkarlarını savunacağını belirtti. Addis Ababa, baraj krizinin ‘uluslararası’ hale getirildiğini belirterek bu durumu reddetti.
Mısır Sulama Bakanı, Japon hükümeti tarafından Mısır hükümeti ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile iş birliğiyle finanse edilen ‘Tarımda Sürdürülebilir Su Kullanımının Desteklenmesi’ projesi için finansman anlaşmasının imza törenine katıldı. Suveylem sınırlı su kaynakları hakkında şunları söyledi:
“Mısır devleti, sınırlı su kaynaklarının kullanımını en üst düzeye çıkarmayı, su kullanım etkinliğini artırmayı, su ile ilgili getiriyi en üst düzeye çıkarmayı ve çiftçiler başta olmak üzere yararlanıcılara hizmet etmeyi amaçlayan büyük projelerin hayata geçirilmesini teşvik etti.”
Mısırlı Bakan, ‘tüm su, çevre, ekonomi ve sosyal boyutlarının yanı sıra tarımsal mülkiyetin parçalı durumunu dikkate alan entegre bir çalışma yürüttükten sonra modern sulama sistemlerini çevirmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca modern sulamaya geçişin, mahsulün ve kalitesinin artması ile tarla sulamanın verimli hale gelmesi gibi olumlu kazanımları olacağını vurguladı.
Etiyopya, önümüzdeki yaz yağmur mevsiminde Nahda Barajı’nın rezervuarını dördüncü kez doldurmaya hazırlanırken Kahire, Addis Ababa’ya herhangi bir ‘tek taraflı adım’ atmaktan vazgeçmesini sağlamak için baskı yapma girişiminde bulunarak açıklamalarını sertleştirdi.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri perşembe günü Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua ile düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
“Baraj inşaatının devam etmesi ve dördüncü tek taraflı dolum adımları ile Etiyopya’nın barajı bitirmek için attığı tüm adımlardan sorumlu olması zaruri hale gelmiştir. Etiyopya’nın tek taraflı uygulamalarda bulunmaması ve ciddi bir zarar görmemeleri için aşağı havzadaki iki ülkenin çıkarlarını dikkate alması gerek. Eğer bu yapılmazsa, Mısır devleti halkının çıkarlarını savunacak ve buna yol açacak önlemler alacaktır.”
Şukr, uyarılarda bulunduğu söz konusu açıklamasında ne gibi önlemler alınacağı hakkında ise ayrıntı vermedi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.