Rusya: Uluslararası Ceza Mahkemesi Batı’nın kuklası

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia (AP)
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia (AP)
TT

Rusya: Uluslararası Ceza Mahkemesi Batı’nın kuklası

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia (AP)
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia (AP)

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Batı’nın kuklası gibi sözde adalet uygulamaya hazır olan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) ‘aşağılığını’ kanıtladığını söyledi.
Şarku'l Avsat'ın TASS'tan aktardığı habere göre Nebenzia konuya ilişkin açıklamasında, “Bu taraflı, politize ve beceriksiz Uluslararası Ceza Mahkemesi bir kez daha aşağılığını kanıtladı. Mahkeme, sözde adaleti her zaman emir üzerine uygulamaya hazır kolektif Batı’nın elinde bir kukladır” dedi.
Nebenzia açıklamasında ayrıca şu ifadeleri kullandı;
“Yasal olarak önemsiz kararların (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama emri) ABD’nin Irak’ı yasadışı işgalinin 20. yıldönümü arifesinde açıklanmış olması özellikle ironik. Çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi yargı yetkisine sahipti, ancak sorumlu failleri adalete teslim etmek için hiçbir şey yapmadı.”
Rusya’nın Roma Statüsü’ne taraf değil olmadığını dile getiren Nebenzia şu ifadelerle devam eti;
“Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Rusya ve vatandaşları üzerinde yargı yetkisi yoktur. Bu kurumdan kaynaklanan her türlü belgeyi yasa dışı ve geçersiz olarak kabul ediyoruz.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, dün Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisini tanımadığını ve kararlarının geçersiz ve yasal açıdan kabul edilemez olduğunu belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, “Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının hukuki açıdan dahil ülkemiz için hiçbir anlamı yoktur. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’ne taraf değildir ve buna göre herhangi bir yükümlülüğü yoktur” şeklinde bir açıklama yaptı.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.