Suudi Arabistan, dünya halkları arasında bir arada yaşama ve karşılıklı saygı değerlerini geliştirme konusundaki konumunu teyit etti

Kral Selman, Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşları ve tüm Müslümanları tebrik etti

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan, dünya halkları arasında bir arada yaşama ve karşılıklı saygı değerlerini geliştirme konusundaki konumunu teyit etti

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında bugün başkent Riyad’daki Irkah Sarayı’nda toplandı.
Toplantıda, Suudi Arabistan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 49. oturum çalışmalarına katılımı sırasında ifade ettiği gibi özellikle insani yardım ve kalkınma düzeylerinde ortak eylem sürecine desteğini ve dünya halkları arasında bir arada yaşama ve karşılıklı saygı değerlerinin teşvik edilmesi çağrısında bulunan sağlam konumunu sürdürdüğünü yineledi.
Riyad’ın, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) tarafından deprem felaketinden etkilenen Türkiye ve Suriye için düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı’nda ifade ettiği gibi, Suudi Arabistan’ın depremin etkilerinin hafifletilmesi ve hayatın normale dönmesi için iki kardeş halka desteğini sürdüreceği dile getirildi.
Bunun, Suudi Arabistan’ın dünyanın her yerindeki mağdurların insani ihtiyaçlarını karşılama taahhüdünün bir somut örneği olduğunun altı çizildi.
Kral Selman, yaklaşan mübarek Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşları ve dünyanın dört bir Müslümanları tebrik ederek, bu yıl Ramazan’ın gölgesi altında İslam ümmeti ve tüm dünyaya umut ve barış alametleri getirmesini için yüce Allah’a dua etti.
Kral Selman ayrıca, ilgili makamlara Rahman’ın misafirlerinin ibadetlerini güvenli ve huzur içinde yapmalarını kolaylaştıracak ve onların rahatını sağlayacak her şeyi yapmaları yönünde talimat verdi.
Bakanlar Kurulu, ülkedeki üst düzey yetkililer ile bazı ülkelerdeki mevkidaşları arasında ikili ve çok taraflı düzeyde gerçekleştirilen toplantı ve görüşmelerin içeriği hakkında bilgilendirildi.
Toplantıda, kredi derecelendirme kuruluşlarının Suudi ekonomisine yönelik olumlu notları ele alınarak, bunun mali sürdürülebilirlik programı çerçevesinde kamu mali yönetiminin geliştirilmesi, mali planlamanın kalitesinin yükseltilmesi ve kaynakların en verimli şekilde kullanılması yoluyla devletin üstlendiği reformların etkinliğini yansıttığı vurgulandı.
Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yayınlanan 2022 Küresel İnovasyon Endeksi’nde 15 sıra yükselmesine övgüde bulundu.
Bu başarının, araştırma, geliştirme ve yenilik sektörünün kalitesinin artırılmasına devletin sınırsız ilgi ve desteğini yansıttığı ifade edildi.
Toplantıda, Şura Meclisi’nin gündemindeki konular da dahil olmak üzere Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi, Siyasi ve Güvenlik İşleri Konseyi, Bakanlar Kurulu Genel Kurulu ve Bakanlar Kurulu Uzmanlar Kurulu’nun kararları hakkında bilgi verildi.
Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile Meksika Kültür Bakanlığı arasında kültürel alanda işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptını onayladı.
Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanlığı ile Somali Din ve Evkaf Bakanlığı arasında İslami işler alanında işbirliğini içeren bir mutabakat zaptı taslağı hakkında karşı tarafla görüşmesi ve imza atması için İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanı’na yetki verildi.
Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ile Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı arasında dijital ekonomi alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı onaylandı.
Suudi Arabistan hükümeti ile Güney Afrika hükümeti arasında ortak bir yatırım fonu kurmanın fizibilitesini incelemek için işbirliği yapmayı öngören bir mutabakat zaptı onayladı. Buna ek olarak, iki ülke arasında doğrudan yatırımı teşvik etmenin yanı sıra deniz taşımacılığı alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı da onaylandı.
Suudi Arabistan ile Polonya arasında hava hizmetleri alanında işbirliğini içeren anlaşma hakkında karşı tarafla görüşmesi ve imza atabilmesi için Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanı’na yetki verdi.
Suudi Arabistan Başsavcılığı ile Tacikistan Başsavcılığı arasında terör ve finansmanı, kara para aklama ve ilgili suçlarla mücadele alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı da onaylandı.
Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin birtakım kararlar da alındı.



Kral Selman’dan vatandaşların yükünü hafifletmeye yönelik destek paketi talimatı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
TT

Kral Selman’dan vatandaşların yükünü hafifletmeye yönelik destek paketi talimatı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sunduğu öneri doğrultusunda, vatandaşları desteklemek ve üzerlerindeki mali yükü hafifletmek amacıyla bir dizi tedbir alınması talimatı verdi. Karar, Suudi Elektrik Şirketi ile Ulusal Su Şirketi’nin elektrik ve su tüketim tarifelerinde 1 Ocak 2027’den itibaren geçerli olacak değişiklikleri duyurmasıyla eş zamanlı olarak açıklandı.

Tedbirler kapsamında, kamu hizmeti maaş skalalarına tabi sivil ve askerî personel ile işletme programları kapsamında çalışanlara, emeklilere ve sosyal sigorta sistemine tabi sigortalıların veya emeklilerin vefat etmesi durumunda ailelerine aylık 500 riyal (133 dolar) tutarında ek ödeme yapılacak.

Ayrıca, sosyal güvenlik yardımından yararlanan ailelere de ilgili düzenleme ve koşullar çerçevesinde aylık 500 riyal destek sağlanacak. Bu uygulamanın, elektrik ve su tarifelerindeki değişikliklerin doğuracağı mali etkileri hafifletmeyi amaçladığı belirtildi.

Özel sektörde çalışan Suudi vatandaşlarına yönelik tedbirler kapsamında ise Nitaqat adlı yerelleştirme programı çerçevesinde, bir Suudi çalışanının tam çalışan olarak sayılması için gereken asgari ücret 5 bin riyale (bin 330 dolar) yükseltilecek. Karar, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden altı ay sonra uygulanmaya başlanacak. İlk artışın uygulanmaya başlamasından 12 ay sonra ise asgari ücret eşiği 6 bin riyale (bin 598 dolar) çıkarılacak.

Söz konusu tedbirlerle ücret seviyelerinin yükseltilmesi, Suudi vatandaşlarının özel sektörde istihdamının sürdürülebilirliğinin desteklenmesi ve elektrik ile su tarifelerindeki değişikliklerden kaynaklanacak mali yüklerin hafifletilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, belirlenen koşulları karşılayan kesimlere doğrudan destek sağlanacak.


Koalisyon Husilere ait füze ve İHA’ları imha etti... Riyad Havalimanı operasyonlarına yeniden başladı

Suudi Arabistan Sivil Savunma ekipleri, Husilerin fırlattığı iki balistik füzenin önlenmesi sonucu füze parçalarının düşmesi üzerine pazar günü olay yerine müdahale etti (SPA)
Suudi Arabistan Sivil Savunma ekipleri, Husilerin fırlattığı iki balistik füzenin önlenmesi sonucu füze parçalarının düşmesi üzerine pazar günü olay yerine müdahale etti (SPA)
TT

Koalisyon Husilere ait füze ve İHA’ları imha etti... Riyad Havalimanı operasyonlarına yeniden başladı

Suudi Arabistan Sivil Savunma ekipleri, Husilerin fırlattığı iki balistik füzenin önlenmesi sonucu füze parçalarının düşmesi üzerine pazar günü olay yerine müdahale etti (SPA)
Suudi Arabistan Sivil Savunma ekipleri, Husilerin fırlattığı iki balistik füzenin önlenmesi sonucu füze parçalarının düşmesi üzerine pazar günü olay yerine müdahale etti (SPA)

Yemen’de Meşru Yönetimi Destekleme Koalisyonu güçleri, 12 saatten kısa bir süre içinde Suudi Arabistan’ın güney bölgesi ile Hamis Muşayt yönüne fırlatılan çok sayıda balistik füze ve iki insansız hava aracını (İHA) önleyerek imha etti. Riyad bölgesinde de bir balistik füze ve iki İHA’nın etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, pazar günü yaptığı açıklamada, hava savunma sistemlerinin terör örgütü Husiler tarafından Suudi Arabistan’ın güney bölgesine fırlatılan 10 balistik füze ile Hamis Muşayt yönüne gönderilen bir seyir füzesini önleyerek imha ettiğini belirtti. El-Maliki, Riyad bölgesinde de bir balistik füze ve iki İHA’nın etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Önlenen füzelerin parçalarının düşmesi sonucu Asya uyruklu bir kişi ile bir Suudi vatandaşının yaralandığını, Hamis Muşayt ve Ahad Rufeyde vilayetlerinde konutlarda ve araçlarda maddi hasar meydana geldiğini bildiren el-Maliki, koalisyonun kesin ve sıkı operasyonel tedbirler uyguladığını vurguladı. El-Maliki, Husilerin saldırı kapasitesinin etkisiz hale getirileceğini ve imha edileceğini belirterek sivillerin korunacağını ifade etti.

cdfgbh
Füze parçalarının düşmesi sonucu bir Suudi vatandaşı ile Asya uyruklu bir kişi yaralandı; 3 konut binası ve 7 araçta maddi hasar meydana geldi (SPA)

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü, Husilerin fırlattığı iki balistik füzenin önlenerek imha edilmesinin ardından Hamis Muşayt ve Ahad Rufeyde vilayetlerinde füze parçalarının düşmesiyle meydana gelen olaylara müdahale etti. Müdürlük, olaylarda bir Suudi vatandaşı ile Asya uyruklu bir kişinin yaralandığını, üç konut binası ve yedi araçta maddi hasar oluştuğunu açıkladı. Ayrıca bu tür olaylarda uygulanan prosedürlerin tamamlandığını bildirdi.

Riyad’da ise Sivil Savunma Müdürlüğü, acil durumlar için erken uyarı alarmının verilmesinden kısa süre sonra şehirdeki tehlikenin ortadan kalktığını duyurdu. Açıklamada, söz konusu uyarının halkı olası tehlikelere karşı bilgilendirmek amacıyla uygulanan tedbirler kapsamında verildiği belirtildi.

Öte yandan Kral Halid Uluslararası Havalimanı, dün (pazar) itibarıyla operasyonlarını kısmen yeniden başlattığını açıkladı. Bu kapsamda, birinci yolcu terminali iç hat uçuşlarına, ikinci terminal ise Suudi Arabistan merkezli hava yolu şirketlerinin uluslararası uçuşlarına tahsis edildi.

Husilerin hedef aldığı havalimanına yönelik saldırıda 13 kişinin hayatını kaybettiği, 400’den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

dvf
Suudi Arabistan Sivil Savunma ekipleri, Husilerin fırlattığı iki balistik füzenin önlenmesi sonucu füze parçalarının düşmesi üzerine pazar günü meydana gelen olaya müdahale etti (SPA)

Şarku’l Avsat gazetesinin pazar sabahı Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleştirdiği saha incelemesi, havalimanındaki hareketliliğin kademeli olarak normale dönmeye başladığını ortaya koydu. Cidde ve Abha’ya yapılacak uçuşlara hazırlanan çok sayıda yolcu, kalkış kapılarında toplandı. Havalimanının olağan operasyonel kapasitesine tamamen dönmesi için çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğü gözlendi.


Koalisyon Husilere ait füze ve İHA’ları imha etti... Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî’nin hedef alınmasına geniş çaplı tepki

Koalisyon Husilere ait füze ve İHA’ları imha etti... Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî’nin hedef alınmasına geniş çaplı tepki
TT

Koalisyon Husilere ait füze ve İHA’ları imha etti... Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî’nin hedef alınmasına geniş çaplı tepki

Koalisyon Husilere ait füze ve İHA’ları imha etti... Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî’nin hedef alınmasına geniş çaplı tepki

Yemen’de Meşru Yönetimi Destekleme Koalisyonu, pazar günü yaptığı açıklamada, terör örgütü Husilerin Suudi Arabistan’ın güney bölgesine fırlattığı 10 balistik füzenin önlenerek imha edildiğini bildirdi. Açıklamada, Hamis Muşayt yönüne fırlatılan bir seyir füzesinin yanı sıra Riyad bölgesinde bir balistik füze ve iki insansız hava aracının (İHA) da önlenerek imha edildiği belirtildi.

Husilerin Mekke ve Medine’yi hedef almasına yönelik Körfez ülkeleri ve İslam dünyasından kınama mesajları art arda geldi. Açıklamalarda, İslam’ın kutsal mekânlarına yönelik saldırıların bu mekânların dokunulmazlığını ihlal ettiği ve sivillerin güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı. Söz konusu saldırıların durdurulması için uluslararası toplumun kararlı bir tutum sergilemesi çağrısında bulunuldu.

Cumartesi günü iki balistik füzenin önlenmesi sırasında füze parçalarının Mekke bölgesindeki Vadi el-Mağmes’e düştüğü bildirilmişti. Önleme operasyonları sırasında ortaya çıkan şarapnel parçalarının ise Cidde, Taif ve Rabığ vilayetlerindeki bazı noktalara düştüğü kaydedilmişti.

Öte yandan, Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı, cumartesi günü yaptığı açıklamada, pazar gününden itibaren operasyonlarını kısmen yeniden başlatacağını duyurdu. Bu kapsamda, 1 numaralı terminalin iç hat uçuşlarına, 2 numaralı terminalin ise Suudi Arabistan merkezli hava yolu şirketlerinin uluslararası uçuşlarına tahsis edildiği belirtildi.

Riyad Havalimanı’ndaki uçuşlar, son dönemde çevresini hedef alan Husilere ait terör saldırılarının ardından tesislerin güvenliğinin doğrulanması ve gerekli kontrollerin tamamlanması amacıyla askıya alınmıştı.