Avrupa otomobil üreticileri, Euro 7 standartlarının maliyetleri artırmasını bekliyor

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries: "ACEA, Euro 7 teklifinin ortalama yeni bir otomobilin fiyatında 2 bin avroluk artışla sonuçlanacağını hesaplamaktadır" dedi.

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Avrupa otomobil üreticileri, Euro 7 standartlarının maliyetleri artırmasını bekliyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin otomobil üreticileri, içten yanmalı motorlu araçlara daha katı emisyon kuralları getirecek Euro 7 standartlarının otomobil fiyatlarını artıracağını bildirdi.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries, sektörün durumu ve yeni emisyon standartlarına ilişkin açıklama yaptı.
AB üyesi ülke liderlerinin bu hafta Brüksel'de bir araya geleceğini anımsatan Vries, toplantıda, Avrupa'da sanayinin rekabetçiliğini güçlendirmenin de ele alınacağını belirtti.
Vries, sanayinin temelini güvence altına almak için AB'nin harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.
Son yıllarda otomotiv sektörüne yönelik karbon emisyonunu azaltma, sürdürülebilir üretim ve özen yükümlülüğü gibi çok sayıda kapsamlı mevzuat değişikliği yapıldığına işaret eden Vries, söz konusu mevzuatların sektör açısından ciddi bir sınama olduğuna dikkati çekti.
Vries, söz konusu girişimlerin meşru olduğunu ancak Avrupa'da mevzuatın küresel bağlamda tutarlı, ulaşılabilir ve rekabetçi olmasının önemini vurguladı.

- "Karbon ve emisyon salımını düşürmenin en iyi yolu araçların hızla yenilenmesi"
Emisyonlara ilişkin Euro 7 teklifinin iddia edilen çevresel faydaları sağlamayacağını belirten Vries, bunun Avrupalı araç üreticilerinin önemli kararlarına ve yatırımlarına karmaşa ve belirsizlik ilave edecek bir düzenleme olduğunu kaydetti.
Vries, "Yürürlükte olan Euro 6 standardı, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte 2035 yılına kadar 2020 yılına kıyasla nitrojen azot oksitleri emisyonlarında yüzde 80 oranında düşüş sağlama potansiyeline sahiptir." ifadesini kullandı.
Euro 7 teklifinin otomobiller ve kamyonlara ilave maliyet getireceğine işaret eden Vries, "ACEA, Euro 7 teklifinin ortalama yeni bir otomobilin fiyatında 2 bin avroluk artışla sonuçlanacağını hesaplamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni standart sonucundaki fiyat artışı nedeniyle pek çok insanın eski arabalarını daha uzun süre kullanacağına dikkati çeken Vries, bunun da çevre ve iklim üzerinde olumsuz bir etki doğuracağını kaydetti.
Vries, karbon ve emisyon salımını düşürmenin en iyi yolunun araçların hızla yenilenmesi olduğunu ifade etti.

- Euro 7 standartları
AB Komisyonu, geçen yıl Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda AB'de satılan yeni araçlardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için Euro 7 standartları teklifini açıklamıştı.
2025'te yürürlüğe girmesi öngörülen yeni Euro 7 standardı ile dizel ve benzinli motorlara aynı kuralları getiriyor ve emisyon seviyeleri daha fazla düşürülüyor.
​​​​​​​AB Komisyonu'nun hazırladığı teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin bunu onaylaması gerekiyor.



ABD'de hurdaya dönen otomobiller, Rusya'ya satılıyor

Gürcü firma, Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'lara da talebin arttığını aktarıyor (@caucasus.auto.import/Instagram)
Gürcü firma, Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'lara da talebin arttığını aktarıyor (@caucasus.auto.import/Instagram)
TT

ABD'de hurdaya dönen otomobiller, Rusya'ya satılıyor

Gürcü firma, Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'lara da talebin arttığını aktarıyor (@caucasus.auto.import/Instagram)
Gürcü firma, Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'lara da talebin arttığını aktarıyor (@caucasus.auto.import/Instagram)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, çoğu ABD'den alınıp Rusya'ya satılan araçlarla Gürcistan'ın milyarlarca dolarlık bir ikinci el otomobil pazarına sahip olduğunu yazıyor. 

Haberde, başkent Tiflis'e yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Rustavi şehrinde 40 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda binlerce ikinci el aracın satıldığı belirtiliyor. Bunlar arasında Mercedes, Porsche, Jaguar ve Tesla gibi markaların otomobilleri de var.

Şehirdeki en büyük satış alanlarından birine sahip olan Caucaus Auto Import (CAI) firmasının genel müdür yardımcısı David Gulaşvili, araç satın alması için ABD'ye düzenli ekip gönderdiklerini anlatıyor. 

Gulaşvili, ekibin hasarlı araçları ABD'deki açık artırmalarda satın aldığını, daha sonra bunları gemiyle Gürcistan'a gönderdiğini belirtiyor. Yetkili, bazı araçların çok ağır hasar gördüğünü ve Amerikan sigorta şirketleri tarafından elden çıkarıldığını söylüyor. 

CAI'nın 2004'te faaliyete geçtiğini belirten Gulaşvili, Rusya'dan "Batı menşeli araçlar için yoğun talep geldiğini" ifade ediyor. 

Resmi rakamlara göre Gürcistan, geçen yıl 3,1 milyar dolar değerinde otomobil ithal etti. Çoğunluğu Kafkasya ve Orta Asya'daki eski Sovyet ülkeleri olmak üzere çeşitli yerlere 2,1 milyar dolar değerinde araç ihraç edildi. 

Rusya'ya uzun yıllar boyunca ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde üretilen araçlardan ihraç eden Gürcistan, 2022'deki Ukrayna işgalinin ardından bunu durdurma kararı almıştı. Eylül 2023'te açıklanan kararda, Batı yaptırımları kapsamında ABD veya AB üretimi arabaların Rusya ve Belarus'a ihraç edilmesi ya da bu işlemlerde Gürcistan'ın transit geçiş noktası olarak kullanılması kısıtlanmıştı. 

Ancak Gürcü medya kuruluşu iFact, şubatta yayımladığı haberde, Rusya-Gürcistan sınırında otomobil satışlarının gizlice sürdürüldüğünü iddia etmişti. 

Gulaşvili de CAI'nin savaşın başından beri Rusya'ya araç satmadığını savunurken, başka ülkelere gönderdikleri otomobillerin en son nereye ulaştığını takip etmediklerini söylüyor. BBC, Ukrayna savaşının ardından özellikle Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan'a ikinci el otomobil ihracatında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekiyor. Haberde, bu otomobillerin daha sonra Rusya'ya gönderilmiş olabileceği savunuluyor.

Batı üretimi otomobillerin ikinci el piyasasında Gürcistan'ı cazip kılan özelliklerden biri de düşük maliyetler. "ABD'de hasar gören araçları orada tamir edip yeniden satışa sunmak çoğu zaman ekonomik açıdan mantıklı değil" diyen Gulaşvili, şöyle devam ediyor: 

İnsan kaynakları ve servis maliyetli, bu araçların tekrar yola çıkmasını mümkün kılacak süreç çok pahalıya geliyor. ABD'de bir arabayı tekrar tamir edip yola çıkarmak diyelim ki 6 ay sürüyor ve 5 bin dolara mal oluyor. Gürcistan'da aynı süreç bir ayda tamamlanıyor ve 1000 dolara mal oluyor.

Independent Türkçe, BBC, iFact