Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçi İşleri Bakanı Eymen es-Safedi, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ülkesinin, doğrudan bir Arap rolüne dayanan Ürdün girişimine, krizi ve onun güvenlik ve siyasi sonuçlarını çözmek için Suriye ile siyasi bir diyaloga girmeye dayanarak ‘Suriye krizine siyasi bir çözüm bulma’ çabalarının sürdüğünü vurguladı.
Safedi açıklamasında şunları söyledi:
“Ürdün girişim ve ayrıntıları hakkında bilgi vermek için Birleşmiş Milletler ile iş birliği yapıyor. Buna Suriye ve Türkiye'yi vuran ve acı sonuçlara yol açan yıkıcı depremin ardından gerekli insani yardımın sağlanmasına yönelik koordinasyon çabaları da dahildir. Toplantıda, girişimin Arap kardeşlerle koordinasyon açısından, ayrıntıları ve Suriye krizini çözmek ve adım adım ilkesine göre hareket etmek için ciddi Arap eylemi amacıyla başlatıldığı tarih ele alındı. Suriye'deki krizin devam edemeyeceğine ve siyasi çözümün krizi sona erdirmenin anahtarı olduğuna dair kesin bir inanç var. Biz Araplar olarak diyalog masasında ön sıralarda yer almalıyız. Çünkü Suriye bir Arap ülkesi ve krizin yansımaları bizi diğerlerinden daha fazla etkiliyor.”
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Safedi görüşmede ayrıca Ürdün'ün BM Temsilcisi Pedersen'in krize 2254 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca ve adım adım ilkesine göre siyasi çözüm bulma çabalarına verdiği desteği vurguladı. Pedersen, Safedi'ye siyasi çözüme ulaşma çabaları hakkında bilgi vererek, Krallık ile Birleşmiş Milletler arasında bu alanda sürekli iş birliğinin öneminin altına çizdi. Ürdün’ün yakın zamanda meydana gelen depremden sonra Suriye'ye yardım sağlama, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapma ve onlara düzgün bir yaşam sağlama konusunda oynadığı büyük insani rolüne de övgüde bulundu.
Ürdünlü Bakan ve BM İnsani İşler ve Acil Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths arasında dün gerçekleştirilen görüşmede Suriye'deki durum ve son depremler sonucunda Suriyeli kardeşlere yardım etme konusundaki mevcut iş birliği ve Suriyeli mülteciler ve ev sahibi ülkelere yönelik uluslararası desteğin azalmasından kaynaklanan zorluklar ele alındı.
Safedi görüşmede Ürdün’ün Suriye’deki kardeşlere, geçtiğimiz şubat ayında iki ülkeyi vuran son depremin etkileriyle mücadele etmek için yardım eli uzatmaya devam ettiğini söyledi. Ürdün'ün iki ülkeye yardım göndermeye devam ettiğini vurguladı.
Ürdün, Suriye'de çözüm için devrede
https://turkish.aawsat.com/home/article/4228216/%C3%BCrd%C3%BCn-suriyede-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCm-i%C3%A7in-devrede
Ürdün, Suriye'de çözüm için devrede
Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçi İşleri Bakanı Eymen es-Safedi. (Reuters)
- Amman: Şarku’l Avsat
- Amman: Şarku’l Avsat
Ürdün, Suriye'de çözüm için devrede
Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçi İşleri Bakanı Eymen es-Safedi. (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
PKK liderlerinden Mustafa Karasu (Türk medyası)
El-Şara, 22 Aralık'ta Şam'da Türk heyetiyle yaptığı görüşmede (Türkiye Savunma Bakanlığı - X)
Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki bir kontrol noktasında SDG unsurları (X)
10 Mart'ta SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonuna ilişkin anlaşmanın imzalanması sırasında El-Şara ve Abdi (EPA)
Salih Müslim (Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi)
ABD Başkanı Bill Clinton, Camp David'de İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor, 11 Temmuz 2000 (Reuters)
ABD 2. Tabur askerleri, Bağdat'ta devriye gezmeden önce üstlerinden direktif alıyor, 14 Ağustos 2007 (Reuters)
ABD Eski Başkanı Barack Obama, Florida, 26 Haziran 2012 (Reuters)
Sınırın İsrail tarafından görüldüğü gibi, Kuzey Gazze üzerinde gün batımı, 28 Temmuz 2025 (Reuters)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da düzenlenen ABD-Suudi Yatırım Forumu'nda katılımcılarla birlikte fotoğraf çektiriyor, 19 Kasım 2025 (Reuters)