Sadr sessizliğini bozarak, hareket liderlerine Ramazan’da ülke dışına çıkmamaları talimatı verdi

Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr (AFP)
Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr (AFP)
TT

Sadr sessizliğini bozarak, hareket liderlerine Ramazan’da ülke dışına çıkmamaları talimatı verdi

Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr (AFP)
Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr (AFP)

Irak’ta Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr’ın en önde gelen muhalifi Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin, Muhammed Şiya es-Sudani liderliğindeki hükümeti kurmasından yaklaşık 5 ay sonra, Sadr o dönem boyunca sürdürdüğü sessizliği, muhaliflerinin olduğu kadar taraftarlarının da kafasını karıştıran bir şekilde bozmaya karar verdi.
Sadr ani bir kararla, hareketinin en önde gelen liderlerinden oluşan bir gruba ve kendisine yakın olanlara Ramazan ayında ülke dışına çıkmamaları yönünde talimat verdi.
Hanana’nın (Sadr’ın ikametgahı) idari yetkilisi Mustafa El-Yakubi, “Seyahat etmeme çağrısı Mahmud Cayaşi, Haydar Cabri, Avn Nabi, Hasan Athari, Calil Nuri, Ahmed Mutayri, Kazım Issavi ve Muayad Asadi’yi içeriyor” dedi.
Yakubi, “Hareket üyelerinin Ramazan ayı boyunca kamusal ve özel durumlarla ilgili önemli konular ve ay boyunca ibadete bağlı kalmanın yanı sıra birkaç önemli toplantı nedeniyle Irak dışına seyahat etmelerini yasaklandı” diye ekledi.
Iraklı siyasi ve parti liderlerinin siyasi süreci boykot etmekten kaçınma ve kendisine Irak parlamentosundan çekilen milletvekili sayısı kadar bakanlık koltuğu verme girişimlerine rağmen Sadr, liderliğini Sudani’nin yaptığı mevcut hükümetin kurulmasından sonra sessiz kaldı.
Ancak Sadr’ın bu yöndeki tüm çağrıları reddetmesi ve aynı zamanda çeşitli devlet kurumlarında bulunan destekçilerinden hükümetten çekilmelerini istememesi, kendisi ile Sudani arasındaki ilişkide bir tür istikrara yol açtı.
Sadr’ın geçtiğimiz dönemde dini içerikli tweet’lerle meşgul olmasına rağmen, kısa bir süre önce aldığı tek siyasi karar Diyala’da kendisine bağlı silahlı grup Barış Tugayları’nın silah bıraktığını duyurmak oldu.
Bu, Sudani’nin bu amaçla Bağdat’tan Diyala’ya asker gönderme kararından sonra, Sadr’ın bu kararla hükümete yasayı uygulamak için fırsat vermek istediğini gösteriyordu.
Sadr bu kararı, seçim yasası üzerindeki geleneksel ve sivil siyasi güçler arasındaki farklılıkların arttığı bir zamanda aldı.
Şarku’l Avsat’a konuşan siyasi araştırmacı Dr. Galib Ed-Dami,” Mukteda Es-Sadr’ın bundan sonraki aşamada ya seçimlere hazırlanmak, seçimlere katılmak ya da seçim yasasına itiraz etmek gibi net bir faaliyeti olduğu açıktır” dedi.
Dami, “Sadr hareketi uzun süredir sessiz kaldı ve siyaset sahnesinden uzak durdu. Ancak bir geri dönüş emareleri olduğu açıktır. Sadr hareketinin bazı liderlerine ilk defa yapılan seyahat etmeme çağrısı, hala siyaset sahnesinde yer alması da dahil olmak üzere birçok şey ifade ediyor. Sadr hareketi için öngörülemeyen başka vizyonlar da var, çünkü kimse onun geri çekilmesini beklemiyordu ama o geri çekildi” dedi.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.