Türkiye, EURO 2024 elemeleri ikinci maçında Hırvatistan karşısında

Bursa Büyükşehir Belediye Stadı'nda yarın oynanacak mücadele, saat 21.45'te başlayacak.

AA
AA
TT

Türkiye, EURO 2024 elemeleri ikinci maçında Hırvatistan karşısında

AA
AA

Türkiye Milli Takımı UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri D Grubu ikinci maçında yarın Bursa'da Hırvatistan ile karşı karşıya gelecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Stadı'nda yapılacak maç, saat 21.45'te başlayacak. Müsabaka TRT 1'den naklen yayımlanacak.
Karşılaşmayı İsveç Futbol Federasyonundan hakem Andreas Ekberg yönetecek. Mücadelenin yardımcı hakemliklerini Fredrik Klyver ve Niklas Nyberg, dördüncü hakemliğini ise Granit Maqedonci üstlenecek.
Grubun diğer maçında ise aynı gün Galler ile Letonya karşılaşacak. D Grubu'nun bir diğer takımı Ermenistan ise ikinci maç gününü bay geçecek.
İlk maçında deplasmanda Ermenistan'ı 2-1 mağlup eden Türkiye, 3 puanla lider durumda bulunuyor. Grupta, Galler ve Hırvatistan ise 1'er puana sahip.
EURO 2024'e katılacak 20 takımın belli olacağı grup aşaması, 16-21 Kasım 2023'te oynanacak karşılaşmalarla sona erecek. 10 grupta ilk 2 sırayı alan takımlar EURO 2024'e katılma hakkını elde edecek.

Aday kadro
A Milli Takım'ın aday kadrosunda şu isimler yer alıyor:
Kaleci: Altay Bayındır (Fenerbahçe), Mert Günok (Beşiktaş), Uğurcan Çakır (Trabzonspor)
Defans: Zeki Çelik (Roma), Onur Bulut (Beşiktaş), Cenk Özkacar (Valencia), Çağlar Söyüncü (Leicester City), Merih Demiral (Atalanta), Ozan Kabak (Hoffenheim), Samet Akaydın, Ferdi Kadıoğlu (Fenerbahçe), Eren Elmalı (Trabzonspor)
Orta saha-forvet: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Barış Alper Yılmaz, Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray), Cengiz Ünder (Olimpik Marsilya), Arda Güler, İsmail Yüksek, İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Hakan Çalhanoğlu (Inter), Mehmet Can Aydın (Schalke 04), Orkun Kökçü (Feyenoord), Salih Özcan (Borussia Dortmund), Cenk Tosun (Beşiktaş), Enes Ünal (Getafe), Umut Nayir (HangiKredi Ümraniyespor).

Türkiye, 614. maçına Hırvatistan karşısında çıkacak
Ay-yıldızlılar, 100 yıllık tarihinde 334'ü resmi, 279'u özel, toplam 613 maç oynayıp, biri hükmen olmak üzere 237 galibiyet, 145 beraberlik ve 231 yenilgi yaşadı.
Milli takım, 262'si deplasmanda, 268'i evinde, 83'ü de tarafsız sahada çıktığı maçlarda, hükmen galibiyetten 3'ü olmak üzere toplam 834 gol attı, kalesinde 876 gol gördü.
Bugüne kadar 91 farklı ülke milli takımıyla mücadele eden milliler, 613 karşılaşmanın 530'unu Avrupa, 33'ünü Asya, 24'ünü Afrika, 23'ünü Amerika, 3'ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı.

Hükmen galibiyet ve Kosova maçı
Milliler, 613 maçta tek hükmen galibiyeti Yunanistan karşısında aldı. Türkiye ile Yunanistan arasında 17 Kasım 2015'te Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda yapılan özel müsabaka 0-0 sona erdi. Bu müsabakadan 6 ay sonra FIFA, Yunanistan'ın kural dışı futbolcu oynattığı gerekçesiyle karşılaşmayı Türkiye lehine 3-0 tescil etti.
Öte yandan, Türkiye'nin 21 Mayıs 2014'te deplasmanda Kosova ile yaptığı ve 6-1 kazandığı özel maç, söz konusu tarihte Kosova'nın UEFA ile FIFA üyesi olmaması nedeniyle değerlendirmeye alınmadı.

Stefan Kuntz ile 16. maç
Türkiye, Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde 16. maçını Hırvatistan karşısında oynayacak.
Milli takım, Kuntz ile çıktığı 15 maçta 10 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet yaşarken, rakip fileleri 38 kez havalandırıp, kalesinde 17 gol gördü.

Türkiye ile Hırvatistan 11. kez rakip
Türkiye, rakibiyle yaptığı 7'si resmi, 3'ü özel toplam 10 maçta 1 galibiyet, 6 beraberlik ve 3 yenilgiyle sahadan ayrıldı.
Dördü tarafsız sahada, üçü Zagreb, ikisi İstanbul ve biri Eskişehir'deki müsabakalarda Hırvatistan 13, Türkiye 9 gol buldu.
Türkiye, rakibiyle yaptığı 7 resmi maçın 4'ünde gol yollarında suskun kalırken, ikisinde kalesini gole kapatabildi.

İlk maç 1996'da
İki ülkenin A milli futbol takımları, ilk kez 11 Haziran 1996'da İngiltere'de düzenlenen 10. Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde karşılaştı.
Nottingham kentinde yapılan maçı Hırvatistan, Vlaovic'in 87. dakikada attığı golle 1-0 kazandı.
Türkiye ile Hırvatistan ikinci randevuda 12 Haziran 1997'de Japonya'da düzenlenen Kirin Kupası'nda karşı karşıya geldi. Sendai'deki maç 1-1 sona ererken, Türkiye'nin golünü Ertuğrul Sağlam attı.
Taraflar arasındaki üçüncü maç 31 Mart 2004 tarihinde Zagreb'de yapıldı. 2-2 biten özel maçta Türkiye'nin gollerini Zafer Biryol ve Çağdaş Atan kaydetti.

Penaltılarla gelen yarı final
İki ekip arasındaki en önemli karşılaşma ise EURO 2008'de Viyana'da yapılan çeyrek final maçı oldu.
Ernst Happel Stadı'nda 20 Haziran 2008'de oynanan karşılaşmanın normal süresi 0-0 berabere sonuçlandı. Uzatma bölümünün 119. dakikasında Hırvatistan, Klasnic'in attığı golle 1-0 öne geçti. Türk Milli Takımı, 120+1. dakikada Semih Şentürk'ün attığı golle durumu 1-1'e getirdi ve maçı penaltılara taşıdı.
Türk Milli Takımı, penaltılarda Arda Turan, Semih Şentürk ve Hamit Altıntop ile 3 gol bulurken, Hırvatistan ise Modric, Petric ve Rakitic'in ayağından 3 penaltı kaçırdı ve milliler maçtan penaltılarla 3-1 galip ayrılıp, adını yarı finale yazdırdı.

Play-off'ta Hırvatistan güldü
2012 Avrupa Şampiyonası (EURO 2012) Elemeleri play-off turunda birbirlerine rakip olan iki takım arasında 11 Kasım 2011'de İstanbul'da yapılan maçı Hırvatistan; Olic, Mandzukic ve Corluka'nın golleriyle 3-0 kazandı.
15 Kasım'da Zagreb'de oynanan rövanş maçı golsüz bitti ve EURO 2012 biletini Hırvatistan elde etti.

Türkiye'nin ilk galibiyeti
Türkiye ile Hırvatistan, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu maçında ise 5 Eylül 2017'de Eskişehir'de karşı karşıya geldi.
Milli takımın 1-0 kazanarak rakibi karşısında ilk galibiyeti aldığı maçın tek golünü Cenk Tosun attı.
Taraflar arasındaki son maç ise 11 Kasım 2020'de Vodafone Park'ta oynandı. İki takım arasındaki özel karşılaşma 3-3'lük eşitlikle tamamlandı.



Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
TT

Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)

Mısır Milli Takımı Kaptanı Muhammed Salah, takımının 2026 Dünya Kupası'nda Yeni Zelanda'yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, bu galibiyetin uzun zamandır beklenen harika ve tarihi bir başarıyı temsil ettiğini söyledi.

Maçın ardından basına açıklamalarda bulunan Salah, iki yarı arasında performans açısından büyük bir değişim yaşandığını belirterek, Mısır takımının ilk yarıda iyi bir görüntü sergileyemediğini itiraf etti.

İlk yarıdaki eksikliklerin hücum koordinasyonu eksikliğinden kaynaklandığını ve rakibin hücum hattındaki kalitesi nedeniyle ilk 15 dakikada kalelerinde erken bir gol gördüklerini ifade eden yıldız oyuncu, ikinci yarıda ise durumun tamamen değiştiğini vurguladı. Salah, oyuncuların ikinci yarıdaki yüksek konsantrasyonu ve yapılan hataların düzeltilmesi sayesinde, Mısır'ın daha önceki üç turnuvanın ardından Dünya Kupası tarihindeki ilk galibiyetini aldığını belirtti.

Takım arkadaşlarına net mesaj gönderen Salah, bir üst tura yükselmeyi garantilemek ve galip gelmek için önlerindeki İran karşılaşmasına tamamen odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Kaptan, takım arkadaşlarının bu turnuvada özel bir başarıya imza atabilecek güçte olduğuna inancının tam olduğunu ifade etti.

G Grubu'nda 4 puanla liderlik koltuğunda oturan Mısır, grubun üçüncü ve son maçında, önümüzdeki cumartesi günü 2 puanla ikinci sırada yer alan İran ile karşı karşıya gelecek. Grubun diğer takımları ise Belçika ve Yeni Zelanda.


Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
TT

Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)

Kanada’nın Vancouver kentinde oynanan Dünya Kupası grup maçında Mısır, Yeni Zelanda karşısında 1-0 geriye düşmesine rağmen muhteşem bir geri dönüşe imza atarak sahadan 3-1 galip ayrıldı. Bu sonuçla Mısır, tarihindeki 4. Dünya Kupası finallerindeki ilk galibiyetini elde etmiş oldu.

Maça hızlı başlayan Yeni Zelanda, 15. dakikada sol kanattan Tim Payne'in kullandığı köşe vuruşunda Fin Surman'ın şık kafa golüyle 1-0 öne geçti.

Yeni Zelanda bu golden önce ve sonra farkı ikiye çıkarma şansları yakalasa da Mısır kalecisi Mustafa Şubeyr, ilk yarıda kurtardığı üç net pozisyonla takımını ayakta tuttu. Mısır'ın ilk yarıdaki tek tehlikeli atağı ise 27. dakikada Ömer Mermuş'un sert şutunda geldi; bu pozisyonda kaleci Max Crocombe topu iki hamlede kontrol edebildi.

İkinci yarıda Mısır rüzgârı

İkinci yarıya tamamen farklı bir çehreyle çıkan Mısır, 58. dakikada beraberliği yakaladı. Muhammed Hani'nin sağ kanattan yaptığı ortada, ceza sahası içinde topa iyi yükselen Mustafa Abdülrauf (Ziko) nefis bir kafa vuruşuyla skoru 1-1'e getirdi. 67.dakikada sahneye çıkan Muhammed Salah, gelişen organize atakta Ziko'nun ceza sahası içindeki şık topuk pasını şık bir vuruşla ağlara göndererek Mısır'ı 2-1 öne geçirdi.

Maçın skorunu tayin eden gol ise 82. dakikada geldi. Salah’ın sol kanattan kullandığı köşe vuruşuna iyi yükselen oyuna sonradan dahil olan Mahmud Hasan (Trezeguet), kafa vuruşuyla topu filelerle buluşturdu: 3-1.

Fas'ın ardından bu Dünya Kupası'nda Araplara ikinci galibiyet sevincini yaşatan Mısır, G Grubu'nda 4 puanla liderliğe yükseldi. Grupta ikişer puanı bulunan İran ve Belçika Mısır'ı takip ederken, Yeni Zelanda ise 1 puanla son sırada yer aldı.


2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
TT

2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)

İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi, takımının 2026 FIFA Dünya Kupası'nda dün Belçika ile 0-0 berabere kaldığı maçın ardından, Ortadoğu'daki savaşın gölgesinde turnuvaya katılan ekibinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Hiçbir milli takımın bu şartlara dayanabileceğini sanmıyorum" dedi.

Los Angeles'ta oynanan karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kalenuyi, ülkesinin hâlen ABD ile savaş halinde olduğu bir dönemde Dünya Kupası'na geldiklerini belirtti. Ev sahibi ülkelerden biri olan ABD'de grup maçlarını oynayan İran Milli Takımı'nın, konaklama için Meksika'nın Los Angeles sınırındaki Tijuana kentini tercih etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Yeni Zelanda ile 2-2 berabere kaldıkları ilk maçın ardından ikinci beraberliklerini alan İran'ın teknik direktörü, "Dünya Kupası'na mümkün olan en kötü koşullarda geldik. Lig durmuştu. Bir kamp yeri seçtik ancak turnuvaya birkaç gün kala Tijuana'ya gitmemiz istendi. 16 saat içinde iki kez seyahat ediyoruz. Şimdi de havaalanına gidip tekrar Tijuana'ya dönmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Emir Kalenuyi, "Hiçbir takımın buna dayanabileceğini düşünmüyorum. Oyuncularım yürekleriyle mücadele ediyor. Gelecek nesillerin bunu hatırlaması gerekiyor" diye konuştu.

Belçika'nın 66. dakikada savunma oyuncusu Nathan Ngoy'nun kırmızı kart görmesiyle uzun süre 10 kişi oynadığı maçı değerlendiren İranlı teknik adam, "Dünya sıralamasında 10. sırada yer alan, yıldız oyunculara ve çok iyi teknik ekibe sahip bir takıma karşı oynamak önemli bir başarıdır" dedi.

Karşılaşmanın iki takım açısından da kazanılabilecek bir mücadele olduğunu söyleyen  Kalenuyi, oyuncularını tebrik ederek özellikle kaleci Alirıza Beiranvand'ın performansını övdü.

"Beiranvand, İran futbol tarihinin en iyi kalecilerinden biri ve bugün kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkardı" diyen deneyimli çalıştırıcı, taktik planlarını da anlattı.

İran'ın maça 5-4-1 dizilişiyle çıktığını belirten Kalenuyi, "Her iki devrenin ilk 15 dakikasını kontrol etmeyi, ardından hızlı hücumlarla gol bulmayı hedefledik. Galibiyet fırsatını yakaladık ve ofsayt nedeniyle iptal edilen pozisyonda gole çok yaklaşmıştık. Ancak bu sonuç da önemli bir başarı. Bu kadar zor şartlarda iki maçta da yenilmedik" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Seattle'da oynayacağı son grup maçı öncesinde rakipleri Mısır hakkında da konuşan Kalenuyi, "Bugün kutlama yapabiliriz ancak yarından itibaren güçlü oyunculara sahip güçlü bir Mısır takımına odaklanmalıyız. Bu maç için özel bir taktik planımız olacak. Temel hedefimiz Son 32 Turu'na yükselmek" ifadelerini kullandı.