Türkiye, EURO 2024 elemeleri ikinci maçında Hırvatistan karşısında

Bursa Büyükşehir Belediye Stadı'nda yarın oynanacak mücadele, saat 21.45'te başlayacak.

AA
AA
TT

Türkiye, EURO 2024 elemeleri ikinci maçında Hırvatistan karşısında

AA
AA

Türkiye Milli Takımı UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri D Grubu ikinci maçında yarın Bursa'da Hırvatistan ile karşı karşıya gelecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Stadı'nda yapılacak maç, saat 21.45'te başlayacak. Müsabaka TRT 1'den naklen yayımlanacak.
Karşılaşmayı İsveç Futbol Federasyonundan hakem Andreas Ekberg yönetecek. Mücadelenin yardımcı hakemliklerini Fredrik Klyver ve Niklas Nyberg, dördüncü hakemliğini ise Granit Maqedonci üstlenecek.
Grubun diğer maçında ise aynı gün Galler ile Letonya karşılaşacak. D Grubu'nun bir diğer takımı Ermenistan ise ikinci maç gününü bay geçecek.
İlk maçında deplasmanda Ermenistan'ı 2-1 mağlup eden Türkiye, 3 puanla lider durumda bulunuyor. Grupta, Galler ve Hırvatistan ise 1'er puana sahip.
EURO 2024'e katılacak 20 takımın belli olacağı grup aşaması, 16-21 Kasım 2023'te oynanacak karşılaşmalarla sona erecek. 10 grupta ilk 2 sırayı alan takımlar EURO 2024'e katılma hakkını elde edecek.

Aday kadro
A Milli Takım'ın aday kadrosunda şu isimler yer alıyor:
Kaleci: Altay Bayındır (Fenerbahçe), Mert Günok (Beşiktaş), Uğurcan Çakır (Trabzonspor)
Defans: Zeki Çelik (Roma), Onur Bulut (Beşiktaş), Cenk Özkacar (Valencia), Çağlar Söyüncü (Leicester City), Merih Demiral (Atalanta), Ozan Kabak (Hoffenheim), Samet Akaydın, Ferdi Kadıoğlu (Fenerbahçe), Eren Elmalı (Trabzonspor)
Orta saha-forvet: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Barış Alper Yılmaz, Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray), Cengiz Ünder (Olimpik Marsilya), Arda Güler, İsmail Yüksek, İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Hakan Çalhanoğlu (Inter), Mehmet Can Aydın (Schalke 04), Orkun Kökçü (Feyenoord), Salih Özcan (Borussia Dortmund), Cenk Tosun (Beşiktaş), Enes Ünal (Getafe), Umut Nayir (HangiKredi Ümraniyespor).

Türkiye, 614. maçına Hırvatistan karşısında çıkacak
Ay-yıldızlılar, 100 yıllık tarihinde 334'ü resmi, 279'u özel, toplam 613 maç oynayıp, biri hükmen olmak üzere 237 galibiyet, 145 beraberlik ve 231 yenilgi yaşadı.
Milli takım, 262'si deplasmanda, 268'i evinde, 83'ü de tarafsız sahada çıktığı maçlarda, hükmen galibiyetten 3'ü olmak üzere toplam 834 gol attı, kalesinde 876 gol gördü.
Bugüne kadar 91 farklı ülke milli takımıyla mücadele eden milliler, 613 karşılaşmanın 530'unu Avrupa, 33'ünü Asya, 24'ünü Afrika, 23'ünü Amerika, 3'ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı.

Hükmen galibiyet ve Kosova maçı
Milliler, 613 maçta tek hükmen galibiyeti Yunanistan karşısında aldı. Türkiye ile Yunanistan arasında 17 Kasım 2015'te Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda yapılan özel müsabaka 0-0 sona erdi. Bu müsabakadan 6 ay sonra FIFA, Yunanistan'ın kural dışı futbolcu oynattığı gerekçesiyle karşılaşmayı Türkiye lehine 3-0 tescil etti.
Öte yandan, Türkiye'nin 21 Mayıs 2014'te deplasmanda Kosova ile yaptığı ve 6-1 kazandığı özel maç, söz konusu tarihte Kosova'nın UEFA ile FIFA üyesi olmaması nedeniyle değerlendirmeye alınmadı.

Stefan Kuntz ile 16. maç
Türkiye, Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde 16. maçını Hırvatistan karşısında oynayacak.
Milli takım, Kuntz ile çıktığı 15 maçta 10 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet yaşarken, rakip fileleri 38 kez havalandırıp, kalesinde 17 gol gördü.

Türkiye ile Hırvatistan 11. kez rakip
Türkiye, rakibiyle yaptığı 7'si resmi, 3'ü özel toplam 10 maçta 1 galibiyet, 6 beraberlik ve 3 yenilgiyle sahadan ayrıldı.
Dördü tarafsız sahada, üçü Zagreb, ikisi İstanbul ve biri Eskişehir'deki müsabakalarda Hırvatistan 13, Türkiye 9 gol buldu.
Türkiye, rakibiyle yaptığı 7 resmi maçın 4'ünde gol yollarında suskun kalırken, ikisinde kalesini gole kapatabildi.

İlk maç 1996'da
İki ülkenin A milli futbol takımları, ilk kez 11 Haziran 1996'da İngiltere'de düzenlenen 10. Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde karşılaştı.
Nottingham kentinde yapılan maçı Hırvatistan, Vlaovic'in 87. dakikada attığı golle 1-0 kazandı.
Türkiye ile Hırvatistan ikinci randevuda 12 Haziran 1997'de Japonya'da düzenlenen Kirin Kupası'nda karşı karşıya geldi. Sendai'deki maç 1-1 sona ererken, Türkiye'nin golünü Ertuğrul Sağlam attı.
Taraflar arasındaki üçüncü maç 31 Mart 2004 tarihinde Zagreb'de yapıldı. 2-2 biten özel maçta Türkiye'nin gollerini Zafer Biryol ve Çağdaş Atan kaydetti.

Penaltılarla gelen yarı final
İki ekip arasındaki en önemli karşılaşma ise EURO 2008'de Viyana'da yapılan çeyrek final maçı oldu.
Ernst Happel Stadı'nda 20 Haziran 2008'de oynanan karşılaşmanın normal süresi 0-0 berabere sonuçlandı. Uzatma bölümünün 119. dakikasında Hırvatistan, Klasnic'in attığı golle 1-0 öne geçti. Türk Milli Takımı, 120+1. dakikada Semih Şentürk'ün attığı golle durumu 1-1'e getirdi ve maçı penaltılara taşıdı.
Türk Milli Takımı, penaltılarda Arda Turan, Semih Şentürk ve Hamit Altıntop ile 3 gol bulurken, Hırvatistan ise Modric, Petric ve Rakitic'in ayağından 3 penaltı kaçırdı ve milliler maçtan penaltılarla 3-1 galip ayrılıp, adını yarı finale yazdırdı.

Play-off'ta Hırvatistan güldü
2012 Avrupa Şampiyonası (EURO 2012) Elemeleri play-off turunda birbirlerine rakip olan iki takım arasında 11 Kasım 2011'de İstanbul'da yapılan maçı Hırvatistan; Olic, Mandzukic ve Corluka'nın golleriyle 3-0 kazandı.
15 Kasım'da Zagreb'de oynanan rövanş maçı golsüz bitti ve EURO 2012 biletini Hırvatistan elde etti.

Türkiye'nin ilk galibiyeti
Türkiye ile Hırvatistan, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu maçında ise 5 Eylül 2017'de Eskişehir'de karşı karşıya geldi.
Milli takımın 1-0 kazanarak rakibi karşısında ilk galibiyeti aldığı maçın tek golünü Cenk Tosun attı.
Taraflar arasındaki son maç ise 11 Kasım 2020'de Vodafone Park'ta oynandı. İki takım arasındaki özel karşılaşma 3-3'lük eşitlikle tamamlandı.



Tyson Fury-Anthony Joshua maçında şimdi de saat tartışması

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury-Anthony Joshua maçında şimdi de saat tartışması

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tyson Fury’nin menajeri, Fury'yle Anthony Joshua arasında yapılacak maça ilişkin tartışmaya katılarak Birleşik Krallık'taki (BK) izleyiciler için başlama saatinin öne çekilmesi gerektiğini savundu.

Cardiff'teki Principality Stadyumu'nda 11 Aralık'ta yapılması planlanan ağırsıklet mücadelesinin, şu an için yerel saatle gece 02.00'de başlaması öngörülüyor. Bu saat, ABD'deki primetime (televizyonun en çok izlendiği saatler -çn.) izleyici kitlesi için daha uygun bir zaman dilimine denk geliyor.

Joshua'nın organizatörü Eddie Hearn daha önce BK'de gerçekleşecek bir etkinlik için bu saatin çok geç olduğunu belirtmişti. Şimdiyse Fury'nin menajeri Spencer Brown bu görüşe katıldığını ifade ederek, gece 02.00'deki başlama saatinin henüz resmen kesinleşmediğini söyledi.

Brown, Playbook Boxing'e şöyle konuştu:

Bence gece 02.00 fazla geç bir saat. İngiltere'deki halkın maçı barlarda, kulüplerde ya da birbirlerinin evlerinde izlemek isteyeceğini düşünüyorum. İzlenen yerlerde parti havası olacak. Ve bence sadece daha erken bir saatte yapılması gerekiyor. Olay bu kadar basit. Şu anda görüşmeler sürüyor ancak maçın gece 02.00'de yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanların yüzde 99'u da size bunu söyleyecektir. İnsanlar gece 02.00'de stadyumda dondurucu soğukta kalmak istemez. Görüşmelerimiz hâlâ devam ediyor.

Britanyalı ağırsıklet boksörlerin düellosu Netflix'te canlı yayımlanacak. Amerikan izleyici kitlesine uygun olması amacıyla boksörlerin ringe çıkışlarının ertesi günün erken saatlerine sarkması muhtemel görünüyor.

Fury maçın Amerika'da yapılması için ısrar etmiş ancak Joshua ve Hearn'ün itirazları sonucunda tercih BK'den yana kullanılmıştı.

Ring Magazine muhabiri Mike Coppinger, hafta sonu karşılaşmanın ayrıntıları açıklanmayan bazı "sorunlar" nedeniyle iptal edilebileceğini öne sürmüştü. Bu açıklama, maçın yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru işaretleri yaratmıştı. Ancak gelen haberlere göre bu sorunlar çözüldü ve bugün Londra'da basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Independent Türkçe


Wayne Rooney: Şampiyonluk madalyasını verseler de almam

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Wayne Rooney: Şampiyonluk madalyasını verseler de almam

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Wayne Rooney, Manchester City'nin şampiyonluklarının elinden alınması durumunda, bir başka Premier Lig şampiyonluk madalyasını kabul etmekten rahatsızlık duyacağını söyledi.

City'nin Premier Lig'in Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yöneltilen 115 suçlamanın büyük kısmında suçlu bulunmasıyla, kulübün 2009'la 2018 arasında kazandığı çok sayıdaki kupanın akıbetiyle ilgili soru işaretleri doğdu.

Henüz bir yaptırım kararı verilmese de şampiyonlukların geri alınması, yetkililerin başvurabileceği yollardan biri olabilir.

Böyle bir durumda Manchester United'a 2011-12 sezonu Premier Lig şampiyonluğu verilebilir. United bu şampiyonluğu, tarihin en dramatik sezon finallerinden birinde, Sergio Agüero'nun uzatma dakikalarının sonlarında QPR'a karşı attığı o belirleyici golle kaybetmişti.

O kadroda yer alan savunma oyuncusu Rio Ferdinand ve kaleci David de Gea gibi bazı United oyuncuları, sözkonusu kupanın müzelerine eklenmesi yönünde açıkça çağrıda bulunmuştu. Ancak Kırmızı Şeytanlar'la 5 Premier Lig şampiyonluğu yaşayan Rooney, takımının bu kupayı hak ettiğine inanmıyor ve yeni bir madalya talep etmeyi doğru bulmuyor.

Rooney, Stick To United adlı podcast'inde şunları söyledi:

Rio'nun yeni bir Premier Lig madalyası alma konusundaki açıklamalarını duydum... Dürüst olmak gerekirse, bir başka Premier Lig madalyasını kabul etmek beni pek de rahat hissettirmezdi.

Bunu hak ettiğimizi düşünmüyorum, o sezon ligi kazanmak için yeterince iyi iş çıkarmadık. Sanırım bitime 4 veya 5 maç kala 6 ya da 7 puan öndeydik ama şampiyonluğu kaptırdık. Son birkaç gündür çıkan her şeyi gördüm, insanları dinledim ve kendimi bir Manchester City oyuncusunun yerine koydum. Onlar futbolcu, Premier Lig şampiyonluğunu kazanmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve kendi zihinlerinde bunu başardılar. Eğer bu oyuncuların, kulüp yönetiminde dönen dolaplardan hiç haberi yoksa... Ve şayet bu benim başıma gelseydi... Kahrolurdum. Bu gerçekleşebilir, [madalyaları] ellerinden alabilirler ancak ben o madalyayı istemezdim. Çünkü takım olarak o yıl şampiyonluğu hak ettiğimizi düşünmüyorum. Sonuçta ligi birinci sırada bitirmemiştik. Bu yüzden takım arkadaşlarımın 'Madalya istiyorum' dediğini gördüğümde... Ben kazandığım 5 madalyayla mutluyum. Bunu istemezdim. Kulüp sahiplerinin yaptıkları yüzünden şampiyonlukları ellerinden alınmalı mı? Evet, belki ama ben o madalyayı kabul ederken kendimi rahat hissetmezdim.

City'nin suçlu bulunduğuna dair iddialar ortaya çıktığında, hem De Gea hem de Ferdinand sosyal medya üzerinden bir Premier Lig şampiyonluk madalyasının daha kendilerine verilmesi gerektiğine dair imalı paylaşımlar yapmıştı.

İspanyol kaleci De Gea, "Ee... Hadi konuşalım bakalım. O zaman ben kaç tane Premier Lig şampiyonluğu kazanmış oldum?" diye yazarken, Ferdinand, "Vitrine eklenecek bir Premier Lig madalyası daha" paylaşımında bulunmuştu.

Independent Türkçe


Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
TT

Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)

Gianni Infantino, başarısızlıkla sonuçlanan Dünya Kupası haklarını satma girişiminin ardından yaşananların gölgesinde, FIFA üyelerine yeni bir finansman vaadinde bulundu.

Pazartesi günü 6 kıta konfederasyonuna gönderilen, çeşitli yayın organlarının ulaştığı mektupta Infantino, FIFA'nın mali kaynaklarından ulusal federasyonlara daha fazla para aktarılabileceğini öne sürdü.

Infantino'nun FIFA Forward Enterprise (FFE) kapsamında Dünya Kupası dahil turnuvalardaki hisseleri özel yatırımcılara satmaya çalışmasının ardından UEFA ve CONCACAF, dünya futbolunun yönetim organından 2,1 milyar dolarlık ödeme yapılmasını ve FIFA'nın mali kaynaklarının bağımsız biçimde incelenmesini istemişti. Yeni finansman vaadi bu çağrıların ardından geldi.

Infantino, "sorumlu bir şekilde sağlanabilecek en yüksek miktarda ek finansmanı" destekleyeceğini belirtti. Sözkonusu teklif 15 Ekim'de toplanacak FIFA Konseyi'nde ele alınacak.

Infantino mektubunda, "Miktar konusunda şimdiden bir hüküm vermeyeceğim" dedi.

Tek bir rakam tartışmayı başlatabilir ancak küresel bir politikayı tamamlayamaz.

Yönetim tarzına yönelik eleştiriler sürerken Infantino, sağlanacak her türlü finansmanın mali denetimlere ve resmi onaya tabi olacağını da sözlerine ekledi.

"Değerlendirme tamamlanıp gerekli onaylar alınana kadar, başlangıçta belirtilen hiçbir tutar üye federasyonlara verilmiş onaylı bir taahhüt sayılamaz" diye yazdı.

İsviçre asıllı İtalyan yönetici ayrıca, istifa çağrılarına yol açan başarısız FFE planını bir kez daha savundu ve amacının futbolun yararına ek gelir sağlamak olduğunu yineledi.

Daha önce üye federasyonlara olası finansman konusunda bir ültimatom vermiş ve federasyon başkanlarına, planını desteklememeleri halinde 30 milyon dolarlık kayba uğrayabileceklerini söylemişti.

Infantino, "Geri çekilmiş olan son ticari teklif, FIFA'nın mevcut kaynaklardan sorumlu bir şekilde sağlanabilecek desteğin yerini alması için değil, futbola daha fazla yatırım yapabilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştı" diye ekledi.

Yani, aslında bu desteğin üzerine ek bir katkı olacaktı.

Kendisine yöneltilen yoğun eleştirilere rağmen Infantino, Mart 2027'de yapılacak seçimde yeniden FIFA başkanlığına aday olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe