Fransız parlamentosu, Sovyet döneminde Ukrayna’da yaşanan kıtlığı ‘soykırım’ olarak kabul etti

Fransız Parlamentosu (Reuters)
Fransız Parlamentosu (Reuters)
TT

Fransız parlamentosu, Sovyet döneminde Ukrayna’da yaşanan kıtlığı ‘soykırım’ olarak kabul etti

Fransız Parlamentosu (Reuters)
Fransız Parlamentosu (Reuters)

Fransa parlamentosu, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından memnuniyetle karşılanan bir hareketle, Sovyet döneminde Ukrayna’da meydana gelen kıtlığı ‘soykırım’ ilan eden karar tasarısını onayladı.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre 2’ye karşı 168 oyla kabul edilen kararda, milletvekilleri hükümeti de benzer bir adım atmaya çağırdı.
Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, Fransız milletvekillerine teşekkür ederek ‘tarihi kararı’ takdir ettiğini söyledi. 
Kiev, uluslararası toplumu Ukrayna’daki açlığı ‘soykırım’ olarak ilan etmeye çağırmıştı.
Avrupa Parlamentosu da, geçen ay Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan’ın yaptığı gibi, Aralık ayında kıtlığı soykırım ilan eden bir karar aldı.
Paris’te kabul edilen karar metninde, Sovyet yetkilileri tarafından 1932 ve 1933’te Ukrayna halkına karşı yürütülen zorunlu ve planlı kıtlığın ‘soykırım niteliği’ tanındı.
Fransız parlamentosu, Sovyet rejimi tarafından işlenen toplu suçları tanıma arzusuyla Ukrayna halkına desteğini teyit etti.
Kiev, 1932-33 yılları arasında yaşanan ‘Holodomor’u (Ukraynaca açlıktan ölmek), köylülüğü yok etme niyetiyle Stalin rejimi tarafından uygulanan kasıtlı bir soykırım eylemi olarak görüyor. 
Stalin’in toprak paylaşımı adına tahıl ve ekinlere el koyma eylemi milyonları aç bıraktı.
Moskova, Kiev’in döneme ilişkin açıklamasını reddediyor ve Ukrayna’daki açlığı Orta Asya ve Rusya’nın bölgelerini harap eden daha geniş kıtlıklara bağlıyor.
Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz’den yaptığı tahıl ihracatına uyguladığı abluka, Moskova’nın gıdayı bir savaş silahı olarak kullandığına ve bu konuda tarihin tekerrür edeceğine dair korkuları artırdı.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.