İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun avukatı, başbakana yöneltilen dolandırıcılık, rüşvet ve güveni suiistimal gibi ciddi yolsuzluk suçlarına ilişkin bir ‘pazarlık’ yapılmasını inceliyorlar. Kanal 12’ye konuşan başsavcılık kaynakları, bu yönde Başsavcılık ve Netanyahu'nun savunma personeline ortak bir teklif sunulduğunu, aleyhinde dört yıldır devam eden yargı sürecinin durdurulması yönünde Kudüs'teki Bölge Mahkemesi’ne ortak bir teklif sunulmasının planlandığını aktardı. Dava ile hiçbir ilgisi bulunmayan emekli bir yargıcın başkanlığındaki ceza hakemliğine başvurulacağı, tarafların bu arabuluculuk yoluyla pazarlık yürütmeye çalışacağı, ardından da bu anlaşmayı mahkemenin onayına sunacağı öngörülüyor.
Söz konusu habere göre, öneriyi incelemeye başlayan Başsavcılık, hükümetin hukuk danışmanı Gali Baharav-Miara’dan konuyla ilgili hukuki görüşünü önümüzdeki günlerde Kudüs Bölge Mahkemesi’ne sunmasını talep etti.
Habere göre öneriyi tasarlayan avukat Jacques Chen, 4000 sayılı dosyada Netanyahu ile rüşvet alışverişinde bulunmakla suçlanan iş insanı Shaul Elovitch'in savunuculuğunu yapıyor. Netanyahu’nun diğer avukatlarının da bu adımı onayladıkları, ancak bu planda herhangi bir rol almayı istemedikleri düşünülüyor. Söz konusu avukatlar, bu konudaki yanıtlarını devletin vereceği yanıta paralel olarak hükümetin yargı danışmanı aracılığıyla ileteceklerini mahkemeye bildirdi.
Taraflar, Netanyahu'nun davası kapsamında yürütülen gizli duruşmalarda bu konuyu ele aldı. Üç yargıçtan biri olan Oded Shaham, savcılıktan avukatın teklifini değerlendirmesini istedi.
Haberde, hakemlik kararına başvurulmasındaki amacın mahkemenin yardımıyla iki taraf arasında kararlaştırılmış bir adli anlaşmaya varmak olduğuna dikkat çekildi. Ancak böyle bir prosedürün başarı şansının, bir iddia pazarlığı ile sonuçlanma olasılığının öncelikle iki taraf arasındaki mutlak güven eksikliği dolayısıyla zayıf olduğuna değinildi. Bu yöndeki ikinci sebep ise Başsavcılık ile Netanyahu'nun savunma personeli arasında birçok anlaşmazlık noktasının bulunması. Savcılıkta, Netanyahu'nun hapse girmesini engelleyen bir anlaşmaya destek verildiği, ancak en azından Netanyahu'nun kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmesinin istendiği biliniyor. Böylece, yeniden başbakan seçilmesini engelleyecek bir utanç noktasının kaydedilmesi, yargının kendi aleyhinde komplo kurduğu suçlamalarını geri alması ve siyasetten çekilmesi isteniyor. Ancak Netanyahu ise aleyhindeki iddianamenin tamamıyla silinmesini, devleti yönetmeye devam etmek için delil yetersizliği ile suçsuz bulunmayı talep ediyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Avukat Chen, bugün İsrail’in içerisinde yaşadığı durumun, toplumda şiddeti yayma, hatta iç savaş başlatma tehdidinde bulunan derin çatlağın farkında. İsrail’de normal hayata ancak Netanyahu’nun davasının son bulması ile dönüleceğini düşünen Chen, saygı çerçevesinde her iki tarafı da bundan vazgeçirecek yaratıcı bir çözüm aramayı amaçladığını savunuyor.
Netanyahu'nun avukatı, yolsuzluk davasının sonlandırılması için anlaşma teklif etti
https://turkish.aawsat.com/home/article/4247321/netanyahunun-avukat%C4%B1-yolsuzluk-davas%C4%B1n%C4%B1n-sonland%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1-i%C3%A7in-anla%C5%9Fma-teklif
Netanyahu'nun avukatı, yolsuzluk davasının sonlandırılması için anlaşma teklif etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. (AP)
- Tel Aviv: Şarku’l Avsat
- Tel Aviv: Şarku’l Avsat
Netanyahu'nun avukatı, yolsuzluk davasının sonlandırılması için anlaşma teklif etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. (AP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة