Netanyahu'nun avukatı, yolsuzluk davasının sonlandırılması için anlaşma teklif etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. (AP)
TT

Netanyahu'nun avukatı, yolsuzluk davasının sonlandırılması için anlaşma teklif etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun avukatı, başbakana yöneltilen dolandırıcılık, rüşvet ve güveni suiistimal gibi ciddi yolsuzluk suçlarına ilişkin bir ‘pazarlık’ yapılmasını inceliyorlar. Kanal 12’ye konuşan başsavcılık kaynakları, bu yönde Başsavcılık ve Netanyahu'nun savunma personeline ortak bir teklif sunulduğunu, aleyhinde dört yıldır devam eden yargı sürecinin durdurulması yönünde Kudüs'teki Bölge Mahkemesi’ne ortak bir teklif sunulmasının planlandığını aktardı. Dava ile hiçbir ilgisi bulunmayan emekli bir yargıcın başkanlığındaki ceza hakemliğine başvurulacağı, tarafların bu arabuluculuk yoluyla pazarlık yürütmeye çalışacağı, ardından da bu anlaşmayı mahkemenin onayına sunacağı öngörülüyor.
Söz konusu habere göre,  öneriyi incelemeye başlayan Başsavcılık, hükümetin hukuk danışmanı Gali Baharav-Miara’dan konuyla ilgili hukuki görüşünü önümüzdeki günlerde Kudüs Bölge Mahkemesi’ne sunmasını talep etti.
Habere göre öneriyi tasarlayan avukat Jacques Chen, 4000 sayılı dosyada Netanyahu ile rüşvet alışverişinde bulunmakla suçlanan iş insanı Shaul Elovitch'in savunuculuğunu yapıyor. Netanyahu’nun diğer avukatlarının da bu adımı onayladıkları, ancak bu planda herhangi bir rol almayı istemedikleri düşünülüyor. Söz konusu avukatlar, bu konudaki yanıtlarını devletin vereceği yanıta paralel olarak hükümetin yargı danışmanı aracılığıyla ileteceklerini mahkemeye bildirdi.
Taraflar, Netanyahu'nun davası kapsamında yürütülen gizli duruşmalarda bu konuyu ele aldı. Üç yargıçtan biri olan Oded Shaham, savcılıktan avukatın teklifini değerlendirmesini istedi.
Haberde, hakemlik kararına başvurulmasındaki amacın mahkemenin yardımıyla iki taraf arasında kararlaştırılmış bir adli anlaşmaya varmak olduğuna dikkat çekildi. Ancak böyle bir prosedürün başarı şansının, bir iddia pazarlığı ile sonuçlanma olasılığının öncelikle iki taraf arasındaki mutlak güven eksikliği dolayısıyla zayıf olduğuna değinildi. Bu yöndeki ikinci sebep ise Başsavcılık ile Netanyahu'nun savunma personeli arasında birçok anlaşmazlık noktasının bulunması. Savcılıkta, Netanyahu'nun hapse girmesini engelleyen bir anlaşmaya destek verildiği, ancak en azından Netanyahu'nun kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmesinin istendiği biliniyor. Böylece, yeniden başbakan seçilmesini engelleyecek bir utanç noktasının kaydedilmesi, yargının kendi aleyhinde komplo kurduğu suçlamalarını geri alması ve siyasetten çekilmesi isteniyor. Ancak Netanyahu ise aleyhindeki iddianamenin tamamıyla silinmesini, devleti yönetmeye devam etmek için delil yetersizliği ile suçsuz bulunmayı talep ediyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Avukat Chen, bugün İsrail’in içerisinde yaşadığı durumun, toplumda şiddeti yayma, hatta iç savaş başlatma tehdidinde bulunan derin çatlağın farkında. İsrail’de normal hayata ancak Netanyahu’nun davasının son bulması ile dönüleceğini düşünen Chen, saygı çerçevesinde her iki tarafı da bundan vazgeçirecek yaratıcı bir çözüm aramayı amaçladığını savunuyor.



Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.