Suudi Arabistan uzay sektöründe Ortadoğu ülkelerine öncülük edecek

Serco'nun Ortadoğu CEO'su Şarku’l Avsat’a konuştu: Riyad, yeniliği ve rekabeti teşvik eden bir ortam oluşturuyor.

Phil Malem, Serco Orta Doğu CEO'su (Şarku’l Avsat)
Phil Malem, Serco Orta Doğu CEO'su (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan uzay sektöründe Ortadoğu ülkelerine öncülük edecek

Phil Malem, Serco Orta Doğu CEO'su (Şarku’l Avsat)
Phil Malem, Serco Orta Doğu CEO'su (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’ın uzay stratejisi lansmanı yaklaşırken, özellikle uzay sektörüne yapılacak yatırımların boyutu konusunda beklentiler artıyor.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan aktardığı habere göre uzmanlar uzay sektörü için ayrılacak bütçenin, büyük uzay ekonomileriyle karşılaştırılabilir olmasını önerirken, Riyad'ın sektöre, yenilik odaklı bir yaklaşımla rekabetçi bir ortam yaratma konusunda öncülük etmesini bekliyor.

Büyüme Tahminleri
Uzay sektöründe uzmanlaşmış olan Serco’nun Orta Doğu bölgesi CEO'su Phil Malem, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, küresel uzay sektörünün değerinin 400 milyar dolardan fazla olduğunu ve 2040 yılına kadar 1 trilyon doların üzerine çıkacağını tahmin etti.
Yatırımların, fırlatmadan, ülke içi uydu üretimine, operasyonlara, yer segmentine ve alt veri hizmetlerine kadar uzay ekosisteminin tüm değer zinciri unsurlarından oluşturulmasının desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Malem'e göre uzay ekosisteminin tüm değer zincirinin oluşturulması, uzay araştırmaları, robotik, uzay, bilim, dünya gözlemi, uydu ve uzay sürdürülebilirliği dahil olmak üzere sektörün ilgili tüm sektörlerini de en üst düzeye çıkaracaktır.

Suudi Liderliği
Malem, Suudi Arabistan'ın uzay sektörünün sürdürülebilirliği konusunda Orta Doğu bölgesine liderlik edeceğini ve Krallığın küresel ölçekte bir aktör olarak uzay sektöründe de önemli bir figür olmasının muhtemel olduğunu belirtti.
Malem, kamu ve özel yatırımların bölgede uluslararası ortaklıkların kurulmasını destekleyeceğini ve Suudi Uzay Komisyonu tarafından bu yıl başlatılan ve ülke içinde yenilikçi uzay çözümleri geliştirmeleri için girişimcileri destekleyen, bilgi, teknoloji ve eğitim transferini kolaylaştıran “Suudi Uzay Hızlandırıcı Programı” da dahil olmak üzere yerel bir ekosistem inşa edeceğini belirtti.
Malem, uydu tasarımı ve uzay aracı operasyonlarından veri işleme ve yönetimine kadar tüm uzay değer zincirini geliştirmek amacıyla, uzay kamu sektörünün çeşitli yerlerine, ajanslarına ve kurumlarına yayılmış mühendis, operatör ve analist kadroları için en iyi eğitimin verilmesi gerektiğini de vurguladı.

Ekonomik Çeşitlilik
Suudi Arabistan'ın bölgedeki ekonomik çeşitlendirme planlarının bir parçası olarak sektörü katlayarak geliştireceğini öngören Malem, Yüksek Uzay Konseyi'ne başkanlık eden Başbakan ve Ekonomik ve Kalkınma İşleri Konseyi Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın direktifleriyle uzayın, gündemin üst sıralarında yer almasını bekliyor.
Malem sözlerine şöyle devam etti: “Uzay, uzay verilerinin sağladığı hizmetler aracılığıyla tüm ekonomik sektörleri etkileyecek büyük bir potansiyele sahip. Suudi uzay sektörü, 2018'deki başlangıcından bu yana rekabetçi ve erişilebilir bir ortam yaratma konusunda büyük adımlar atarken, stratejisini geliştirmek için de büyük çaba sarf etti. İnsanlı uzay görevlerinde ve bu yıl Suudi astronotları fırlatma planlarında ilham kaynağı oldu ve inanılmaz başarılar elde etti.”

Ciddi bir hamle
Riyad'ın uzay sektörüne ciddi bir şekilde yöneldiğine dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl içinde küresel uzay endüstrisinde bir dizi nitelikli işi oluşturmayı başardığını ve uzay sektöründe uzun vadeli büyümeyi şekillendirmeye, yönlendirmeye ve sürdürmeye yardımcı olacak en iyi yetenekleri ilgili görevlere getirme politikası izlediğini belirtti.
Malem sözlerine şöyle devam etti: “Sektör, Suudi Arabistan’ı uzay alanında lider bir ülke haline getirmek için sadece ekonomik büyümeye odaklanmakla kalmayacak, aynı zamanda sürekli büyümeyi sağlamak için özellikle ulusal istihdamı geliştirmeye de odaklanacaktır. İşte bu noktada, bireylerin uzay programını uygulayabilecek bilgi ve beceriye sahip olduğu, millileştirilmiş yerel işgücünün oluşturulmasına yardımcı olmak için büyük fırsatlar bulunmaktadır. İşte bu noktada Suudi ulusal vizyonunun canlandırılmasını destekleme fırsatı doğuyor.”

Serco'nun planı
Serco'nun iş planıyla ilgili olarak ise Malem şunları söyledi: “Planlarımız, Suudi vatandaşlarına bölgedeki uzay sektörünün uzun vadeli büyüme zorluklarını karşılayacak yetenek, bilgi ve deneyimi sağlayacak eğitimleri tasarlamak, geliştirmek ve sunmak için yerel akademi, sanayi ve kamu sektörüyle ortaklık kurmaktır.”



Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Perşembe günü Tahran'da İran Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Suudi yönetiminin direktifleri doğrultusunda Hamaney ile görüştüğünü ve kendisine İki Kutsal Caminin Hamisi Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını ilettiğini belirten Suudi Savunma Bakanı, “X” platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda liderle ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ifade etti.

İran'ın Tasnim haber ajansı Hamaney'in görüşme sırasında “Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz her iki ülke için de faydalı ve birbirimizi tamamlayabiliriz” dediğini aktardı.

Ajans, Hamaney ile yapılan görüşmeye İranGenelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri'nin de katıldığını belirtti.

Dün Tahran'da General Bakıri ile bir araya gelen Prens Halid bin Selman, İran haber ajanslarının aktardığına göre Pekin Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana Suudi Arabistan'la ilişkilerin giderek güçlendiğini ve geliştiğini söyledi. Bakıri, Tahran ve Riyad'ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirterek ülkesinin Suudi Arabistan'la savunma ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Tasnim'e göre İran, Suudi Arabistan'ın Gazze ve Filistin konusundaki tutumunu memnuniyetle karşılıyor.

sdfgrthyu
Prens Halid bin Selman Perşembe günü İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a vardığında İran tarafından resmi törenle karşılandı (AP)

Ziyareti değerlendiren siyasi çevrelere göre Suudi bakanın ziyareti her iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geliyor.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Prens Halid bin Selman'ın resmi bir ziyaret için geldiği ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanlarına giren konuların ele alınacağı bir dizi görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Suudi siyasi analist Abdüllatif el-Melhem, Suudi Savunma Bakanının İran ziyaretinin, Suudi yönetiminin Pekin anlaşmasına bağlılık çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme, ortak çıkarlarını gerçekleştirmek ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Riyad ve Tahran arasındaki koordinasyon ve işbirliği düzeyini yükseltme isteğini yansıttığını düşünüyor.

sxcdfrgt
Prens Halid bin Salman dün (Perşembe) Tahran'da İran Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi. (EPA)

Suudi liderliğinin bölgede barış ve refahı sağlamayı ve bölgeyi çatışmalar aşamasından istikrar ve güvenlik aşamasına taşımayı ve bölge halklarının daha iyi bir refah, zenginlik ve ekonomik entegrasyon geleceğine yönelik özlemlerini gerçekleştirmeye odaklanmayı amaçladığını belirten Melhem, Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin, Suudi Veliaht Prensi'nin “bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refahı sağlama ve halklarının özlemlerini karşılama” çabalarının meyvelerinden biri olduğunu kaydetti. Melhem, ziyaretin Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik devam eden diplomatik çabaların bir parçası olduğunu belirtti.

Bir dizi toplantı

Ziyaret, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman ile bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu gözden geçirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin üzerinden iki haftadan kısa bir süre geçmesinin yanı sıra Suudi Dışişleri Bakanı'nın Pazartesi günü İranlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ve sarf edilen çabaları gözden geçirdikleri ikili istişarelerin ardından gerçekleşti.

dfgthy
Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref arasında Kasım 2024'te düzenlenecek Arap-İslam Zirvesi çerçevesinde gerçekleşen görüşme (SPA)

Suudi Savunma Bakanı'nın Tahran ziyaretinde bölgedeki son gelişmelerin ele alınması ve bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Resmi haber ajansı IRNA'ya göre ziyaret öncesinde, geçtiğimiz Cumartesi günü Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleştirilen ABD-İran görüşmelerinin ilk turu ve 48 saat önce yine Cumartesi günü Muskat'ta yapılacak bir sonraki turun yanı sıra Suudi ve ABD taraflarının geçtiğimiz hafta beş istasyonda gerçekleştirdikleri bir dizi siyasi ve güvenlik istişaresi gibi bir dizi gelişme yaşandı.

Ziyaret, merhum Prens Sultan bin Abdülaziz'in Mayıs 1999 başında Tahran'a yaptığı ve dört gün süren ve üst düzey İranlı yetkililerle bir araya geldiği ilk ziyaretin ardından, 1979'dan bu yana bir Suudi savunma bakanının İran'a yaptığı ikinci ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Suudi Savunma Bakanı, “Pekin Anlaşması” ve 10 Mart'ta iki ülke arasındaki tarihi uzlaşı ve ilişkilerin Çin himayesinde yeniden başlatılmasının duyurulmasının ardından İran'ı ziyaret eden en önemli Suudi yetkililerden biri.

dfgt
Prens Halid bin Selman Perşembe günü Tahran'da General Bakıri ile bir araya geldi (AP)

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Tahran'a ilk ziyaretini Haziran 2023'te gerçekleştirmiş ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normal olduğunu ve iki ülkenin İslami kardeşlik ve iyi komşuluk bağlarıyla birleşmiş, bölgenin önemli ülkeleri olduğunu vurgulayarak bağımsızlık ve egemenliğe tam ve karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, uluslararası hukuk ilkeleri, Birleşmiş Milletler Şartı ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi açık bir temele dayandığını belirtmiştir.

Eski Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dönemin Dışişleri Bakanı adayı Ali Bakıri Kani ve şimdiki Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra Kasım 2023'teki Ortak Arap-İslam Zirvesi'ne katılmak üzere eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 2024 Ortak Arap-İslam Takip Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref de dâhil olmak üzere bir dizi İranlı yetkili Pekin Anlaşması'nın ardından Suudi Arabistan'a benzer ziyaretlerde bulundu.

“Pekin Anlaşması” Taahhütleri

Pekin Anlaşmasını takip etmek üzere kurulan Suudi-Çin-İran Üçlü Ortak Komitesi, ilki Aralık 2023'te Çin'in başkenti Pekin'de, diğeri ise Kasım 2024'te Riyad'da olmak üzere iki toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantılarda iki ülke Pekin Anlaşmasını tüm maddeleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler Şartı, İİT Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini teşvik etme çabalarını sürdürdüklerini vurgularken, Çin de Suudi Arabistan ve İran'ın Pekin Anlaşmasını geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu açıklamıştır.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte İran ve Suudi Arabistan'ın büyüyen ve istikrarlı bir bölgede barış ve huzuru tesis etme niyetinde olduğunu, bunun da “mevcut tehditlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan ikili ve bölgesel işbirliğinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini” gerektirdiğini belirterek “İran-Suudi eylemlerinin kalkınma, barış, bölgesel ve uluslararası güvenlik çerçevesinde başarılı bir uluslararası ikili ve çok taraflı işbirliği modelini taçlandırdığını” ve iki tarafın tarihi bağlara dayanarak çeşitli siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve konsolosluk alanlarında işbirliğini geliştirmeye devam ettiğini söyledi.