Ukrayna, Bahmut'un düşüşüne hazırlanıyor: Askerler siper ve sığınak inşa ediyor

"Şehrin üçte ikisi Kremlin güçlerinin elinde"

Siperlerin, Bahmut'un düşmesi halinde yeni bir savunma hattı oluşturması hedefleniyor (AFP)
Siperlerin, Bahmut'un düşmesi halinde yeni bir savunma hattı oluşturması hedefleniyor (AFP)
TT

Ukrayna, Bahmut'un düşüşüne hazırlanıyor: Askerler siper ve sığınak inşa ediyor

Siperlerin, Bahmut'un düşmesi halinde yeni bir savunma hattı oluşturması hedefleniyor (AFP)
Siperlerin, Bahmut'un düşmesi halinde yeni bir savunma hattı oluşturması hedefleniyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, savaşta en ağır çatışmaların yaşandığı Donetsk'teki Bahmut şehrinde, Ukraynalı askerlerin geri çekilme ihtimaline karşı siper kazdığını yazdı.
Ajansın aktardığına göre Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'na bağlı savaşçılar ve Rus askerleri, halihazırda şehrinde üçte ikisini ele geçirmiş durumda. 
Ukrayna ise Bahmut'un düşmesi ihtimaline hazırlanıyor. Kiev yönetimi, böyle bir durumda Donbas'taki Sloviansk ve Kramatorsk gibi diğer şehirlerin de Kremlin'in kontrolüne geçebileceğinden endişeleniyor.
Ajansın konuştuğu Ukraynalı asker Andri, Rusların güçlü bir saldırıya geçmesi halinde kazdıkları hendeklere geri çekileceklerini söyledi. 
23 yaşındaki savaşçı, "Her siper 8 askerin sığacağı şekilde kazıldı” dedi. Bu hendekler aradaki tünellerle ve sığınaklarla birleşerek uzun bir savunma hattı oluşturuyor.
Asker, Rusların ağır bombardıman saldırıları düzenlediğini belirterek, siperlerle kurdukları sığınakların bir tanesini tamamlamanın yaklaşık iki hafta sürdüğünü ifade etti.
Kendisini Yevgen olarak tanıtan Ukraynalı askerse şunları söyledi: 
"Herkes bunun bir topçu savaşı olduğunu söylerken yanılmıyor. Dolayısıyla ne kadar derine inersek o kadar iyi direniriz."
Siperleri ve sığınakları cepheden bir kilometre uzağa inşa eden askerler, Rusların kullandığı top mermilerinin 1,6 metre derine kadar inebildiğini belirtti. Savaşçılar, yapıları bunu da göz önünde bulundurarak oluşturduklarını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaştaki en ağır çatışmalar Bahmut civarında yaşanıyor.
Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, geçen hafta savaşçılarının Bahmut'taki belediye binasını ele geçirdiğini ve şehrin düştüğünü öne sürmüştü. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise iddiaları yalanlayarak, direnişin sürdüğünü savunmuştu.
Bahmut'un komşusu Soledar şehriyse ocakta Moskova'nın kontrolüne geçmişti.

Independent Türkçe, AFP, BBC



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.