İsrailli analistlere göre Tahran'ın nükleer bomba geliştirmesi 2-3 yıl alacak

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak'ta Natanz Nükleer Tesisi’ni denetledi. (AFP)
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak'ta Natanz Nükleer Tesisi’ni denetledi. (AFP)
TT

İsrailli analistlere göre Tahran'ın nükleer bomba geliştirmesi 2-3 yıl alacak

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak'ta Natanz Nükleer Tesisi’ni denetledi. (AFP)
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak'ta Natanz Nükleer Tesisi’ni denetledi. (AFP)

İsrail Savunma Kuvvetleri İstihbarat Birimi AMAN’ın İran şubesinden dört uzman, 2015 nükleer anlaşmasındaki dönüm noktasının İran rejimini bölgedeki nüfuzunu genişletmek için cesaretlendirdiğini bildirdi. 2018 yılı ile birlikte her şey değişmiş; Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi sırasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da desteğiyle rejime yönelik bir dizi sert yaptırım uygulanmış ve İran uluslararası toplumdan dışlanan bir devlet haline gelmişti. İstihbarat şeflerine göre bu durum, İran’ın yayılmasını durdurmak yerine silahlanma yarışını hızlandırdı.
İsrail gazetesi Maariv'de yayınlanan bir makalede dört yetkili, ülkenin İran'ın iç bölünmesine, ekonomik sıkıntılarına, nükleer programına ve bunların dış politikaya yansımalarına odaklandığını ortaya koydu.
Kıdemli bir subay şu açıklamada bulundu:
“Kanaatimizce İran kısa vadede bir nükleer silah geliştirmeye çalışmıyor. Şu an yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirseler bile bunu yapmaları iki ila üç yıllarını alacaktır. Gerekli maddeye (fisil madde) ulaşılsa bile bunu bir füzede kullanmanın bir yolu usulü var.”
Bir diğer yetkili de “İran, nükleer silah geliştirmenin çok tehlikeli bir iş olduğunun farkında. Tahran'da hiç kimse pişman olacağı bir adım atmak istemiyor” dedi.
AMAN ekibi de şu açıklamada bulundu:
“İran'ı şu an nükleer güce dönüşme eşiğindeki bir devlet olarak tanımlıyoruz. Uranyum zenginleştirmeleri sırasında esas olarak bir deneme yanılma politikası yürütüyorlar. Her seferinde planda bir adım daha atıyoruz ve dünyanın nasıl tepki vereceğini görmek için bekliyoruz. Örneğin Avrupa ile diplomatik bağlar İranlılar için çok önemli. İran'ın yeni dostlarının -Rusya ve Çin- bile İran'ın nükleer silahlara sahip olmasında bariz bir çıkarları yok.”
Ancak istihbarat biriminin İran şubesi, İran’ın yalnızca nükleer tehdidinden ziyade daha çok iç işlerini analiz etmeye başladı. Bu analizde yer alan halk protestolarından tutun ekonomik krize kadar her şey, rejimi Yahudi devletini yok etme sözü veren ancak daha çok iç tehditlerle boğuşan bir ülkenin daha iyi anlaşılmasında rol oynuyor.
Şube, İran halkının hemen hemen yüzde 80'inin mevcut rejimi desteklemediğini öne sürüyor. Eylül ayından bu yana devam eden kitlesel protestolar düşünüldüğünde, şubenin İran’daki iç duruma ilişkin altı aylık dönem için yaptığı değerlendirmelerin bir parçası olarak paylaşılan bu oranı çok az kişi sorgulayacaktır. İran'ın karşı karşıya olduğu iç çatışma, İran şubesinin ana odak noktasını oluşturuyor. Çatışma, rejimin gücünün azaldığını bir kez daha kanıtlıyor. Subaylardan biri “Bu protestolar, İran kamuoyunda rejimin değerlerinden uzaklaşma ve rejime duyulan güvenin ciddi şekilde azalması yönündeki derin eğilimleri gösteriyor” yorumunda bulundu.
Bununla birlikte, bunun İran’ın yakın tarihindeki en önemli olay olduğu ve önümüzdeki yıllarda karar alma sürecini etkilemesinin beklendiği belirtilse de halen protesto hareketinin bir lideri veya rejime alternatif bir siyasi sistem bulunmuyor.
Subaylardan biri “İran nükleer meselesini ülkedeki iç protestolardan ayırmak mümkün değil” açıklamasında bulundu. İran'da karar veren insanların çok sınırlı ortamları olduğunu ve birçok konuda böyle olduğunu da sözlerine ekledi. Subay ayrıca İran’daki bir karar alıcının belirli bir konuda karar vermesi gerektiğinde, birbiriyle bağlantılı olmayan diğer birçok konuyu da göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.
Şube yaptığı analizde, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) komutanlığının karar verme sürecini etkileyen birkaç unsuru tespit etti. Sıraya veya önceliğe göre ilk olarak ülkedeki iç durum ve rejimin istikrarı, ardından ekonomik durum, güvenlik, sanayi gücü ve son olarak da İran’ın dünya sahnesindeki yeri geliyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İran'ın uluslararası gücünden yararlanmasına yardımcı olan nükleer programın, Tahran'ın nükleer gücünden aldığı nüfuzun boyutunu artırması bekleniyor. İran, ABD'nin herhangi bir saldırı planı olmadığının ve Biden yönetimi ışığındaki diplomatik krizin İranlıların çıkarına olduğunun farkında. Bu, rejimin cesaretini artırıyor. İsrail gazetesine göre Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmayı canlandırmayı uman ağır ve temkinli yaklaşımıyla Biden, İran'a yeşil ışık yakmaktan başka bir şey yapmadı. Zira görüldüğü üzere, İran maksimum uranyum zenginleştirme düzeyi olan yüzde 90'a yaklaşıyor. İsrail AMAN biriminden uzmanlar, nükleer anlaşmaya geri dönülmesinin bile bu durumu değiştiremeyeceğini savunuyor.
Üst düzey İsrailli istihbarat analistleri, İran'dan gelen tehdidi değerlendirmek konusunda uzmanlaşmış birimler tarafından yürütülen derinlemesine araştırmalara işaret ettiler. İran rejimi tarafından desteklenen Hizbullah milisleriyle İran'ın ağının genişlediğini ve bunun İran ile İsrail arasında bir savaş alanına dönüşen, hatta ABD güçlerini de çeken Suriye'de bir gölge savaşına yol açtığını kaydettiler. Son zamanlarda görüldüğü üzere Tahran’ın talimatlarıyla İsrail sınırlarının yakınında artan tehditlerle ve Gazze'nin içinden İsrail'e atılan roketlerle mesele daha da karmaşık hale geliyor.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.