Sosyal sorumluluk çalışmalarının öncüsü Suud el-Subeyiy, Şarku’l Avsat’a konuştu: ‘Vizyon 2030, sosyal sorumluluk çalışmalarının yerel olarak başlatılmasını hızlandıracak’

Sosyal sorumluluk alanındaki tecrübesini FC Internazionale Milano’ya aktarıyor

Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
TT

Sosyal sorumluluk çalışmalarının öncüsü Suud el-Subeyiy, Şarku’l Avsat’a konuştu: ‘Vizyon 2030, sosyal sorumluluk çalışmalarının yerel olarak başlatılmasını hızlandıracak’

Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)

Sosyal sorumluluk programları, spor kulüpleri ve onlara bağlı kuruluşları üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra spor kulüplerinin takipçilerine verdiği mesajların önemli bir ayağını oluşturuyor.
Futbol kulübünün şampiyonlardan biri olup olmadığına ya da zengin bir geçmişe sahip olup olmadığına bakılmaksızın, sosyal sorumluluk çalışmalarına dayalı olan stratejiler, paydaşlarla doğrudan ilişkilerini koruyabilecek ve onları etkileyecektir. Bu bağlamda en önemli paydaşlardan biri tüketicilerdir ve spor sektöründe tüketiciyi seyirciler temsil eder. Bir spor kulübünün sosyal sorumluluk faaliyetlerini taraftarları ile birlikte gerçekleştirmesi, kulüp ile seyirci arasındaki bağı güçlendirir ve maçlara giden, kulübün ürünlerini satın alan ve kulübün televizyon yayınlarından elde ettiği geliri artıran sadık seyirci kitlesi oluşturur. Böylece kulübün uzun vadede yatırım getirisini artırır. Tüm bunlar sonucunda gerek eğitim, sağlık ve sosyal gelişim alanında gerekse de çevre alanında, tüm paydaşlarda bu programların önemi ortaya çıkar.
Sosyal Sorumluluk Uzmanları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Suud el-Subeyiy de hem Suudi Arabistan’da hem de dünya çapında bu konuda en önemli isimlerden biri olarak öne çıkarıyor. Subeyiy 2012’den itibaren el-Hilal Kulübü aracılığıyla spor alanında sosyal hizmetin öncüsü oldu. Sonrasında 2020 yılında el-Asımi Kulübündeki (The Capital Club) görevinden ayrılıp sahibi olduğu Sosyal Sorumluluk Uzmanları Şirketi’nde tam zamanlı çalışmaya başladı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce, İspanyol Real Madrid ve İngiliz Manchester United kulüpleri aracılığıyla uluslararası ve Avrupa arenalarında çalışmaya başladı. Söz konusu iki kulüp, el-Hilal’de görev yaptığı süre boyunca gerçekleştirdiği seçkin çalışmalardan dolayı Subeyiy’nin bu alanda kendileri için çalışmasını istedi.
Subeyiy’in çalıştığı dönemde el-Hilal, dünyadaki sekiz sosyal sorumluluk forumunda, alanındaki tüm uluslararası rakiplerinin önünde birinci sırada yer aldı.

Suud el-Subeyiy, Avrupa Futbol Federasyonu ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
Sosyal Sorumluluk Uzmanları Şirketi’nin en yeni spor anlaşmaları, Subeyiy’nin birkaç gün önce Avrupa Futbol Federasyonu ile bir sözleşme imzalamasıyla gerçekleşti. Şirket bu anlaşmayla, dünya genelinde en ön önemli futbol müsabakaları olan UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nin bir sonraki müsabakalarından başlayarak üç yıl boyunca sosyal sorumluluk projelerinin yönetimini üstlendi. Ayrıca İtalyan kulübü FC Internazionale Milano ile önümüzdeki beş yıl boyunca kulübün sosyal sorumluluk yönetimini devralmak için bir sözleşme imzaladı.
Subeyiy Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda konuya ilişkin şunları söyledi:
“2020 yılında el-Hilal Kulübü’ndeki görevimden ayrıldığımdan beri, çeşitli kurum ve kuruluşlarla çalışabilmek için sosyal sorumluluk uzmanlarından oluşan bir şirket kurmaya çalıştım. Başlangıçta, İspanyol kulübü Real Madrid, bir buçuk yıl önce ise İngiliz Manchester United ile çalıştım. İspanyol kulübü ile yapılan çalışma, sosyal çalışma ile ilgili ayrı programlar oluşturmaya dayanıyordu. İngiliz kulübüyle olan çalışma ise sosyal sorumlulukla ilgili tüm çalışmaların yönetimini üstlenme temasına dayanıyordu. Bu çalışmalar bizi, Katar’da düzenlenen son 2022 Dünya Kupası’ndaki sosyal sorumluluk çalışmalarının yönetimi üstlenmek üzere Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile iş birliği yapmaya sevk etti. Burada, sosyal sorumlulukla ilgili bir dizi program ve etkinlik sunduk. Programlarımızın büyük başarısı Avrupa Futbol Federasyonu yetkililerinin yanı sıra FC Internazionale Milano Başkan Yardımcısı Javier Zanetti’nin de ilgisini çekti ve izlediğimiz stratejiyi Avrupa müsabakalarına ve İtalyan kulübüne aktarmak için bizimle iletişime geçmeye sevk etti. Gönüllülük ve çevre koruma alanlarında bir dizi program geliştirmeyi amaçlayan sözleşme süresince stratejik bir eylem planı uygulamak için onlarla sözleşme imzaladık. Bu bağlamda ayrıca Avrupa müsabakalarında son sıralarda yer alan bazı ülkeler başta olmak üzere taraftarın futbola olan bağlılığını arttırmanın yanı sıra okullarda çocuklara yönelik eğitim faaliyetlerinin artırılması ve seçkin ve çeşitli toplum yelpazeleriyle etkileşim halinde olan net bir topluluk kimliği oluşturmak için çalışmak amaçlandı.”
Subeyiy açıklamalarının devamında sürecin kolay olmayacağını vurguladı:
“UEFA ile zorlu bir görev bizi bekliyor. Zira yaptığımız anlaşma, birçok Avrupa ülkesinin çatısı altında düzenlenen çeşitli maçlarda yer almamızı, müsabakalarda sosyal sorumlulukla ilgili faaliyetler yürütmemizi gerektiriyor. Stratejimiz, her müsabaka ile ayrı ayrı bağlantılı olan birkaç seviyeyi içeriyor. Örneğin UEFA Şampiyonlar Ligi müsabakasında sunacağımız çalışma, ülkelerin ve kulüplerin tarih ve başarı sıralamasının farklılığı nedeniyle, UEFA Avrupa Konferans Ligi müsabakasındaki çalışmalardan farklı olacak. Bununla birlikte programlar, toplumun, çevrenin ve yönetimin etkinliğini ölçme endeksinin ana temelleri kapsıyor. Önceki Dünya Kupası’nda zamansızlıktan dolayı zorlu bir tecrübe yaşadıktan sonra, UEFA ve bazı Avrupa kulüpleri ile önümüzdeki zorlu göreve hazırız. Bu kurumlarla düzenlenen programlar daha uzun bir döneme yayılıyor. Dolayısıyla Dünya Kupası’nda elde ettiğimiz başarı bizim için bu çalışmaları kolaylaştıracak.”
Çalışmalarının Avrupa Kıtası’na yönelmesi ve son zamanlarda Suudi spor camiasında görev almaması hakkında da açıklamalarda bulunan Subeyiy sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Şimdiye kadar yerel spor ortamı, sosyal sorumluluk çalışmalarını gerektiği gibi geliştirmek için gerekli aşamaya ulaşamadı ve çevre henüz verimli bir durumda değil ancak bunun uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü topluluk çalışmalarının bazı yönleri Suudi Arabistan içindeki birçok bölgede yayılmaya başladı. Bu nedenle, Krallık’ın 2030 Vizyonu doğrultusunda, her yılın 23 Mart’ı sosyal sorumluluk için özel bir gün olarak belirlemesi ile uyumlu olarak, spor kulüplerinin bu konuda etkili planlar ve stratejiler geliştirmesi gerekir. Vizyon 2030, sosyal sorumluluk çalışmalarının yerel olarak başlatılmasını hızlandıracak. Bu bağlamda, sosyal sorumluluk programlarının uzun vadede bu hedeflere ulaşması için spor kulübü yetkililerini maddi, manevi ve toplumsal birçok kazanım elde etmek üzere sosyal sorumluluklarını harekete geçirmeye ve uzun vadeli olarak çalışmaya davet ediyorum.”



Salah’ın gol ve asistle damga vurduğu maçta Trabzonspor Gençlerbirliği’ni farklı geçti

Muhammed Salah, Gençlerbirliği karşısında gol attıktan sonra takım arkadaşlarının tebriklerini kabul ediyor (Trabzonspor Kulübü)
Muhammed Salah, Gençlerbirliği karşısında gol attıktan sonra takım arkadaşlarının tebriklerini kabul ediyor (Trabzonspor Kulübü)
TT

Salah’ın gol ve asistle damga vurduğu maçta Trabzonspor Gençlerbirliği’ni farklı geçti

Muhammed Salah, Gençlerbirliği karşısında gol attıktan sonra takım arkadaşlarının tebriklerini kabul ediyor (Trabzonspor Kulübü)
Muhammed Salah, Gençlerbirliği karşısında gol attıktan sonra takım arkadaşlarının tebriklerini kabul ediyor (Trabzonspor Kulübü)

Muhammed Salah, pazar günü oynanan Süper Lig karşılaşmasında Trabzonspor’un Gençlerbirliği’ni 5-0 mağlup ettiği maçta bir gol atıp bir de asist yaparak farklı galibiyette başrol oynadı.

Trabzonspor, karşılaşmanın henüz 5. dakikasında forvet oyuncusu Paul Onuachu’nun golüyle öne geçti. Mısır Milli Takımı’nın kaptanı Salah ise 14. dakikada Chibuike Nwajioo’nun ceza sahası içinde düşürülmesiyle kazanılan penaltıyı gole çevirerek farkı ikiye çıkardı.

34 yaşındaki Salah’ın bu golü, Türk ligindeki dördüncü maçında attığı dördüncü gol oldu. Böylece Mısırlı yıldız, 26 yıl sonra takımının ilk 3 maçında ilk 11’de başlayarak 4 gol atan ilk yabancı oyuncu oldu.

Onuachu, 22. dakikada ceza sahası içinden yaptığı doğrudan vuruşla kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydederek Trabzonspor’un farkı daha da açmasını sağladı.

Salah bu kez golcü kimliğinden sıyrılarak asist rolüne geçti. Mısırlı yıldızın hazırladığı pozisyonda Ernest Muçi, yaklaşık 60. dakikada ceza sahası içinden yaptığı yerden vuruşla topu uzak köşeden ağlara göndererek skoru 4-0’a taşıdı.

Trabzonspor’un yeni transferi Diego Frankolino ise 78. dakikada ceza sahası içinde yaşanan karambolden yararlanarak maçın skorunu belirleyen golü attı.

Bu sonuçla Trabzonspor, 4 maçta topladığı 7 puanla ligde 4. sıraya yükseldi. Karadeniz ekibi, averajla 6. sıradaki Gençlerbirliği’nin önünde yer alırken lider Galatasaray’ın ise 3 puan gerisinde bulunuyor.


Gianni Infantino'ya FIFA'daki geleceği soruldu

Infantino, FIFA'daki geleceği hakkında konuşmaktan kaçındı (AP)
Infantino, FIFA'daki geleceği hakkında konuşmaktan kaçındı (AP)
TT

Gianni Infantino'ya FIFA'daki geleceği soruldu

Infantino, FIFA'daki geleceği hakkında konuşmaktan kaçındı (AP)
Infantino, FIFA'daki geleceği hakkında konuşmaktan kaçındı (AP)

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Dünya Kupası gelirlerinin satılmasına ilişkin tartışmalı planı iptal etme kararının ardından yoğun eleştirilere maruz kalırken, 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası'nın lansmanında geleceği hakkında yorum yapmayı reddetti.

Infantino, ev sahibi Polonya'nın Arjantin'le oynadığı turnuvanın açılış maçını cumartesi günü tribünden Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Cezary Kulesza'yla birlikte izledi.

Infantino, stadyuma vardığında Sky News'a yaptığı açıklamada, "Söyleyecek çok var ancak konuşmak için doğru yer ve doğru zaman olacak. Bugün değil, burada değil. Bugün burada futbolun tadını çıkarıyoruz" dedi.

FIFA'da elbette dünyanın her köşesine bir şans, bir fırsat, bir onur vermek, daha iyi olmaları, katılmaları ve hepimizin sevdiği futbolu kutlamaları adına yollar ve araçlar bulmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Infantino, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği veya gelecek yıl 4. bir dönem için aday olmayı hâlâ planlayıp planlamadığı sorusuna cevap vermedi.

Dünya Kupası'nın satış planı birçok FIFA üye federasyonu ve yönetim organındaki üst düzey isimlerin direnişiyle çöktükten sonra Infantino, son haftalarda büyük ölçüde kamuoyunun gözünden uzak durmuştu.

24 takımlı turnuvanın dörtte birini oluşturan Avrupa ülkeleri, FIFA'nın planın yeniden gündeme getirilmeyeceğine dair güvencelerinin ardından geçen hafta boykot tehdidinden vazgeçti.

İlk teklifle ilgili yasal itirazlar devam ediyor ve Avrupa, gelecek yılki FIFA seçimlerinden önce Infantino'yu görevden alma çabalarında merkezi bir rol oynuyor.

FIFA'nın perşembe günü yaptığı hukuki başvuruda, Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA'nın FIFA Forward Enterprise (FFE) girişimiyle bağlantılı kanıtlara erişim talep ederken "FIFA ve yönetimine karşı bir karalama kampanyası yürüttüğü" suçlamasında bulunuldu.

Temmuzda Infantino, Dünya Kupası'nın sona ermesinden kısa süre sonra, Dünya Kupası da dahil yayın ve ticari hakları yönetmek üzere tasarlanan 20 milyar dolarlık ticari iştirak önerisinin ayrıntılarının Britanya gazetesi The Times tarafından ortaya çıkarılması üzerine dünya futbolunun yöneticilerini kızdırmıştı.

Bu yan kuruluşun yüzde 20'sinin Joshua Kushner'ın kurduğu New York merkezli bir fonun öncülüğünde yatırımcılar tarafından sahiplenilmesi planlanmıştı ve FIFA'nın 211 üye federasyonunun her birine önceden 20 milyon dolar teklif edilmişti. Federasyonlara anlaşma için eylül ortasına kadar süre verilmişti.

FIFA Başkanı bu girişimden 4 gün içinde vazgeçmişti. UEFA, Asya Futbol Konfederasyonu ve Kuzey Amerika kuruluşu Concacaf'tan destek alırken, FIFA'nın üst düzey yetkililerinden de plan ve Infantino'ya yönelik eleştiriler gelmişti.

Independent Türkçe


Liverpool'da kritik ayrılık: Richard Hughes görevi bıraktı

Hughes'un yönetiminde Liverpool, Arne Slot'u teknik direktör olarak atayarak Premier Lig şampiyonluğunu kazandı ancak daha sonra Hollandalı'yı görevden alıp yerine Andoni Iraola'yı getirdi (Reuters)
Hughes'un yönetiminde Liverpool, Arne Slot'u teknik direktör olarak atayarak Premier Lig şampiyonluğunu kazandı ancak daha sonra Hollandalı'yı görevden alıp yerine Andoni Iraola'yı getirdi (Reuters)
TT

Liverpool'da kritik ayrılık: Richard Hughes görevi bıraktı

Hughes'un yönetiminde Liverpool, Arne Slot'u teknik direktör olarak atayarak Premier Lig şampiyonluğunu kazandı ancak daha sonra Hollandalı'yı görevden alıp yerine Andoni Iraola'yı getirdi (Reuters)
Hughes'un yönetiminde Liverpool, Arne Slot'u teknik direktör olarak atayarak Premier Lig şampiyonluğunu kazandı ancak daha sonra Hollandalı'yı görevden alıp yerine Andoni Iraola'yı getirdi (Reuters)

Richard Jolly Kıdemli Futbol Muhabiri 

Richard Hughes iki yıllık görev süresinin ardından Liverpool'un sportif direktörlüğünden istifa etti. Bu süre zarfında iki teknik direktör atadı ve kulüp yeni oyuncular için yaklaşık 670 milyon sterlin (yaklaşık 43,8 milyar TL) harcadı.

Suudi Arabistan Pro Ligi kulübü El-Hilal'e katılması beklenen İskoç sportif direktörün ayrılışı, Anfield'da bulunan yönetim kurulundaki çalkantıların devam ettiği bir dönemde Fenway Sports Group'un (FSG) Futbol CEO'su Michael Edwards'ın istifa kararının ardından geldi.

Hughes ayrılmak istediğini Liverpool'a önceki aylarda bildirmiş ancak transfer döneminin geri kalanı boyunca görevinde kalması üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Bu dönemde Bradley Barcola, ilk etapta 106 milyon sterlin (yaklaşık 7 milyar TL) ödenerek transfer edilmişti.

Liverpool, Hughes'un daha erken ayrılması halinde özellikle Barcola gibi kilit transfer hedeflerini kaçıracağından endişe duyuyordu. Ayrıca Hughes'un önce Bournemouth'ta ve daha sonra Merseyside'da görevlendirdiği Andoni Iraola'yla ilişkisi bu yaz döneminde çok önemli görülüyordu. Liverpool, FSG Başkanı Mike Gordon'ın liderliğinde Hughes'un halefini aramaya başladı.

Liverpool; FSG Futbol Direktörü Julian Ward, FSG Futbol Geliştirme Direktörü Pedro Marques, Sportif Direktör Yardımcısı David Woodfine, Şef Scout Barry Hunter ve yeni Teknik Direktör Iraola gibi diğer üst düzey isimlerin Hughes'un geri kalan görevlerini kısa süreliğine üstlenebileceğini düşünüyor.

Bournemouth'tan Liverpool'a 2024'te geçen Hughes, görevden ayrılan Jürgen Klopp'un yerine Arne Slot'un seçilmesinde kilit rol oynamıştı. Hollandalı teknik direktör, Anfield'daki ilk sezonunda Premier Lig şampiyonluğunu kazansa da bir yıl sonra Hughes, Liverpool'un ligi sadece 5. sırada bitirmesinin ardından Slot'u görevden alıp yerine Iraola'yı getirmeye karar vermişti.

Anfield'da yoğun bir harcama dönemine öncülük eden Hughes, 2025 yazındaki transfer sürecinde yaklaşık 450 milyon sterlinlik (yaklaşık 29 milyar TL) rekor masrafa imza atmıştı. Bu dönemde Florian Wirtz, Liverpool'un ilk 100 milyon sterlinlik (yaklaşık 6,5 milyar TL) transferi olurken, Alexander Isak'ın 125 milyon sterlin (yaklaşık 8 milyar TL) karşılığında takıma katılmasıyla Britanya rekoru kırılmıştı. Bu hafta Barcola'nın gelişiyle birlikte, Hughes'un Anfield'da görev yaptığı süre boyunca Liverpool'un transfer harcamaları yaklaşık 670 milyon sterline ulaştı.

Hughes'un El-Hilal'de, Bournemouth'tan eski takım arkadaşı Simon Francis'le yeniden bir araya gelmesi bekleniyor ancak Liverpool, Hughes'un ayrılmadan önce Suudi kulüp için çalışmadığına emin.

Independent Türkçe, independent.co.uk/sport