Sosyal sorumluluk çalışmalarının öncüsü Suud el-Subeyiy, Şarku’l Avsat’a konuştu: ‘Vizyon 2030, sosyal sorumluluk çalışmalarının yerel olarak başlatılmasını hızlandıracak’

Sosyal sorumluluk alanındaki tecrübesini FC Internazionale Milano’ya aktarıyor

Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
TT

Sosyal sorumluluk çalışmalarının öncüsü Suud el-Subeyiy, Şarku’l Avsat’a konuştu: ‘Vizyon 2030, sosyal sorumluluk çalışmalarının yerel olarak başlatılmasını hızlandıracak’

Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
Suud el-Subeyiy, Sosyal Sorumluluk Departmanı’nı beş yıllık bir süre için devralmak üzere İtalyan kulüp FC Internazionale Milano ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)

Sosyal sorumluluk programları, spor kulüpleri ve onlara bağlı kuruluşları üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra spor kulüplerinin takipçilerine verdiği mesajların önemli bir ayağını oluşturuyor.
Futbol kulübünün şampiyonlardan biri olup olmadığına ya da zengin bir geçmişe sahip olup olmadığına bakılmaksızın, sosyal sorumluluk çalışmalarına dayalı olan stratejiler, paydaşlarla doğrudan ilişkilerini koruyabilecek ve onları etkileyecektir. Bu bağlamda en önemli paydaşlardan biri tüketicilerdir ve spor sektöründe tüketiciyi seyirciler temsil eder. Bir spor kulübünün sosyal sorumluluk faaliyetlerini taraftarları ile birlikte gerçekleştirmesi, kulüp ile seyirci arasındaki bağı güçlendirir ve maçlara giden, kulübün ürünlerini satın alan ve kulübün televizyon yayınlarından elde ettiği geliri artıran sadık seyirci kitlesi oluşturur. Böylece kulübün uzun vadede yatırım getirisini artırır. Tüm bunlar sonucunda gerek eğitim, sağlık ve sosyal gelişim alanında gerekse de çevre alanında, tüm paydaşlarda bu programların önemi ortaya çıkar.
Sosyal Sorumluluk Uzmanları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Suud el-Subeyiy de hem Suudi Arabistan’da hem de dünya çapında bu konuda en önemli isimlerden biri olarak öne çıkarıyor. Subeyiy 2012’den itibaren el-Hilal Kulübü aracılığıyla spor alanında sosyal hizmetin öncüsü oldu. Sonrasında 2020 yılında el-Asımi Kulübündeki (The Capital Club) görevinden ayrılıp sahibi olduğu Sosyal Sorumluluk Uzmanları Şirketi’nde tam zamanlı çalışmaya başladı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce, İspanyol Real Madrid ve İngiliz Manchester United kulüpleri aracılığıyla uluslararası ve Avrupa arenalarında çalışmaya başladı. Söz konusu iki kulüp, el-Hilal’de görev yaptığı süre boyunca gerçekleştirdiği seçkin çalışmalardan dolayı Subeyiy’nin bu alanda kendileri için çalışmasını istedi.
Subeyiy’in çalıştığı dönemde el-Hilal, dünyadaki sekiz sosyal sorumluluk forumunda, alanındaki tüm uluslararası rakiplerinin önünde birinci sırada yer aldı.

Suud el-Subeyiy, Avrupa Futbol Federasyonu ile sözleşme imzaladı. (Şarku’l Avsat)
Sosyal Sorumluluk Uzmanları Şirketi’nin en yeni spor anlaşmaları, Subeyiy’nin birkaç gün önce Avrupa Futbol Federasyonu ile bir sözleşme imzalamasıyla gerçekleşti. Şirket bu anlaşmayla, dünya genelinde en ön önemli futbol müsabakaları olan UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nin bir sonraki müsabakalarından başlayarak üç yıl boyunca sosyal sorumluluk projelerinin yönetimini üstlendi. Ayrıca İtalyan kulübü FC Internazionale Milano ile önümüzdeki beş yıl boyunca kulübün sosyal sorumluluk yönetimini devralmak için bir sözleşme imzaladı.
Subeyiy Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda konuya ilişkin şunları söyledi:
“2020 yılında el-Hilal Kulübü’ndeki görevimden ayrıldığımdan beri, çeşitli kurum ve kuruluşlarla çalışabilmek için sosyal sorumluluk uzmanlarından oluşan bir şirket kurmaya çalıştım. Başlangıçta, İspanyol kulübü Real Madrid, bir buçuk yıl önce ise İngiliz Manchester United ile çalıştım. İspanyol kulübü ile yapılan çalışma, sosyal çalışma ile ilgili ayrı programlar oluşturmaya dayanıyordu. İngiliz kulübüyle olan çalışma ise sosyal sorumlulukla ilgili tüm çalışmaların yönetimini üstlenme temasına dayanıyordu. Bu çalışmalar bizi, Katar’da düzenlenen son 2022 Dünya Kupası’ndaki sosyal sorumluluk çalışmalarının yönetimi üstlenmek üzere Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile iş birliği yapmaya sevk etti. Burada, sosyal sorumlulukla ilgili bir dizi program ve etkinlik sunduk. Programlarımızın büyük başarısı Avrupa Futbol Federasyonu yetkililerinin yanı sıra FC Internazionale Milano Başkan Yardımcısı Javier Zanetti’nin de ilgisini çekti ve izlediğimiz stratejiyi Avrupa müsabakalarına ve İtalyan kulübüne aktarmak için bizimle iletişime geçmeye sevk etti. Gönüllülük ve çevre koruma alanlarında bir dizi program geliştirmeyi amaçlayan sözleşme süresince stratejik bir eylem planı uygulamak için onlarla sözleşme imzaladık. Bu bağlamda ayrıca Avrupa müsabakalarında son sıralarda yer alan bazı ülkeler başta olmak üzere taraftarın futbola olan bağlılığını arttırmanın yanı sıra okullarda çocuklara yönelik eğitim faaliyetlerinin artırılması ve seçkin ve çeşitli toplum yelpazeleriyle etkileşim halinde olan net bir topluluk kimliği oluşturmak için çalışmak amaçlandı.”
Subeyiy açıklamalarının devamında sürecin kolay olmayacağını vurguladı:
“UEFA ile zorlu bir görev bizi bekliyor. Zira yaptığımız anlaşma, birçok Avrupa ülkesinin çatısı altında düzenlenen çeşitli maçlarda yer almamızı, müsabakalarda sosyal sorumlulukla ilgili faaliyetler yürütmemizi gerektiriyor. Stratejimiz, her müsabaka ile ayrı ayrı bağlantılı olan birkaç seviyeyi içeriyor. Örneğin UEFA Şampiyonlar Ligi müsabakasında sunacağımız çalışma, ülkelerin ve kulüplerin tarih ve başarı sıralamasının farklılığı nedeniyle, UEFA Avrupa Konferans Ligi müsabakasındaki çalışmalardan farklı olacak. Bununla birlikte programlar, toplumun, çevrenin ve yönetimin etkinliğini ölçme endeksinin ana temelleri kapsıyor. Önceki Dünya Kupası’nda zamansızlıktan dolayı zorlu bir tecrübe yaşadıktan sonra, UEFA ve bazı Avrupa kulüpleri ile önümüzdeki zorlu göreve hazırız. Bu kurumlarla düzenlenen programlar daha uzun bir döneme yayılıyor. Dolayısıyla Dünya Kupası’nda elde ettiğimiz başarı bizim için bu çalışmaları kolaylaştıracak.”
Çalışmalarının Avrupa Kıtası’na yönelmesi ve son zamanlarda Suudi spor camiasında görev almaması hakkında da açıklamalarda bulunan Subeyiy sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Şimdiye kadar yerel spor ortamı, sosyal sorumluluk çalışmalarını gerektiği gibi geliştirmek için gerekli aşamaya ulaşamadı ve çevre henüz verimli bir durumda değil ancak bunun uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü topluluk çalışmalarının bazı yönleri Suudi Arabistan içindeki birçok bölgede yayılmaya başladı. Bu nedenle, Krallık’ın 2030 Vizyonu doğrultusunda, her yılın 23 Mart’ı sosyal sorumluluk için özel bir gün olarak belirlemesi ile uyumlu olarak, spor kulüplerinin bu konuda etkili planlar ve stratejiler geliştirmesi gerekir. Vizyon 2030, sosyal sorumluluk çalışmalarının yerel olarak başlatılmasını hızlandıracak. Bu bağlamda, sosyal sorumluluk programlarının uzun vadede bu hedeflere ulaşması için spor kulübü yetkililerini maddi, manevi ve toplumsal birçok kazanım elde etmek üzere sosyal sorumluluklarını harekete geçirmeye ve uzun vadeli olarak çalışmaya davet ediyorum.”



Şampiyonluk yarışında Guardiola'dan Arsenal mesajı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Şampiyonluk yarışında Guardiola'dan Arsenal mesajı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Pep Guardiola, gelecek hafta sonu Etihad Stadyumu'nda oynanacak ve Premier Lig şampiyonluğu için 6 puan değerindeki maç öncesinde Manchester City taraftarlarına "Arsenal'e saygı duymaları" çağrısında bulundu.

Bu öneri, City'nin Chelsea'yi ezici bir galibiyetle mağlup ettiği maçta attığı üçüncü golün ardından, bir taraftarın Arsenal armalı bir şişeyle yaptığı sevincin internette hızla yayılmasının ardından geldi. Bu galibiyetle zirvedeki puan farkı 6'ya indi.

Yayın kameraları deplasman tribününe yöneldiğinde, bir taraftarın plastik kapağı emdiği görüldü; bu hareket, son üç yıldır üst üste ligi ikinci sırada bitiren lider takıma pek de ince olmayan bir mesaj gönderiyordu.

Olaya doğrudan atıfta bulunmasa da Guardiola, Arsenal'ın kalitesini övdü ve taraftarların, geçen ayki Carabao Kupası finalinde şüphe edenleri haksız çıkararak yendikleri bu "olağanüstü takıma" saygı duyması gerektiğini söyledi.

Sky Sports'a şöyle konuştu:

Bu haftanın sorusu şu: Gelecek hafta 49 maçta sadece üç maç kaybetmiş bir takımla oynayacağız. Şampiyonlar Ligi'nde ise hiç kaybetmediler. Bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum. Beraberlikle sonuçlanan bir maç hariç hepsini kazandılar. Manchester City olarak Carabao Kupası'nda tamamen favori olmayan bir takımdık. Ülkede kimse bize bir kuruş bahis oynamadı, böylesi çok daha iyiydi. Şimdi biraz farklı olacak. Etihad'da kendi sahamızda, City en iyi formunda, ama Arsenal'a, son iki üç yılda yaptıklarına saygı duyuyorum çünkü biraz tanıyorum ama menajeri ve oyuncuları çok kaliteli. Her koşulda nasıl mücadele edecekleri, üzerine düşünmemiz gereken en büyük şey olacak. Bu bir taktik meselesi ama belki onlar bir şeyleri değiştirecekler, belki biz bir şeyleri değiştireceğiz. Ama şimdiye kadar bu ülkede ve Avrupa'da en iyi takım oldular. Guardiola sözlerine şöyle devam etti: Arsenal'ı bir kez yenmek bile çok zor, birkaç hafta içinde iki kez yenmeyi düşünün. Bu yüzden dinlenmeli, hazırlanmalı ve tam olarak ne yapmamız gerektiğine bakmalıyız. Ama taraftarlarıma şunu söylemek istiyorum: Arsenal'a çok saygı duyun. Olağanüstü bir takımlar. Öyleler. Bu safça bir şey değil, onlara olmadıkları bir şeyi hissettirmek için değil. Ama aynı zamanda: Gelin bize katılın ve ilk dakikadan itibaren bizi destekleyin. Oyuncular ellerinden gelenin en iyisini yapacak.

Independent Türkçe


Olimpiyat efsanesi UFC yolunda: İlk maç tarihi belli

Gable Steveson, Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda altın madalyasıyla (AP)
Gable Steveson, Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda altın madalyasıyla (AP)
TT

Olimpiyat efsanesi UFC yolunda: İlk maç tarihi belli

Gable Steveson, Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda altın madalyasıyla (AP)
Gable Steveson, Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda altın madalyasıyla (AP)

Olimpiyat güreş şampiyonu Gable Steveson, UFC'nin son üst düzey transferi olarak açıklandı ve temmuzda ilk maçına çıkmaya hazırlanıyor.

Seyircilerin arasında Jon Jones'un yanında oturan Steveson (3-0-0, 3 nakavt), UFC 327'nin yayınında tanıtıldı. ABD Başkanı Donald Trump'ın da katıldığı UFC 327'de Carlos Ulberg, ciddi bir diz sakatlığı yaşamasına rağmen Jiri Prochazka'yı nakavt ederek boştaki hafif ağırsıklet kemerini kazandı

Spiler Jon Anik'in doğruladığı üzere 25 yaşındaki Amerikalı güreşçi, Uluslararası Dövüş Haftası kapsamında 11 Temmuz'da Las Vegas'ta düzenlenecek UFC 329'da ilk maçına çıkacak. Rakibiyse henüz açıklanmadı.

Steveson, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda ABD takımı adına altın madalya kazanıp amatör güreşçi olarak adını duyurmuş ve ardından WWE'yle profesyonel güreş sözleşmesi imzalamıştı.

WWE'yle olan anlaşmasına rağmen Steveson amatör güreşte yarışmaya devam etmişti. Hatta geçen yaz NFL'in Buffalo Bills takımıyla sözleşme imzalamış ancak sadece üç ay sonra Amerikan futbolu takımı tarafından serbest bırakılmıştı.

Steveson geçen mayısta WWE tarafından da serbest bırakılmıştı ancak kafes içinde yeni bir kariyer bulmuş gibi görünüyor.

Steveson, eylülden bu yana karma dövüş sanatlarında (MMA) üç maça çıktı ve üçünü de ilk rauntta nakavtla kazandı.

Kasımdaki ikinci maçında Kevin Hein'ı acımasız bir sol kroşeyle 24 saniyede nakavt ederek zafere ulaştı.

İlk iki MMA maçı arasında Steveson, Dirty Boxing'de Billy Swanson'a karşı 15 saniyelik bir nakavt zaferi de kazandı.

Bu zaferin ardından Steveson, seyirciler arasında oturan UFC maç organizatörü Mick Maynard'a bir mesaj gönderdi.

25 yaşındaki dövüşçü, "Sanırım özel bir konuk (Maynard) beni izlemek için buradaydı" dedi.

Mick, birazını gördün, sana çok daha fazlasını göstermek isterim. Sana minnettarım, umarım bana inanırsın.

Bu ricanın işe yaradığı açıkça görülüyor; Steveson artık dünyanın en büyük MMA organizasyonunun çatısı altında.

Steveson'ın tüm MMA maçları ağırsıklette gerçekleşti; burada Tom Aspinall, UFC şampiyonu ancak Britanyalı dövüşçü ciddi bir göz yaralanmasının iyileşme sürecinde. Alex Pereira ve Ciryl Gane bu yaz Beyaz Saray'daki etkinlikte geçici şampiyonluk için mücadele edecek.

Eski UFC yıldızı ve Olimpiyat güreşçisi Ben Askren daha önce Steveson'ın UFC'de hızla yükseleceğini tahmin ederek, "Gable 18 ay içinde şampiyon olabilir" demişti.

Independent Türkçe


Yıllardır beklenen maç geliyor mu? Tyson Fury'den Anthony Joshua iddiası

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Yıllardır beklenen maç geliyor mu? Tyson Fury'den Anthony Joshua iddiası

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tyson Fury, Anthony Joshua'yla ringe çıkmak için sözleşme imzaladığını ancak "AJ"in aynı şeyi yapmadığını iddia etti.

Boks kariyerinde 5. kez emeklilikten dönen Fury, cumartesi gecesi Tottenham Hotspur Stadyumu'nda Arslanbek Makhmudov'u puanla yendi.

Ve Joshua ön sırada oturuyordu, dolayısıyla Fury'nin eli kalktıktan sonra ona meydan okuması şaşırtıcı değildi.

36 yaşındaki Joshua'nın, 37 yaşındaki bir diğer Britanyalı Fury'yle ringe çıkması bekleniyordu ancak AJ bunu reddetti ve Fury'nin meydan okumasına verdiği yanıt, arızalı bir mikrofon nedeniyle anlaşılmadı.

Yine de Joshua'nın, Fury maçının henüz kesinleşmediğini ima ettiği duyuldu; "Çingene Kral" da maç sonrası basın toplantısında bunu doğruladı.

Fury, "İmzayı attım" diye iddia etti.

Bu anlaşmada kaç dövüş olduğu gerçekten önemli değil, sadece birini halledelim. Bu gece buraya, ring kenarına getirilmesinin bir sebebi vardı: Dövüşü ayarlamak. Ben aylar önce imzaladım, onun imzalayıp imzalamadığını bilmiyorum ve görünüşe göre imzalamayacak. İstemedi, şoke olmuştu, ne diyeceğini bilemedi. Ben olsaydım, ringe atlardım, yüzleşirdim, hadi başlayalım derdim. Bunca zamandan sonra bile bu dövüşün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda hâlâ belirsizlik var. Daha fazlasını yapamam. Tek bildiğim 'evet' demediği.

Mali detaylar sorulduğunda Fury, "[Ödül paylaşımının] ne olduğunu bilmiyorum, bu saçmalıklarla ilgilenmiyorum. Eğer 600 milyon sterlin (yaklaşık 36 milyar TL) alıyorsa, ona bol şans, eğer 50 peni (yaklaşık 15 TL) alıyorsam, bana bol şans" dedi.

Öte yandan Fury'nin menajeri Frank Warren ve yöneticisi Spencer Brown, Wembley Stadyumu yetkilileriyle herhangi bir görüşme yapılmadığı konusunda ısrar etti.

Ancak Netflix, belki de erken davranarak, dövüşün kesinleştiğini ve sonbaharda platformda canlı yayımlanacağını, karşılaşmanınsa Birleşik Krallık'ta gerçekleşeceğini tweetledi.

Fury sözlerini şöyle tamamladı:

Kim olursa olsun, bu yıl üç dövüş istiyorum.

Independent Türkçe