Suriye’nin kuzeybatısındaki anlaşmazlıkları çözmek için ‘Uzlaştırma’ girişimi

Şam kırsalındaki Muadamiye bölgesinden yerinden edilmiş aileler ile Cenderes halkı arasında yürütülen uzlaşma çabaları
Şam kırsalındaki Muadamiye bölgesinden yerinden edilmiş aileler ile Cenderes halkı arasında yürütülen uzlaşma çabaları
TT

Suriye’nin kuzeybatısındaki anlaşmazlıkları çözmek için ‘Uzlaştırma’ girişimi

Şam kırsalındaki Muadamiye bölgesinden yerinden edilmiş aileler ile Cenderes halkı arasında yürütülen uzlaşma çabaları
Şam kırsalındaki Muadamiye bölgesinden yerinden edilmiş aileler ile Cenderes halkı arasında yürütülen uzlaşma çabaları

Suriye’nin kuzeybatısındaki Genel Uzlaşma Konseyi ve Aşiret Konseyleri, ailevi ve bölgesel anlaşmazlıklar ve genellikle ölüm ve yaralanmalara yol açan silah kullanımının artmasının ardından, yaklaşan Ramazan Bayramı vesilesiyle bir dizi toplumsal sorunu çözmek için ‘Uzlaştırma’ adı altında bir girişim başlattı.
Genel Uzlaşma Konseyi ve Aşiret Konseyleri’nin inisiyatifi ile bireysel ihtilafların giderilmesi ve uzlaşma, sevgi ve hoşgörüye dayalı toplumsal bağların güçlendirilmesi için gösterilen çabalar, ‘kontrolsüz silahların’ sıklıkla siviller tarafından kullanıldığı toplumsal sorunların yakın zamanda artmasından sonra başlatıldı.
Söz konusu olaylardan sonuncusu, İdlib’in 50 kilometre kuzeyindeki Atme bölgesinde birkaç gün önce meydana gelen, inşaat için bir arazi konusunda yaşanan aile anlaşmazlığının ardından 5 kişinin ölmesine, çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden olan olaydı.
Bundan önce de, Suriye’nin kuzeybatısındaki birden fazla bölgede onlarca çatışma ve cinayet yaşandı.
Suriye’nin kuzeybatısındaki güvenlik ve sosyal durum gözlemcileri, sosyal sorunlar ve cinayetlerin artmasının birkaç nedenden kaynaklandığını belirtiyor.
Bunların başında, ister kamplar, şehirler veya pazarlarda olsun, çeşitli nedenlerle yerinden edilme sonucu yaşanan nüfus yoğunluğu ile sınırlı alan ve yaşam sıkıntısı nedeniyle insanların psikolojinin kötü durumda olması yer alıyor.
Sivillerin kontrolsüz silahlar kullanması, olayların şiddetlenmesine ve fiziksel zarar verme veya öldürme noktasına kadar tırmanmasına katkıda bulunuyor.
Yıkılan evlerini terk edip, aşırı kalabalık ve çoğu zaman mahremiyetten yoksun olan barınaklara gitmek zorunda kalmaları nedeniyle yıkıcı depremin insanlarda bıraktığı psikolojik etkenler de göz ardı edilemez.
Genel Uzlaşma Konseyi’nin kısa bir süre önceki girişimi, Şam kırsalındaki Muadamiye bölgesinden yerinden edilmiş aileler ile Cenderes halkı arasında son zamanlarda meydana gelen anlaşmazlığı çözmek için yürütülen yoğun çabalarla başarıyla sonuçlandı.
İdlib merkezli Genel Uzlaşma Konseyi’nin Halkla İlişkiler Direktörü Hasan Ebu Zeyd konuya ilişkin şunları söyledi;
“Genel Uzlaşma Konseyi ile toplum arasındaki iyi ilişki ve güven faktörüne ve yüzlerce anlaşmazlığı çözmedeki önceki başarısına dayanarak, konsey üyeleri başta cinayet vakaları ve karmaşık anlaşmazlıklar olan çok sayıda toplumsal sorunu çözme amacıyla bu yıl Ramazan ayıyla birlikte insani bir girişim başlatmaya yönelik çabalarını yoğunlaştırdı.”
Ebu Zeyd, konseyin Suriye’nin kuzeybatısındaki çeşitli bölgelerde 100’den fazla ofisi olduğunu söyleyerek, “Başta cinayetler, ailevi, ticari ve bölgesel anlaşmazlıklar olmak üzere her türlü anlaşmazlığın çözümünde benzersiz bir çabayla çalışıyor. Konseyin üyeleri, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bu türden yüzlerce sorunu çözmeyi başardı” diye ekledi.
En-Naim aşiretinin sembollerinden biri olan, Genel Uzlaşma Konseyi üyesi Mahmud El-Madi ekip üyelerinin geri kalanıyla birlikte mali ve emlak anlaşmazlıkları konusunda karşıt taraflar arasında bir dizi uzlaştırıcı müzakereye liderlik ederek, birkaç gün içinde çatışmayı çözmeyi ve taraflar arasındaki ihtilafları çözmeyi başardı.
Madi, girişimlerine ilişkin açıklama yaparak, şu ifadeleri kullandı;
“Cenab-ı Hakk’ın ‘Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki size merhamet edilsin’ buyruğuna istinaden, son zamanlarda insanlar arasında uzlaştırma ve nefsleri teskin etme seferberliğini yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz günlerde, tarım ve mali araziler konusundaki anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere birçok sorunu tüm taraflar arasında dostane ve uzlaşmacı bir şekilde çözdük.”
İsmi gizli olan, 28 yaşındaki bir vatandaş, ailesiyle birlikte Halep’in güney kırsalındaki evini terk etmek zorunda kaldı ve İdlib kırsalındaki Baraka kampında yaşamaya başladı.
Neredeyse boşanmaya varan evlilik sorunları ve konseyin bir yıldan fazla süren anlaşmazlığı çözmek için yürüttüğü çabaların ardından, ailesinin yanına sığınan eşini ve aile huzurunu yeniden kazandı.



Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
TT

Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, bugün, Duhok vilayetinde Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin evine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Başbakanlık Basın Ofisi, Irak Haber Ajansında yer alan açıklamasında, “Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani, bugün Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde, Irak ve bölgedeki son gelişmeleri, ulusal düzeydeki güvenlik konularını ve güvenlik ile istikrarı sağlama yollarını ele aldı” denildi.

Sudanlı, «Duhok vilayetinde Barzani’nin evine yönelik acımasız saldırıyı kınadığını ve reddettiğini» ifade ederek, «vatansever tutumunu ve tüm Iraklılar arasındaki birliği güçlendirmeye gösterdiği özeni» övdü.

Açıklamada ayrıca, “Başbakan, olayın tüm yönlerini araştırmak, failleri tespit etmek ve aleyhlerine gerekli tüm yasal işlemleri başlatmak üzere, federal hükümet ve bölge hükümetinin ilgili güvenlik kurumlarından oluşan ortak bir güvenlik ve teknik ekibin kurulmasını emretti” denildi.

Başbakan, hükümetin "herhangi bir kanunsuz, bölgesel veya uluslararası oluşumun Irak'ı bölgedeki devam eden çatışmaya sürüklemesini engelleme" konusundaki kararlılığını vurgularken, "kapsamlı ulusal sorumluluk çerçevesinde ve her düzeyde Irak'ın egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını güvence altına almak için her türlü bütünleşik çabayı göstereceğini" ifade etti.


Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
TT

Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)

Suriye ordusu bugün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki el-Tanf askeri üssünü hedef alan bir insansız hava aracı (İHA) saldırısını püskürttüğünü duyurdu.

SANA’nın haberine göre Suriye Arap Ordusu Operasyonlar Komutanlığı, İHA’nın Irak topraklarından havalandığını ve askeri üssü hedef almaya çalıştığını belirterek, “bölgede konuşlanmış Suriye güçlerinin dikkati sayesinde hedeflerine ulaşamadıklarını” kaydetti.


Bağdat ve Washington, "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştıracak"

Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
TT

Bağdat ve Washington, "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştıracak"

Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)
Musul yakınlarındaki bir askeri üste bulunan ABD askeri (Arşiv- Reuters)

Bağdat ve Washington, Ortadoğu'daki savaşın başlangıcından bu yana Irak güçlerini ve Amerikan çıkarlarını hedef alan "terörist saldırılarla" mücadelede "işbirliğini yoğunlaştırmak" konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Dün akşam ayrı ayrı yayınlanan açıklamalarda, Irak hükümetinin Güvenlik Medya Birimi ve Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği, "Irak ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde, ortak bir üst düzey koordinasyon komitesi kurulmasına karar verildi" ifadelerini kullandı.

Komite, «terör saldırılarını önlemek için iş birliğini yoğunlaştırmaya ve Irak topraklarının Irak halkına, Irak güvenlik güçlerine, tesislerine ve stratejik varlıklarına, ayrıca ABD vatandaşlarına, diplomatik misyonlara ve uluslararası koalisyona yönelik herhangi bir saldırı için üs olarak kullanılmamasını sağlamaya» karar verdi. Taraflar, “Irak topraklarının, hava sahasının ve karasularının Irak'ı veya komşu ülkeleri tehdit etmek için kullanılmamasını sağlamada Irak'a destek vereceklerini” teyit ettiler.

Buna ilave olarak, Irak Savunma Bakanlığı, Basra vilayetinin Deyr ilçesindeki Mecnun petrol sahası içinde bir insansız hava aracının (İHA) düştüğünü, ancak patlamadığını ve düşüşünün herhangi bir maddi hasara veya can kaybına yol açmadığını duyurdu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, "Olay yerinde bulunan güçler derhal Basra Harekat Komutanlığı ve El-Neşve Polis Karakolunu bilgilendirdi. Uçağın uygun prosedürlere göre kaldırılması için olay yerine mühendislik ekipleri ve Patlayıcı Maddeler Kontrol Dairesi ekipleri sevk edildi" denildi.

Erbil Havalimanı yakınlarında patlama sesi

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bugün, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun “DEAŞ” ile mücadele eden birliklerinin bulunduğu Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bir patlama sesi duyulduğunu bildirdi. Bir görgü tanığı ajansa, havalimanı çevresinde duman yükseldiğini gördüğünü söyledi.

Ortadoğu'da savaşın başlamasından bu yana, hava savunma sistemleri, büyük bir ABD konsolosluğunun da bulunduğu Erbil semalarında İHA’ları durdururken, İran'a bağlı Iraklı silahlı gruplar her gün Irak ve bölgedeki “düşman üslerine” saldırılar düzenlediklerini duyuruyor.