‘Kardeşlik Görselleri’nde dinler arasındaki ortak manevi anlam vurgusu

Lübnanlı kaligrafi sanatçısı Antuvan Ebi Âd'ın sergisi Kahire’de düzenleniyor.

Sergiye Kahire Cizvitleri ev sahipliği yapıyor.
Sergiye Kahire Cizvitleri ev sahipliği yapıyor.
TT

‘Kardeşlik Görselleri’nde dinler arasındaki ortak manevi anlam vurgusu

Sergiye Kahire Cizvitleri ev sahipliği yapıyor.
Sergiye Kahire Cizvitleri ev sahipliği yapıyor.

‘Kahire Cizvitleri’, nisan ayının sonuna kadar devam edecek olan ‘Kardeşlik Görselleri’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergiyi, dinlerin barındırdığı ortak manevi anlamlara ışık tutarak, Kur’an-ı Kerim ve İncil metinlerini birleştiren  sanatçı Antuvan Ebi Âd’ın eserleri süslüyor.
Sanatçı, sergide yer alan resimler aracılığıyla ister ayetlerde ister dualarda olsun, İslam ve Hristiyan dinleri arasındaki ortak anlamları gözler önüne seriyor. Dr. Antuvan Ebi Âd yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Dinlere ve hatta aynı din içindeki mezheplere birleştirici değil ayrıştırıcı bir unsur olarak bakmaya alışkınız. Ben, sorunun hiçbir zaman dinlerde olmadığına, onların içine yansıttığımız anlamlarda bulunduğuna inanıyorum.”

 ‘Kardeşlik Görselleri’ sergisinde birbiirnden değerli eserler sergileniyor.
Lübnanlı sanatçı, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda şu açıklamada bulundu:
“Bu sergide Arapça kaligrafi seçimi hem Müslümanları hem de Doğu Hıristiyanlarını bir araya getiren dua dilini birleştiriyor. Bu sebeple ses, telaffuz ve anlam bakımından birbirine benzeyen bir dizi metin seçtim. İslamî bir dua olan “Göğsüm daraldığında bana merhamet et, ey Allah’ım” ile Hıristiyanların “Bana merhamet et ey Tanrım, senin merhametin ne kadar büyük” dualarını birleştirdim. Buradaki amacım, onları aynı anlam ruhunun bir uzantısı olarak sunmaktı.
Lübnanlı sanatçı, dünyanın birçok ülkesinde kaligrafi ve sanatları üzerine dersler vermesinin yanı sıra, harflere olan tutkusuyla kültürler arasında iletişim alanları yaratmaya çalışıyor.
Arapça, Latince ve Japonca farklı metinleri sola, sağa ve alta doğru yazma denemeleri yaptığı baskı ve el yazıları aracılığıyla farklı kaligrafi sanatlarını uygulayan sanatçı, bu yönlerin görsel iletişim ve reklamcılığı, hatta bundan da öte animasyonları nasıl etkilediğini araştırıyor.

Sanatçı Antuvan Ebi Âd ve ‘Kahire Cizvitleri’ filmindeki Cizvit Peder William.
Kahire Cizvitleri'ndeki Rove Galerisi'nin ev sahipliği yaptığı sergide, sanatçı Antuvan Ebi Âd'ın dini metinler arasındaki ahenkli örtüşmeyi bir araya getiren 14 tablosu yer alıyor: “Tanrı her şeye muktedirdir” ve “Rab her şeye muktedir olan Tanrı'dır”, “Seni tesbih ederiz, seni yüceltiriz” ve “Sana ibadet ederiz ve senden yardım dileriz”, dini metinlerinin ruhunun daha geniş bir okumasına ve ayetlerin manevi anlamıyla uyumlu yazılı ve görsel estetik arayışına olanak tanıyor. Rönesans Bilim ve Kültür Derneği (Kahire Cizvitleri) geçtiğimiz eylül ayında, derneğin ünlü Nâsıbiyyan Tiyatrosu’ndaki yangının acısını aşmak amacıyla, dernek merkezinin çatısında yer alan Rove Gallery adlı görsel sanatlar salonunu açmıştı. Mısır'da sanatsal ve sinematik sunum için en eski platformlardan biri olan bu salon, yangının ardından dernek tarafından sunulan kültürel çalışmaları sürdürmek için kullanılıyor.



Özel efektleriyle övgü toplayan bilimkurgu izleyenleri ekrana kilitliyor

The Wandering Earth'ün başrollerinde Wu Jing, Qu Chuxiao ve Zhao Jinmai yer alıyor (Netflix)
The Wandering Earth'ün başrollerinde Wu Jing, Qu Chuxiao ve Zhao Jinmai yer alıyor (Netflix)
TT

Özel efektleriyle övgü toplayan bilimkurgu izleyenleri ekrana kilitliyor

The Wandering Earth'ün başrollerinde Wu Jing, Qu Chuxiao ve Zhao Jinmai yer alıyor (Netflix)
The Wandering Earth'ün başrollerinde Wu Jing, Qu Chuxiao ve Zhao Jinmai yer alıyor (Netflix)

Çin yapımı bilimkurgu filmi The Wandering Earth, Netflix'te yeniden keşfediliyor. Film, özellikle görsel efektleriyle büyük övgü topluyor.

Bir eleştirmen, Netflix'teki bu yapımı "bilimkurgu dünyasına kaçış arayanlar için en iyisi" sözleriyle yorumlarken, film 2019'daki çıkışından bu yana geniş yankı uyandırmaya devam ediyor.

Cixin Liu'nun öyküsünden uyarlanan bu etkileyici yapım, izleyiciyi uzayda geçen cesur bir maceraya davet ediyor. Astronotlar, Dünya'yla Jüpiter arasındaki felaketle sonuçlanacak çarpışmayı önlemek için zorlu bir göreve çıkıyor.

Mütevazı bütçesine rağmen beklentilerin üzerine çıkan The Wandering Earth, Çinli sinemacıların iddialı prodüksiyonuyla Hollywood yapımlarıyla yarışacak seviyede bir görsel şölen sunmayı başarıyor.

Her ne kadar hikaye akışıyla ilgili eleştiriler yapılsa da film, çoğunlukla "inanılmaz özel efektleri"yle sinemaseverleri şaşkına çevirdi.

Eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da öne çıkan bir paylaşımda şu yorum yer alıyor: 

The Wandering Earth, hikaye bakımından yeni bir şey sunmuyor olabilir ama son yıllarda Hollywood'da izlediğimiz büyük bütçeli gişe filmleriyle yarışabilecek düzeyde ve Çin'in bu alanda ciddi bir güç olduğunu kanıtlıyor.

Bir sinemasever filmle ilgili şöyle yazdı: 

Beğendim: Etkileyici özel efektler ve orijinal bir hikaye. Sanırım dünyayı bu kez ABD'nin değil, tüm insanlığın birlikte kurtardığı tek film bu.

Bir izleyiciyse filmin tekrar izlenebilirliğine dikkat çekerek, "5 kez seyrettim. Her seferinde daha keyifli ve daha etkileyici oluyor. Eğer Çin kahramanlığı ve mitolojisine aşina değilseniz, anlatının bazı inceliklerini yakalamakta zorlanabilirsiniz" yorumunu yaptı.

Bir eleştirmenin yorumuysa şöyleydi: 

The Wandering Earth derin bir film değil ama sinema açısından bir başarı.

Benzer bir başka yorumda ise şu ifadelere yer verildi: 

Bu film kesinlikle iddialı ve abartılı ama böylesine muhteşem görünen bir yapımı izlemek gerçekten hipnotize edici.

Independent Türkçe, Daily Record, Mirror