ABD, Suudi diplomasisindeki payını güvence altına almak istiyor

Washington ve Riyad, Blinken'in ziyaretinin etkisi konusunda bir talep paketine sahip. Peki bedel konusunda anlaştılar mı?

Washington'un elinde, büyük ölçüde Riyad’ın desteğine ihtiyaç duyduğu dosyalar var / Fotoğraf: AP
Washington'un elinde, büyük ölçüde Riyad’ın desteğine ihtiyaç duyduğu dosyalar var / Fotoğraf: AP
TT

ABD, Suudi diplomasisindeki payını güvence altına almak istiyor

Washington'un elinde, büyük ölçüde Riyad’ın desteğine ihtiyaç duyduğu dosyalar var / Fotoğraf: AP
Washington'un elinde, büyük ölçüde Riyad’ın desteğine ihtiyaç duyduğu dosyalar var / Fotoğraf: AP

Mustafa Ensari

Biden yönetimindeki ikinci adamın Riyad ziyaretinin, yaklaşık on yıl süren kapalılık ve gerginliğin ardından İran büyükelçiliğinin ABD elçiliğine birkaç metre mesafede kapılarını açmasıyla denk gelmesi kasıtlı ve kötü olmayabilir. 

Suudi Arabistan, her adımda İran'ın yanı sıra, Çin ya da Rusya ile herhangi bir ilişkinin de Washington ve başka yerlerdeki geleneksel müttefiklerinin zararına olmayacağına dair Batılı dostlarına güvence vermişti.

Ancak buna rağmen ABD'nin Suudi Arabistan'ın acil taleplerini karşılamadaki isteksizliği ve ABD'nin taleplerinin yoğunluğu ve bolluğu, iki ülke arasındaki tarihsel ilişkide eski uyum çağına dönüşü zorunlu kılıyor.

Bu da iki taraf arasında yoğun çabalar gerektiriyor. Antony Blinken'in ziyareti de bunun son göstergesi.

Yakınlık derecesi

ABD'li yetkilinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesine ilişkin ilk raporlar, görüşmenin 'açık ve samimi bir diyaloğa' tanık olduğunu gösteriyor.

Medya organlarına konuşan ABD'li yetkili, "Anlaşmazlıklarımız olduğunu kabul ederken, aynı ilgiyi paylaştığımız potansiyel inisiyatifler etrafında iyi derecede bir yakınlaşma var" diyerek, 1 saat 40 dakika süren görüşmede çok sayıda meselenin ele alındığına dikkati çekti. 

Suudi Arabistan'ın taleplerinin savunma, güvenlik ve stratejik konular etrafında döndüğü bildirildi. Riyad'ın kendi kendini yönetmesi ve Amerikalıların yıllardır bölge ülkelerinin en büyük endişesi olan bir konuda herhangi bir gedik açamamasının ardından İran'a yönelik baskının artık bir öncelik olmaması muhtemel. 

Ayrıca, Washington'un da Riyad'ın desteğine büyük ölçüde ihtiyaç duyduğu noktalar var. Bunlar Suudi Arabistan'ın "Arap Barış Girişimi'nin önerdiği gibi somut bir karşılık olmadığı taktirde" reddettiği "İsrail ile herhangi bir anlaşma" başta olmak üzere enerji güvenliği, Ukrayna savaşı, Çin ile rekabet ve uluslararası ilişkiler ile ilgili. 

Bu nedenle Independent Arabia ile temas halinde olan ABD Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin "80 yılı aşkın süredir devam eden uzun vadeli ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik ortak arzu" çerçevesindeki görüşmeleri 'önemli' olarak nitelendirdi. 

Fırsat arama

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Hala Gharit, Blinken'in Suudi yetkililerle yaptığı görüşmelerin "bölgesel ve küresel meselelerdeki stratejik işbirliğinin yanı sıra güvenlik ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere bir dizi ikili meseleyi" içerdiğini açıkladı. İki ülke, temiz enerji alanında inovasyon ve yatırım alanında güçlü ekonomik bağlara sahip.

Sözcü, ziyaretin güvenlik ve istikrarı artırmak, gerginliği azaltmak ve bölgesel entegrasyon ve tüm Ortadoğu'da ekonomik fırsatlar elde etmek için ABD, Suudi Arabistan ve Körfez'deki ortaklar arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirmek amacıyla başka bir ivme kazandırdığını dile getirdi. 

Hala Gharit, ziyaretin boyutlarının iki ülke ve Körfez'in endişelerinin ötesine geçerek uluslararası alanda, özellikle Arap arenasında "Sudan, Yemen ve Rusya'nın Ukrayna ve İran'a karşı savaşı" gibi çetrefilli dosyalara uzandığına dikkat çekti. 

Bakan Blinken'in ofisi, Suudi Arabistan ziyaretini, iki ülkenin genişletilmiş ilişkisinin güvenlik, savunma, ekonomik ve kültürel açılardan hala etkisini koruduğunu vurgulayarak, yıllardır bu ilişkinin düzeyine yönelik sert eleştirilere örtülü bir yanıt verdi. 

Kültürel açıdan bakıldığında açıklamada, birkaç yıl içinde 700 bin Suudi'nin Amerikan üniversitelerinde eğitim gördüğü, 18 bin kişinin ise halen eğitim sürecinde olduğu belirtildi.

Yeni hava ve savunma sistemleri

Açıklamada, savunma düzeyinde ise Suudi Arabistan ile ilişkilerin 'bölgesel istikrarın en önemli garantilerinden biri' olduğu görüşü ortaya koyulurken, "Bu durum, ABD'yi Suudi Arabistan'ın en büyük savunma tedarikçisi haline getirdi ve Suudi savunması, 140 milyar dolarlık değerle yabancı askeri satışlar için en büyük ABD müşterisi olmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca "Bu ortaklık, Körfez'de güvenlik konusundaki ortak çıkarlarımız ve herhangi bir yabancı veya bölgesel gücü bölgeyi tehdit etmekten caydırmaya dayanıyor" denildi. 

Riyad'ın beklentilerine yanıt olarak ise sözcüye göre ABD Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin, "ABD'nin daha entegre ve bölgesel olarak birbirine bağımlı bir hava ve füze savunma yapısını destekleyecek" ve "bölgedeki barış ve güvenliği tehdit eden hava sistemlerinin, füzelerin ve (milis) insansız hava araçlarının çoğalmasına karşı koyacak" savunma satışları yoluyla Suudi Arabistan ile güvenlik ortaklığını güçlendirme taahhüdünü destekleme amaçlı olduğunu belirtti.

Sakr: ABD, bu sefer ciddiyetini gösterdi

Körfez Araştırma Merkezi Başkanı Abdulaziz Sakr, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada "Açıklama, Washington'ın hem bölgedeki istikrar açısından hem de Arap-İsrail çatışmasıyla ilgili herhangi bir düzenlemede Riyad'ın merkezi rolü, ayrıca küresel ekonomideki ve Washington'un 'petrolün en önemli silahlarından biri olduğu' Çin ile mücadelesindeki rolü açısından Krallığın stratejik öneminin farkında olduğunu gösteriyor" dedi. 

Sakr, "Beyaz Saray, ABD'nin Cidde ve Zahran'da yeni diplomatik tesisler geliştirip ve Riyad'da yeni bir büyükelçilik inşa ederek ortaklığını derinleştirme arayışını gösteren faaliyetlerini açıklayıp ciddiyetini gösterdi. Böylece bu projeler, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü ve kalıcı ilişkinin ve Washington'un on yıllar boyunca bu ilişkiye yatırımının maddi temeli olacaktır" diye konuştu. 

ABD basını, Washington ile Riyad arasındaki ilişkiyi yeniden canlandırma şansının eskisinden daha 'hazır' halde olduğunu savunuyor.

ABD'nin Suudi Arabistan büyükelçiliği pozisyonunun boşalmasından iki yıldan fazla bir süre sonra bu boşluk, profesyonel bir diplomat olan Michael Ratney ile dolduruldu.

Ancak Suudi analistler onun seçiminin bu ilişkide önemli bir düşüşün göstergelerinden biri olduğuna inanıyorlar.

Zira Beyaz Saray, Riyad büyükelçiliği misyonuna, ABD Başkanıyla doğrudan ilişkisi olan kişilere atardı. Bu durum, iki ülke ilişkilerine daha büyük bir dinamizm kazandırıyordu. 

Moskova ile azalan anlayış

Bu çerçevede ABD merkezli 'ABC News', OPEC+ politikaları ve üretim kesintileri konusunda büyüyen Suudi- Rus anlaşmazlığının, yakınlaşma şanslarını artıracağını ve Beyaz Saray'a olumlu mesajlar göndereceğini açıkladı. 

Suudi Arabistan- ABD ilişkilerini geçmiş hayal kırıklıklarını aşan yeni bir ufka taşımak için 'Newsweek' dergisi, ABD'ye Riyad'daki yeni dönüşümleri mantıklı şekilde okumaları tavsiyesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ortak çıkarlara rağmen Suudi Arabistan'ın daha iddialı ve bağımsız bir dış politika benimsemeye başladığı belirtildi.

Ayrıca "Riyad'da yükselen genç nesil liderler, Suudi Arabistan- ABD ilişkilerinde babalarının bağlılığına sahip değil. Artık ABD'nin değil, Çin'in en büyük ticaret ortakları olduğunun farkındalar. ABD yerine Rusya ile işbirliğinin OPEC'in petrol piyasalarını hareket ettirme yeteneğini yenilediğini düşünüyorlar. ABD'nin Suudi güvenliğine olan bağlılığını sorguluyorlar ve Moskova ve Pekin'in Tahran'da Washington'dan daha fazla etkiye sahip olduğunu kabul ediyorlar" ifadelerine yer verildi.

Yeni Suudi gerçekliğini kabul etmek

Newsweek dergisinde yayınlanan makalede ayrıca, "Suudi Arabistan'ın Çin veya Rusya ile diplomatik ilişkisi olmadığı uzun dönem kapandı. Moskova ve Pekin artık Riyad ile özel ilişkilerin tadını çıkarıyor. Washington nüfuz için onlarla rekabet etmek zorunda kalacak" denildi.

Özet olarak makale, ABD'li politika yapıcılara Suudi Arabistan ile olan ilişkinin onarılabileceği konusunda güvence verirken, "Gelişmeler, aşılmaz bir sorun değil. Üç nesil boyunca sürdürülen işbirliğiyle kurulmuş ekonomik, eğitimsel, güvenlik ve kişisel ilişkilerin birçoğu güçlü olmaya devam ediyor" ifadelerini içerdi. 

Makalede, "Suudi toplumunun kaydettiği ilerlemeyi açıkça kabul etmek, kültürel değerlerimizi uygulamaya odaklanmaktan kaçınmak ve geçmişteki hatalardan ziyade gelecekteki işbirliğine odaklanmak; gelecekte ihtiyaç duyulabilecek geçmiş ilişkilerimizi yeniden inşa etmeye başlamanın iyi bir yoludur" denildi.

ABD'li analistler, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Biden yönetiminin geçen yılın bu zamanlarına göre artık daha iyi bir konumda olduğuna inanıyor.

Petrol uzmanları, Beyaz Saray'ın 'bir sonraki seçimlerden önce stratejik stoku doldurabilmek' için petrol fiyatlarını dizginlemek amacıyla Riyad'ın yardımına ihtiyacı olacağını öne sürüyor. Uzmanlara göre bu da benzin ve petrol fiyatlarının seçim mücadelesine girmesine neden olabilir.

Aksi taktirde İsrail ile ilişkiler meselesi askıda kalabilir ve Riyad'ın 'nükleer Aramco' üzerindeki ısrarı da meselelerin ön saflarında yer alabilir. Kaynaklar, Suudi liderliğinin bu meseleyi ABD'li müttefiklerine 'açıkça' sunduğunu söylüyor.

Çin'e alternatif

Atlantik Konseyi'nde yerleşik olmayan üst düzey bir üye olan Jonathan Fulton, Çin'in ABD'nin destek sağlamaya isteksiz olduğu sektörlerde Suudilere yardım edeceğini söyledi.

Ancak Fulton'a göre Riyad ile Pekin arasındaki ilişki, Washington ile olan ilişki kadar derin değil.

Aynı şekilde Fulton, "Bu aşamada hala ABD-Suudi ilişkisini stratejik, Çin-Suudi ilişkisini ise işlemsel olarak tanımlıyorum" dedi. 

Suudi Arabistan'a ulaşmadan birkaç saat önce Blinken, Washington'da yaptığı bir konuşmada, ABD'nin İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısında "gerçek bir ulusal güvenlik çıkarına" sahip olduğunu söyledi.

Ancak bunun gerçekleşmesi için bir zaman çerçevesi koyma konusunda dikkatli davranan Blinken, "Bunun hızlı veya kolay bir şekilde gerçekleşeceğine dair hiçbir yanılsamamız yok" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan'ın eski BM temsilcisi Abdullah el-Muallimi, geçtiğimiz günlerde Riyad'da düzenlenen bir sempozyumda kendisine bu mesele sorulduğunda konuyu özetleyerek, "Suudi Arabistan'ın mehiri yüksek. İlgilenen değerli bir şey sunsun" dedi ve ülkesinin serbest normalleşme sürecinde olmadığı imasında bulundu. 

 

Independent Türkçe



Suudiler arasında işsizlik oranı “Vizyon 2030” hedefine yaklaşıyor

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde kadın çalışanların sayısında artış görüldü (Şarku'l Avsat)
Geçen yılın dördüncü çeyreğinde kadın çalışanların sayısında artış görüldü (Şarku'l Avsat)
TT

Suudiler arasında işsizlik oranı “Vizyon 2030” hedefine yaklaşıyor

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde kadın çalışanların sayısında artış görüldü (Şarku'l Avsat)
Geçen yılın dördüncü çeyreğinde kadın çalışanların sayısında artış görüldü (Şarku'l Avsat)

Geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde Suudiler arasındaki işsizlik oranı, kadın işverenlere yönelik iş sayısının artması ve hükümetin daha fazla iş imkânı sağlama çabaları sayesinde yüzde 7,7 ile en düşük seviyesini gördü.  Bu oran, yüzde 7 olan “Vizyon 2030” işsizlik hedefine çok yakın.

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu'nun verilerine göre genel işsizlik oranı (Suudiler ve Suudi olmayanlar için) yüzde 4,4'e geriledi; bu oran, yüzde 5,1 olan 2023'ün üçüncü çeyreğine göre 0,7 puanlık bir düşüşü gösteriyor.

Uzmanlar, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada işsizlik oranındaki düşüşü, işgücü piyasasına yönelik düzeltici stratejilere, kamulaştırma programlarına ve istihdamı desteklemeye yönelik özel programlar yoluyla özel sektör kuruluşlarına verilen desteğe bağladılar.

İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın işgücü piyasasındaki bazı işlerin millileştirilmesine yönelik son zamanlarda aldığı kararlar bu sonucun elde edilmesinde etkili oldu. Bakanlığın aldığı en son karar, danışmanlık hizmetlerinin yerelleştirilmesi kararının ikinci aşamasının 25 Mart itibarıyla yüzde 40 oranında yürürlüğe gireceğinin duyurulması oldu.

Bakanlık, bazı işlerin kamulaştırılmasına yönelik kararlarla, Krallığın çeşitli bölgelerindeki kadın ve erkek vatandaşlara yeni iş fırsatları sağlamayı amaçlıyor.

Özel sektöre sağlanan devlet teşvikleri sayesinde özel sektörün 2023 yılında yaklaşık bir milyon yeni istihdam yaratması sağlandı. İnsan Kaynaklarını Geliştirme Fonu Ulusal İşgücü Merkezi'nin (Hadaf) istatistiklerine göre 2022'de 9,9 milyon çalışan sayısı, 11 milyonun üzerine çıktı.


Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu başkanlığına seçildi

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Abdulaziz Al-Wasil (BM fotoğrafları)
Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Abdulaziz Al-Wasil (BM fotoğrafları)
TT

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu başkanlığına seçildi

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Abdulaziz Al-Wasil (BM fotoğrafları)
Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Abdulaziz Al-Wasil (BM fotoğrafları)

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu, üyelerinin oybirliğiyle, Komisyonun 2025 yılındaki altmış dokuzuncu oturum başkanlığına Suudi Arabistan Krallığını seçti.

Büyükelçi Dr. Abdulaziz Al-Wasel, 1946 yılında kuruluşundan sonra komiteye başkanlık eden ilk Krallık daimî temsilcisi oldu.

Kadının Statüsü Komisyonu, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin oluşturduğu teknik bir komite ve kadının statüsünü geliştirme konusunda çalışmalarda bulunuyor. Komisyon, bu alandaki gelişmeleri değerlendirmek, standartları belirlemek ve dünya çapında kadının statüsünü geliştirmeye yönelik politikalar oluşturmak için her yıl toplanıyor.

Krallığın komite başkanlığı, kadınların haklarını ve güçlendirilmesini artıracak her konuda uluslararası toplum çerçevesinde iş birliğine olan ilgisini teyit ediyor ve Krallığın bu alanda gerçekleştirdiği niteliksel başarılarla da uyumlu. Suudi kadınlar, Krallık'ta liderliğin ilgisi ile kendilerine yeni yetkiler sağlandı ve ülkenin ilerlemesi ve kalkınmasında aktif bir ortak haline gelerek, birçok alanda niteliksel başarılar elde ettiler.

Krallığın 2030 Vizyonu, kadınların her düzeyde toplumsal yaşama katılımına ve enerjilerini yetenekleriyle uyumlu olarak harcamalarına odaklanan öncelikleri ve hedefleri içeriyor.


Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin'in Ürdün Vadisi bölgesindeki topraklara el koymasını ‘en güçlü ifadelerle’ kınadı

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin'in Ürdün Vadisi bölgesindeki topraklara el koymasını ‘en güçlü ifadelerle’ kınadı
TT

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin'in Ürdün Vadisi bölgesindeki topraklara el koymasını ‘en güçlü ifadelerle’ kınadı

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin'in Ürdün Vadisi bölgesindeki topraklara el koymasını ‘en güçlü ifadelerle’ kınadı

Suudi Dışişleri Bakanlığı, Krallığın “İsrail işgalinin, uluslararası yasaları ve ilgili kararları açıkça ihlal ederek ve İsrail işgalinin zorunlu yerleşim operasyonlarının acımasız uygulamalarının bariz bir uzantısı olarak, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Ürdün Vadisi bölgesinden 8.000 dönümlük araziye el konulacağını duyurmasını en güçlü ifadelerle kınadığını” ifade etti.

Suudi Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ayrıca: “Krallık, uluslararası hukuk kurallarını ve uluslararası meşruiyet kararlarını caydırıcılık olmaksızın ihlal ederek devam eden İsrail işgalinin, uluslararası sistemin güvenilirliğini zayıflattığını ve iki devletli çözüme dayalı adil ve sürdürülebilir bir barış şansını baltaladığını teyit etmektedir. Krallık, uluslararası topluma el konulan Filistin topraklarının derhal iade edilmesi ve İsrailli yerleşimcilere yönelik sistematik ihlallerin durdurulması çağrısını yineliyor" ifadeleri yer aldı.


Suudi Arabistan’da göreve başlayacak büyükelçiler, Veliaht Prens’e güven mektuplarını sundu

Suudi Arabistan’da göreve başlayacak büyükelçiler, Veliaht Prens’e güven mektuplarını sundu
TT

Suudi Arabistan’da göreve başlayacak büyükelçiler, Veliaht Prens’e güven mektuplarını sundu

Suudi Arabistan’da göreve başlayacak büyükelçiler, Veliaht Prens’e güven mektuplarını sundu

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kral Selman bin Abdulaziz adına, ülkede göreve başlayacak olan bazı kardeş ve dost ülkelerin büyükelçilerinin güven mektuplarını Cidde’deki Selam Sarayı’nda kabul etti.

veliaht

Moğolistan Büyükelçisi Boubacar Goro Dial (yerleşik olmayan), Güney Afrika Büyükelçisi Mojobo David Majabe, Zambiya Büyükelçisi Duncan Molema, Finlandiya Büyükelçisi Anu Erika Villianen, Nepal Büyükelçisi Nava Raj Subedi, Brezilya Büyükelçisi Sergio Augio Auguno de Rossiosios Paz, Ukrayna Büyükelçisi Anatoly Gregory Peter Yenko, İsveç Büyükelçisi Petra Minander, Danimarka Büyükelçisi Lezalothe Plezner, Malezya Büyükelçisi Wani Ben Wan Abdullah, Slovakya Büyükelçisi Rudolf Michalca, Litvanya Büyükelçisi (yerleşik olmayan) Ramunas Davidonis, Güney Sudan John Samuel Bojo Kiir, Çad Büyükelçisi Hassan Saleh Al-Qad, İsviçre Büyükelçisi Yasmine Shatila Zalvin, Hindistan Büyükelçisi Suhail Ajaz Khan, Şili Büyükelçisi (yerleşik değil) Patrio Diaz Bruton, Polonya Büyükelçisi Robert Rostek, Malavi Büyükelçisi (yerleşik değil) Younis Abdul Karim Pew, ABD Büyükelçisi Michael Alan Ratney, Paraguay Büyükelçisi (yerleşik değil) Jose Rafael Aguero Avila, Pakistan Büyükelçisi Ahmed Farouk, Irak Büyükelçisi Safia Taleb Al-Suhail, Kanada Büyükelçisi Philippe Linto, Singapur Büyükelçisi Sadasivan Premjith ve Çek Büyükelçisi Pavel Kafka güven mektuplarını Veliaht Prens’e sundu.

veliaht

Veliaht Prens, büyükelçilere Suudi Arabistan ile ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirme görevlerinde başarılar dileyerek, büyükelçilerin ülkelerindeki liderlere kendisi ve Kral Selman’ın selamlarının iletilmesini istedi.

Büyükelçiler de, kendi ülkelerinden liderlerin Kral Selman ve Veliaht Prens’e selamlarını ve iyi dileklerini ileterek, gördükleri misafirperverlik için teşekkür etti.

Törene Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bir Ferhan ve Kraliyet Divanı Danışmanı Fahd el- İsa da katıldı.


Suudi Dışişleri Bakanı Fransız mevkidaşı ile Gazze'deki gelişmeleri görüştü

Prens Faysal bin Ferhan (Şarkul Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan (Şarkul Avsat)
TT

Suudi Dışişleri Bakanı Fransız mevkidaşı ile Gazze'deki gelişmeleri görüştü

Prens Faysal bin Ferhan (Şarkul Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan (Şarkul Avsat)

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, Fransız mevkidaşı Stephane Ségournet ile Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ve bu konuda yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Suudi Haber Ajansı'nın (SPA) aktardığına göre dün (Salı), Prens Faysal bin Ferhan’ın Bakan Sigourney'den gelen, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Suudi Dışişleri Bakanlığı, Ramazan ayı boyunca Gazze'de derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunan, kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını isteyen ve pazartesi günü yayınlanan Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladı.

Suudi Dışişleri Bakanlığı, ülkesinin uluslararası topluma "İsrail işgalinin Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik saldırılarını durdurma sorumluluğunu üstlenmesi, acılara son verilmesi, Filistin halkına umut sağlanması ve onların güvenlik içinde yaşama ve kendi kaderini tayin etme haklarını elde etmelerinin sağlanması" çağrısını yineledi.


Eski İstihbarat Başkanı Prens Turki Faysal yanıtladı: Suudi Arabistan'ın Gazze Savaşı'ndaki gerçek pozisyonu nedir?

Prens Turki, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının Filistin'deki durumun gerçekliğini dünyaya gösterdiğini söylemişti (AP)
Prens Turki, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının Filistin'deki durumun gerçekliğini dünyaya gösterdiğini söylemişti (AP)
TT

Eski İstihbarat Başkanı Prens Turki Faysal yanıtladı: Suudi Arabistan'ın Gazze Savaşı'ndaki gerçek pozisyonu nedir?

Prens Turki, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının Filistin'deki durumun gerçekliğini dünyaya gösterdiğini söylemişti (AP)
Prens Turki, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının Filistin'deki durumun gerçekliğini dünyaya gösterdiğini söylemişti (AP)

Suudi Arabistan'ın eski istihbarat başkanı Prens Turki el-Faysal, Suudilerin Gazze savaşını nasıl gördüklerini anlattı.

Suudi Arabistan'ın İngilizce yayımlanan gazetesi Arab News'ün "Frankly Speaking" adlı podcastine katılan Faysal, Riyad yönetiminin Gazze'de barışın sağlanmasında önemli rol oynadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Suudi Arabistan bunu yapmak için tüm imkanları seferber ediyor. Çatışmanın başından bu yana Krallık'ta düzenlenen zirveler, Suudi Arabistan'ın sadece İsrailliler değil herkes için barış ve güvenliği tesis etmeyi çok istediğini gösteriyor.

1977-2001'de Suudi Arabistan'ın dış istihbarat servisi Genel İstihbarat Direktörlüğü'nün başında olan Prens Turki, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşından önce İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme sürecine de değindi.

Faysal, ABD arabuluculuğunda gerçekleşen ve savaşın ardından askıya alınan görüşmelerde Riyad yönetiminin bağımsız Filistin devleti talebinden vazgeçmediğini vurgulayarak şöyle devam etti: 

Suudi yetkililerin, veliaht prensin ve dışişleri bakanımızın açıklamalarından gördüğüm kadarıyla İsrail'le sözümona normalleşme süreci, kendi ayakları üzerinde durabilen ve varlığını sürdürebilen bir Filistin devletinin kurulması adına gerekli tüm düzenlemeler yapılmadan gerçekleşmeyecektir. Suudi Arabistan'ın resmi pozisyonu başından beri bu olmuştur. Suudi Arabistan, İsrail ile Arap dünyası arasında tam barışın sağlanmasının tek geçerli yolu olarak Arap Barış Girişimi'ne bağlılığını yinelemiştir.

Arab News'ün sitesinde dün yayımlanan söyleşide Prens Turki, Gazze savaşının sonlanması için görüşmelerin dengeli ve kapsayıcı şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Eğer Filistin tarafındaki bazı partiler, örneğin Hamas 7 Ekim'de yaptıklarından dolayı dışlanacaksa, aynı şekilde İsrailli siyasi partiler de Gazze'de yaptıklarından dolayı sürece dahil edilmemelidir" dedi.

2005-2007'de Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi olarak görev yapan Faysal, "Bu temelde, eğer doğru ifade buysa, Filistinliler ve İsrailliler için adil bir suç dağılımı ya da temsiliyet olmalıdır. Dolayısıyla İsrailliler de Hamas'taki herhangi bir savaşçı ya da Filistin tarafındaki herhangi bir taraf kadar suçlu ve kötü niyetlidir" ifadelerini kullandı.

Söyleşide, Güney Afrika'nın ocakta Uluslararası Adelet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açtığı soykırım davası da gündeme geldi. UAD, İsrail'in Gazze'de soykırımı önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetmişti.

79 yaşındaki Prens Turki, İsrail'in Gazze'deki operasyonunun Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali ettiğini düşündüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: 

Buna inanan tek kişi ben değilim. Dünya halklarının tepkisini, Avrupa'da, Amerika'da, Asya'da, Afrika'da, Latin Amerika'da büyük şehirlerin sokaklarında yapılan gösterileri her yerde gördük. Nereye giderseniz gidin insanlar sokaklara dökülüyor, İsrail'in Filistin halkına ve Gazze'ye yönelik acımasız saldırılarını kınıyor. UAD'de de İsrail'in bu topraklarda soykırım yaptığına inanmak için gerekçeler olduğunu zaten söyledi. Yani buna inanan tek kişi ben değilim.

Faysal, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın öncülüğünde 2020'de imzalanan İbrahim Anlaşmaları'na dair yorumlarını da paylaştı. Anlaşma kapsamında 2020-2021'de aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan'ın yer aldığı ülkeler İsrail'le ilişkileri normalleştirmeyi kabul etmişti. 

Ancak Prens Turki, İbrahim Anlaşmaları'nın Ortadoğu'ya barış getirmekte başarısız olduğunu savunarak şu yorumu paylaştı: 

Bu sadece İbrahim Anlaşmaları'nın başarısızlığı değil, İsrail'in Filistin'i işgalinden bu yana dünya toplumunun başarısızlığıdır. İsrail'in kuruluşundan bu yana 75 yıldan fazla süre geçti. Bizse halen Filistinlilerin haklarının korunacağı bir Filistin devletinin kurulması ve İsrail'le komşuları arasında barışın gerekliliği konusunda ilerleme kaydedemeden yerimizde sayıyoruz.

Faysal ayrıca Gazze Şeridi'ndeki yeraltı tünel ağının Hamas tarafından silah deposu ve karargah olarak kullanıldığına dair iddiaları destekleyecek kanıtlar bulunmadığını da savunarak, "İsrail'in bu tünellerin Hamas'ın komuta karargahı olarak kullanıldığı yönündeki iddialarına ilişkin somut bir kanıt görmedim" dedi.

Suudi Arabistanlı yetkili, İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının ardından ABD'nin örgütü tekrar terör listesine almasını "ironik bir durum" diye niteledi. ABD'nin Husileri 2021'de terör listesinden çıkardığını ve Yemen'deki iç savaşla ilgili barış görüşmelerinde Suudi Arabistan'la birlikte hareket ettiğini hatırlatan Faysal, Gazze savaşının ardından durum değişince Washington'ın kendi çıkarlarını korumak için farklı pozisyon aldığını belirtti.

Faysal, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2019'daki seçim kampanyasında Suudi Arabistan'ı "parya" diye tanımladığını hatırlatarak, gelinen noktada Washington'ın artık Riyad'ın önemli bir partner olduğunu anladığını söyledi.

ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerine işaret eden Prens Turki, hem Biden hem de Trump'ın Suudi Arabistan'ın dünya politikasındaki yerini tanıdığını belirtirken, seçim yarışının "çok zorlu geçeceğini" ifade etti. Faysal, söyleşisini şu sözlerle noktaladı: 

Söylediğim gibi tek dileğim, her iki tarafın da Suudi Arabistan'ı arada bir yumruklamaktan çekinmeyecekleri siyasi bir kum torbası olarak değil, dünyanın ekonomik refahının sürdürülmesi, bizim bölgemizde barışın sağlanması ve insanlığın daha iyiye gitmesi için önemli bir ortak olarak görmesidir.

 

Independent Türkçe, Arab News, CNN, NPR


Kuveyt, sosyal medya yoluyla çatışmayı körüklememe ve ulusal birliğe zarar vermeme konusunda uyardı

Kuveyt, sosyal medya yoluyla çatışmayı körüklememe ve ulusal birliğe zarar vermeme konusunda uyardı
TT

Kuveyt, sosyal medya yoluyla çatışmayı körüklememe ve ulusal birliğe zarar vermeme konusunda uyardı

Kuveyt, sosyal medya yoluyla çatışmayı körüklememe ve ulusal birliğe zarar vermeme konusunda uyardı

Kuveyt Bakanlar Kurulu dün düzenlenen toplantıda, sosyal medya yoluyla çatışmayı körüklememe ve ulusal birliğe zarar vermeme konusunda uyarıda bulunarak, bu ihlallere kararlı bir şekilde yanıt verileceğine dair söz verdi.

Hükümet Sözcüsü Amer el-Acmi dün yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu, sosyal medyada gündeme getirilen fitneyi ve ulusal birliğe zarar verme girişimlerini kınadı” dedi.

Acmi, “Bakanlar Kurulu, toplumun tüm kesimlerine ve çeşitli bileşenlerine saygı duyduğunu ifade ederek, söylem veya eylemlerde meydana gelen suiistimali, fitneyi, her türlü nefret ile ayrımcılığı kışkırtmayı veya bunları teşvik etme girişimini reddetti” diye ekledi.

Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığı’nın bu tür vakalarla sıkı bir şekilde ilgilenip, sosyal medya ve diğer yollarla tacizde bulunan herkesi sorumlu tutarak, kimsenin hukukun üstünde olmadığı ilkesini güçlendirmesine övgüde bulundu.

Kuveyt Başsavcılığı ise, Ulusal Birlik Kanunu’nu ihlal ederek, sosyal medya üzerinden aşiretlere hakaret ettiği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından gözaltına alınan bir vatandaşın, soruşturma kapsamında tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

Güvenlik İlişkileri ve Medya Genel Müdürlüğü de dün yaptığı basın açıklamasında, kimsenin hukukun üstünde olmadığını ve bu konunun kararlılıkla ele alacağını vurgulayarak, herkese söz ve eylemlere dikkat etme ve ulusal birliği koruyacak şekilde davranma çağrısında bulundu.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD'li temsilcilerle görüştü

Suudi Veliaht Prens, Cidde'de ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanını kabul etti (SPA)
Suudi Veliaht Prens, Cidde'de ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanını kabul etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD'li temsilcilerle görüştü

Suudi Veliaht Prens, Cidde'de ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanını kabul etti (SPA)
Suudi Veliaht Prens, Cidde'de ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanını kabul etti (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Temsilci Michael Rogers ve komisyon üyeleri Temsilci Adam Smith, Temsilci Salud ile görüştü. Carbajal ve Temsilci Veronica Escobar ile ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi konuyu görüştü.

Suudi Veliaht Prensi, bugün (Salı) Cidde'de gerçekleşen görüşmede Amerikalı temsilcilerle, ikili dostane ilişkileri ve iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilme yollarını değerlendirdi.

Cidde'deki görüşmeye, Savunma Bakanı Prens Halid bin Salman bin Abdülaziz, Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prenses Reema bint Bandar bin Sultan bin Abdülaziz, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve bazı üst düzey yetkili katıldı.

Amerika tarafında ise Suudi Arabistan Büyükelçi Yardımcısı Alison Dilworth ve Riyad Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Tuğgeneral Richard J. Quirk görüşmede yer aldı.


Suudi Veliaht Prens, Irak Ulusal Hikmet Hareketi liderini kabul etti

Suudi Veliaht Prensi, Cidde'de Irak Hikmet Hareketi liderini kabul etti (SPA)
Suudi Veliaht Prensi, Cidde'de Irak Hikmet Hareketi liderini kabul etti (SPA)
TT

Suudi Veliaht Prens, Irak Ulusal Hikmet Hareketi liderini kabul etti

Suudi Veliaht Prensi, Cidde'de Irak Hikmet Hareketi liderini kabul etti (SPA)
Suudi Veliaht Prensi, Cidde'de Irak Hikmet Hareketi liderini kabul etti (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Salman bin Abdülaziz, Irak Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar El Hekim ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdi.

Dün (Pazartesi) gerçekleşen Cidde'deki görüşmeye Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah da katıldı.


Bahreyn Kralı, Kuveyt Emiri’ni Mayıs ayında yapılacak Arap Birliği Zirvesi’ne davet etti

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn’in Kuveyt Büyükelçisi Salah El Maliki’yi kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn’in Kuveyt Büyükelçisi Salah El Maliki’yi kabul etti (KUNA)
TT

Bahreyn Kralı, Kuveyt Emiri’ni Mayıs ayında yapılacak Arap Birliği Zirvesi’ne davet etti

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn’in Kuveyt Büyükelçisi Salah El Maliki’yi kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn’in Kuveyt Büyükelçisi Salah El Maliki’yi kabul etti (KUNA)

Bahreyn, önümüzdeki Mayıs ayında Bahreyn’in ev sahipliği yapacağı 33. Arap Birliği Zirvesi’ne katılmaları için Arap liderlere davetiye göndermeye başladı.

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife’nin Mayıs ayında başkent Manama’da düzenlenecek 33. Arap Birliği Zirvesi’ne davetini içeren yazılı mesajını bugün teslim aldı.

Söz konusu mesaj, bugün Beyan Sarayı’nda kabul edilen Bahreyn’in Kuveyt Büyükelçisi Salah El Maliki tarafından iletildi.

Son Arap Birliği zirvesi, 19 Mayıs 2023’te Suudi Arabistan başkanlığında Cidde’de düzenlendi.

Zirve, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin 16 Kasım 2011’de askıya alınmasından bu yana ilk kez Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’ın katılımına sahne oldu.

7 Mayıs 2023’te Suriye’nin üyeliğine ve Arap Birliği’ne dönüşüne ilişkin kısıtlamalar kaldırıldı.

Bundan önce de 13 Nisan 2023’te Suudi Arabistan-Suriye ilişkilerinde yeniden canlanma yaşandı.

Cidde zirvesine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de onur konuğu olarak katıldı.