BAE Devlet Başkanı, ülkesinin BRICS'e kabul edilmesinden memnun

BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan (AA)
BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan (AA)
TT

BAE Devlet Başkanı, ülkesinin BRICS'e kabul edilmesinden memnun

BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan (AA)
BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan (AA)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, BAE'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan ülkeler grubu BRICS'e üye olarak kabul edilmesi kararını memnuniyetle karşıladı.

Al Nahyan, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, BRICS liderlerinin BAE'yi bu önemli gruba dahil etme konusunda verdiği onayı takdir ettiklerini ve dünyanın refahı için birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti.

BRICS, 6 yeni ülkeyi üyeliğe davet etti

Güney Afrika Cumhuriyeti, 22-24 Ağustos'ta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üyesi olduğu BRICS ülkeler grubunun 15’inci zirvesine ev sahipliği yapıyor.

BRICS ülkeleri, zirve kapsamında bugün, topluluğa yeni üye alımları konusunda anlaşmaya varmıştı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, bu kapsamda Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'nın BRICS üyeliğine davet edildiğini açıklamıştı.

Ramaphosa, topluluğa davet edilen ülkelerin tam üyeliklerinin 1 Ocak 2024'ten itibaren başlayacağını duyurmuştu.

Johannesburg'da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde alınan bu kararla BRICS'e üye ülke sayısı, yeni yıl itibarıyla 11'e yükselecek.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeler topluluğu, 2030 yılına kadar küresel hasılanın yarısından fazlasını elinde tutması beklenen bir platform olma özelliği taşıyor.



Suudi Arabistan'ın sanayi üretimi mart ayında toparlanarak yüzde 2 arttı

Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)
Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)
TT

Suudi Arabistan'ın sanayi üretimi mart ayında toparlanarak yüzde 2 arttı

Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)
Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)

Suudi Arabistan'da sanayi üretimi mart ayında toparlanarak yıllık bazda yüzde 2 arttı. Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) tarafından bugün açıklanan verilere göre toparlanma, imalat ve altyapı ile ilgili sektörlerdeki artışla desteklendi.

Suudi Arabistan'ın sanayi üretimi son yedi aydır devam eden büyümenin ardından şubat ayında yıllık bazda yüzde 0,2 düştü.

GASTAT verilerine göre Suudi Arabistan’ın petrol üretimi mart ayında günlük 8,96 milyon varile gerileyerek geçtiğimiz yılın aynı ayındaki ortalama üretimin biraz altında kaldı. Bu da madencilik ve taş ocakçılığı faaliyeti alt endeksinde düşüşe yol açtı.

Buna karşın İmalat Faaliyeti Alt Endeksi, kimyasallar ve gıda imalatı faaliyetlerinin desteğiyle yıllık bazda yüzde 5,1 oranında artış kaydetti. Su temini, sanitasyon ve atık arıtma faaliyetlerinde de artış oldu.

Mart ayında Petrol Faaliyetleri Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 oranında artarken, Petrol Dışı Faaliyetler Endeksi yüzde 5,6 oranında yükseldi.

Sanayi Üretimi Genel Endeksi aylık bazda, Petrol Faaliyetleri Endeksi’ndeki yüzde 0,1'lik artışın desteğiyle yüzde 1,1 arttı. Petrol Dışı Faaliyetler Endeksi ise bu yılın şubat ayına kıyasla yüzde 3,3 oranında yükseldi.