Suudi Arabistan ve Hindistan arasında önemli anlaşmalar imzalandıhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/4539956-suudi-arabistan-ve-hindistan-aras%C4%B1nda-%C3%B6nemli-anla%C5%9Fmalar-imzaland%C4%B1
Suudi Arabistan ve Hindistan arasında önemli anlaşmalar imzalandı
Stratejik Ortaklık Konseyi anlaşmalarının imzaları Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Hindistan Başbakanı huzurunda atıldı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan -Hindistan Stratejik Ortaklık Konseyi toplantısına başkanlık etti.
Selman ve Modi, iki ülke hükümeti arasındaki Stratejik Ortaklık Konseyi tutanaklarını imzaladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi konuyla ilgili açıklamasında, “Hindistan ile ilişkiler karşılıklı yarara dayalı, her iki ülke için de gelecekteki fırsatlar üzerinde çalışıyoruz. Suudi Arabistan'daki Hint topluluğu bizim bir parçamız ve vatandaşlarımıza baktığımız gibi onlara da özen gösteriyoruz” dedi.
Veliaht Prens Selman, Stratejik Ortaklık Konseyi anlaşmalarının imza törenine katıldı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ekonomik koridorun sahada hayata geçirilmesi için çok çalışıyoruz. Ekonomik koridor projesi, bunu sahada başarmak için gayretli çalışmamızı gerektiriyor.”
Veliaht Prens, Suudi Arabistan-Hindistan Ortaklık Konseyi aracılığıyla iki ülke arasındaki ortak hedeflere ulaşmanın beklendiğini vurgularken Hindistan Başbakanı da Veliaht Prens Selman ile oldukça verimli görüşmeler yaptığına işaret ederek yenilenebilir enerji ve gıda güvenliği alanlarında Suudi Arabistan'la iş birliği olasılığının çok yüksek olduğunu vurguladı.
Modi, Stratejik Ortaklık Konseyi anlaşmalarının imzala törenine katıldı. (SPA)
Modi açıklamasında, “Suudi Arabistan ile ticari bağların daha da gelişeceğine inanıyoruz” dedi. Selman ve Modi, Suudi Arabistan -Hindistan Yatırım Forumu'nda iki ülke arasında ortak anlaşmaların imzalanmasına tanık oldu. Hindistan'ın ev sahipliği yaptığı forumda imzalanan anlaşma sayısı yaklaşık 49 anlaşmaya ulaştı.
Stratejik Ortaklık Konseyi anlaşmalarının imza töreni, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Hindistan Başbakanı huzurunda, iki heyet tarafından düzenlendi. (SPA)
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre anlaşmalar, Yatırım Bakanı ve Hindistan Yatırım Otoritesi tarafından çeşitli alanlarda ortak yatırımın artırılmasına yönelik anlaşmaların imzalanmasını kapsıyor. Anlaşmaların odaklandığı başlıklar arasında sosyal ve kültürel alanların yanı sıra enerji, petrokimya, yenilenebilir enerji, tarım ve sanayi de yer alıyor. Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arindam Bagchi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Modi ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bugün Ortak Stratejik Ortaklık Konseyi liderlerinin ilk toplantısını gerçekleştirdiğini söyledi.
Stratejik Ortaklık Konseyi anlaşmalarının imza töreni, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ve Hindistan Başbakanı Modi’nin katılımıyla düzenlendi.(SPA)
Bagchi, toplantıda enerji güvenliği, ticaret ve yatırım, savunma ve güvenlik, sağlık hizmetleri, gıda güvenliği, kültürel işler, toplum refahı da dahil olmak üzere çok çeşitli ortak iş birliği alanlarının ele alındığını vurguladı. Yapılan tahminler, iki ülke arasındaki ticaret değişiminin yaklaşık 52 milyar dolar olduğu yönünde.
Hindistan Başbakanı, ortak anlaşmalar imzalamadan önce Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile bir araya geldi. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı geçtiğimiz cumartesi günü Yeni Delhi'de başlayan G20 Zirvesi’ne katılımının ardından bugün Hindistan'a resmi ziyaretine başladı.
Hindistan Cumhurbaşkanı ve Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Hindistan Cumhurbaşkanı ile Yeni Delhi'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.
Veliaht Prens Selman, Hindistan'da resmi törenle karşılandı. (SPA)
Ziyaret iki gün önce Hindistan'ın başkentinde 30 ülkenin liderlerinin katılımıyla başlatılan G20 Zirvesi'nin sonuçlanmasının ardından geldi.
Veliaht Prens Selman için Hindistan'da resmi kabul töreni düzenlendi. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, G20 toplantıları sırasında Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa arasında bir ekonomik koridor projesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Prens, bu projenin altyapının geliştirilmesine ve rehabilite edilmesine, limanların birbirine bağlanmasına, mal ve hizmet geçişinin artırılmasına ve ilgili taraflar arasındaki ticaret alışverişinin artırılmasına katkıda bulunacağını vurguladı.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, G20 Zirvesi’ne katıldı. (SPA)
Suudi Arabistan, söz konusu mutabakat zaptının uygulanması için gerekli mekanizmaların geliştirilmesine ‘bir an önce başlamanın’ önemini vurguladı.
Mutabakatta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Almanya, Hindistan, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği yer alıyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yeni Delhi’deki G20 Zirvesi’ne katıldı. (AFP)
Diğer yandan Beyaz Saray, ekonomik koridorun Hindistan'ı Körfez'e bağlayan doğu ve Körfez'i Avrupa'ya bağlayan kuzey olarak iki ayrı koridordan oluştuğunu duyurdu. Proje, tamamlandığında mevcut deniz ve kara ulaşım rotalarını tamamlayarak güvenilir ve uygun maliyetli bir sınır ötesi gemiden demiryoluna geçiş ağı sağlayacak bir demiryolu hattını içerecek. Beyaz Saray bu adımın, koridorun verimliliği artıracağını, maliyetleri azaltacağını, ekonomik birliği güçlendireceğini, iş fırsatları yaratacağını ve sera gazı emisyonlarını azaltacağını kaydetti.
İki kutsal camiyi bir ayda 54,5 milyon kişi ziyaret ettihttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5202249-i%CC%87ki-kutsal-camiyi-bir-ayda-545-milyon-ki%C5%9Fi-ziyaret-etti
İki kutsal camiyi bir ayda 54,5 milyon kişi ziyaret etti
Mescid-i Haram'da bir ayda cemaat sayısı 17,7 milyonu aştı (SPA)
Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevî, 23 Eylül- 22 Ekim 2025 tarihleri arasında 54,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu sayı, bir önceki aya göre 938 binden fazla ziyaretçi artışına işaret ediyor. Bu durum, Suudi Arabistan'ın hacıların ibadetlerini kolay ve güvenli bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak için sunduğu hizmet ve olanaklar göz önüne alındığında, bu iki ziyaret yerine olan talebin arttığını gösteriyor.
Mescid-i Haram Başkanlığı, aynı zaman diliminde Suudi Arabistan içinden ve dışından 11,7 milyondan fazla kişinin umre ziyaretinde bulunduğunu, bunların yaklaşık 1,5 milyonunun yurt dışından geldiğini belirtti.
Mescid-i Haram'da ibadet edenlerin sayısı 17,7 milyonu, Mescid-i Nebevi'de ise 21,3 milyonu aştı. Ayrıca, iki milyon kişi Ravza-i Şerif'i ziyaret etti ve yaklaşık 1,5 milyon kişi Hz. Muhammed (s.a.v.) ve iki sahabesini (Allah onlardan razı olsun) ziyaret etti. Hicr-i İsmail'de ibadet edenlerin sayısı ise 9,37 milyonu aştı.
Ana girişlere yerleştirilen akıllı sensörler sayesinde ibadet edenlerin ve hacıların sayısı gerçek zamanlı olarak doğru bir şekilde izlenerek modern teknolojilere dayalı istatistiklere göre, İki Harem-i Şerif'e gelen toplam ziyaretçi sayısı 54,5 milyonu aştı.
Kuruma göre, bu rakamlar, çeşitli sektörlerin ziyaretçilere, hacılara ve ibadet edenlere hizmet etmek ve İki Harem-i Şerif'te sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak için gösterdiği önemli çabaları yansıtmakta. Bu, liderlerin dünyanın dört bir yanından gelen Tanrı Misafirlerine en iyi hizmeti sunma özlemleriyle uyumludur.
Ziyaretçi ve hacı sayısındaki sürekli artış, Suudi Arabistan'ın onların gelişini kolaylaştırma ve tüm modern imkan ve teknolojilerle donatılmış güvenli bir manevi ortam sağlama çabalarının bir uzantısıdır. Bu durum, İki Harem-i Şerif'e ve ziyaretçilerine hizmeti önceliklerinin ön sıralarına koyan Vizyon 2030 hedefleriyle uyumlu, seçkin bir dini deneyimin elde edilmesine katkıda bulunmaktadır.
Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı önümüzdeki on yılların ekonomisini Riyad'dan başlatıyorhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5202004-gelece%C4%9Fe-yat%C4%B1r%C4%B1m-giri%C5%9Fimi-konferans%C4%B1-%C3%B6n%C3%BCm%C3%BCzdeki-y%C4%B1llar%C4%B1n-ekonomisini-riyaddan
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı (FII) bugün Riyad’da Kral Selman’ın himayesinde başlıyor. Konferans çerçevesinde milyar dolarlık anlaşmaların imzalanması bekleniyor. Uzmanlar, FII’nın Riyad’ı dünya çapında üst düzey bir buluşma noktası haline getirdiğini, farklı alanlardan uzmanları topladığını ve önümüzdeki on yılların küresel ekonomisinin şekillenmesinde, piyasa hareketlerini destekleyecek ortaklıkların güçlendirilmesinde ve bölgesel fırsatların yaratılmasında etkili olacağını vurguluyor.
FII’nın bu yılki dokuzuncu edisyonunda 20’den fazla devlet başkanı ve başkan yardımcısının katılımıyla benzeri görülmemiş bir katılım bekleniyor. Bu durum, Riyad’ın ekonomik diyalog merkezi olarak artan küresel önemini gösteriyor. Ayrıca, yatırım anlaşmalarının toplam hacminin önceki yılki 60 milyar doları aşması öngörülüyor.
FII, bölgedeki en büyük uluslararası ekonomik buluşma olarak görülüyor. Hükümet liderleri, politika yapıcılar, CEO’lar ve küresel yatırımcılar, ayrıca yenilikçiler ve girişimciler, konferansta bir araya geliyor. 2017’den bu yana etkinlik, küresel yatırım gündemini belirleyen bir pusula haline gelmiş durumda.
Geleceğe Yatırım Girişimi Vakfı Başkanı Yasir er-Rumeyyan, konferansın sekizinci oturumunda konuşma yapıyor. (SPA)
New York Belediye Başkanı'nın eski Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Edward Mermelstein, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, FII'nın geleneksel bir konferanstan çok daha fazlası olduğunu söyledi. Mermelstein, “Bu girişim, küresel sermaye, inovasyon ve politikanın buluştuğu bir platformdur” dedi.
Mermelstein, “FII sadece bir dizi etkileyici konuşmadan ibaret değil, aynı zamanda uygulama odaklı devlet fonlarını, küresel CEO'ları ve politika yapıcıları bir araya getirerek, pazarları harekete geçiren ve bölgeler arasında fırsatlar yaratan ortaklıklar kuruyor” ifadesini kullandı.
Mermelstein, “Bu girişimi gerçekten farklı kılan şey, Suudi Arabistan'ın bir kuluçka merkezi olarak üstlendiği roldür. Vizyon 2030 kapsamında, Krallık Riyad'ı gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler için bir merkez haline getirmiştir” şeklinde konuştu.
Mermelstein'a göre FII, önümüzdeki on yıllar boyunca küresel ekonomiyi şekillendirecek sürdürülebilir kalkınma, yapay zekâ entegrasyonu ve gelişmekte olan pazarlara yatırım konularındaki tartışmaları teşvik ettiği için bu hedefi yansıtıyor.
Mermelstein sözlerini şöyle sürdürdü: “FII’nın olağanüstü gelişimini takip ettim ve yaklaşan oturumlarına katkıda bulunmaktan onur duyuyorum. Çalışmalarım, küresel yatırımları gelişmekte olan pazarlara ve yeniden inşa çabalarına yöneltme misyonuyla yakından uyumlu. 2022 ile 2025 yılları arasında New York Şehri Uluslararası İlişkiler Komiseri olarak, şehrin küresel ilişkilerini güçlendirme ve yabancı yatırım, teknoloji ve sürdürülebilirlik girişimlerini teşvik etme onuruna nail oldum.”
Söz konusu görevinde Suudi Arabistan’ı birkaç kez ziyaret eden Mermelstein şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkenin olağanüstü dönüşümüne ve ortaklığa açık tutumuna bizzat tanık oldum. Bugün, özellikle yeniden yapılanma, dayanıklılık ve teknoloji odaklı büyümeye odaklanarak, gelişmekte olan ve gelecek vaat eden pazarlarda kurumsal yatırımları harekete geçirmeye çalışıyorum.”
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan geçen yılki konferansta konuşurken (Reuters)
Mermelstein, bu alandaki deneyimleri hakkında şöyle konuştu: “Kısa süre önce Kiev Uluslararası Ekonomi Forumu'nda, uluslararası ortaklıklar ve özel sermayenin çatışma sonrası ekonomilerin yeniden inşasına nasıl katkıda bulunduğuna odaklandım. Benzer çerçevelerin, Suudi liderliğinin ve sermayesinin sürdürülebilir büyümenin şekillenmesinde belirleyici bir rol oynadığı Afrika, Asya ve Ortadoğu bölgelerine de genişletilebileceğine inanıyorum.”
Mermelstein, Suudi Arabistan’ın yatırım ortamı ve avantajlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Krallık, yükselen piyasalardaki dönüşümde öncü bir lider olarak konumunu pekiştirdi. Vizyon 2030 sayesinde, güçlü yönetişim, modern düzenlemeler ve uzun vadeli net bir stratejiyle desteklenen, yatırımcılar için istikrarlı ve çekici bir ortam oluştu. Krallığın, Kamu Yatırım Fonu (PIF) ve büyüyen özel sektörü aracılığıyla sermaye toplama kapasitesi, onu yenilik ve yatırım için küresel bir çekim noktası haline getiriyor.”
Blackstone Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Stephen Schwarzman, geçen yılki konferansta konuşma yaparken (Reuters)
Mermelstein sözlerine şöyle devam etti: “Suudi liderler ve kurumlarla kişisel etkileşimlerim sayesinde, bu dönüşümü yönlendiren derin hırs ve profesyonelliği ilk elden gördüm. Ekonomisini çeşitlendirmenin yanı sıra, Krallık, stratejik planlama, teknolojik ilerleme ve kapsayıcı kalkınmayı birleştiren bir başarı modelini ihraç ediyor. Bugün Krallık, anlayışlı liderlik ve disiplinli uygulamanın dünya çapındaki gelişmekte olan pazarlar için nelerin mümkün olduğunu nasıl yeniden tanımlayabileceğinin parlak bir örneği.”
FII'nın üç avantajı
Almanya merkezli GSL Holding GmbH'nin kurucu ortağı ve CEO'su Sem M. Köksal, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, “FII, Suudi Arabistan'daki yeni gelişmeleri sürekli olarak öğrenmek istememizi sağladı” dedi.
Köksal, “Bu girişimi benzersiz kılan üç şey olduğunu düşünüyorum. Birincisi, başka yerlerden farklı olarak gelişmeleri araştırma ve çözüm arama hızı” dedi.
Girişimin ikinci avantajı, gerçek ortaklıklar kurmasıdır. Köksal’a göre, bunun bir sonucu olarak, Suudi iş insanı Abdullah el-Muleyhi ile başlattıkları ortaklıklar, geleceğin teknolojisi alanında iş birliğini güçlendirdi.
FII'nın üçüncü avantajı, ortaklıklar kurmak ve girişimler başlatmakla sorumlu Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı'nın katılımı ve etkileşimi ile uzmanları, bakanları ve karar vericileri aynı anda ve aynı yerde bir araya getirerek karar vericilere ulaşma kabiliyetidir.
Köksal, “Girişim tarafından oluşturulan bu toplantı, sorunları ve zorlukları belirliyor ve olası çözümleri araştırıyor. Bu nedenle FII sıradan bir konferans değil, geleceğin şekillendirildiği bir yer” ifadelerini kullandı.
Geçen yılki etkinliğe katılanlardan bazıları (Şarku’l Avsat)
Girişime katılımıyla ilgili olarak konuşan Köksal şöyle dedi: “Etkinlikte, Alman mühendislik, iletişim ve teknolojisindeki son gelişmeleri gözden geçirecek ve kritik altyapı alanında çözümler önereceğim.”
Köksal şöyle devam etti: “Ortaklıklarımız, veri merkezleri ve entegre güvenlik çözümlerinden yeni nesil enerji teknolojisine kadar tüm odak alanımı kapsıyor. Alanlarında dünya lideri olan şirketlerle çalışıyorum.”
Anlaşmalar ve projeler
Köksal sözlerini şöyle sürdürdü: “Üç ana alanı kapsayan anlaşmalar imzalamak için çalışıyoruz. Bunlardan biri, yapay zekâ devrimini destekleyecek veri merkezleri alanıdır. Suudi Arabistan şu anda Neom ve The Line gibi iki olağanüstü projeyi inşa ediyor; bu projeler, güvenli ve egemen bir veri altyapısı gerektiriyor… Bu alanda ABD’nin en büyük altyapı fonlarından biriyle çalışıyorum ve Saudi Excellence şirketiyle iş birliği içinde, Suudi Arabistan için somut planlarımız var. Henüz ayrıntılara giremiyorum, ancak konu bilgi transferi, yerel üretim ve gerçek teknolojik egemenlikle ilgili. Biz sadece teknoloji satmıyoruz, onu aktarıyoruz. Krallığın istediği ve hak ettiği şey bu: Gerçek bir egemenlik; sadece dışarıdan satın alma değil.”
Köksal, “Gelişmiş piller ve enerji teknolojisi hakkında konuşacağız: Bu konu benim için ilginç, çünkü Silikon Vadisi'nden lityum ve kükürt pil teknolojisinde dünya lideri olan Lyten'in danışmanıyım. Şirketin kurucusu ve CEO'su Dan Cook vizyoner biri... Avrupa için danışmanlık görevim var, ancak Krallık için de şimdiden konseptler geliştiriyorum” şeklinde konuştu.
Enerji bağımsızlığının ulusal güvenlik olduğunu vurgulayan Köksal, Suudi Arabistan'ın enerjiyi her zaman diğer ülkelerden daha iyi anladığını belirtti. Köksal, “Şimdi, konu yeni nesil enerji teknolojisi. Lyten, bu devrimi küresel olarak öncülük ediyor” dedi.
Bir kadın, konferansın sekizinci edisyonunda Tesla CEO'su Elon Musk'ın konuşmasını telefonuyla kaydediyor. (Reuters)
Köksal, “Egemenlik yeteneklerini geliştirmek için önde gelen Avrupalı ve uluslararası ortaklarla çalışıyoruz. Bu hassas bir konu, ancak bağımsızlık için çok önemli” diyerek Suudi Arabistan'ın şu anda teknoloji şirketleri için dünyanın en iyi yeri olduğunu belirtti. Köksal, “Yatırım girişimi, ideal bir konum olan Riyad'dan başlatılıyor. Riyad'dan Avrupa'ya beş saat, Asya'ya altı saat ve Afrika'ya dört saatte ulaşabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Yapay zekâ ve temiz enerji alanındaki sözleşmeler
Suudi iş adamı ve yapay zekâ yatırımcısı Abdullah bin Zeyd el-Muleyhi, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, FII'nın dokuzuncu edisyonunun başlatılmasının, Krallığı dünyanın dört bir yanından gelen yatırımcılar için küresel bir destinasyon haline getirdiğini söyledi.
El-Muleyhi, “Suudi Arabistan’ın yapay zekâ projelerine verdiği destek, FII ve Vizyon 2030'un en önemli sonucu. Eğitim ve yapay zekâ sektörleri konferansın tartışma panellerinin önemli bir parçası olduğu için, tüm ülkelerden gelen önemli küresel katılımcılarla büyük anlaşmaların imzalanmasını bekliyorum” dedi.
El-Muleyhi, 2017 yılında başlatılan bu girişimin, insanlık üzerinde olumlu bir etki bırakmaya katkıda bulunan küresel zorluklara çözüm bulmak için çabaları birleştirmek ve yatırım yapmak üzere ortak küresel eylemlerin harekete geçirildiği bir dönemde, Krallığı uluslararası yatırım konferanslarının küresel sponsorlarından biri haline getirdiğine inandığını belirtti.
Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Fortune Global Forum'un açılışında konuşma yaptı. (Fotoğraf: Turki el-Akili)
Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Fortune Global Forum'un açılışında konuşma yaptı. (Fotoğraf: Turki el-Akili)
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Danışmanı ve Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Kurumu (SCEGA) Başkanı Fahd er-Reşid, Krallığın bugün bir fırsatlar ülkesi haline geldiğini belirterek, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 çerçevesinde çeşitli alanlarda kaydettiği niteliksel atılımları vurguladı.
26-27 Ekim tarihlerinde ilk kez Riyad'da düzenlenen Fortune Global Forum'un açılış konuşmasında er-Reşid, kadınların işgücü piyasasına katılımının yüzde 37'ye ulaşarak 2030 için belirlenen hedefi aştığını açıkladı. Öte yandan, turizm sektörü geçen yıl 100 milyon ziyaretçi hedefi açıklanmışken, 120 milyon ziyaretçiyi ağırladı.
Er-Reşid, yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük 50 şehir ekonomisi arasında yer alan Riyad şehrinin, Suudilerin hırsını ve zorlu bir ortamda inşa etme yeteneğini somutlaştırdığını belirtti. Er-Reşid, “Başarılar, Suudi halkını karakterize eden hırs, sabır ve sınırsız iyimserlik sayesinde elde edildi” ifadesini kullandı.
Er-Reşid, Vizyon 2030'un uygulanmasının tüm sektörleri kapsayan kesin performans göstergelerine dayandığını belirtti. Suudi Arabistan’ın, çeşitli bölgelerdeki erkek ve kadınların ortak çabalarıyla, küresel yetenekleri çekerek ve uluslararası ortaklıkları güçlendirerek binden fazla girişim başlattığını ve bunların yüzde 85'inin plana göre ilerlediğini kaydetti.
Suudi Arabistan’ın iş birliği ve yatırımı artırmak için dünyaya kollarını açtığını vurgulayan er-Reşid, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Buradayız, hazırız. Yeteneklerimizi artıracak ve bilgimizi derinleştirecek yeni ortaklıklar kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Fortune Global Forum, yapay zekâ alanındaki tarihi gelişmeler, jeopolitik gerilimler ve değişen ticaret politikalarının küresel pazarlar ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisi dahil olmak üzere, küresel ekonomideki büyük değişikliklerin arkasındaki itici güçleri tartışıyor. Ayrıca, ekonomilerin stratejilerini enerji bağımlılığından finansal liderliği güçlendirmeye doğru yeniden yönlendirdiği, kamu-özel sektör ortaklıkları için yeni fırsatlar yarattığı ve iş ve yatırım alanlarında küresel iş birliğinin haritasını yeniden çizdiği Körfez bölgesindeki dönüşümleri de vurguluyor.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة