Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yeni Abha Uluslararası Havaalanı’nın genişletilmesine yönelik master planı başlattı

Plan, bölgede yaşayanların yaşam kalitesini yükseltmeye ve 2030 yılında 10 milyon turiste ulaşılmasına katkıda bulunacak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yeni Abha Uluslararası Havaalanı’nın genişletilmesine yönelik master planı başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, yeni Abha Uluslararası Havaalanı’nın genişletilmesine yönelik master planın başlatıldığını duyurdu.

Bu plan, 2021’de başlatılan Asir bölgesinin kalkınma stratejisi olan ‘Qimam ve Shaim’ ve Ulusal Havacılık Stratejisi’ni gerçekleştirme çabalarının bir parçası.

2030 Vizyonu ile uyumlu olan yeni master plan, bölge sakinlerinin yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin yanı sıra ülke içi ve dışından 10 milyon turiste ulaşmasına katkıda bulunacak.

Yeni Abha Uluslararası Havaalanı, Asir bölgesinin mirasıyla uyumlu bir mimari kimlikle inşa edilecek ve ülkenin öne çıkan bir simge yapısı haline gelecek.

Mevcut havaalanındaki yaklaşık 10 bin 500 metrekare olan terminal alanı, 65 bin metrekareye genişleyecek.

Bu genişleme, yolcu biniş köprülerinin inşasını, kolaylaştırılmış seyahat prosedürleri için self-servis tesisleri ve yüksek kapasiteli park alanlarını içeriyor.

Plana göre, ilk etabın 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Yeni havaalanı, ileri teknolojilerin ışığında sürdürülebilir çevresel tasarım stratejilerini kullanarak, doğaya uyumlu bir iç ortam yaratma amacıyla, zamana meydan okuyan bir mimari tasarımla öne çıkıyor.

Yeni Abha Uluslararası Havaalanı’nın genel planı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Asir bölgesinin özgünlüğüne olan ilgisini yansıtıyor ve bu bölgenin eski kültürel özelliğini vurguluyor.

Veliaht Prens’in yeni havaalanını hizmete açması, aynı zamanda Asir bölgesinin önemini ve her düzeyde tanık olduğu niteliksel değişimleri ve olumlu dönüşümleri de yansıtıyor.

FOTO: Havaalanı yılda 13 milyondan fazla yolcuyu ağırlayabilecek (Şarku’l Avsat)
Havaalanı yılda 13 milyondan fazla yolcuyu ağırlayabilecek (Şarku’l Avsat)

Havaalanının kapasitesi, mevcut 1,5 milyondan 10 kat artışla, yıllık 13 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlayacak şekilde artacak. 

Ayrıca, yılda 30 bin olan uçuş sayısı, 90 bine kadar çıkacak.

Yeni havaalanında ayrıca 20 kapı, 41 check-in kontuarı ve 7 yeni self-servis check-in özelliği bulunacak.

Yeni Abha Uluslararası Havaalanı için master planın başlatılması, Asir bölgesinin konumunu güçlendirerek, yıl boyunca ilgi çekici bir turizm merkezi haline getirecek.

Turizm, havacılık, ulaştırma ve lojistik hizmetlerine yönelik ulusal stratejilerde de hedeflere ulaşılacak.

Havacılık stratejisi, ülkenin 250 destinasyona hava bağlantısını artırma ve 330 milyon yolcu taşıma yönündeki 2030 Vizyonu ile uyumlu.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.