Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, yeni Abha Uluslararası Havaalanı’nın genişletilmesine yönelik master planın başlatıldığını duyurdu.
Bu plan, 2021’de başlatılan Asir bölgesinin kalkınma stratejisi olan ‘Qimam ve Shaim’ ve Ulusal Havacılık Stratejisi’ni gerçekleştirme çabalarının bir parçası.
2030 Vizyonu ile uyumlu olan yeni master plan, bölge sakinlerinin yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin yanı sıra ülke içi ve dışından 10 milyon turiste ulaşmasına katkıda bulunacak.
Yeni Abha Uluslararası Havaalanı, Asir bölgesinin mirasıyla uyumlu bir mimari kimlikle inşa edilecek ve ülkenin öne çıkan bir simge yapısı haline gelecek.
Mevcut havaalanındaki yaklaşık 10 bin 500 metrekare olan terminal alanı, 65 bin metrekareye genişleyecek.
Bu genişleme, yolcu biniş köprülerinin inşasını, kolaylaştırılmış seyahat prosedürleri için self-servis tesisleri ve yüksek kapasiteli park alanlarını içeriyor.
Plana göre, ilk etabın 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Yeni havaalanı, ileri teknolojilerin ışığında sürdürülebilir çevresel tasarım stratejilerini kullanarak, doğaya uyumlu bir iç ortam yaratma amacıyla, zamana meydan okuyan bir mimari tasarımla öne çıkıyor.
Yeni Abha Uluslararası Havaalanı’nın genel planı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Asir bölgesinin özgünlüğüne olan ilgisini yansıtıyor ve bu bölgenin eski kültürel özelliğini vurguluyor.
Veliaht Prens’in yeni havaalanını hizmete açması, aynı zamanda Asir bölgesinin önemini ve her düzeyde tanık olduğu niteliksel değişimleri ve olumlu dönüşümleri de yansıtıyor.
Havaalanının kapasitesi, mevcut 1,5 milyondan 10 kat artışla, yıllık 13 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlayacak şekilde artacak.
Ayrıca, yılda 30 bin olan uçuş sayısı, 90 bine kadar çıkacak.
Yeni havaalanında ayrıca 20 kapı, 41 check-in kontuarı ve 7 yeni self-servis check-in özelliği bulunacak.
Yeni Abha Uluslararası Havaalanı için master planın başlatılması, Asir bölgesinin konumunu güçlendirerek, yıl boyunca ilgi çekici bir turizm merkezi haline getirecek.
Turizm, havacılık, ulaştırma ve lojistik hizmetlerine yönelik ulusal stratejilerde de hedeflere ulaşılacak.
Havacılık stratejisi, ülkenin 250 destinasyona hava bağlantısını artırma ve 330 milyon yolcu taşıma yönündeki 2030 Vizyonu ile uyumlu.