Katar'da idama mahkum edilen 8 eski Hint subayı hakkında neler biliniyor?

Emekli Hint askerlerinin hassas bir denizaltı projesinde çalıştıkları iddia ediliyor

İş gücünün yüzde 95'ini yabancıların oluşturduğu Katar'da yüzbinlerce Hindistan vatandaşı çalışıyor (AP)
İş gücünün yüzde 95'ini yabancıların oluşturduğu Katar'da yüzbinlerce Hindistan vatandaşı çalışıyor (AP)
TT

Katar'da idama mahkum edilen 8 eski Hint subayı hakkında neler biliniyor?

İş gücünün yüzde 95'ini yabancıların oluşturduğu Katar'da yüzbinlerce Hindistan vatandaşı çalışıyor (AP)
İş gücünün yüzde 95'ini yabancıların oluşturduğu Katar'da yüzbinlerce Hindistan vatandaşı çalışıyor (AP)

Katar'da bir mahkeme İsrail adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 8 eski Hint deniz subayını dün idam cezasına çarptırdı.

Kararı "şoke edici" olarak tanımlayan Hindistan yönetimi, tüm yasal seçeneklerin araştırıldığını duyurdu.

Hindistan donanmasından emekli olan 8 deniz subayı, bir Katar firması adına çalışırken geçen yıl ağustosta casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

8 Hintli o günden bu yana hücre hapsinde tutuluyordu.

Hindistan yönetimi Ağustos 2022'de tutuklanan kişilerin deniz kuvvetlerinden emekli Binbaşı Purnendu Tiwari, Binbaşı Sugunakar Pakala, Binbaşı Amit Nagpal, Binbaşı Sanjeev Gupta, Yüzbaşı Navtej Singh Gill, Yüzbaşı Birendra Kumar Verma, Yüzbaşı Saurabh Vasisht ve denizci Ragesh Gopakumar olduğunu daha önce açıklamıştı.

Yeni Delhi yönetimi emekli subayların tamamının Hindistan donanmasında 20 yıllık hizmet sürelerini tamamladığı bilgisini paylaştı.

İdam cezasına çarptırılan isimlerden emekli Binbaşı Purnendu Tiwari'ye, 2019'da Hindistan'ın yurtdışındaki imajına sağladığı katkılar dolayısıyla madalya verilmişti.

Hint subaylar Katar'da ne yapıyordu?

Katar'da idam cezasına çarptırılan Hint subayların tamamı Dahra Küresel Teknolojiler ve Danışmanlık Hizmetleri isimli özel bir şirket adına çalışıyordu.

Şirket Katar ordusuna eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor.

Şirketin sahibiyse Umman Hava Kuvvetleri'nden emekli hava filosu komutanı Hamis el-Acmi. Acmi de geçen yıl Hint subaylarla birlikte tutuklandı ancak Kasım 2022'de serbest bırakıldı.

Hindistan medyası ölüm cezasına çarptırılan subayların, İtalyan teknolojisi baz alınarak geliştirilen hayalet özelliklere sahip mini denizaltılarla ilgili hassas bir proje üzerinde çalıştıklarını öne sürdü.

Subayların görev yaptığı şirket geçen mayısta Doha'daki operasyonlarını sonlandırdı. Bunun ardından şirketin bir çoğu Hint olan çalışanları da ülkelerine döndü.

Hint subaylar neyle suçlanıyor?

8 emekli Hindistan askeri, 30 Ağustos 2022'de Katar istihbaratı tarafından tutuklandı.

O günden bu yana ne Katar ne de Hindistan yönetimi, 8 emekli askere yönelik suçlamaları kamuoyuna açıklamadı.

Ancak Hindistan medyasında yer alan haberlere göre idam cezasına mahkum edilen subaylar İsrail adına casusluk yapmakla suçlanıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu dosyaya büyük önem veriyoruz ve yakından takip ediyoruz. Konsolosluk erişimini ve hukuki desteği sürdüreceğiz. Verilen hükmü de Katarlı yetkililerle görüşeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Hindistan Emekli Askerleri Hareketi'nin başkanlığını yürüten emekli Tümgeneral Satbir Singh de konuyla ilgili ailelerle temas halinde olduklarını söyledi.

Ailelerin perişan halde olduğunu belirten Singh, "Bu adamlar Katar donanma personelini eğitmek için oraya gitti ve şimdi casuslukla suçlanıyorlar" ifadelerini kullandı.

Hindistan medyasına yansıyan haberlerde idam cezasına çarptırılan emekli askerlerin ailelerinin Katar Emiri'ne af başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Independent Türkçe



Suriye Cumhurbaşkanı, üst düzey bir heyet eşliğinde Riyad’a geldi.

Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)
Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)
TT

Suriye Cumhurbaşkanı, üst düzey bir heyet eşliğinde Riyad’a geldi.

Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)
Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, bugün üst düzey bir heyetin başkanlığında resmî temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geldi. Ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak ilgi alanına giren bölgesel meselelerin ele alınması amacıyla ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı’na eşlik eden resmî heyette dışişleri ve gurbetçilerden sorumlu bakan, savunma bakanı, maliye bakanı ve sanayi bakanının yanı sıra Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı da yer alıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı’nın, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel meselelerin ele alınmasına odaklanan ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. (SANA)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ziyaret, bölgede yoğun diplomatik hareketliliğin yaşandığı kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Riyad ve Şam yönetimleri, özellikle güvenlik ve terörle mücadele konularında ortak tutum geliştirmeyi hedeflerken, ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi ve sanayi ile ticaret alanlarında yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu adımların, bölgede istikrar ve kalkınma çabalarına katkı sağlaması bekleniyor.


Suudi Arabistan Sivil Savunma Kurumu, erken uyarı alarmının verilmesinin ardından Riyad'da “tehlikenin ortadan kalktığını” duyurdu

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)
TT

Suudi Arabistan Sivil Savunma Kurumu, erken uyarı alarmının verilmesinin ardından Riyad'da “tehlikenin ortadan kalktığını” duyurdu

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)

Suudi Arabistan Sivil Savunma Kurumu, bugün erken saatlerde, acil durumlarda kullanılan erken uyarı sisteminin devreye sokulmasından kısa süre sonra Riyad bölgesinde tehlikenin ortadan kalktığını duyurdu.

Sivil Savunma Kurumu X hesabından yaptığı açıklamada, halka ve bölge sakinlerine resmi talimatlara uymayı sürdürmeleri, kalabalık oluşturmaktan ve kesinlikle görüntü çekmekten kaçınmaları çağrısında bulundu. Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde 998 numaralı acil yardım hattının aranması istendi.

Kurum, daha önce Riyad'da Ulusal Acil Durum Erken Uyarı Platformu üzerinden tehlikeye karşı uyarı alarmı verildiğini duyurmuş, bölgede yaşayanlardan sakin kalmalarını ve resmi talimatlara uymalarını istemişti.

Yayımlanan güvenlik talimatlarında, vatandaşlara derhal en yakın güvenli alana geçmeleri çağrısı yapıldı. Bu kapsamda, bir binanın içine veya pencerelerden uzak iç kısımdaki bir odaya sığınmaları ve tehlike ortadan kalkana kadar bulundukları yerde kalmaları istendi. Uyarı süresince evlerin ve binaların terk edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca açık alanlardan, pencerelerden ve cam yüzeylerden uzak durulması, balkonlarda veya bina çatılarına çıkılmaması gerektiği belirtildi. Dışarıda bulunan kişilerin ise en yakın binaya girmeleri veya sağlam bir siperin arkasına geçerek korunmaları tavsiye edildi.

Sivil Savunma Kurumu, kalabalık oluşturulması, görüntü çekilmesi ve tehlikeli bölgelere yaklaşılması konusunda da uyarıda bulundu. Araç kullanan sürücülerden ise seyir halindeyken uyarı mesajı almaları durumunda köprülerden, tünellerden ve yüksek binalardan uzak bir noktada yol kenarına çekerek durmaları istendi.

Açıklamada, bilgilerin yalnızca resmi kaynaklardan edinilmesinin önemine dikkat çekilerek, asılsız söylentilerin ve kaynağı belirsiz görüntülerin paylaşılmaması gerektiği vurgulandı. Yetkili kurumların resmi kanallar aracılığıyla yayımladığı talimatlara uyulması çağrısı yinelendi.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Lavrov ve Kanadalı mevkidaşıyla bölgesel güvenliğin güçlendirilmesini görüştü

Prens Faysal bin Ferhan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov (SPA)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Lavrov ve Kanadalı mevkidaşıyla bölgesel güvenliğin güçlendirilmesini görüştü

Prens Faysal bin Ferhan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, ABD’nin Atlanta kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgedeki başlıca gelişmeler ele alındı. Özellikle Yemen’deki gerilim, Hürmüz ve Babülmendeb boğazlarında deniz ulaşımına yönelik devam eden tehditler ile bölgenin güvenliğini güçlendirme ve istikrarını pekiştirme çabaları değerlendirildi.

Prens Faysal bin Ferhan ve Kanadalı mevkidaşı Anita Anand (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan ve Kanadalı mevkidaşı Anita Anand (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Kanadalı mevkidaşı Anita Anand ile de görüştü. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi. Taraflar, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik devam eden saldırılarını kınayarak, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için çaba gösterilmesinin önemini vurguladı.

Prens Faysal bin Ferhan ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (SPA)

Prens Faysal bin Ferhan ayrıca Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas ile bir araya geldi. Görüşmede taraflar, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının önemine dikkat çekti.