Suudi Arabistan Kalkınma Fonu CEO'su Sultan bin Abdurrahman el Mürşid, bugün başkent Riyad’da düzenlenen Suudi-Arap-Afrika Ekonomik Konferansı'nda 12 Afrika ülkesinin bakanlarıyla değeri 2 milyar Suudi riyalini aşan dört yeni kalkınma kredisi anlaşması imzaladı. Anlaşma, Burkina Faso, Benin, Burundi, Cape Verde, Gine, Malavi, Mozambik, Nijer, Ruanda, Sieere Leone, Tanzanya ve Angola’daki sağlık, su, eğitim, ulaştırma ve enerji sektörlerindeki kalkınma projelerini finanse etmeyi hedefliyor.
Bugün imzalanan kalkınma anlaşmaları Nijer’in çeşitli bölgelerinde kız öğrenciler için 105 milyon riyal değerinde ortaöğretim kurumları inşa etme ve donatma projesi, Burkina Faso’dda 63,75 milyon riyal değerindeki hastane projesi, Benin’de 150 milyon riyal değerinde Yüksek Öğretmen Eğitimi Koleji ve Bilimsel Ortaokul kurma projesi, Gine’de anneler ve çocukları için 281,25 milyon riyal değerinde bir referans hastanesinin kurulması ve donatılması projesi, Sierra Leone’de 187,5 milyon riyal değerinde Riyad Referans Hastanesi’nin kurulması ve donatılması projesi ve Burundi Bujumbur'daki Kral Halid Üniversite Hastanesi'nin 187,5 milyon riyal değerinde rehabilitasyon projesini kapsıyor. Ayrıca Malavi’deki (Mangochi - Makanjira) yolunun 75 milyon riyale inşa ve rehabilitasyon projesi, Tanzanya’daki Benaco ve Kiaka şehirleri arasındaki 48,75 milyon riyal değerindeki elektrik iletim hattı projesi, Yeşil Burun Adaları'nın Santiago, Sant Antao ve Boavista adalarında 63,75 milyon riyal değerinde su havzalarının ıslahı ve geliştirilmesi projesi, Ruanda’nın Kigali'nin doğusunda 75 milyon riyal değerinde su iletim ve dağıtım sistemlerini genişletme projesi de anlaşma kapsamında yer alıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bunların yanı sıra Mozambik ile yapılan üç anlaşmaya ek olarak farklı bölgelerde 187,5 milyon riyal değerinde beş hastanenin kurulması ve donatılması projesi, 187,5 milyon riyal değerinde baraj projesi, 187,5 milyon riyal değerinde ulusal karayolunun iki bölümünün rehabilitasyonu ve geliştirilmesi projesi, Angola’daki Catumbela’da 375 milyon riyal değerinde sanayi bölgesi geliştirme projesi de bulunuyor.
Anlaşma Suudi Arabistan Kalkınma Fonu CEO’su ve Afrika Finans Kurumu CEO'su Samaila Zubairu arasında imzalandı. Anlaşma, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun Afrika Finans Kurumu ile kalkınma konusunda işbirliği yapmasına ve Afrika kıtasının çeşitli ülkelerindeki altyapı projelerinin finansmanında kalkınma ufuklarının açılmasına olanak tanıyacak.
Söz konusu anlaşmalar, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve kalkınma zorluklarının üstesinden gelmelerini destekleme konusundaki isteğinin yanı sıra aynı zamanda sosyal büyüme ve ekonomik refahı sağlayacak sosyal altyapı sektörleri ve temel sektörlerdeki kalkınma proje ve programlarına destek sağlayarak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için uluslararası iş birliği ve dayanışmanın önemini yansıtıyor. İmzalanan anlaşmalar ve mutabakat zaptı, yaşam koşullarını iyileştirmek ve birçok iş fırsatı sağlamak için sürdürülebilir kalkınma çözümleri sağlayarak Afrika'nın farklı bölgelerindeki milyonlarca yararlanıcının yaşamında olumlu bir etki yaratıyor. Bunun yanı sıra bilgi ve kapasite geliştirme alanındaki yeniliklere ayak uydurulmasına imkan tanıyor.
Anlaşmalar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG'ler) ulaşılması, yoksulluğun ortadan kaldırılması, sağlık ve refahın desteklenmesi, kaliteli eğitime erişime ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması, sürdürülebilir şehirler ve topluluklara ulaşmak için temiz su ve sanitasyonun güvence altına alınması, insana yakışır iş ve ekonomik büyümenin teşvik edilmesi, sanayinin ve yeniliğin desteklenmesi ve eşitsizliklerin azaltılması konularına çözüm sunarak katkıda bulunuyor.
Sultan el Mürşid, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Sudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun destek ve finansmanının Afrika ülkeleriyle yaklaşık 49 yıllık bir döneme yayılan yakın kalkınma ortaklığından geldiğini, bu anlaşmaların milyonlarca kişinin hayatında somut etki yaratacak proje ve programlara katkı sağlayacağını ifade etti. Yeni anlaşmalar ve mutabakat zaptlarının kapsamlı sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan sağlık, eğitim, su, ulaşım ve diğer sektörleri teşvik ederek Afrika kıtasının büyümesini ve refahını desteklemeye yönelik hayati bir adım olduğunu vurguladı
Açıklamasında Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 1975'ten bu yana kümülatif faaliyetinin dünya çapında 100'den fazla gelişmekte olan ülkede toplam değeri 20 milyar doları bulan 800'den fazla kalkınma projesini ve programını finanse ettiğine dikkat çeken Mürşid, Suudi fonun Afrika'daki faaliyetinin2022 sonuna kadar 46 Afrika ülkesinde değeri 10,7 milyar doları aşan 400'den fazla proje ve kalkınma programının finansmanına tekabül ettiğini aktardı. Ayrıca Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun dünya genlinde gelişmekte olan ülkelerdeki faaliyetlerinin yüzde 57 olduğu bilgisini paylaştı.