Suudi Arabistan Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, cuma günü Paris’te gerçekleştirilen UNESCO'nun 42. Genel Konferansı'nda konuştu. ‘Vizyon 2030’ projeleriyle ülkelerinin eğitim, kültür ve bilimi desteklemek için uluslararası çabaları desteklediğini dile getiren Bakan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için tüm imkanları kullandıklarını vurguladı.
Prens Bedr, Suudi Arabistan'ın son iki yılda üye ülkelerin etkili katılımlarıyla UNESCO'daki başarılarından dolayı gurur duyduklarını belirtti.
Ayrıca, organizasyonun kuruluş şartnamesinin uluslararası işbirliğini, soykırım, ırkçılık ve savaş gibi tekrarlanan suçların ve trajedilerin önlenmesi için önceden bir uluslararası anlayışı güçlendirdiğini belirtti. Prens Bedr, Gazze Şeridi'ndeki sivil saldırıları, okullar, hastaneler ve kültürel mirasın tahrip edilmesini sert bir dille kınadı. Bu eylemleri, uluslararası adetlere ve yasalara aykırı olarak nitelendirdi. Prens, dünya barışı ve istikrarına katkıda bulunan sivil hakların korunmasına yönelik uluslararası çabaların artırılmasını talep etti.
Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın eğitim, kültür ve bilim sektörünün Suudi liderliği tarafından önemsendiğini ve bu konuda ‘Vizyon 2030’un temel bir unsuru olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan'ın UNESCO'daki etkili katılımını ve programlarının yürütme kurullarındaki varlığını vurgulayarak, "Ülkeniz ile kurduğumuz verimli işbirliğinin sonucunda, dünya kültürel mirasını koruma ve teşvik etmeye yönelik olumlu etkiler yaratmak için çalışıyoruz. UNESCO bünyesindeki Suudi Fonu aracılığıyla dünya genelinde kültürel mirası desteklemek amacıyla altı öncü proje başlattık. Bu projeler, Suudi Arabistan'ın UNESCO'nun Genişletilmiş 45. Dünya Mirası Komitesi'ne ev sahipliği yapmasına ve 42 dünya miras alanının kaydedilmesine yol açtı." dedi.
Prens, Suudi Arabistan'ın kültürel sektördeki çabalarını göstermek için İslam Dünyası Kültür Endeksi'ni İslam İşbirliği Teşkilatı (ISESCO) ile işbirliği yaparak başlattığını söyledi. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet etmek için UNESCO tarafından kabul edilen kriterlere dikkat çeken Suudi Bakan, İslam dünyasındaki kültürel sahnenin değişimini ve gelişimini izlemek için bu endeksi başlattıklarını açıkladı.
Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın dijital rekabetçilikte büyük adımlar attığını belirtti. Bu yıl yapay zeka için Hükümet Stratejisi Endeksi'nde dünya genelinde birinci sırada yer aldıklarını dile getirdi. G20 ülkeleri arasında ikinci sırada bulunduklarını ve genel endekste 20 basamak yükseldiklerini ifade etti. Aynı zamanda dijital ekosistemde 86 basamak yükselerek grup ülkelerinin liderliğini elde ettiklerini ve dijital kapasite ekseninde üçüncü sırada yer aldıklarını söyledi.
Prens Bedr, "Bu bağlamda, Suudi Arabistan'ın lider rolünü yansıtan yetenekleri ve yasal çerçeveleri geliştirmek amacıyla Riyad şehrinde ‘Uluslararası Yapay Zeka Araştırmaları ve Etik Merkezi’ adı altında bir UNESCO merkezi kurmamız bir gurur vesilesidir." dedi.
Suudi Arabistan'ın, UNESCO ve üye ülkelerin dünya barışını desteklemek, kültürel iletişim köprüleri kurmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için yaptığı tüm çabalara değer verdiğini hatırlatan Prens Bedr, kültürel mirasın korunmasını uluslararası işbirliğini artırmanın önemli bir parçası olarak gördüğünü sözlerine ekledi.