Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Filistin davasına verilen desteği bir kez daha vurguladı

Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı (SPA)
TT

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Filistin davasına verilen desteği bir kez daha vurguladı

Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün başkent Riyad’da toplandı.

Toplantıda, bölge liderlerine ‘İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Arap Birliği Zirvesi’ne katılımları için övgüde bulunuldu.

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirve, Gazze’de devam eden çatışmanın durdurulması, kuşatmanın sona erdirilmesi, İsrailli yetkililerin eylemlerinden sorumlu tutulması ve Filistin davasına verilen desteğin yinelenmesi yönündeki çabaları güçlendirmeyi amaçlıyordu.

Bakanlar Kurulu, Filistin halkının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması başta olmak üzere meşru haklarını yeniden kazanmasını sağlamak için Filistin davasına verilen desteği bir kez daha vurguladı.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) içişleri bakanları toplantısında ifade ettiği, artan şiddet, terörizm, radikalizm, güvensizlik ve sınır ötesi organize suç dalgaları gibi bölge ve dünyanın yaşadığı zorluklar ışığında, işbirliği ve ortak güvenlik koordinasyonunu yoğunlaştırmanın önemli olduğu yönündeki beyanı yinelendi.

FOTO: Kral Selman bin Abdulaziz, Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz, Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı (SPA)

Bakanlara, Kral Salman’ın Burkina Faso’nun Geçici Devlet Başkanı İbrahim Traore ve Mali Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Albay Assimi Goita’dan aldığı mesajın yanı sıra, Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a gönderdiği mesaj hakkında bilgi verildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın uluslararası ortaklıkları güçlendirme, dünyada barış ve güvenliği sağlama konusundaki öncü rolünü sürdürme çabalarının bir parçası olarak, Veliaht Prens’in çok sayıda kardeş ve dost ülkenin liderleriyle yaptığı görüşme ve istişareler de gözden geçirildi.

Riyad’da düzenlenen Suudi Arabistan-Afrika Zirvesi’nin olumlu sonucuna övgüde bulunulan toplantıda, Afrika’daki Hademu’l Haremeynu’ş Şerifeyn Geliştirme Girişimi’nin proje ve programları ve imzalanan anlaşmaların yanı sıra çeşitli sektörlere sağlanan yeni yatırımlar ve finansmanlar aracılığıyla taraflar arasındaki işbirliği ve ortaklıklarda önemli bir sıçrama yaşanacağı vurgulandı.

FOTO: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Bakanlar Kurulu toplantısında (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Bakanlar Kurulu toplantısında (SPA)

Pazartesi günü Maskat’ta düzenlenen Suudi Arabistan-Umman Koordinasyon Konseyi’nin açılış toplantısının sonuçları incelenerek, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere ve çeşitli alanlardaki sürekli ilerleme ve gelişmeye övgüde bulunuldu.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın İİT hedeflerini desteklemedeki aktif rolünü ve kadın haklarını koruma çabaları vurgulandı.

Suudi Arabistan’ın, ‘İslam toplumlarında kadınların güçlendirilmesini amaçlayan hayati bir yasal ve fikri çerçeve kabul edilen’ İslam’da Kadın Haklarına ilişkin Cidde Belgesi’nin kabul edildiği İslam’da Kadın Konferansı’na ev sahipliği yaptığının altı çizildi.

Suudi Arabistan ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulması onaylandı ve Dışişleri Bakanı’na bunun için gerekli protokol taslağını imzalama yetkisi verildi.

FOTO: Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)
Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)

Toplantıda, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile İtalya Kültür Bakanlığı arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı onaylandı.

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile İspanya Kültür ve Spor Bakanlığı ve Küba Kültür Bakanlığı arasındaki işbirliğine yönelik mutabakat zaptları hakkında görüşmesi için Kültür Bakanı’na yetki verildi.

Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı ile Tayland Turizm ve Spor Bakanlığı arasında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı onaylandı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA ile Irak resmi haber ajansı INA arasında işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptına onay verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin kararlar da alındı.



Umman Denizi'nde düzenlenen silahlı saldırıda 3 Pakistan Sahil Güvenlik görevlisi öldürüldü

Umman Denizi'nde seyreden bir petrol tankeri (Arşiv - Reuters)
Umman Denizi'nde seyreden bir petrol tankeri (Arşiv - Reuters)
TT

Umman Denizi'nde düzenlenen silahlı saldırıda 3 Pakistan Sahil Güvenlik görevlisi öldürüldü

Umman Denizi'nde seyreden bir petrol tankeri (Arşiv - Reuters)
Umman Denizi'nde seyreden bir petrol tankeri (Arşiv - Reuters)

Reuters’ın dün aktardığı bir haberde güvenlik yetkililerinin ayrılıkçı isyancılar tarafından Umman (Arap) Denizi'nde devriye görevini yerine getiren bir sahil güvenlik botuna düzenlenen ve bu türdeki bir ilk olan saldırıda üç Pakistanlı sahil güvenlik görevlisinin öldüğünü açıkladıkları bildirildi.

İstihbarat ve emniyet yetkilileri, teknenin Pakistan'ın İran sınırına yakın bir kıyı bölgesinde rutin devriye görevini yerine getirirken silahlı kişilerin ateş açarak teknedeki üç kişiyi öldürdüğünü belirtti. Bu olay, silahlı isyanın yaşandığı bir isyan merkezi olan Belucistan bölgesindeki güvenlik sorunlarını daha da artırdı. Bölgedeki silahlı gruplar, güvenlik güçlerini ve altyapıyı hedef almaya devam ediyor.

Saldırının sorumluluğunu yasaklı ayrılıkçı grup ‘Belucistan Kurtuluş Ordusu’ üstlendi. Grup tarafından yapılan açıklamada, “Kara operasyonlarının ardından, deniz sınırlarında gerçekleştirilen bu eylem, Belucistan Kurtuluş Ordusu'nun askeri stratejisinde yeni bir gelişme teşkil ediyor” denildi.

İstihbarat ve emniyet yetkilileri, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve bölgede güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.


Suudi Arabistan: İzin belgesi olmadan Mekke'ye giriş yasaklandı

Kutsal Şehre giden güvenlik kontrol noktalarında kuralları ihlal edenler ve araçlar geri gönderiliyor (SPA)
Kutsal Şehre giden güvenlik kontrol noktalarında kuralları ihlal edenler ve araçlar geri gönderiliyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan: İzin belgesi olmadan Mekke'ye giriş yasaklandı

Kutsal Şehre giden güvenlik kontrol noktalarında kuralları ihlal edenler ve araçlar geri gönderiliyor (SPA)
Kutsal Şehre giden güvenlik kontrol noktalarında kuralları ihlal edenler ve araçlar geri gönderiliyor (SPA)

Suudi Arabistan Kamu Güvenliği, bugün Hac ibadetini düzenleyen yönetmelik ve prosedürleri uygulamaya koyarak, "ikamet" kimlik kartına ve ilgili makamlardan alınmış "Hac" veya "çalışma" iznine sahip olanlar dışında, yerleşiklerin kutsal şehre girişini yasakladı.

Dün yayınlanan açıklamada, Kamu Güvenliği Müdürlüğü, bu yılki Hac ibadetini düzenleyen yönetmelik ve prosedürlerin, yetkili makamdan kutsal mekanlara çalışma izni olmayan veya başkent tarafından verilen ikamet kimliği bulunmayan kişiler için de uygulanacağını vurguladı.

Açıklamada, sezon boyunca yerleşik işçiler için Kutsal Şehre giriş izinlerinin, Hac izinlerinin verilmesi için kullanılan birleşik dijital platform olan "Tasreeh Platformu" ile teknik entegrasyon sağlanarak, "Absher Bireyler" platformu ve "Mukim Portalı" aracılığıyla elektronik olarak yapıldığı belirtildi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı dün, hacıların güvenliğini sağlamak ve hac ibadetini güven, kolaylık ve huzur içinde yerine getirmek amacıyla çeşitli düzenlemeler ve prosedürler açıkladı.

Hac mevsimi çalışanlarının Mekke şehrine girişine izin veriliyor (SPA)Hac mevsimi çalışanlarının Mekke şehrine girişine izin veriliyor (SPA)

Bakanlık, Suudi Arabistan Umre vizesiyle gelenlerin ülkeden ayrılabilmesi için son tarihi 18 Nisan olarak belirlerken, Krallık vatandaşları, Körfez ülkeleri vatandaşları, ülke içinde ikamet edenler ve diğer vize sahipleri için "Nusk" platformu üzerinden Umre izinlerinin verilmesini 31 Mayıs'a kadar askıya aldı.

İçişleri Bakanlığı, 18 Nisan'dan itibaren Hac vizesi sahipleri hariç, herhangi bir vize türüne sahip olanların Mekke şehrine girişine veya burada kalmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Bakanlık, hac mevsimini düzenleyen yönetmeliklere uyulması ve hacıların güvenliğinin sağlanması için ilgili makamlarla iş birliği yapılması çağrısında bulunarak, bu yönetmelikleri ihlal edenlerin yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını vurguladı.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, bugün İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki barış görüşmelerinin ardından yaşanan son gelişmeler ele alındı ​​ve görüş alışverişinde bulunuldu.