Dünya Ekonomik Forumu toplantısının açılışına enflasyon, faiz oranları ve tedarik zincirleri damgasını vurdu

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan: Vizyon 2030 uluslararası yatırımcıların Suudi Arabistan ekonomisine olan güvenini artırdı

Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)
Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)
TT

Dünya Ekonomik Forumu toplantısının açılışına enflasyon, faiz oranları ve tedarik zincirleri damgasını vurdu

Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)
Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)

Riyad'da bugün (Pazar) düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısının açılış oturumu, enflasyon, faiz oranları ve bazı ülkelerin karşılaştığı şoklar da dahil olmak üzere en önemli küresel ekonomik sorunlara odaklandı. Küresel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesinin öneminin de vurgulandığı oturumda, tüm zorlukların üstesinden gelmek için olası çözümleri içeren konuşmalar gerçekleşti.

‘Ne tür bir büyümeye ihtiyacımız var?’ başlıklı açılış oturumuna Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Malezya Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanı Tenku Abdulaziz ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva katıldı.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, ekonomik planların ülkeler tarafından koşullara ve gelişmelere göre uyarlanması ve ayarlanması gerektiğini vurguladı. Suudi Arabistan’da işlerin iyi bir hızda ilerlediğini doğrulayan el-Cedan, yerel ve uluslararası yatırımcıların Suudi ekonomisine olan güvenini arttıran Vizyon 2030'un önemine dikkat çekti. Vizyon 2030'un özel sektörün rolünü de güçlendirdiğini ve bu vizyonun niceliksel büyümeden ziyade niteliksel büyümeye odaklandığını ifade eden el-Cedan şu ifadeleri kullandı: “Bizim için önemli olan petrol dışı ekonominin büyümesi ve özel sektörün rolünün güçlendirilmesi... İsteseydik günde 9,5 milyon varil yerine 10 milyon varil petrol üretebilir ve çok daha yüksek bir gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesi sağlayabilirdik.”

Şoklarla yüzleşmek

El-Cedan, son dört yılda dünyanın birçok şoka maruz kaldığını, bu nedenle Suudi Arabistan da dahil olmak üzere ileriye dönük plan yapan ülkelerin, bu şoklarla halen başa çıkabildiğini doğrulaması gerektiğini belirtti.

İnovasyon ve teknolojinin uygulanabilmesi için gerekli politika ve kaynakların sağlanması gerektiğine de değinen el-Cedan, bazı ülkelerin enerji üretimi için yeterli tesislere sahip olmadığına dikkat çekti.

IMF ile borç sürdürülebilirliği konusuna da değinen el-Cedan, ülkelerin borç yükü altında büyümeye odaklanamayacağını ve bütçelerin doğru yönde ve yeterli hızda ilerlemesini sağlarken işgücünü geliştirmelerine yardımcı olunması gerektiğini söyledi. El-Cedan ayrıca, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinin önemini vurguladı.

Faiz oranları

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, faiz oranlarının küresel büyüme beklentilerini olumsuz etkilediğini söyledi ve dünyayı daha fazla iş birliğine, finansal güvenlik marjlarını yeniden inşa etmeye ve enflasyonu düşürmeye öncelik vermeye çağırdı.

Koronavirüs krizinin dünyaya yaklaşık 3,3 trilyon dolara mal olduğunu ve acil önceliklerin enflasyon hedeflerine ulaşmak ve finansal güvenlik marjlarını yeniden inşa etmeye odaklanmak olduğunu belirten Georgieva, temel ihtiyaç maddelerinin tek bir kaynağa dayanmasının ekonomik büyüme için felaket olduğunu açıkladı.

Georgieva, geçtiğimiz on yılda büyümenin yüzde 3 olduğunu ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümeyi artırmak için gereken üretkenlik eksikliği nedeniyle önümüzdeki on yılda çok daha düşük olacağını açıkladı. Georgieva ayrıca, pandemi ve Ukrayna'daki savaşın küresel tedarik zincirleri için tek bir kaynağa güvenmenin ‘felaket’ olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Georgieva, “Geçtiğimiz yıllarda yaşanan çok sayıda şoka rağmen, 2024 yılı için büyüme tahminimizi biraz yükselttik. Geçen yıl Ekim ayında yüzde 2,9 olan büyüme tahminimiz şimdi yüzde 3,2. Bu tahminin gücü ve dayanıklılığının iyi performans gösteren az sayıda ülkeden kaynaklandığının farkındayız” şeklinde konuştu.

Malezya Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanı Tenku Abdulaziz, son dört yılda Güneydoğu Asya'daki akışların arttığını ve Koronavirüs pandemisi sırasında tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğinin bozulmasından endişe edildiğini belirtti.

Güneydoğu Asya ülkelerine gelince, Abdulaziz, bu ülkelerin pozisyonlarında son derece tarafsız olduklarını ve tedarik zincirlerini güçlendirmek isteyen birçok kuruluşu ve şirketi kendilerine çektiklerini vurguladı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) yüzde 45 oranında büyüme kaydettiğini ve bunun bir sonraki aşamada da devam etmesinin beklendiğini belirten Abdulaziz, Çin'in ASEAN'daki en büyük ülke olduğunu ve Kuala Lumpur ile Pekin arasındaki ticari hacmin önemli olduğunu kaydetti.



Suudi Arabistan, Suriye'de zarar gören fırınları 5 milyon dolarlık projeyle onaracak

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İcra Direktörü Achim Steiner, projenin imzalanması sırasında (SPA)
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İcra Direktörü Achim Steiner, projenin imzalanması sırasında (SPA)
TT

Suudi Arabistan, Suriye'de zarar gören fırınları 5 milyon dolarlık projeyle onaracak

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İcra Direktörü Achim Steiner, projenin imzalanması sırasında (SPA)
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İcra Direktörü Achim Steiner, projenin imzalanması sırasında (SPA)

Suudi Arabistan, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) aracılığıyla, Brüksel'de düzenlenen 2025 Avrupa İnsani Forumu çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Suriye'deki hasarlı fırınların onarımı için toplam 5 milyon dolar değerinde ortak bir proje imzaladı.

Proje, KSrelief Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia ile UNDP İcra Direktörü Achim Steiner tarafından imzalandı.

rgty
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İcra Direktörü Achim Steiner, projenin imzalanması sırasında (SPA)

Proje, Şam kırsalı, Lazkiye, Dera, Deyrizor, Humus, Suveyda, Hama ve Halep vilayetlerindeki 33 hasarlı fırını, temel onarım çalışmaları, yeni üretim hatları, yıpranmış hatların bakımı ve iki mobil ekmek üretim biriminin restorasyonu yoluyla rehabilite edecek.

Proje, zarar görmüş fırınların temel işlevlerini yerine getirerek, onları rehabilite ederek, nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılamak için üretim kapasitelerini artırarak ve fırınlarda yerel ekonominin canlanmasına katkıda bulunacak 500 kişiye istihdam sağlayarak çok sayıda insanın yaşadığı bölgelerde gıda güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

Söz konusu proje, KSrelief tarafından temsil edilen Suudi Arabistan'ın gıda güvenliği ve erken toparlanma projelerini desteklemek ve uluslararası insani yardım kuruluşlarıyla iş birliği içinde dünyanın dört bir yanındaki mazlum halkların acılarını hafifletmek için sarf ettiği insani çabaların bir uzantısı.

defrgthy
Suudi Arabistan'ın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Hayfa el-Cedi ve Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia, Avrupa İnsani Forumu çalışmaları sırasında (SPA)

Bu arada Avrupa İnsani Forumu'nun dördüncüsü dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de Suudi Arabistan'ın da katılımıyla başladı. 20 Mayıs'a kadar devam edecek olan ve Avrupa Kriz Yönetimi Komisyonu başkanlığında çeşitli ülke ve kuruluşlardan insani yardım liderlerini bir araya getiren etkinliğe Suudi Arabistan'ın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Hayfa el-Cedi de katıldı.

dfrgty
Avrupa İnsani Forumu'nun programında insani önceliklerin ve jeopolitik zorlukların tartışıldığı paneller ve interaktif atölye çalışmaları yer alıyor. (SPA)

Forumun programında insani önceliklerin ve jeopolitik zorlukların tartışıldığı paneller ve interaktif atölye çalışmaları yer alıyor. Forum, uluslararası insani hukuka saygının teşvik edilmesi, insani yardıma erişimin sağlanması, insani yardım çalışanlarının korunması ve insani yardım ve kalkınma aktörleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilerek acil yardımın uzun vadeli çözümlere bağlanması için bir fırsat sağlıyor.