Abdulaziz bin Selman: Biz Suudi Arabistan'da ‘imkânsız’ kelimesini bilmiyoruz

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’nda bir konuşma yaptı

TT

Abdulaziz bin Selman: Biz Suudi Arabistan'da ‘imkânsız’ kelimesini bilmiyoruz

Abdulaziz bin Selman: Biz Suudi Arabistan'da ‘imkânsız’ kelimesini bilmiyoruz

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Suudi Arabistan'ın ekonomisini çeşitlendirmek ve uygun iş fırsatları yaratmak için çalıştığını belirterek, “Son altı yılda çok şey başardık” dedi. Suudi Arabistan'ın en büyük hidrojen üreticisi olduğuna dikkat çeken Abdulaziz bin Selman, küresel olarak yeşil ve temiz hidrojen ihraç etmeye hazır olduklarını söyledi.

Abdulaziz bin Selman, Riyad'da sekizincisi düzenlenen Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’nda ‘Yeni Enerji Ekonomileri’ konulu özel bir oturumda yaptığı konuşmada, “Biz Suudi Arabistan'da ‘imkânsız’ kelimesini bilmiyoruz” dedi.

Üç gün sürecek Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı, ‘Sonsuz ufuk: Yarını şekillendirmek için bugüne yatırım yapmak’ temasıyla düzenleniyor.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen konferansta küresel zorluklarla yüzleşmek ve bunları ele almak için yeni stratejiler, Afrika'nın küresel ekonomideki rolü, kadınların liderlik pozisyonlarındaki rolü, iç yapılar ve yatırımların pratik yönleri üzerinde duruluyor.

Abdulaziz bin Selman, “Her türlü enerjiyi ihraç ediyor, döngüsel bir karbon ekonomisi kullanıyor, sanayileşmeye atılıyor ve imal edilmiş ve tasarlanmış ürünler ihraç ediyoruz. Çünkü ekonomik çeşitliliğimizi, değer yaratımımızı, tedarik zinciri esnekliğimizi ve istihdam yaratımımızı arttırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yenilenebilir enerji üretimi için rekor fiyatlar elde etmeye devam ediyoruz. Suudi Arabistan'da yılda 20 gigawatt yenilenebilir enerji sağlanacak. Yenilenebilir enerji üretimi için uygun sahaları proaktif bir şekilde belirliyoruz” diyen Abdulaziz bin Selman, gaza doğru kayışın devam ettiğini vurguladı.

Abdulaziz bin Selman sözlerini şöyle sürdürdü: “2020'den bu yana 44 gigawatt yenilenebilir enerji ürettik. Bu da İngiltere'deki toplam kurulu kapasitenin yaklaşık yarısını, İsveç'te ise yüzde 90'ını temsil ediyor. Suudi Arabistan enerji dönüşümünden finansal olarak fayda sağlayacak tek ülke olacak… Biz aslında en büyük hidrojen üreticisiyiz. Yeşil ve temiz hidrojeni küresel olarak ihraç etmeye ve yerel olarak kullanılabilirliğini sağlamaya hazırız.”

sadrgthyj
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’nda konuşuyor. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’ın tüm bölgeleri en az iki elektrik kaynağına bağladığını açıklayan Abdulaziz bin Selman, “Sanayi şehirlerinin gazla beslenmesini sağlamak için ülke genelinde büyük miktarda boru hattı genişletiyoruz” dedi.

Abdulaziz bin Selman sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Suudi Arabistan birkaç yıl içinde enerji dönüşümünde, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin 50 yılda elde ettikleriyle kıyaslanabilecek olağanüstü sonuçlar elde etti. Dünyada hiçbir ülke bu kadar kısa bir süre içinde bu dönüşümü yaşamadı. Karbon piyasasını optimize etmek için Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ile çalışmaya devam ediyoruz ve hem yerel hem de küresel olarak maden ihtiyaçlarımızı güvence altına almak için Maaden şirketi ile birlikte çalışıyoruz. Enerji güvenliği kavramı mineralleri ve hammaddeleri de içerecek şekilde değişecek. Aramco Çin'e yatırım yapmaya devam edecek.”



Veliaht Prens Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
TT

Veliaht Prens Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman bin Abdulaziz, dün Mescid-i Nebevi’yi ziyaret ederek Ravza-i Şerif'te namaz kıldı. Ayrıca Peygamberimiz Hz. Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve sellem) ve iki sahabesini (Allah onlardan razı olsun) selamlama şerefine nail oldu.


Kral Selman ve Veliaht Prens, Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’na 18,66 milyon dolarlık destek sağladı

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Kral Selman ve Veliaht Prens, Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’na 18,66 milyon dolarlık destek sağladı

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman dün, bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’nı başlattı. Kampanya kapsamında iki lider, toplam 70 milyon Suudi riyali (yaklaşık 18,66 milyon ABD doları) bağışlayarak hayır çalışmalarına verdikleri desteği sürdürdü.

Kral Selman 40 milyon riyal, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ise 30 milyon riyal bağışta bulundu. Bu bağışlar, 2021’den bu yana yürütülen kampanya kapsamında Suudi Arabistan’daki hayır çalışmalarına sürekli destek ve teşvikin bir devamı niteliği taşıyor. Kampanya, yüksek güvenilirlik ve şeffaflık standartlarıyla bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor; ileri teknolojik yöntemlerle kolay ve hızlı bağış imkânı sağlıyor. Bu uygulamalar özellikle Ramazan Ayı’nda toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi ve hayırseverlerin katkılarını artırmayı hedefliyor.

İhsan platformunun Denetleme Kurulu Başkanı Macid el-Kasabi yaptığı açıklamada, Kral ve Veliaht Prens’in cömert bağışlarına teşekkür ederek, liderlerin sürekli desteklerinin toplumsal dayanışma, hayır ve yardımlaşmanın en yüksek değerlerini yansıttığını belirtti.

Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’nın altıncı edisyonu, ulusal hayır platformu İhsan üzerinden dün akşam İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz’in onayıyla başlatıldı. Kampanya, Kral Selman’ın hayır çalışmalarına verdiği desteği sürdürme ve Ramazan boyunca toplumsal faydayı artırma amacı taşıyor. Bağışlar, Ramazan Ayı boyunca platformun resmi kanalları üzerinden iletebilecek.

İhsan Platformu Genel Müdürü Mühendis İbrahim el-Huseyni, platformun Kral ve Veliaht Prens’in sürekli desteği sayesinde Suudi Arabistan’daki hayır faaliyetlerini etkin biçimde yürüttüğünü belirtti. Huseyni, platformun yüksek düzeyde yönetişimle bağışları topladığını ve ihtiyaç sahiplerine zamanında ulaştırdığını vurguladı.

Huseyni, kampanyanın ileri düzey dijital yönetişimle çalıştığını, toplumun resmi ve güvenli kanallar aracılığıyla yıl boyunca farklı hayır ve kalkınma projelerine bağış yapmasına imkân sağladığını aktardı. Ayrıca, İhsan Vakfı aracılığıyla bağışçıların sürdürülebilir vakıf fırsatlarından yararlanabileceğini, yatırımların gelirlerinin Suudi Arabistan genelinde hayır işlerinde kullanılacağını ifade etti.

Platform, gelen cömert bağışlar ve toplumsal katkılar sayesinde, faydalanıcıların yaşamlarında olumlu etkiler yaratmayı başardı.

Huseyni, kampanyanın Vizyon 2030 hedefleriyle uyumlu olarak, kâr amacı gütmeyen sektörün topluma katkısını artırdığını ve hayır faaliyetlerinin devamını sağladığını belirtti.

İhsan platformu, Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zekâ Kurumu (SDAIA) desteğiyle faaliyet gösteriyor ve platformun güvenli bağış toplama ve dağıtım süreçlerini yüksek düzeyde yönetişimle sürdürmesi için liderlik tarafından sürekli gözetim altında tutuluyor. Platform faaliyetlerinin İslam hukukuna uygunluğunu ise özel bir komite denetliyor.

İhsan platformunun, çeşitli hayır ve kalkınma alanlarında bağış kabul ettiği; katkıların platformun mobil uygulaması, internet sitesi (Ehsan.sa) ve 8001247000 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla yapılabildiği kaydedildi.


Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
TT

Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Başbakan sıfatıyla ABD Senatörü Lindsey Graham ile iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi.

Prens Muhammed bin Selman ile Graham ve beraberindeki heyet arasında dün Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede bölgesel ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler ve ortak ilgi alanlarına giren konular ele alındı.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban katıldı.