Riyad istişare toplantısında Filistin davasının desteklenmesine yönelik ortak çabalar ele alındı

KİK, Ürdün ve Mısır liderleri Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin daveti üzerine bir araya geldi

iyad istişare toplantısına katılan liderlerin toplu fotoğrafı (Bedr el-Asakir’in X hesabı)
iyad istişare toplantısına katılan liderlerin toplu fotoğrafı (Bedr el-Asakir’in X hesabı)
TT

Riyad istişare toplantısında Filistin davasının desteklenmesine yönelik ortak çabalar ele alındı

iyad istişare toplantısına katılan liderlerin toplu fotoğrafı (Bedr el-Asakir’in X hesabı)
iyad istişare toplantısına katılan liderlerin toplu fotoğrafı (Bedr el-Asakir’in X hesabı)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Ürdün ve Mısır liderleri dün Riyad'da düzenlenen istişare toplantısında, Filistin davasının desteklenmesine yönelik ortak çabalar ve Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler başta olmak üzere, çeşitli bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın çağrısıyla düzenlenen toplantıya, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed ve Bahreyn Veliaht Prensi ve Başbakanı Selman bin Hamed katıldı.

Liderler, 4 Mart'ta Kahire'de yapılması planlanan Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi’nin toplanmasını memnuniyetle karşıladı.

Resmi bir Suudi kaynak, bu toplantının KİK, Ürdün ve Mısır liderleri arasında yıllardır periyodik olarak düzenlenen özel dostluk toplantıları bağlamında, onları birleştiren ve ülkeleri arasındaki iş birliği ve koordinasyonun geliştirilmesine katkıda bulunan yakın kardeşlik ilişkileri çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Kaynak Şarku’l Avsat’a ‘ortak Arap eylemi ve buna ilişkin alınan kararların, Mısır’da düzenlenecek Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi’nin gündeminde de yer alacağını’ ifade etti.

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a gönderdiği telgrafta, kendisi ve beraberindeki heyetin gördüğü sıcak karşılama ve misafirperverlik için derin teşekkürlerini ve minnettarlığını ifade ederek, bunun ‘yakın tarihi ilişkilerin derinliğini ve iki ülke ile halklarını birbirine bağlayan sıcak bağları’ yansıttığını belirtti.

Şeyh Meşal el-Ahmed, ‘başta Filistin meselesi ve Filistin halkının çektiği acılar olmak üzere bölgemizi saran zorlu sınamalar ışığında’ Suudi Arabistan'ın bölgesel ve uluslararası düzeyde sahip olduğu yüksek konumu ve oynadığı önemli rolü teyit eden çabalarını överek, ‘ülkelerimiz için daha iyi bir gelecek sağlamak ve halklarımızın güvenlik ve özlemlerini gerçekleştirmek amacıyla’ ortak çıkarları ilgilendiren tüm konularda görüş birliği sağlamayı umduğunu ifade etti.

Şeyh Muhammed bin Zayed ise X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, ülkeler arasındaki koordinasyon, istişare ve iş birliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde gerçekleştirilen bu toplantıyı düzenledikleri için İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a teşekkürlerini sundu.



Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu

Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu
TT

Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu

Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) 24-25 Şubat 2025 tarihinde ‘İnsani Müdahalenin Geleceğini Keşfetmek’ teması altında Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu’nu düzenlemeye hazırlanıyor. Forum, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in himayesinde, dünyanın farklı ülkelerinden liderlerin, bağışçıların, uzmanların ve insani yardım çalışanlarının katılımıyla, Birleşmiş Milletler (BM) ve insani yardım kuruluşlarının iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia foruma katılım davetinde, KSrelief’in bu forumu, dünyanın dört bir yanından liderlerin, uzmanların, insani politika yapıcıların ve uygulayıcıların, acil insani ihtiyaçları zamanında karşılayan ve sürdürülebilir olumlu değişimin önünü açan, stratejik bir müdahale için yaratıcı yaklaşımlar geliştirmeye katkıda bulunduğu bir diyalog platformu haline getirmeyi amaçladığını vurguladı.

Er-Rebia’nın foruma katılım davetinde, “Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz ‘İnsani Müdahalenin Geleceğini Keşfetmek’ başlıklı Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu'nda bir araya gelerek, en önemli küresel insani yardım sorunlarını ele alma konusundaki kararlılığımızı ve daha önce benzeri görülmemiş acil durumlar ve küresel çapta değişen koşullar ve gelişmeler ışığında ortak çabaların önemini bir kez daha yineliyoruz. Yeni ve yenilikçi insani yardım yöntemlerini keşfedecek, krizlere müdahalede teknolojinin rolünü müzakere edecek ve iklim değişikliği, çatışma ve yerinden edilmeden kaynaklanan zorlukları ele alacağız” ifadeleri yer aldı.

KSrelief: 10 yıllık bağışçılık

KSrelief, 13 Mayıs 2015 tarihinde kuruluşundan bu yana yardım ve insani çalışmalar alanında küresel çapta kilit bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıllarda merkez, 106 ülkede 466 ortakla iş birliği içinde toplam maliyeti 7 milyar 328 milyon 715 bin 762 ABD doları olan 3 bin 355 projeyi hayata geçirdi.

KSrelief'in başarılarından öne çıkanlar

Yemen'deki yardım projelerinin desteklenmesi: Yemen, gıda, sağlık, eğitim ve barınma sektörlerini desteklemek üzere 4 milyar 543 milyon 564 bin 241 dolar maliyetle uygulanan bin 35 proje ile KSrelief’in yardımlarından en fazla yararlanan ülke.

Filistin'e insani yardım: Mültecileri desteklemek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için 512 milyon 611 bin 907 dolar değerinde 130 proje hayata geçirildi.

Suriye ve Türkiye'de acil müdahaleler: KSrelief, Suriye'de 476 milyon 867 bin 973 dolar değerinde 364 proje uyguladı. Türkiye'ye ise depremden etkilenenlere destek olmak amacıyla UNICEF ile iş birliği içinde 3,5 milyon dolar değerinde barınak, gıda ve tıbbi yardım da dahil olmak üzere acil yardım sağladı.

Somali'ye insani yardım: Gıda güvenliği, su ve sağlığı desteklemek amacıyla 235 milyon 197 bin 872 dolar değerinde 130 proje hayata geçirildi.

KSrelief, insani değerler ve uluslararası dayanışma temelinde dünyanın dört bir yanındaki felaketlerden etkilenenlere gerekli desteği sağlama taahhüdüyle, küresel çapta insani müdahaleyi güçlendirme çabalarını sürdürüyor.