Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin eşi ve İlmî Yönetim Kurulu Başkanı Prenses Sare bint Meşhur bin Abdulaziz, bilim ve yeniliğin keşfi için 2025'te ve Muhammed bin Selman Kâr Amacı Gütmeyen Şehri’nde açılması planlanan İlmi Merkezi kurma planlarını duyurdu.
İlmi Merkezi, Suudi Arabistan'daki yeni nesil düşünürleri ve yenilikçileri güçlendirmek ve onlara ilham vermek için Prenses Sare bint Meşhur tarafından kurulan ve yönetilen, hükümet dışı bir girişim olarak biliniyor. Söz konusu merkez, gelecek vaat eden nesillerin eğitim beklentilerini desteklemeye ve geleneksel çerçevelerin ötesine geçen yeni ve yenilikçi bir sistem sağlamaya katkıda bulunmak için Misk Muhammed bin Selman Vakfı'na bağlı kuruluşlar grubuna katılacak.
Prenses Sare bint Meşhur, merkezin gelecek vaat eden Suudi nesli için bir yuva, bilgi ve yaratıcılığın bir ışığı olmaya geldiğini belirterek vizyonlarının bilim ve teknoloji bilgisi tutkusunu besleyen ilham verici bir yer olduğunu vurguladı. Aydınlık bir gelecek özlemlerini karşılamak için merkezin tüm yeteneklerden bireyleri içerdiğini ve yeni nesil düşünürleri ve yenilikçileri güçlendirmeyi amaçladığını da sözlerine ekledi.
Merkz, Suudi Arabistan'ın çevresinden ve doğasından ilham alan benzersiz ve sürdürülebilir kentsel tasarımlara sahip. Bu tasarım, yeni nesilleri yaratıcı olmaya teşvik etmek, soru sormalarını sağlamak, insanlığın karşı karşıya olduğu zorlukları göz önünde bulundurarak daha parlak bir gelecek için inovasyon üzerinde çalışmak, çeşitli olanaklardan yararlanacak bireylerin farklı yetenekleriyle orantılı olarak, ziyaretçiler ve yararlanıcılar için keyifli ve teşvik edici bir ortam oluşturmak amacıyla tercih edildi.
Söz konusu merkez, gelecek vaat eden düşünürler, yenilikçiler ve yeni çağın liderleri için önde gelen bir küresel merkez ve etkileşimli ve güçlendirici bir aile yeri olmak üzere planlandı. Merkez, kullananlar için keyifli ve ilham verici bir bilgi ortamı ve engelliler dahil herkesin ihtiyaçlarını karşılayan imkanlar sağlayacak. Bu imkanlar, gelişmekte olan beyinlere yatırım yaparak tüm ulusal enerjilerin yaratıcılık ve katılım yoluyla geleceği şekillendirmedeki katkısına yansır.
Merkezin programları, etkileşimli bir yolculuk ve geniş bir sergi yelpazesi sunmasıyla edilen öne çıkan STREAM yöntemine (bilim, teknoloji, okuma, mühendislik, sanat ve matematik) dayanıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ayrıca bu yöntem, uzay, çevresel sistemler ve yapay zeka gibi çeşitli konulara ve bunların günlük yaşamla bağlantısına da ışık tutuyor.
Merkz, nesillerin, zorlukların üstesinden gelmesine ve yeni çağda başarılı olmasına yardımcı olmak için eğitimi yenilikçi bilgi çerçeveleriyle destekliyor. Bu desteklemeyi de Suudi Arabistan'ın akıllara yatırım yapan ve herkes için daha iyi bir geleceği şekillendirmeye katkıda bulunan öncü bir ülke olarak konumunu güçlendirmeye yönelik geleneksel çerçevelerin ötesine geçen, zamana ayak uyduran bir eğitim sistemi sağlamaya katkıda bulunacak şekilde yapıyor.
Merkez ayrıca, geleceğin bilim insanları ve yenilikçileri için sponsorluk programlarının etkinleştirilmesinde toplumu dahil ederek bilgiyi geliştirmeye çalışıyor. Bunu da yenilikçi öğrenme programlarının gelişmesine katkıda bulunacak, bilgi tutkusunu artıracak ve Suudi gençliğinin yaratıcılığını ve fikirlerini özgür bırakacak şekilde gerçekleştiriyor. Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda bilgi ekonomisini güçlendirmeyi, geliştirmeyi ve ülkedeki büyüme ve dönüşüm yolculuğuna liderlik edecek yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Merkez, ziyaretçileri gerçekliği temel bileşenleri (enerji, madde ve bilgi) ve bunlar arasındaki birbirine bağlılığı açıklayan ilke ve süreçler hakkındaki bilgilerini geliştirmek için bir keşif yolculuğuna çıkaracak. Bu da ancak özel nitelikteki üç etkileşimli alan aracılığıyla gerçekleşiyor: Dünyamız, benlik ve icatlar.
Her alanda takip edilen yöntemde ziyaretçileri heyecanlandırmak ve büyülemek için tasarlanmış sergiler ve programlar ile keşif ve yenilikçi analizleri teşvik eden değerli sorular kullanılıyor. Sürdürülebilirlik hedefleri arasında bireyler ve toplum için sağlık ve esenlik, temiz enerji ve şehirlerin ve toplulukların sürdürülebilirliği bulunuyor.