FKÖ, Hamas’ın İsrail ile yaptığı ateşkesi kabul etmiyor

FKÖ, Hamas’ın İsrail ile yaptığı ateşkesi kabul etmiyor
TT

FKÖ, Hamas’ın İsrail ile yaptığı ateşkesi kabul etmiyor

FKÖ, Hamas’ın İsrail ile yaptığı ateşkesi kabul etmiyor

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi üyesi Azzam el- Ahmed, Hamas ile İsrail arasında Gazze’ye malların girişine izin verilmesi karşılığında yapılan ateşkesi kabul etmediklerini duyurdu.

Ahmed açıklamasında şunları söyledi:

“Birkaç aydır Hamas ile çeşitli taraflar arasından ateşkese yönelik temaslar olduğu söyleniyor. Katar, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov ve onlardan bağımsız olarak Mısır da bu görüşmelerin içindeydi. Hamas her biriyle farklı konuştu. Biz ise şunu dedik: Hareketimizin ilkesi açık. Mısır Cumhurbaşkanı ve Filistinli örgütlerin söylediği akan kanın durdurulması ayrı, Hamas’la yapılan ateşkes ayrıdır. Hamas ateşkes için koyduğu şartlarla konuyu siyasileştirdi. Sonunda konu Gazze’ye girecek bazı ihtiyaç malzemeleri konusuna bağlandı. Buna kesinlikle izin verilemez. Bu konu hakkında meşru otorite sorumlu olmalı. Herhangi bir örgüt değil.”

Ahmed, Mısır gözetiminde İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını takip ediyordu. Anlaşma, Katar tarafından Hamas çalışanlarına verilecek maaşlar ile yakıtın Gazze’ye sokulması karşılığında varılacak ateşkesi kapsıyordu.

İlk anlaşma, uzlaşma sağlanana kadar 6 ay içinde, Gazze elektrik santrallerine yakıt girişine ve Hamas çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için verilmiş Katar fonunun İsrail tarafından aktarılmasını kapsıyordu. Buna karşılık Büyük Geri Dönüş Yürüyüşleri’nin sonlandırılması isteniyordu. Anlaşma maddeleri arasında malların geçişi için Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’nın açılması ile balık avlanma mesafesinin aşamalı olarak önce 9 ardından da 12 deniz miline çıkarılması da bulunuyordu.

İkinci aşamada ise Hamas’ın elindeki İsrailli askerlerin ve vatandaşların Gazze’nin yeniden imar edilmesinden önce serbest bırakılması vardı.

Şarku’l Avsat, FKÖ’nün Hamas tarafından yapılan anlaşmayı reddettiğini yayınlamıştı. FKÖ, uzlaşma olmadan ateşkes anlaşması yapılmasına karşı olduğunu aktarmıştı.

Filistin Hükümeti malların Hamas’a geçmesine izin verilmesininin Yüzyılın Anlaşması bağlamında Gazze ile Batı Şeria arasında bölünmeyi sağladığını düşünüyor.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi üyesi Azzam el- Ahmed, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Gazze’ye yardımların girmesi Filistin’in iç meselesidir. Kim Filistin’e yardım etmek istiyorsa bu meşru Filistin hükümeti ve FKÖ yoluyla gerçekleşmelidir. Filistinlilerin konumunu parçalayarak değil.”

Ahmed, Katar’ın Hamas memurlarının maaşlarını İsrail üzerinden ödemesinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi tarafından ele alındığını ise reddetti. Söylenti olarak nitelendirdiği haberlerle ilgili olarak “İsrail daha önce Filistin hükümetine baskı kurmak için bu yolu denedi. Bu çok tehlikeli bir tutum” dedi.

İsrail, Filistin hükümetine vergiler karşılığında her ay 180 milyon dolar ödenek ayırıyor. İsrail bu vergilerden ayırdığı ödeneği sık sık provokasyon ya da düşmanlık olarak nitelendirdiği adımlar atıldığında bir ceza yöntemi olarak kesiyor.

Filistin Hükümeti 1,8 milyon dolarlık mali açık ve 5 milyar dolar borcundan dolayı sıkıntı içinde bulunuyor.



Axios: Witkoff, İsrail ve Hamas'a Gazze'de güncellenmiş bir ateşkes önerisi sundu

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları sonrası yükselen dumanlar (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları sonrası yükselen dumanlar (AFP)
TT

Axios: Witkoff, İsrail ve Hamas'a Gazze'de güncellenmiş bir ateşkes önerisi sundu

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları sonrası yükselen dumanlar (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları sonrası yükselen dumanlar (AFP)

ABD merkezli haber sitesi Axios dün, İsrailli bir yetkili ve bir kaynağa dayandırdığı haberinde ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, İsrail ve Hamas'a Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması için güncellenmiş bir öneri sunduğunu ve şu an her iki tarafa da bunu kabul etmeleri için baskı yaptığını bildirdi.

İsrail ve Hamas'tan müzakere ekipleri şu an Katar’ın başkenti Doha'da bulunuyorlar. Ancak Axios’a konuşan kaynaklar, Witkoff'un önerisiyle ilgili görüşmelerin şu anda başka kanallar üzerinden yürütüldüğünü söylediler.

Axios, Witkoff'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve danışmanı Ron Dermer ile doğrudan temas halinde olduğunu ve bir aracı vasıtasıyla Doha'da Hamas liderleriyle görüşmeler yaptığını aktardı.

Yeni öneri 45-60 günlük ateşkes karşılığında 10 rehinenin serbest bırakılmasını ve Filistinli tutukluların salıverilmesini öngörüyor. Ancak Axios'a göre bu öneri, ateşkesin savaşın sona ermesine yol açabilecek daha geniş bir sürecin başlangıcı olacağını vurgulayan yeni ifadelerle önceki önerilerden ayrışıyor.

Axios'a konuşan kaynaklardan biri yeni önerinin, Hamas'a şimdi yapılacak kısmi bir anlaşmanın daha sonra savaşın sona ermesinin yolunu açabileceği güvencesini vermeye çalıştığını söyledi. Netanyahu’nun prensipte buna olumlu yanıt verdiğini belirten kaynağa göre bu öneri, şartlı ve çekincelerle dolu, Hamas ise henüz nihai bir onay vermedi ve geçici bir sükunetin kalıcı bir sükunete dönüşebileceğine dair açık garantiler talep etti.

Dün sabah Hamas Hareketi liderlerinden biri, CNN'e yaptığı açıklamada hareketin 60 günlük ateşkes ve 300 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında yedi ila dokuz İsrailli rehineyi serbest bırakmayı kabul ettiğini ifade etti.

Axios'a konuşan İsrailli bir yetkili ise şunları söyledi:

“Bugünlerde Doha'da yapılan görüşmeler sadece bir paravan. Oradaki gerçek müzakereler henüz başlamadı. İki taraf şartlar üzerinde anlaşırsa, müzakereler ayrıntıları görüşmek üzere Doha'ya taşınacak.”

Öte yandan İsrail ordusu dün sabah Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve güneyinde geniş kapsamlı kara operasyonlarına başladığını duyurdu.