Husiler, Sana Havalimanı’nı kapatmakla tehdit ediyor

Meşruiyete bağlı güçler geçtiğimiz hafta el-Mukelle’de bir güvenlik noktasında (AFP)
Meşruiyete bağlı güçler geçtiğimiz hafta el-Mukelle’de bir güvenlik noktasında (AFP)
TT

Husiler, Sana Havalimanı’nı kapatmakla tehdit ediyor

Meşruiyete bağlı güçler geçtiğimiz hafta el-Mukelle’de bir güvenlik noktasında (AFP)
Meşruiyete bağlı güçler geçtiğimiz hafta el-Mukelle’de bir güvenlik noktasında (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Husi milisler ve meşru Yemen hükümetinin ‘Sana Havalimanı’nın ticari uçuşlara yeniden açılması çerçevesinde uzlaşı sağlaması için’ İsveç’te istişarelere başlarken, Husi milisleri, dün havalimanını BM kuruluşları tarafından gerçekleştirilen insani uçuşlara kapatmakla tehdit etti.
İran yanlısı grup, BM himayesinde gerçekleştirilen İsveç istişarelerine, “halkı savaş cephelerine alma düzeyini tırmandırma, milislere yiyecek ulaştırma, Sana ve örgütün kontrolü altındaki diğer bölgelerde baskı ve kaçırma eylemlerini tırmandırma” faaliyetleriyle eşlik etti. Bu bağlamda Husi lideri ve Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, İsveç müzakerelerinde havalimanını yeniden açmak için uzlaşı sağlanamaması durumunda Sana Havalimanı’nı insani uçuşlara nihai olarak kapatma tehdidinde bulundu.
Husi milisler, Sana Havalimanı’nın ticari uçuşlara açılması için hasta, yaralı ve yolcuların karşılaştığı zorlukları bahane gösterirken, gözlemciler ise söz konusu faaliyetin, diğer çıkarcı hedeflerin yanı sıra finansal gelirden yararlanma amaçlı olduğunu belirtti.
Gözlemciler, İsveç’teki müzakereler sırasında meşru hükümetin, havalimanının Sana’dan diğer Yemen şehirlerine yolcu taşımak üzere iç ticari uçuşlar için ısrarcı olduğunu ifade etti.
Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre Muhammed Ali el-Husi, 6 Aralık’ta kişisel Twitter hesabı aracılığıyla, havalimanının herhangi bir kısıtlama olmaksızın yeniden açılması konusunda uzlaşı sağlanamaması halinde Husi yetkililerin Sana Havalimanı’nı BM ve insani yardım kuruluşları da dahil tüm uçuşlara kapatacağı tehdidinde bulundu.
Husiler halka yönelik baskılarını artırdı
Geçtiğimiz günlerde Husiler, Sana ve İb bölgelerinde halkı savaş cephelerine alma faaliyetlerine yeniden başladı. Aynı şekilde milisler, el-Mehvit, Hacca ve Amran bölgelerindeki halkı, batı cephelerinde konuşlandırılmış milislere gıda ulaştırmaya zorluyor. İb’deki görgü tanıkları tarafından Şarku’l Avsat’a aktarılana göre bölgedeki Husi liderliği, kabile şeyhlerine savaş cephelerine daha fazla unsur göndermek üzere baskı yapmak için köy ve kasabalardaki faaliyetlerini sürdürüyor.
Bölgedeki partizan kaynaklardan Şarku’l Avsat’a belirtilene göre, Husilerin savaş cephelerindeki savaşçı sayılarını artırma ısrarı, barış sağlama ve darbeyi sona erdirme çabalarıyla çelişiyor.
Barış görüşmelerine rağmen Hudeyde saldırılar sürüyor
Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in yeğeni tarafından yönetilen ulusal direniş tugayları sözcüsü Albay Sadık David, Husi milislerinin Hudeyde’de saldırını sürdürdüğünü söyledi.
David, kişisel Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Husi milislere mensup bir heyet, İsveç’e gitti. Ancak aynı zamanda Hudeyde şehrindeki binaları ve yolları bombalamaya, sivillere karşı terör faaliyetlerine devam ediyorlar” ifadelerine yer verdi.
Aynı şekilde Husilerin, Hudeyde’de geniş çaplı bir tutuklama operasyonu başlattığı, kaçırılan onlarca kişiyi bilinmeyen yerlere götürdükleri belirtildi.
Hudeyde’deki Husi milisler, geçtiğimiz günlerde akıl hastalarına hizmet veren bir kliniğe el koyduktan sonra da yabancı uyruklu 12 kişiyi Sana’ya göndermişti. Milislerin, kliniği de askeri bir kışlaya dönüştürdüğü aktarılmıştı.
Husiler 109 kişiyi kaçırdı
Sana’daki Halk Kongresi Partisi kaynaklarının belirttiğine göre Husiler, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in ölüm yıl dönümünde Sana halkına yönelik kaçırma ve tutuklama operasyonlarını yoğunlaştırdı. Husilere ait güvenlik birimleri de bir ayda “güvenlik” kapsamında 109 kişiyi kaçırdıklarını duyurdu.
Diğer taraftan Yemenli insan hakları aktivistleri, Husi milislerin, Eylül 2014’te meşruiyete karşı yaptıkları darbeden bu yana aralarında gazeteci, aktivist ve politikacılar da olmak üzere 7 binden kişiyi cezaevlerinde alıkoyduklarını vurguladı.
Hacca Üniversitesi’nden 4 profesör kaçırıldı
Aynı şekilde Hacca Üniversitesi akademik kaynaklarına göre Husiler, geçtiğimiz çarşamba günü 4 profesörü kaçırarak bilinmeye bir yere götürdü.
Kaynaklar, milislerin Hacca Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dekanı Dr, Hamid İsa’yı, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Abdusselam el-Selaya’yı, eski Coğrafya Bölüm Başkanı Dr. Hamdan el-Hamdani’yi ve Bilgisayar Bölümü Başkanı Dr. Zeyd el-Marhabi’yi kaçırdığını vurguladı.
Yemenli insan hakları aktivistlerine göre, Husi milislerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan milyonlarca insan sürekli ihlallerden ve kişisel özgürlerinin bastırılmasından mustarip.
Halk üzerinde devam eden baskının yanı sıra Husilerin, yerli gaza yönelik krizi alevlendirerek yakıt fiyatlarına zam yapması da vatandaşların acısını daha da artırdı. Aynı şekilde milisler, uluslararası örgütler tarafından Yemen halkına sağlanan insani yardımlara el koymaya ve bu yardımları savaş cephelerindeki milislere dağıtmaya devam ediyor.



Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump
TT

Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump

Hamas'tan bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Gazze Şeridi'ni "alıp" "serbest bölge" haline getirme isteğini dile getirdiği açıklamalarına ilişkin yorum yaparak, dün Gazze'nin "satılık olmadığını" söyledi.

Hareketin siyasi büro üyesi Basem Naim yaptığı açıklamada, "Gazze, Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır, açık pazarda satılık bir mülk değildir" ifadelerini kullandı.

Trump, dün Katar'da yaptığı bir iş toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni "serbest bölge yapacağını" ve Filistin topraklarında kurtarılacak hiçbir şey kalmadığını söyleyerek, Gazze Şeridi'ni kontrol altına alma isteğini yineledi.

frgty67uı8
Hamas'ın askeri kanadı el Kassam Tugayları'ndan iki savaşçı (Arşiv- Reuters)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Trump, Gazze ile ilgili fikrini ilk kez şubat ayında ortaya attı ve ABD'nin bu bölgeyi yeniden geliştireceğini ve Filistinlileri başka yerlere göç etmeye zorlayacağını söyledi.

Plan, Filistinliler, Arap ülkeleri ve Birleşmiş Milletler tarafından etnik temizlik olarak nitelendirilerek dünya çapında kınandı.

İsrail'in yaklaşık 53 bin Filistinlinin ölümüne ve Gazze'nin büyük bir kısmının yıkılmasına yol açan askeri saldırıları sürerken, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun çoğu ülke içinde yerinden edildi.

Asgari şart

Naim, Gazze'ye yardımların ulaştırılmasının, mart ayı başından beri bölgede abluka uygulayan İsrail ile müzakereler için «asgari şartı» olduğunu vurguladı.

Hamas Siyasi Bürosu'ndan bir üye, "Olumlu ve yapıcı bir müzakere ortamı için asgari şart, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin geçiş noktalarını açması ve insani, gıda ve tıbbi yardımların girişine izin vermesidir" dedi.

İsrail, Hamas'ın Ekim 2023'te gerçekleştirdiği saldırının ardından askerî harekâtına başladı.