Mısır Cumhurbaşkanı, denetim yaptı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah el-Sisi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah el-Sisi
TT

Mısır Cumhurbaşkanı, denetim yaptı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah el-Sisi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah el-Sisi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bir projenin açılışında devlet yetkililerine yönelttiği sorular, özellikle bazı sorulara cevap verilememesi çerçevesinde bazı yetkilileri sıkıntıya soktu.
Kahire valisi Halid Abdul Al, Cumhurbaşkanının kendisine “Kahire’nin gelir hacmine ilişkin” yönelttiği soruya cevap veremedi. Sisi, 22 Aralık’ta 10 Ramazan Şehri tarım yetkilisine de Mısır’ın 1 yıllık domates tüketimine dair bir soru yöneltirken, sorusuna herhangi bir cevap alamadı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Sisi, 22 Aralık’ta “Üretimimizin, piyasanın ihtiyaç duyduğunun yüzde 1’ine denk geldiğinin farkında olmalıyız. İnsanlara bunu söylüyoruz” açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Mısır Cumhurbaşkanı, Kahire valisine birkaç soru yöneltti. Ancak vali, sorular karşısında sessiz kalırken, Sisi’ye herhangi bir cevap veremedi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı ise “Bir yetkili, vatandaş ve sokakların sorularına yanıt vermek ve gerçekleri vatandaşların önüne koymak için kendi şehrindeki her şeyi bilmek zorundadır” şeklinde karşılık verdi.
Daha sonra aktivistler, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla Cumhurbaşkanı Sisi’nin Kahire valisine yönelttiği soruyu içeren bir video yayınlayarak, görevinin yetkilerini bilmeyen tüm yetkililere “cezai işlem yapılması” çağrısı yaptı. Bir avukat da Mısır Başsavcısı Nebil Sadık’tan Kahire valisi aleyhinde “görevlerini ihmal ettiği” suçlamasıyla bir karar alması talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Sisi, geçtiğimiz Eylül ayında da “Kahire Uluslararası Havalimanı yolundaki elektrik direklerinde bir problemin olduğunu söyleyerek” Kahire valisini utandırmıştı. Sisi, o dönemde “Lütfen, bu mevzuya eğilin. Sadece size hatırlatmak istedim” ifadelerini kullanmıştı. Vali ise Sisi’ye “Talimatlarınız yerine getirildi” karşılığını vermişti.
Abdul Fettah el-Sisi, 22 Aralık’ta 800 ton ürün depolama kapasitesi ve günlük 400 tonluk üretim kapasitesine sahip 10 Ramazan Şehri’ne dair tarım projesi kapsamındaki sınıflandırma ve ambalajlama istasyonunun açılışını gerçekleştirdi. Sisi, açılış sırasında “Çalışma sistemi, şahit olduğumuz başarıların temel nedenidir” açıklamasında bulundu. Mısırlıların, özellikle de gençlerin çeşitli uzmanlıklarla gerçekleştirdiği bu başarılar için gurur duymaları gerektiğini belirten cumhurbaşkanı, bu tür projeleri yürütmeye devam edeceklerini belirtti.
40 bin tonluk bir alanda dünyanın en güzel hurmalarını üretecek büyük tarım arazisinde çalışmaları tamamladıklarını söyleyen Sisi, proje kapsamında 2,5 milyon palmiye ağacının bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, bu tür bir projede dondurucular, sınıflandırma istasyonları ve fabrikalar olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Sisi, “Devletimiz, yabancı şirketlere dayanmak yerine ulusal şirketleri aktifleştirmelidir” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan Sisi, Tarım ve Dayanışma bakanlıklarının, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yetkililerine, köylüleri, para kazanmak amacıyla tarım arazilerini geliştirmeye ikna etme çağrısında bulundu. Halka sera yapımında destek sağlayacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı, tarım arazilerine bina inşa edilmemesi hususunda vatandaşları ikna edici alternatif uygulamaların ortaya koyulması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Sisi, geçtiğimiz Eylül ayında tarım arazilerine ilişkin uyarıda bulunarak, “Tarım arazilerin gasp edilmesi, ülke genelinde yaygın bir faaliyettir. Bunun ciddiyetinin farkında olmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.



Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Dünya Gıda Programı konvoyuna yönelik saldırısını kınadı

El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
TT

Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Dünya Gıda Programı konvoyuna yönelik saldırısını kınadı

El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)

Sudan Dışişleri Bakanlığı dün, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından Kuzey Kordofan'da Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait kamyonlara insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıyı kınadı.

Bakanlık açıklamasında, yardım konvoylarını hedef almanın uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali olduğunu ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırma çabalarını baltaladığını belirtti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ihtiyaç sahiplerine yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşlarıyla iş birliğine tam desteğini yineledi.

Daha önce, Sudan Doktorlar Ağı, Kuzey Kordofan'da Dünya Gıda Programı (WFP) yardım konvoyuna düzenlenen HDK saldırısında bir kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.


Alimi, yeni Yemen hükümetinin kurulduğunu duyurdu

 Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
TT

Alimi, yeni Yemen hükümetinin kurulduğunu duyurdu

 Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Reşad el-Alimi dün, Başbakan Dr. Şai ez-Zindani’nin önerisi ve Başkanlık Konseyi’nin onayı doğrultusunda yeni hükümeti kurma ve üyelerini atama kararı aldı. Kararın, ülkenin yüksek menfaatleri doğrultusunda alındığı belirtildi.

Yeni hükümette Dr. Şai ez-Zindani, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak. Bunun yanında, Muammer el-İryani Enformasyon Bakanı, Nayif el-Bekri Gençlik ve Spor Bakanı, Salim es-Sukatri Tarım, Sulama ve Balıkçılık Bakanı, General İbrahim Haydan İçişleri Bakanı, Tevfik eş-Şercebi Su ve Çevre Bakanı, Muhammed el-Eşvel Sanayi ve Ticaret Bakanı, Dr. Kasım Behaybih Sağlık Bakanı, Bedr el-Arida Adalet Bakanı, General Tahir el-Akili Savunma Bakanı, Mühendis Bedr Basleme Yerel Yönetimler Bakanı, Muti Demmac Kültür ve Turizm Bakanı, Dr. Enver el-Mehri Mesleki Eğitim ve Teknik Öğretim Bakanı, Mühendis Adnan el-Kaf Elektrik ve Enerji Bakanı, Mervan bin Ganim Maliye Bakanı ve Dr. Afrah ez-Zuvbe Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı olarak atandı.

Hükümet kadrosunda ayrıca Salim el-Avlaki Kamu Hizmetleri ve Sigortalar Bakanı, Hakim İşrak el-Mektari Hukuk İşleri Bakanı, Dr. Adil el-Abadi Eğitim Bakanı, Dr. Emin el-Kadesi Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Dr. Şadi Basira İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, Dr. Muhammed Bamka Petrol ve Madenler Bakanı, Muhsen el-Ömeri Ulaştırma Bakanı, Mühendis Hüseyin el-Akrabi Bayındırlık ve Yollar Bakanı, Muhtar el-Yafii Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı, Meşdel Ahmed İnsan Hakları Bakanı, Şeyh Türki el-Vedai Vakıflar ve Rehberlik Bakanı, Dr. Abdullah Ebu Huriye Meclis İşleri Bakanı, Ekrem el-Amiri Devlet Bakanı, Abdulgani Cemil Devlet Bakanı ve Sana Başkent Yetkilisi, Abdurrahman el-Yafii Devlet Bakanı ve Aden Valisi, Ahmed el-Avlaki Devlet Bakanı, Dr. Ahad Casus Kadın İşleri Bakanı, Velid el-Kadimi Devlet Bakanı ve Velid el-Ibare Devlet Bakanı olarak görev yapacak.

Karar, Yemen Anayasası, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi ve uygulama mekanizması, 2022 yılı 9 sayılı yetki devri kararı, 7 Nisan 2022 tarihli Başkanlık Konseyi kurulması ve 2004 yılı 3 sayılı Bakanlar Kurulu Yasası ile Başbakan atama ve hükümet kurma yetkisini düzenleyen karar doğrultusunda alındı.


ABD yetkilileri Bingazi saldırısının kilit isimlerinden birini gözaltına aldı

ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, FBI Direktörü Kash Patel ve Columbia Bölgesi ABD Başsavcısı Jeanine Pirro ile birlikte (AP)
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, FBI Direktörü Kash Patel ve Columbia Bölgesi ABD Başsavcısı Jeanine Pirro ile birlikte (AP)
TT

ABD yetkilileri Bingazi saldırısının kilit isimlerinden birini gözaltına aldı

ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, FBI Direktörü Kash Patel ve Columbia Bölgesi ABD Başsavcısı Jeanine Pirro ile birlikte (AP)
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, FBI Direktörü Kash Patel ve Columbia Bölgesi ABD Başsavcısı Jeanine Pirro ile birlikte (AP)

ABD Başsavcısı Pam Bondi, FBI'ın 2012'deki Bingazi'deki ABD konsolosluğuna yapılan saldırının kilit isimlerinden birinin gözaltında alındığını duyurdu.

Bondi, Zubeyr al-Bakouş'un ABD'ye iade edildiğini ve cinayet, kundaklama ve terörle ilgili suçlamalarla karşı karşıya kalacağını açıkladı. Bondi, " Bingazi' saldırısına karışan kilit isimlerden biri yakalandı. Zubeyr el-Bakouş bugün sabah saat 3:00'te Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'ne getirildi ve şu anda gözaltında" dedi.

FBI Direktörü Kash Patel, şüphelinin "on yıldan fazla süren bir takibin ardından Virginia'ya getirildiğini, şu anda gözaltında olduğunu ve bugün mahkemeye çıkarılacağını" söyledi.

Columbiya Bölgesi Başsavcısı Jeanine Pirro, el-Bakouş'un birinci derece cinayet, cinayete teşebbüs, kundaklama ve teröristleri destekleme de dahil olmak üzere sekiz suçlamayla karşı karşıya olduğunu belirtti.

11 Eylül 2012 saldırısında Amerikan misyonunun dört üyesi öldürüldü; saldırının daha sonra Libyalı aşırılıkçılar tarafından gerçekleştirilen kasıtlı bir eylem olduğu belirlendi ve bu aşırılıkçılardan bazılarının el Kaide ile bağlantılı gruplarla ilişkisi olduğu ortaya çıktı.

El-Bakouş, saldırıyla ilgili suçlamalarla karşı karşıya kalan üçüncü kişi. Diğer ikisi, Ahmed Abu Hattala ve Mustafa el-Imam, uzun hapis cezalarını çekiyor; bir diğer şüpheli Ali el-Avni el-Harzi ise 2015 yılında Irak'ta bir hava saldırısında öldürüldü.

ABD konsolosluğuna yapılan saldırıda Büyükelçi Chris Stevens de dahil olmak üzere dört Amerikalı hayatını kaybetti ve bu olay, Ekim 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ve öldürülmesinin ardından Libya'yı saran kaosun ortasında gerçekleşti.

Saldırı, Bingazi'deki ve genel olarak Libya'daki kaosun sembolü haline geldi. Bu olay, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir dizi soruşturmaya yol açtı ve bu soruşturmalar sırasında Kongre'deki Cumhuriyetçiler, 2016 başkanlık kampanyası öncesinde Demokrat aday Hillary Clinton ile çatıştı.