​Türkiye’nin borcu 220 milyar dolara yükselirken yabancı yatırımlar son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi

İstanbul’ın ticaret merkezinden bir görünüm
İstanbul’ın ticaret merkezinden bir görünüm
TT

​Türkiye’nin borcu 220 milyar dolara yükselirken yabancı yatırımlar son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi

İstanbul’ın ticaret merkezinden bir görünüm
İstanbul’ın ticaret merkezinden bir görünüm

Türkiye'de yabancı yatırımlar, 2018’de önemli bir düşüş kaydederken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), aynı yıl için 56.3 milyar Türk Lirası (10,7 milyar dolar) net kar açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ise Türkiye'nin toplam borcunun 220 milyar dolar olduğu belirtildi.
TCMB tarafından yapılan açıklamada, bankanın net karının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 200’den fazla arttığı belirtildi. TCMB'nin 2017 yılında dönem karı 18 milyar 383 milyon 903 bin 389 liraya ulaşmıştı. Toplam aktifleri ise bir önceki yıla oranla yüzde 13.2’lik artışla 721.5 milyar lira (137.2 milyar dolar) olan TCMB’nin aktifinde yaklaşık 106 milyar liralık uluslararası standartta safi gram altın olduğu belirtildi.
Bununla birlikte TL, dolar karşısında değer kaybederken 2017 yılı sonunda 3.80 lira olan dolar, 2018 yılı sonunda 5.26 liradan işlem gördü.
Yabancı yatırımda düşüş
Öte yandan, TCMB ve diğer devlet kurumlarından alınan resmi verilere göre Türkiye'ye doğrudan yapılan yabancı yatırım oranında gerileme yaşanırken 2018'de 6.5 milyar dolara ulaşan yabancı yatırım hacmi, doğrudan yabancı yatırım hacmi 7.5 milyar dolar olan 2017'ye oranla yüzde 12.8 geriledi. Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımlar, doğrudan yatırım hacmi 6.25 milyar dolar olan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.
TCMB ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancı yatırımlar, 2014 yılında 10,5 milyar dolara, 2015 yılında 8,6 milyar dolara, 2016 yılında ise yaklaşık 12.07 milyar dolara ulaşmıştı.
Dünya Bankası'nın hazırladığı “İş Yapma Kolaylığı Endeksi'ne” (Doing Business) göre Türkiye, 2018 yılında İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında 17 basamak sıçrayarak 43’üncü sıraya yükselmişti.
Yatırımcı çekimser kaldı
Türk hükümeti Eylül ayında, yabancıların Türk vatandaşlığı kazanmaları için gerekli mali ve yatırım standartlarının gevşetildiği prosedürler de dahil olmak üzere yabancı yatırımcıları teşvik etmek için bir takım önlemler içeren bir paket açıkladı. Ancak Türkiye'deki yatırım ortamı, döviz piyasalarındaki dalgalanma ve yerel piyasalarda dolaşan döviz miktarındaki düşüş nedeniyle yatırımcıların hala çekimser davranmasına sebep oluyor.
Türkiye, geçtiğimiz Ağustos ayında ABD ile yaşanan diplomatik kriz nedeniyle zor bir ekonomik süreçten geçerken TL, dolar karşısında değerinin yüzde 47'sini kaybetmiş, dolar 7.24 liradan işlem görmüştü. Bu durum, işsizlik oranları, enflasyon, üretim ve ekonomiye tüketici güveni gibi çeşitli ekonomik göstergeleri etkiledi.
Türkiye'nin borcu 220 milyar dolar
Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Ocak itibariyle merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre 586.2 milyarı TL, 511.9 milyarı ise döviz cinsinden olmak üzere Türkiye’nin borcu toplam 1 trilyon 98 milyar 100 milyon lirayı (yaklaşık 220 milyar dolar) buldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim brüt borç stoku 2017 sonu itibariyle 876 milyar 500 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, 2012 sonu itibariyle 243.1 milyar liraydı.
Önemli şirketler iflas bayrağını çekiyor
Bununla birlikte Türkiye’deki büyük şirketlerin iflas davaları zinciri de devam ediyor. Türkiye’nin en köklü kara taşımacılığı şirketlerinden biri olan Ulusoy Seyahat’in marka hakkını alan ve konkordato başvurusu sonucu 3 ay mühlet verilen Ulusoy Ulaşım hakkında, Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada iflas kararı verildi. Mahkeme firmaya ek süre vermedi.
Ulusoy Seyahat, Pamukkale Turizm’in ardından bir ay içinde resmen iflas eden ikinci büyük taşımacılık şirketi oldu. Türkiye’de 57 yıldır şehirlerarası taşımacılık hizmeti veren Pamukkale Turizm, 24 Ocak'ta iflas ettiğini duyurmuştu.
Türkiye’de şirketlerin mallarını korumak için konkordato başvurusunda bulunma hakkı var. Konkordato, borcun 3 ay içinde geri ödenmesi için iflasın geçici olarak ertelenmesi anlamına geliyor. Bu prosedür sayesinde şirketin mülkiyeti, mahkeme kararıyla korunuyor. Ancak şirketler, konkordato başvurularının kabulü için verilen süre zarfında borçlarının yarısını ödemek zorundalar.



Amerikalılar yumurta fiyatları krizine karşı tavuk kiralıyor

 Los Angeles bölgesine yumurta sağlayan Victoria Lee, Agua Dulce'deki çiftliğinde (AFP)
Los Angeles bölgesine yumurta sağlayan Victoria Lee, Agua Dulce'deki çiftliğinde (AFP)
TT

Amerikalılar yumurta fiyatları krizine karşı tavuk kiralıyor

 Los Angeles bölgesine yumurta sağlayan Victoria Lee, Agua Dulce'deki çiftliğinde (AFP)
Los Angeles bölgesine yumurta sağlayan Victoria Lee, Agua Dulce'deki çiftliğinde (AFP)

ABD'de yumurta fiyatlarının artması ve süpermarketlerde kısıtlanması, birçok Amerikalıyı ihtiyaçlarını karşılamak için yumurtlayan tavuk kiralamaya yöneltti.

Los Angeles yakınlarındaki La Crescenta'da yaşayan Young Mi Kim, henüz tavuk satın almaya hazır olmadığı için bu geçici çözümü tercih etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Mi Kim, iki tavuk ve onları yetiştirmek için gerekli tüm ekipmanları teslim alırken şöyle diyor: “Yetiştirmeyi denemek istiyorum, bakalım sevecek miyim.”

Görsel kaldırıldı.Çiftlikte kümesin önünden geçen tavuk

“Tanıdığım bazı kişilerin evlerinde tavukları var, ancak bunun için çok fazla çalışma gerekiyor: Tüm bahçelerini yenilemeleri gerekti,” diyen üniversite profesörü, “Tavuk kiralamak iyi bir başlangıç” ifadesini kullanıyor.

Bunu yapmak için yaklaşık on yıl önce Pensilvanya'da başlatılan Rent the Chicken adlı projeye başvurdum. O tarihten bu yana hizmet, yerel çiftçilerle kurulan ortaklıklar sayesinde Kuzey Amerika genelinde 40'tan fazla şehre yayıldı.

Görsel kaldırıldı.Los Angeles bölgesine yumurta sağlayan Victoria Lee, Agua Dulce'deki çiftliğinde (AFP

Ancak bu durum, son kuş gribi salgını nedeniyle tavuk çiftliklerinin tamamının kapatılması ve yumurta fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ani ve büyük bir yayılma gösterdi.

Los Angeles bölgesine, şehir dışındaki Agua Dulce'deki çiftliğinden yumurta tedarik eden Victoria Lee, “Bu yıl özellikle, geçen yılın aynı dönemine göre üç ila dört kat daha fazla ilgi görüyoruz” diyor.

Görsel kaldırıldı.Victoria Lee (sağda) Yong Mi Kim'e (solda) yumurtlayan tavukları ve taşınabilir tavuk kümesini tanıtıyor (AFP)

Yumurta krizinin doruk noktasında, Amerikalılar 12 yumurta için normal fiyatının üç katı olan 10 dolardan fazla öderken, süpermarketler de her müşteriye satabilecekleri yumurta sayısını sınırlamak zorunda kaldı.

Yumurta ile ilgili enflasyon, yaşam maliyetlerinin artmasının önemli bir göstergesi haline geldi ve bu durum son başkanlık seçim kampanyasında büyük etki yarattı.

Donald Trump, gıda fiyatlarındaki enflasyonla mücadele sözü verdi. Ancak Beyaz Saray'a döndüğünden bu yana, yumurtanın ortalama fiyatı biraz arttı. ABD Tarım Bakanlığı'na göre, mart ayı itibarıyla fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 daha yüksek seyrediyor.

Kalite ve protein

Lee, tavuk kiralamanın mağazadan yumurta almaktan daha ucuz olmadığını, ancak müşterilere daha kaliteli yumurta sağladığını söylüyor.

Görsel kaldırıldı.“Tavuğu Kirala” projesi (tavuk kiralama) kapsamında seyyar kümeste duran tavuklar (AFP)

"Yumurtalar orijinal kalitelerinden bağımsız olarak mağaza raflarında ne kadar uzun süre kalırsa, proteinleri de o kadar zarar görüyor" diyor ve ekliyor: "Mağazalara ulaşana kadar ortalama 48 ila 60 günlük oluyorlar."

Hizmet, tavuk sayısına ve yaşayacakları yere bağlı olarak altı ay için 500 dolardan 1.000 dolara kadar değişen çeşitli tavuk kiralama seçenekleri sunuyor.

Bu fiyatlara tavuğun yiyeceklerinin, içme kaplarının ve yemlerin yanı sıra onu yetiştirme kılavuzu ile çitlerle çevrili ve tamamen tekerleklere monte edilmiş kaliteli bir kümes dahildir.

Görsel kaldırıldı."Tavuğu Kirala" projesi (tavuk kiralama) kapsamında yeni bir çiftliğe taşındıktan sonra mobil kümesteki bir tavuk (AFP)

O bana şöyle diyor: “Her gün kiracılar tavuk kümesini kaldırıp taşıyor, böylece tavuklar taze ot yiyebiliyor.” Bu sayede tavuklar “yeni böcekleri yakalayabiliyor (...) ve yırtıcı hayvanlardan korunabiliyor.”

Bahçesinde iki tavuğu olan müşterisi Kim, haftada 14 yumurta almayı bekliyor. Bu miktar, protein kaynağı olarak yumurtayı tercih eden sporcu oğlu için çok faydalı olacak.

Ancak öğretim üyesi, kriz zamanlarında bir çözüm sağlamanın yanı sıra bu projenin "daha fazlasını" sağlayacağını umuyor. "Çocukların belli bir yaşam tarzını öğrenmelerini ve yumurtaların lezzetini karşılaştırmalarını sağlayacak bir şey sunmak istedim" diyor.