Rus yolcu uçağı test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

Rus yolcu uçağı test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi
TT

Rus yolcu uçağı test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

Rus yolcu uçağı test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

Rusya’nın United Aircraft Manufacturing Corporation uçak firması yeni nesil MS-21-300 tipi yolcu uçağının testini başarıyla gerçekleştirdi. 
Rus uçak üreticisi Aircraft Manufacturing Corporation tarafından Rusya’nın Irkutsk şehrinde bulunan uçak fabrikasının havaalanından MS-21-300 tipi yolcu uçağının test uçuşunu gerçekleştirdi. Uçağın test uçuşunu pilotlar Andrey Voropayev ve Roman Taskaev gerçekleştirdi. 90 dakika boyunca uçuşu gerçekleştirilen kısa ve orta menzilli yolcu uçağı 500 kilometre civarında test uçuşu gerçekleştirdi. 150 ile 211 aralığında yolcu kapasitesinin olması beklenen uçağın konfor açısından birçok batılı ülkelerin üstünde çalışma yaptığı açıklandı. Başarılı testlerin ardından 2020 yılında sertifikasyon işlemlerinin tamamlanacağı 2021 yılında ise firmanın seri üretime geçeceği açıklandı. 
Rus hükümetinden yerli uçak önerisi 
Rus firması tarafından daha önce üretilen başta Rus havayolu firmaları olmak üzere başka ülkelerce de tercih edilen Manufacturing Corporation’ın ürettiği MS-21 tipi uçakların tüm dünyada yaygınlaşması için Rus hükümeti de tavsiyelerde bulunuyor. Etiyopya havayollarının envanterindeki Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının düşmesinden sonra da Rusya, bu uçakların Rus hava sahasına girişine yaklaşmıştı. Rus basını, Rus Pobeda havayolu şirketinin 2019’da 20 adet ve 2021 yılında 30 adet olmak üzere toplam 50 adet uçak siparişi verdiğini 2019’da 20 adet uçağın teslimi konusunda Rus hükümetinin daha önce izin verdiğini ama 2021 yılında teslimi yapılması planlanan 30 uçak için onay vermediğini belirtti. Rus basını, Rus hükümetinin 30 uçak siparişinin iptal edilmesini ve bunların yerine yerli uçaklara teşvik edilmesi nedeniyle Rus havayolu şirketlerine Aircraft Manufacturing Corporation’ın ürettiği MS-21 tipi uçakları kullanmasını tavsiye ettiğini yazdı. 



NASA'nın Artemis görevi gecikirken, Çin, Ay hedefine ilerliyor

Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA
TT

NASA'nın Artemis görevi gecikirken, Çin, Ay hedefine ilerliyor

Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

Çin'in uzay ajansı, geçen hafta Ay'a iniş yapan uzay aracı denemesini erken gerçekleştirmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin 2030'a kadar Ay'a ayak basma planlarının testlerin programa uygun ilerlemesiyle yolunda gittiğini söyledi.

Asya devinin Ay'a astronot indirme takvimi, NASA'nın 2027'ye kadar ertelenen Artemis II mürettebatlı görevinin takviminin hâlâ gerisinde.

SCMP'nin haberine göre Çin uzay ajansı geçen hafta Mengzhou yeni nesil yeniden kullanılabilir uzay aracı prototipinin ve Lanyue ay yüzeyine iniş aracının başarılı bir şekilde denendiğini duyurdu ve bunların geliştirilmesinin "sorunsuz ilerlediğini" ekledi.

Uzay ajansı ilerleyen aylarda ülkenin üç aşamalı süper ağır roketi Uzun Yürüyüş 10'un yanı sıra Mengzhou uzay aracının da güvenlik ve güvenilirliğini test etmeyi planlıyor.

dcfgthy
Ay'a iniş aracı (CNSA)

Mengzhou'da iki modül var. Biri Dünya'ya dönecek, diğeriyse uzaydayken yaklaşık 6 astronottan oluşan mürettebata itiş gücü, güç ve yaşam desteği sağlayacak bir harcanabilir modül.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Müdür Yardımcısı Lin Xiqiang, "Uzun Yürüyüş 10 ve Mengzhou uzay araçları planlandığı gibi prototip geliştirme ve test çalışmalarını yürütüyor" dedi.

Diğer yer testlerinde de uzay aracının fırlatma arızası durumunda mürettebatı güvenli bir yere götürmek için geliştirilen acil kaçış sistemleri değerlendirilecek.

Daha önceki raporlarda uzay ajansı, uzay aracının 2027-2028 civarında mürettebatlı uçuş kabiliyetine ulaşmasını beklediğini söylemişti.

CMSA Müdür Yardımcısı, "İnsanları planlandığı gibi Ay'a fırlatmak için sağlam bir temel oluşturmak üzere tüm testlerin başarıyla tamamlanmasını sağlamak adına çaba göstereceğiz" dedi.

Öte yandan NASA'nın Ay yüzeyine yönelik Artemis III mürettebatlı görevi bir dizi gecikmeyle karşı karşıya.

Hem Çin hem de Amerikan görevleri, üs kurmak için kritik bir kaynak olan su-buz açısından zengin olduğu düşünülen Ay'ın güney kutbuna yakın bir yere iniş yapmayı hedefliyor.

NASA aralık ayında, Orion uzay aracının ısı kalkanında sorunlar keşfedilmesinin ardından Ay'a ayak basma görevinin 2027 ortalarına erteleneceğini duyurmuştu.

Yapılan kapsamlı testler, uzay aracının ısı kalkanındaki malzemenin beklenenden farklı aşındığını ortaya koymuştu.

Orion, Dünya atmosferinden geçerken ısı kalkanının, yaklaşık 2 bin 760 santigrat derece sıcaklığa karşı mürettebata termal koruma sağlaması gerekiyordu.

Amerikan uzay ajansı, uzay aracının mürettebatı güvende tutabilmesini sağlamak için Orion'un yörüngesindeki değişiklikleri ve ısı kalkanındaki geliştirmeleri test ediyor.

NASA'nın Keşif Sistemleri Geliştirme Misyon Müdürlüğü'nden sorumlu yönetici yardımcısı Catherine Koerner, "Görev planlarımızda yapılan güncellemeler, Ay'daki hedeflerimize güvenli bir şekilde ulaşabilmemizi ve mürettebatlı Mars görevleri için gereken teknolojileri ve kabiliyetleri geliştirebilmemizi sağlama yolunda olumlu bir adım" dedi.

Independent Türkçe