Tunus'ta Yahudi Kız Okulu açılışı tartışmalara neden oldu

Tunus'ta Yahudi Kız Okulu açılışı tartışmalara neden oldu
TT

Tunus'ta Yahudi Kız Okulu açılışı tartışmalara neden oldu

Tunus'ta Yahudi Kız Okulu açılışı tartışmalara neden oldu

Tunus’un güneyindeki Cerbe bölgesinde açılan Yahudi Kız Okulu, Tunuslular tarafından sert tepkiyle karşılandı. Fransız Haham Moshe Lewin'in okulun açılışına katıldığı fotoğrafların sosyal medyada yayınlanmasıyla tartışmalar başlarken, hukukçu aktivistler,  sivil anayasanın, eğitim kurumlarını din ve ırk temelinde bölünmesinin yasak olduğunu söyledi.
Bu okul da tıpkı aylar önce Tunus’ta tartışmalara neden olan Kur'an-ı Kerim eğitimi veren “Rakab”ın  aynı çerçevede kanun dışı olarak kabul edildiği gibi ilkesel olarak reddedildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yalanlama
Tunus Milli Eğitim Bakanlığı, Cerbe’de açılan Yahudi Kız Okulu'nun bakanlıkla herhangi bir ilişkisi olmadığını ve bu konudaki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Bu okulun Müslümanların “Ketatib” adını verdikleri Kur’an medreselerine benzediği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Cerbe Yahudilerinin bu okulu normal okullara paralel olarak kendi din ve kültürlerini çocuklarını öğretmek için açtıkları vurgulandı. Bu okulların Yahudilerin yaygın olduğu bölgelerde özellikle de Cerbe’de açıldığını belirten bakanlık yetkilisi bu okullar için Milli Eğitim Bakanlığından izin alınmadığını da sözlerine ekledi.
Karma eğitim güvenliğin kalesidir
Tunus Demokratik Kadınlar Derneği yetkilileri, Cerbe’de kız çocuklarına yönelik açılan okulla ilgili olarak hükümeti kız- erkek birlikte eğitim gören genel okulları korumaya çağırdı. Dernek yaptığı açıklamada, bütün ülke güçlerini ayrımcılığa karşı mücadele etmeye çağırarak Cerbe’de söz konusu okulun açılacağı haberini şok edici bir şekilde aldıklarını duyurdu. Açıklamada okullar ve kamusal alanda karma eğitimin olmasının temel bir kazanım olduğu belirtildi. Karma eğitim verilen devlet okullarının tüm ayrımcılıklara ve aşırı dinciliğe karşı tek başına güvenli bir kale olduğu vurgusu yapıldı.
Dernek, Kuran okullarının kapatılmasını kınayan ve genç kız ve erkeklerin ayrı eğitim görmesini açıkça savunan İslam ve Demokrasi Merkezi Başkanı Rıdvan el- Masmudi’yi de eleştirdi. Öte yandan Yahudi olan Turizm Bakanı Roni el- Trablusi söz konusu okulun açılışına katıldığı iddialarını reddederek, Yahudiliğin 15 yaşından sonra karma ortamda bulunmalarını engelleyen geleneklerinden dolayı bir kız okulu açılmasını tavsiye eden bir kadının isteğine icabet ettiğini söyledi. Bakan okulun yalnızca dini değil, farklı bilimlerde ders verdiğini de belirtti.
Tevhidi Tedrisat
Gazeteci Eymen el-Zemali, Yahudi kız okulunun açılması hakkında, “Anlamıyorum.  Ulusal eğitimin aleyhine  nasıl Yahudi dini eğitimi sürdürülüyor.? Buna devlet nasıl izin veriyor? 2019 yılında sadece kızlara özel nasıl bir Yahudi dini okulu açılabiliyor? Bu yasalara aykırı değil mi? Cerbe  Yahudileri Tunus vatandaşı değil mi? Bu bir grubun diğeri aleyhine ayrımcılığı değil midir?” ifadelerini kullandı. Gazeteci, okullarda ve enstitülerde dini ayinler yerine din ve çeşitli bilimlerin tarihini öğretmenin daha faydalı olduğunu düşündüğünü ve insanların herhangi bir aidiyetinden önce Tunus vatandaşı olmalarının gerekli olduğunu vurguladı.
Laik DEAŞ’lılar
Hukukçu Emin Bağzuzi  devletin baş aşağı çevrilmiş bir kiliseye ya da laikliği diğer tüm dinlerle mücadele eden devletin dini haline getirmenin doğru olmadığını söyledi. Bağzuzi, Yahudi din okulunun tamamlayıcı olduğunu alternatif olmadığını belirtti . Ancak Tunuslu entelektüel  Abid el- Halifi, Yahudi kızlara ait okulun açılışıyla ilgili “keşke Yahudi olsaydım. Tunus’ta Yahudiler devletin üzerinde” dedi. Tunus'un güneyinde, Cerbe adası, Tunus'ta ve Arap dünyasında en fazla sayıda Yahudi'ye sahip ve aynı zamanda Müslümanlarla barış içinde yaşayabildikleri bir yer.
Hüda el- Trablusi - Independent Arabia



Suriye'deki durumu görüşmek üzere Ürdün-Suriye-ABD görüşmesi Amman'da başladı

Barak, Safadi ve eş-Şeybani bugün Amman'da bir araya geldi (Reuters)
Barak, Safadi ve eş-Şeybani bugün Amman'da bir araya geldi (Reuters)
TT

Suriye'deki durumu görüşmek üzere Ürdün-Suriye-ABD görüşmesi Amman'da başladı

Barak, Safadi ve eş-Şeybani bugün Amman'da bir araya geldi (Reuters)
Barak, Safadi ve eş-Şeybani bugün Amman'da bir araya geldi (Reuters)

Ürdün Haşimi Krallığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen Ürdün-Suriye-ABD üçlü toplantısı, bugün Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'nda başladı. Toplantıda Suriye'deki durum ve ülkenin yeniden yapılanma sürecini destekleme yolları ele alınacak.

Şarku’l Avsat’ın Ürdün haber ajansı PETRA'dab aktardığına göre Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile üç ülkenin ilgili kurumlarının temsilcilerinin katıldığı toplantı, 18 Temmuz'da Suriye'nin güneyindeki Süveyda vilayetinde ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve bölgedeki krizin çözülmesi amacıyla yapılan görüşmelerin devamı niteliğinde.

Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Eymen Safadi, toplantı öncesinde Barrack ve eş-Şeybani ile ayrı ayrı bir araya gelerek, Suriye'deki durumu ve bu konuda yapılan çalışmaları ele aldı.