Ürdün Enformasyon Bakanı: En büyük tehdit yalan haber

Ürdün Enformasyon Bakanı Cemane Guneymat
Ürdün Enformasyon Bakanı Cemane Guneymat
TT

Ürdün Enformasyon Bakanı: En büyük tehdit yalan haber

Ürdün Enformasyon Bakanı Cemane Guneymat
Ürdün Enformasyon Bakanı Cemane Guneymat

Ürdün Enformasyon Bakanı Cemane Guneymat, sosyal paylaşım sitelerinin hükümet kararları üzerinde etkili olduğunu itiraf etti ve rastgele yapılan ferdi paylaşımların, yetkililerin çalışmaları üzerinde olumsuz etki bıraktığını sözlerine ekledi.
Yirmi yıl gazetecilik mesleğinde çalışan ve “Yarın ”gazetesinin editörlüğünü yaparak bölgenin ilk kadın editörü olan Bakan, sosyal medya araçlarıyla iletişimin büyüklüğünün mesleki ilkelere dayanan geleneksel medyayı etkilediğini söyledi.
Bakan Guneymat, Şarku’l Avsat’a hükümetin “hakkını bil” gibi resmi bir sosyal medya platformu açmasının şayiaların önüne geçmede yardımcı olduğunu ancak yine de dünya üzerinde hükümete genel olarak duyulan güven eksikliğinden dolayı halkın resmi olmayan sosyal medya platformlarına daha yakın olduğunu söyledi.
Hükümet sözcüsü, sosyal medya ağlarının hükümetin popülerliğini büyük ölçüde etkilediğini belirtti.
Bazı sosyal medya sitelerin ülke içinden ya da dışından yaygınlaştırdığı söylentilere hukuk açısından hakim olunup olunamayacağı sorusu üzerine Bakan, herkesin kanuna bağlı olması gerektiğini vurguladı. Ancak bunun gibi konularla ilgili yasa çıkarma hakkındaki geniş ölçekli tartışmaların hala sürdüğünü belirtti. Elektronik yayın kanunu ve suçlarıyla ilgili yasalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bakan hükümetin yanlış anlaşılma sonucu hak ve hürriyetleri kısıtlamak istemediğini de sözlerine ekledi.
Bakan, Facebook, Twitter ve Whatsapp gibi platformlar üzerinden yayılan söylentilerin oluşturduğu olumsuzluğu engellemek için okullarda bu konularda pratiğe dair derslerin verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Doğru, bu gibi konuların çözümü orta vadede gerçekleşecek gibi görünüyor. Ancak nesilleri bu tür platformların olumsuz yönlerinden korumak gibi bir sorumluluğumuz var. Kamuoyunu yanıltanlarla ilgili yasal çözümler bulunabilir. Ancak başkasının hakkına saygı, ortada dolaşan haberlerle ilgili bilinçli yaklaşım geliştirme gibi eğitim vermek uzun vadede daha etkili bir çözüm olacaktır.”
“Kamu özgürlüğü korunmuş haklardandır” diyen Bakan, Ürdün’de 6 milyon Facebook kullanıcısı ile yarım milyona yaklaşan tweter kullanıcısı olduğunu ayrıca herkesin elinde bulunan akıllı telefonlarla watsap aracılığıyla her türlü söylentiye şimşek hızıyla ulaştıklarını belirtti.
Bakan, hükümetin medya çeşitliliği özgürlüğüne ve iletişim hızı çağında bunun gerekliliklerinin yerine getirilmesine inandığını ancak geleneksel ve alternatif medyada söylenti ve bilgi kirliliğine karşı farkındalık yaratmak gerektiğini belirtti.
Ürdünlü Bakan, hükümetin medya çeşitliliği ile başa çıkma konusunda bir deneyime sahip olduğunu belirterek, Ürdün’ün kamu hizmeti için çalışan bağımsız  “Memleket” televizyonu kurduğunu ve yayın saatleri içinde her fikre açık olma taahhüdü taşıyan devlet söylemini dillendirdiğini belirtti. Bakan, diğer sosyal medyanın ise görüşlerini açıklayabileceği geniş bir alan oluşturduğunu söyledi.
Medyanın, eleştirinin profesyonelliği ve teklifin tarafsızlığı yoluyla hükümetler için gerçek bir ortak olduğunu vurgulayan Guneymet, gazetecinin bu rolü günlük takip edilen yazılı basında, köşe yazarlarının görüşlerini belirtmesiyle gerçekleştirdiğini söyledi.



Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?

Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?
TT

Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?

Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?

Colin P. Clarke

Lübnan ve Suriye’nin bazı bölgelerinde salı günü gerçekleştirilen eş zamanlı bir saldırıda, Lübnan’daki Hizbullah Hareketi tarafından kullanılan yüzlerce çağrı cihazı peş peşe patladı. Saldırıda en az 10 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.

Birçok kişi saldırının neden şimdi düzenlendiğini ve saldırının zamanlamasının daha geniş bir anlamı olup olmadığını merak ediyor.

İsrail, ABD'nin daha geniş çaplı bir operasyonun, bölgede topyekûn bir savaşa yol açabileceği yönündeki uyarılarına rağmen, Hizbullah’ın saldırılarını önlemenin savaştaki hedeflerinden biri olduğunu açıkladı. Çağrı cihazı saldırısı İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüteceği uzun vadeli bir askeri harekatın başlangıcı olabileceği gibi, İsrail ile İran'ın vekilleri arasında uzun süredir devam eden gölge savaşının son gizli operasyonu da olabilir. İsrail, saldırıyı fark edilmeden gerçekleştirilebileceği zaman aralığı sınırlı olduğu için de böyle bir saldırı düzenlemiş olabilir.

İsrail'in istihbarat servisi Mossad için bu saldırı, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında yaşanan başarısızlıklar nedeniyle ciddi şekilde zedelenen itibarını iyileştirme yolunda atılan sağlam bir adım olabilir. Saldırı aynı zamanda bir casus romanından fırlamış gibi görünüyor. Mossad'ın böylesine büyük ve dramatik bir operasyonu nasıl gerçekleştirebildiğine dair çok sayıda hipotez ortaya atıldı. Patlayıcıların çağrı cihazlarına üretim aşamasında mı yoksa tedarik süreci sırasında mı yerleştirilmiş olabileceğini henüz bilmiyoruz.

Hizbullah, İsrail'in siber saldırılarına karşı önlem amacıyla çağrı cihazları gibi eski iletişim araçlarını kullanıyordu. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın alternatif iletişim araçları kullanmaya çağırdığı Hizbullah üyeleri 7 Ekim saldırısının ardından cep telefonu kullanmaktan büyük ölçüde kaçındılar.

Bazı kişiler cihazlara sızan kötü amaçlı yazılımın pillerin aşırı ısınmasına ve sonunda patlamasına neden olduğunu düşünüyor. Oysa saldırı titiz bir planlama ve ayrıntılara gösterilen özenle dikkatlice organize edildi. Saldırının anlık etkisi ne olursa olsun, ortaya çıkan tablo Hizbullah'ın paranoyasını arttıracak ve Mossad'ın gelecekte yapabileceklerine karşı daha fazla temkinli olmasına yol açacak. Hizbullah'ın bu saldırının ardından iç güvenlik aygıtında bir revizyona gidebilir, operasyonel güvenliğindeki boşlukları gözden geçirebilir ve üyelerinin yeteneklerini arttırmaya çalışabilir. Tüm bunlar aynı zamanda Hizbullah içinde kan dökülmesine yol açabilir ve içeride bir casus avı başlayabilir. Bu da İsrail istihbaratı için bir başka kazanç olacaktır.

Saldırı, titiz bir planlama ve ayrıntılara gösterilen özenle dikkatlice organize edildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye geçtiğimiz temmuz ayı sonlarında Tahran'da düzenlenen suikastta olduğu gibi çağrı cihazı saldırısının arkasındaki nedenlerden biri de Mossad'ın prestijini yeniden kazanma konusundaki kararlılığıydı. İsrail istihbaratı 7 Ekim 2023 saldırısından önce her şeye gücünün yetebileceği yönünde güçlü bir imaja sahipti. Mossad efsaneleri, Steven Spielberg yönettiği Münih ve Netflix yapımı Kaos gibi popüler casusluk filmleriyle ekranlara taşınmıştı.

İsrail'in hedef odaklı suikastlarında, geçtiğimiz ocak ayında Beyrut'ta Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcı Salih el-Aruri, temmuz ayı sonlarında yine Beyrut'ta Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ve Şükür’den kısa bir süre sonra da İsmail Heniyye öldürüldü.

dfv fdev
Patlayan çağrı cihazlarından birinden geri kalanlar Beyrut'ta sergilendi, 18 Eylül (AFP)

İsrail'in gizli operasyonlarının Mossad'ın imajını iyileştirmenin yanı sıra daha pratik bir etkisi de var. Saldırı büyük olasılıkla Hizbullah'ın komuta ve kontrol merkezini yok etti. Bu da öngörülebilir gelecekte Hizbullah için büyük iletişim sorunlarına yol açacak. Dahası, salı günü gerçekleşen saldırıda yüzlerce Hizbullah üyesi yaralandı. Bazılarının parmaklarının ya da ellerinin koptuğu ya da geçici de olsa sahadan uzaklaşmalarına neden olan başka yaralanmalar gibi fiziksel bozukluklara sebep olduğu şüphesiz.

Yemen'deki Husiler, Irak ve Suriye'deki milisler ve İran'ın diğer vekilleri daha fazla önlem almaya başlayacaktır. Bu durum söz konusu grupların birbirleriyle iletişim kurma şekillerinde değişikliklere yol açarak koordinasyon düzeylerini doğrudan etkileyebilir ve saldırı düzenleme kabiliyetlerini engelleyebilir.