Hac ve Umre ziyaretçi sayısının 2020'de 15 milyona yükselmesi bekleniyor

Abdulfettah Meşat
Abdulfettah Meşat
TT

Hac ve Umre ziyaretçi sayısının 2020'de 15 milyona yükselmesi bekleniyor

Abdulfettah Meşat
Abdulfettah Meşat

Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Dr. Abdülfettah Meşat, ülkesinin dili, ırkı ve coğrafyası farklı olan tüm ülkelerden İslam’ın beşinci rüknü olan Hac farizasını yapmak üzere gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm ibadetlerin en iyi şekilde yerine getirilmesi için ileri teknikler kullanacaklarını söyledi.
Meşat, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, önümüzdeki yıl Umre yapacakların sayısının 15 milyona ulaşacağını söyleyerek bakanlığının hacılara yüksek kalitede hizmet sunmak için bir çok program ve komisyon kurduklarına dikkat çekti.
Hacıları barış içinde kendilerini haccın gerekliliklerine adamalarını ve kirlilik ve kötülükten sakınmaları çağrısında bulundu.
Hazırlıklar ve projeler
Hac ve Umre Bakanlığı her yıl Hac mevsimi biter bitmez bir sonraki yılın hac hazırlıklarına başlıyor. Bu sene ise geçen sene hacılar ayrılmadan önce performans göstergeleri ile planlar eşletirilerek bu yılki hac hazırlıklarına başlandı.
Ayrıca Bakanlık hacılara her yıl danışman ve uzmanlarca hazırlanan bir dizi program sunmakta. Bu yıl ise hacılara sunan yeniliklerden biri ziyaretçilerin geliş ve gidişlerini yapabilecekleri bir havaalanının daha hizmete açılması oldu. İlk kez Prens Abdulmuhsin bin Abdülaziz Havalimanı’da hacıların geliş- gidişleri için Kral Abdülaziz Havaalanının yanında hizmete açıldı. Medine’de açılan bu havaalanı, havaalanlarında bekleme sürelerini azaltacak ve ziyaretçileri daha hızlı erişimini sağlayacak.
Meşat hacılara vize verilmezden önce hacıların meskenlerini kontrolünün bakanlıkça belirlenen standartlara uygun olup olmadığını denetlemek amacıyla Hac ve Umre komisyonun kurulduğunu belirtti.
Bakanlık ayrıca bu yıl “yardımcı ol” başlığı altında misafirlerine yardım etmek isteyen gönüllüler için de kapı açtı. Yine yaşanan sıkıntılarla ilgili elektronik bir uygulama başlattıklarını söyleyen Bakan Yardımcısı bu yolla şikayetlerin hızlı biçimde ulaştırılabileceğini belirtti.
Yetkili bakanlığın bu yıl Mina, Müzdelife ve Arafat’ta pek çok yol projesini bitirdiğini ve otobüslerin girişini kolaylaştırmak için önlemler alındığını söyledi ve hacıların daha yüksek kalitede hizmet alabilmesi için rehberlik hizmetlerinin de geliştirildiğini belirtti. Yine Cidde havaalanında Hac ve Umre komplekslerinde rehberlik ekranlarının yanı sıra otobüslere kadar varış ve ayrılış güzergahları boyunca da yönlendirici ekranlar kuruldu.
Meşat, ülkesinin Mekke Yolu’nun Allah’ın misafirlerini ağırlamak” projesinin önemli bir parçası olarak 2030 vizyonu hedeflerinden biri olduğunu söyledi. Bu projeyle Tunus, Pakistan, Bangladeş, Endonezya ve Malezya’nın havaalanlarından Suudi Arabistan’a hacıların kolayca ulaşımı sağlanacak.
Katarlı Hacılar
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, Katar devletinin ilgili makamlarını hac farizasını yerine getirmek isteyen Katarlı kardeşleri için kolaylaştırmaları ve Katarlı hacılar için konan engelleri kaldırmaları çağrısında bulundu.
Bakan yardımcısı bu konuda şunları söyledi: “Katarlılarla 13 Şubat’ta Hac organizasyonuyla ilgili bir toplantı yapıldı. Konuyla ilgili tüm meseleler tartışıldı ancak Katarlılar bu konuda anlaşmayı imzalamadan ayrıldı.
Isı tekniği
Meşat bakanlığın ilgili bakanlıklarla dayanışma halinde  hacıların ziyaret ettiği mukaddes yerlerde yüksek ısının baskısını azaltmak için yürüme yollarında sıcaklığı 15- 20 derece azaltan  3500 metre kare bir alana farklı bir asfalt kaplama tekniği kullanıldığını açıkladı. Bu kaplamanın önümüzdeki yıllarda  kaplanmasına devam edileceğini söyledi. Projenin her 10 saniyede bir asfaltın altına yerleştirilen sensörler vasıtasıyla sıcaklığın ölçülmesini içerdiğini, ayrıca hacıların yorgunluk ve sıcaklıktan kaynaklanan hastalıkların tedavisi için hacıların gittiği bölgelere güneş şemsiyeleri ile soğuk su konulduğunu belirtti.



Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA
TT

Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA

Bu yıl 25'incisi düzenlenen Asya Fizik Olimpiyatı (APhO) Dahran'daki Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde (KFUPM) 30 ülkeyi temsil eden 240 öğrenci ve 100'den fazla uluslararası uzmanın katılımıyla ‘Birlikte geleceğin enerjisini üretiyoruz’ teması altında başladı.

xscdfgt

4-12 Mayıs tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli bilimsel etkinlik, Saudi Aramco'nun sponsorluğunda Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, Kral Abdulaziz Üstün Zekâ ve Yaratıcı Yetenek Vakfı (Mevhibe) ve KFUPM tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

uı78o9

Etkinliğin açılış törenine Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, Eğitim Bakanlığı Genel Eğitim Müsteşarı Dr. Hasan Harmi, KFUPM Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Dr. Misfer ez-Zehrani ve Akademik Programlar ve Ortaklıklar Direktörü Dr. Muhammed Abdurrahman eş-Şehri katıldı.

Kraliyet selamıyla başlayan tören, Suudi Arabistan’ın artan bilimsel statüsünü somutlaştıran, Mevhibe ve ortaklarının yetenekli insanları güçlendirme ve yetiştirme çabalarını vurgulayan ve APhO’nun gelişim sürecini ve başarı ortaklarının desteğiyle yerel olarak düzenlenme mekanizmasını gözden geçiren bir sunumla devam etti.

o90pvfbg

Törene çok çeşitli eğitim ve bilim liderleri, uluslararası delegasyon temsilcileri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri, Suudi Arabistan içinden ve dışından seçkin akademik şahsiyetlerin yanı sıra bu prestijli bilimsel mücadeleye hazırlanan öğrenciler katıldı.

Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, “APhO, zekayı, bilgiyi ve gençlerin sınırsız potansiyelini kutlayan küresel bir platform” dedi. Eş-Şerif, bu bilimsel etkinliğin düzenlenmesinin Suudi Arabistan'ın geleceği şekillendirmek ve fizik alanında ve ötesinde ilerlemeye öncülük etmek üzere gençleri destekleme ve güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıttığını belirtti.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada eş-Şerif, Suudi Arabistan’ın enerji sektöründeki öncü konumuna dayanarak bu olimpiyata ev sahipliği yapmasının, insana yatırım yapma ve geleceğin gerçek zenginliği olan genç beyinleri destekleme yaklaşımının bir uzantısı olduğunu belirterek, bu olimpiyatın yeni nesil bilim adamlarının hayal gücüne ilham vereceğini bildirdi.

APhO Başkanı Dr. Kwek Leong Chuan ise etkinliğin Ortadoğu'da ilk kez düzenleniyor olması nedeniyle tarihi bir anı temsil ettiğini vurgulayarak, Suudi Arabistan'a misafirperverliği ve olağanüstü organizasyonu için teşekkür etti. Chuan ayrıca, bu büyük bilimsel etkinliğin gerçeğe dönüşmesine katkıda bulunan destekleyici kuruluşların çabalarını da övdü.

kı8o0

Farklı ülkelerden en parlak genç beyinleri bir araya getiren bu prestijli yarışmanın çeyrek asırlık yıldönümüne denk gelmesi ve 25 yıldır bilimsel rekabet ruhunun geliştirilmesine ve yükselen nesiller arasında anlayış köprüleri kurulmasına katkıda bulunması nedeniyle Suudi Arabistan'ın APhO’nun bu yılki etkinliğine ev sahipliği yapması özel bir kutlama niteliği taşıyor.

İhtisas komitelerinin çalışmaları bugün pratik test ve çeviriyi tartışmak üzere başlarken, öğrenciler önümüzdeki günlerde Uluslararası Olimpiyat Konseyi tarafından hazırlanan ve değerlendirilen katı bilimsel kriterlere göre her biri beş saat süren biri teorik diğeri pratik olmak üzere iki ana teste girmeye hazırlanacaklar.

Olimpiyat programı, öğrencilerin ve gözetmenlerin dünya gençleri arasında iletişim ve kültürel alışverişi teşvik eden entegre bir eğitim deneyimi içinde Suudi Arabistan'ın tanık olduğu kültürel mirası ve gelişimsel kalkınmayı keşfetmelerine olanak tanıyan eğitim ziyaretleri ile kültürel ve rekreasyonel etkinlikleri içeriyor.

89

İlki 1999 yılında 12 ülkenin katılımıyla Endonezya'da düzenlenen APhO, fizik alanında yetenekli lise öğrencilerine yönelik en önde gelen uluslararası bilimsel yarışmalardan biridir. Uluslararası Fizik Olimpiyatı'nda (IPhO) ileri dereceler elde etmiş ülkeler APhO’ya katılmaktadır.

Suudi Arabistan APhO’ya 2012 yılında katılmaya başladı. O tarihten bu yana, öğrencilerinin çeşitli uluslararası olimpiyat ve yarışmalarda kazandığı 874 madalya ve ödülden 16’sını bu olimpiyatta elde etti. Bu, Suudi yeteneklerin uluslararası bilimsel forumlarda gösterdikleri ilerlemenin bir kanıtıdır.

efrgthyu

APhO’nun, Temmuz 2024'te Riyad'da düzenlenen ve 90 ülkeden 333 öğrencinin katıldığı 56. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın ardından Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı ikinci uluslararası olimpiyat olduğunu belirtmek gerekir. Suudi Arabistan, Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda organizasyon ve rekabet düzeyinde kayda değer bir başarı elde ederek uluslararası alanda büyük övgü almıştı.