Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın taşınacağı yer belli oldu

Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın taşınacağı yer belli oldu
TT

Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın taşınacağı yer belli oldu

Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın taşınacağı yer belli oldu

Yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı Endonezya’nın başkenti Cakarta’da şehir devamlı sular altında kalıyor. Şehirdeki trafik oldukça yoğun ve hava kirliliği oldukça üst seviyelerde. Az sayıda parkı ve kültürel yapıları olan şehirde kaldırımda yürümek bile tehlikeli olarak görülüyor.
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, geçtiğimiz Pazartesi günü, Cava Adası'ndaki başkent Cakarta'nın, Borneo Adası’nda Doğu Kalimantan eyaletine taşınacağını açıkladı.
New York Times gazetesinin haberine göre Borneo Adası, aynı zamanda nesli tükenmekte olan orangutanlara ve kendilerinden yağ elde edilen hurma ağaçlarıyla dolu yoğun ormanlara sahip. 
Devlet Başkanı Widodo, hükümet yetkilileri ve meclisin ortak kararıyla başkent Cakarta'nın Doğu Kalimantan eyaletindeki Kuzey Penajam Paser ve kısmen Kutai Kertangera bölgesindeki alana taşıma kararı aldıklarını duyurdu.
Widodo, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hükümet derin çalışmalar yürütmüş ve son üç yılda bunları yoğunlaştırdı. Bu çalışmaların sonuçları, yeni başkent için ideal yerin, Kuzey Penajam Paser ve kısmen Kutai Kertangera bölgesi olduğunu gösteriyor” dedi.
Yeni başkent için yaklaşık 33 milyar dolar harcanması öngörülüyor. Devlet Başkanı Widodo, bu miktarın yüzde 19’unun ödeneceğini, geri kalanının ise özel sektör ve kamu şirketleri ve özel yatırımlardan ödeneceğini bildirdi.



İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
TT

İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün iki günlük resmi bir ziyaret için Pakistan'a geldi. Ziyaret sırasında, iki komşu ülke, bölgede ve bölge dışında artan gerilimler ortamında ikili ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Pezeşkiyan, ülkenin doğusundaki Lahor kentine geldi ve yerel medya, uçağının inişini gösteren görüntüleri yayınladı. Eski Başbakan Navaz Şerif ve kızı, Pencap eyaleti başbakanı Meryem Şerif, Pezeşkiyan'ı karşıladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı'nın ilk ziyaretinde Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif ile görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Pakistan dün, İran ile ABD arasındaki gerginliği yatıştırma rolünü sürdüreceğini açıkladı.

Pezeşkiyan, Pakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurgulayarak, iki ülke halkları arasında derin dini ve ideolojik bağlar olduğunu belirtti.

Ziyaretin ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini de belirten Pezeşkiyan, “Bu ziyaret sırasında, bölgesel güvenlik ve sınır meseleleri bizim ve Pakistan'daki değerli kardeşlerimiz için son derece önemlidir. Gerekli koordinasyonu sağlayarak bölgesel güvenliğin tesis edilmesi için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.