Pakistan Başbakanından Hindistan hükümetine 'Nazi' benzetmesi

Pakistan Başbakanından Hindistan hükümetine 'Nazi' benzetmesi
TT

Pakistan Başbakanından Hindistan hükümetine 'Nazi' benzetmesi

Pakistan Başbakanından Hindistan hükümetine 'Nazi' benzetmesi

Pakistan halkı, Keşmir’de Hindistan’ın kontrolündeki bölgede yaşayan insanlara destek için iş bırakıp sokaklara çıktı. Miting düzenleyen Pakistan Başbakanı Imran Khan, Hindistan hükümetine Nazi benzetmesi yaptı. 
Hindistan’a bağlı Cemmu ve Keşmir bölgesinin özerklik statüsünün kaldırılıp Hindistan’a tamamen bağlanması ve bölgeye giden tüm yolların ve iletişim hatlarının kapatılmasına tepkiler artarak büyüyor. Pakistan halkı, Keşmir’in Hindistan’ın kontrolündeki bölgesinde yaşayan insanlara destek için bugün sokaklara çıktı. Sabah ülkedeki tüm televizyon kanalları ve radyolarda Kur'an-ı Kerim okunarak, milli marş çalındı. 
Bütün Pakistanlılara Keşmirlilere dayanışma mesajı için sokağa dökülmesi çağrısında bulunan Pakistan Başbakanı Imran Khan, Başbakanlık binasının önünde miting düzenledi. Tüm bakanların iştirak ettiği mitinge yüz binlerce insan katıldı. Başbakan Khan, “Keşmirlilerimiz zor bir dönemden geçiyor. Son dört haftadır yaklaşık 8 milyon Keşmirli sokağa çıkma yasağıyla evlerine kilitlendi” dedi. 
‘Keşmir Saati’nin amacının Keşmirliler özgürlüklerini elde edene kadar Pakistan’ın onların yanında duracağını belirten bir mesaj göndermek olduğunu söyleyen Khan, “Son nefesimize kadar onlarla birlikte olacağız” diye konuştu. 
Nazi benzetmesi 
Başbakan Khan, Keşmir’e yapılan baskının Hindistan’da iktidardaki aşırı sağcı RSS partisinin ırkçı görüşleri olduğuna dikkat çekerek, “RSS, Müslümanlara nefretin motive edildiği bir parti. Bu parti Hitler’in Nazi partisinden ilham alıyor” dedi. 
Keşmir halkına ayrımcılık yapıldığını ifade eden Imran Khan, “Tüm dünya Keşmir’de olanları izliyor. Müslüman olmasalardı dünyanın tepkisi daha da sert olurdu” ifadelerini kullandı. 



Papa 14. Leo göreve geldikten sonraki ilk ayinini gerçekleştirdi

 Papa 14. Leo (AP)
Papa 14. Leo (AP)
TT

Papa 14. Leo göreve geldikten sonraki ilk ayinini gerçekleştirdi

 Papa 14. Leo (AP)
Papa 14. Leo (AP)

Papa 14. Leo göreve başlamasının ardından ilk ayinini kendisini seçen kardinallerle birlikte Sistine Şapeli'nde gerçekleştirirken, Vatikan Papa'nın 18 Mayıs'ta düzenlenecek ayinle resmen göreve başlayacağını duyurdu.

Beyazlar içinde Sistine Şapeli'ne giren 14. Leo, arkasında Michelangelo'nun ‘Kıyamet Günü’ duvar resminin bulunduğu sunağa yaklaşırken kardinalleri kutsadı.

Chicago doğumlu 14. Leo dün öğleden sonra 267. papa olarak seçildi. 14. Leo aynı zamanda ABD’den seçilen ilk papa oldu.

Dün akşam Aziz Petrus Meydanı'nda büyük bir kalabalığın önünde ilk kez sahneye çıkan 14. Leo, konuşmasının başında dünyadaki 1,4 milyardan fazla Katoliğe şöyle seslendi: “Hepinize esenlik diliyorum! 21 Nisan'da 88 yaşında hayatını kaybeden Papa Francis'e teşekkür ederim.”

sdfrg
Papa 14. Leo'nun ilk sözlerini binlerce kişi dinledi. (Reuters)

Papa 14. Leo, Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonuna çıktığında büyük bir kalabalık onu alkışlarla karşıladı, katedralin çanları bir saatten fazla çaldı ve Sistine Şapeli'nin çatısına yerleştirilen bacadan beyaz dumanlar yükseldi.

Papa'nın seçilmesine Lübnan'dan İspanya'ya, İtalya'dan Avrupa Birliği (AB) ve İsrail'e kadar uluslararası tepkiler geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, yeni Papa'yı kutlayarak Amerikalı olmasının ABD için ‘büyük bir onur’ olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ‘yeni Papa’nın barış ve umut taşıyıcısı olması’ çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Vatikan'ın Kiev'i ‘ahlaki ve manevi’ olarak desteklemeye devam edeceğini umduğunu ifade ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rusya ve Vatikan arasında yapıcı iş birliğinin devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

Önümüzdeki günlerde 14. Leo, pazar günü saat 12:00'de Regina Coeli dua ayini de dahil olmak üzere çeşitli etkinliklere katılacak ve pazartesi sabahı Vatikan'da gazetecilerle bir araya gelecek.

Papa 14. Leo’nun ilk hamleleri ve eylemleri mercek altında olacak.

Avrupa'da Kilise'nin azalan popülaritesinden Vatikan'ın mali durumuna, Kilise'deki çocuk tacizi olgusuyla mücadeleden dini mesleklerdeki düşüşe kadar yeni Papa'yı bekleyen pek çok zorluk var.

Katolik Kilisesi'nin 267. papası olan Papa 14. Leo, ABD'den gelen ilk papa ve Polonyalı 2. John Paul (1978-2005), Alman 16. Benedict (2005-2013) ve Arjantinli Francis'ten (2013-2025) sonra İtalyan olmayan dördüncü papadır.

Papa 14. Leo, Kardinaller Meclisi'nin ikinci gününde, üçte iki çoğunluk oybirliğiyle, yani en az 89 oy alarak seçildi. Ancak, kapalı konklavı çevreleyen mutlak gizlilik nedeniyle, seçim sürecinin ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı.

sdefrgt
Papa 14. Leo (AFP)

Papa 14. Leo yani Robert Prevost iyi bir dinleyici ve ılımlı olarak sınıflandırılıyor. Hem sahada hem de Vatikan'da çalışma deneyimine sahip.

Papa 14. Leo'nun Vatikan protokolüne ve Francis'in karşı çıktığı geleneklere son papadan daha sıkı bir şekilde bağlı kalması muhtemel.