Marmaray'ın 6 aylık geliri yaklaşık 250 milyon TL

Marmaray'ın 6 aylık geliri yaklaşık 250 milyon TL
TT

Marmaray'ın 6 aylık geliri yaklaşık 250 milyon TL

Marmaray'ın 6 aylık geliri yaklaşık 250 milyon TL

Deniz altından seyahat imkanı veren Marmaray ile son 6 ayda yaklaşık 250 milyon TL gelir sağlandı.
Avrupa ve Asya Kıtaları arasında kesintisiz demir yolu ulaşımı sağlayan Marmaray’ın uzunluğu arttıkça sağladığı gelirde de yükseliş gözleniyor.
Denizin altından ulaşım olanağı sunan Marmaray, 8 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle banliyö hattıyla birleşmesiyle İstanbullulara hizmet veriyor. Halkalıdan-Gebze’ye kesintisiz ulaşım imkanı sağlayan hat, yapılan hesaplamalara göre 9 Mart tarihinden bugüne kadar yaklaşık 243 milyon TL’lik gelir elde etti.
Günlük 1,3 milyon TL
Halkalı durağından Marmaray’a binen bir yolcu Gebze’ye kadar aktarmasız bir şekilde 43 istasyon seyahat ediyor. Marmaray’da ücret tarifesi ise gidilen durak sayısına bağlı olarak farklılık gösterirken en düşük ücret olarak 2,60 lira, en yüksek olarak da 5,70 lira ile ulaşım sağlanıyor.
Gebze-Halkalı arasında seyahat eden bir yolcu 5,70 lira ödüyor. Banliyö hattı bağlanmadan önce ortalama 200 bin kişinin kullandığı Marmaray’dan 9 Mart'tan itibaren günde ortalama 300 bin kişi yararlanıyor. Fiyat tarifesine göre bir yolcudan ortalama 4,15 lira ücret tahsil edildiği düşünülürse Marmaray’ın günlük geliri 1 milyon 245 bin TL olarak hesaplanıyor.
Banliyö hattıyla 6 ayda yaklaşık 250 milyon liralık gelir
Marmaray, 9 Mart tarihinden itibaren Gebze-Halkalı arasında seferlere başladı. Önceki dönemde Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşmesi arasında yolcu taşıyan Marmaray, gelirini de durak sayısındaki artışa paralel olarak artırdı. Hesaplamalara göre 9 Mart tarihinden itibaren geçen 196 günlük sürede (6 ay 16 gün) toplamda 243 milyon TL gelir elde edildi.
Bu hızla maliyetini 15 yılda amorti edecek
Bu gelişmeler ile birlikte Marmaray’ın kendi maliyetini ne kadar zamanda çıkarabileceğine ilişkin analizler de yapılabilir. 2013 yılında dönemin Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Marmaray projesinin 8 milyar liralık maliyetle hayata geçirildiğini açıklamıştı. Buradan hareketle Marmaray maliyetini, sadece banliyö hattı devreye alındığı tarihten itibaren elde cirosuyla hesaplanırsa yaklaşık 15 yılda amorti edecek. Projenin 2013 yılında hizmete açıldığı düşünülürse, amorti tarihi daha da Yakın dönemlere erişebilecek.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC